Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Dit zijn de genomineerde boeken van de Harland Awards Romanprijs 2016

op 26 februari 2017 door

Op 8 april worden op de Dag van het Fantastische Boek de winnaars van de Harland Awards 2016 bekendgemaakt. Naast de prijs voor het beste fantastische Nederlandstalige korte verhaal wordt er sinds vorig jaar ook een prijs uitgereikt voor de beste fantastische oorspronkelijk Nederlandstalige roman die in het voorgaande jaar verschenen is. Vorige week werd al bekendgemaakt welke vijf boeken genomineerd zijn.


De Harland Award wordt al sinds 1976 vrijwel elk jaar uitgereikt. Aanvankelijk werd deze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische verhaal van maximaal 10.000 woorden de King Kong Award genoemd. In 1996 werd de naam veranderd in Millennium Prijs, omdat dit geloofwaardiger zou klinken. Zo heette de prijs tot 2004. Na het overlijden van Paul Harland, die de wedstrijd meerdere keren gejureerd, georganiseerd en gewonnen had, werd de prijs naar hem vernoemd en stond hij jaren bekend als de Paul Harland Prijs.
Sinds de editie van vorig jaar, de prijs van 2015, wordt er onder de naam Harland Awards naast een prijs voor het beste korte verhaal ook een prijs voor de beste roman uitgereikt. Na de uitreiking van de prijs wordt pas duidelijk welke verhalen er op de shortlist van de Harland Awards Verhalenwedstrijd staan, maar vorige week werd al bekendgemaakt welke boeken genomineerd zijn voor de Harland Awards Romanprijs. Het gaat om de volgende vijf boeken (in willekeurige volgorde):


En ik herinner me Titus Broederland

Vorig jaar won Auke Hulst al de eerste editie van de Harland Awards Romanprijs met zijn boek Slaap zacht Johnny Idaho. Dit jaar is zijn meest recent verschenen boek weer genomineerd. Als hij wint is Hulst dus niet alleen de eerste winnaar van de Romanprijs, maar ook meteen de eerste schrijver die de prijs twee keer won, en nog wel in twee achtereenvolgende jaren.
En ik herinner me Titus Broederland is een verhaal over twee tweelingbroers die in een afgelegen bos wonen. Als een catastrofe hen van huis verjaagt trekken ze de vijandige wereld in en worden ze geconfronteerd met de vraag wat het grootste gevaar is: de opengebarsten aarde, de andere mensen of zijzelf.


De stad van de alchemist

De stad van de alchemist is het derde deel in de serie De Verborgen Universiteit van Natalie Koch. De eerste twee delen hiervan zijn De erfenis van Richard Grenville en Het levende labyrint. De serie gaat over Alexa Westerhof, een Nederlands meisje dat gaat studeren aan een universiteit in Londen. Hier ontdekt ze een geheime wereld van magie. De stad van de alchemist is het enige niet op zichzelf staande verhaal dat genomineerd is. Sommige lezers beschouwen de boeken als Young Adult-boeken, maar veel volwassen lezers lezen ze ook met plezier.
Wil je meer weten over de wereld die in deze serie beschreven wordt? Voor de eerste editie van onze Magic Monday verdiepte Marjolein zich hier geheel toevallig in. Het artikel hierover lees je hier.


Seance 

Seance is een duistere, historische roman met fantasy-elemenenten. Net als De verborgen universiteit speelt het boek in Londen, maar dan wel in de negentiende eeuw. Dr. Francis Whitman wordt door een journalist gevraagd om een seance bij te wonen van een spiritueel medium dat lokaal heel bekend is. Hij moet op een wetenschappelijke wijze aantonen dat het medium een oplichtster is. Aanvankelijk lijkt dit een eenvoudige opdracht omdat het medium en de geest nooit samen in dezelfde ruimte zijn en ze heel erg op elkaar lijken, maar als er een dodelijk slachtoffer valt wordt Whitsmans werk een stuk moeilijker. Kevin Valgaeren noemt zijn boek zelf een spannende roman in de Angelsaksische traditie.


Vanbinnen en vanbuiten

Als een debuut genomineerd wordt voor een prijs dan valt dat natuurlijk altijd op. Vanbinnen en vanbuiten is het eerste boek van Corina Onderstijn, die wel al enkele korte verhalen publiceerde. Het boek gaat over Nomi. Zij heeft een fantastisch leven, tot ze na een nacht stappen in een stad in haar eigen hoofd belandt. Hier werkt niets zoals het hoort. De weg terug naar de werkelijkheid is moeilijk. Nomi moet toegeven hoe haar perfecte leven ontwricht is. De vraag die aan het verhaal ten grondslag ligt is: wat als het alleen je fouten zijn die je uniek maken?


Vind ik leuk

Over Vind ik leuk van Lena Miller is het minst terug te vinden. Ook dit boek lijkt een debuut te zijn. Het is het enige echte jeugdboek van de vijf. Het boek gaat over het verschil tussen de online en offline wereld en de onvolmaaktheid van het leven. Wanneer alles wat Kiki op haar online profiel plaatst uitkomt, begint ze te vermoeden dat ze invloed kan uitoefenen op de werkelijkheid. Nadat ze per ongeluk aardig wat schade heeft aangericht besluit ze te proberen haar leven leuker te maken. Alles wat ze laat gebeuren pakt echter anders uit dan ze gehoopt had. Ze moet leren accepteren dat het echte leven niet zo perfect is als ze graag zou willen.


Ben je nieuwsgierig geworden naar de boeken? Met onze tweede minichallenge dagen we jullie uit om ze alle vijf te lezen. Ben je het eens met de jury; zijn dit inderdaad de vijf beste fantastische boeken van 2016? Welk boek gaat volgens jou de Harland Awards Romanprijs winnen?
Tijdens de Dag van het Fantastische Boek zal een deel van deze Club van Tien voor Fantasy en Sciencefiction plaatsnemen in een panel om deze boeken te bespreken en kan er over deze vragen gediscussieerd worden, maar je gedachten hierover mag je natuurlijk nu al delen. Ook na de bekendmaking van het winnende boek kun je uiteraard nog meedoen aan de minichallenge.Reacties op: Dit zijn de genomineerde boeken van de Harland Awards Romanprijs 2016

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Auke Hulst

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) brak in 2012 door met zijn autobiografische roman Kinderen va...

Natalie Koch

Natalie Koch

Natalie Koch (1966) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en we...

Kevin (K.R.) Valgaeren

Kevin (K.R.) Valgaeren

Kevin Valgaeren (°1979) groeide op in de Vlaamse provinciestad Turnhout, waar h...

Gesponsorde boeken