De wereld van Het Lied van IJs en Vuur

op 18 maart 2019 door

Het volgende deel in Het Lied van IJs en Vuur laat al even op zich wachten. Voor wie niet genoeg kan krijgen van deze serie, zijn er in tussentijd gelukkig nog wat andere boeken te lezen. George R. R. Martin heeft namelijk diverse boeken geschreven die los staan van de serie, maar die zich wel in de wereld van Het Lied van IJs en Vuur afspelen.

De ijsdraak

Adara, een jong meisje van vijf jaar oud, is een echt winterkind. In tegenstelling tot andere kinderen kan zij de ijshagedissen gewoon aanraken. Als andere kinderen dat proberen, smelten de hagedissen en gaan ze dood. Adara weet ook vriendschap te sluiten met een ijsdraak. Elke winter vliegen ze samen rond. Maar dan verschijnen er tijdens een zomer ineens drie vuurdraken boven de boerderij van haar vader en deze draken lijken niet veel goeds in de zin te hebben.

In tegenstelling tot de andere verhalen die we van George R. R. Martin kennen, is dit een heel lieflijk verhaaltje. Niet iedereen blijft tot het einde in leven, maar de details van die sterfgevallen worden achterwege gelaten. Dit in combinatie met het wat grotere lettertype en de eenvoudige vertelstijl, maakt dat De ijsdraak ook voor jongere lezers, vanaf ongeveer 10 jaar, zeer geschikt is (dat de proloog van het eerste deel van Het Lied van IJs en Vuur achterin dit boekje opgenomen is, vind ik dan weer iets minder geschikt voor deze jonge lezertjes). De bekende thema's als oorlog en draken komen terug in dit verhaal, zij het in wat mindere mate. Tenslotte is dit ook maar een kort verhaal van nog geen honderd bladzijden lang. Dit boekje is een leuke en dus ook lieflijke introductie tot de wereld van Het Lied van IJs en Vuur.

Ridder van de zeven koninkrijken

Ridder van de zeven koninkrijken is een bundel van de eerder verschenen boeken De hagenridder, De eed van trouw en De onbekende ridder. Deze drie verhalen draaien om de hagenridder Duncan en zijn schildknaap Ei, die eigenlijk Aegon heet en een Targaryen prins is. We volgen het tweetal tijdens hun reizen waarbij ze in dienst worden genomen door edelen en waarbij ze meedoen aan toernooien.

Ridder van de zeven koninkrijken is qua vertelstijl te vergelijken met de boeken van Het Lied van IJs en Vuur. Het grote verschil is dat deze verhalen focussen op één personage en daardoor een stuk korter zijn. Wat betreft kwaliteit van verhaal vind ik ze echter niet onder doen aan zijn langere werken. Voor iedereen die Het Lied van IJs en Vuur te imponerend vind om aan te beginnen, is Ridder van de zeven koninkrijken dus een mooi alternatief. De drie verhalen volgen elkaar chronologisch op, maar zijn desondanks toch ook goed los van elkaar te lezen.

Vuur & Bloed. Deel een: De opkomst van het huis Targaryen van Westeros

Eeuwen geleden vestigt de familie Targaryen zich op Drakensteen. Ageon verovert Westeros en smeedt het samen tot één koninkrijk. Dat de familie Targaryen als enige draken heeft, helpt hun zaak natuurlijk enorm. De IJzeren troon wordt opgericht. Generaties lang zijn de Targaryens druk met intriges en veldslagen om die troon ook te kunnen behouden.

Vuur & Bloed is een heel ander boek dan we gewend zijn van Martin. Het is namelijk niet als een verhaal, maar als een geschiedenisboek geschreven. Dat leest dus wel even heel anders. De schrijfstijl en de enorme gedetailleerdheid herkennen we wel weer terug in dit boek. Het boek speelt zich voor Het Lied van IJs en Vuur af en vertelt meer over de voorgeschiedenis. Alle belangrijke huizen herken je dus terug in Vuur & Bloed. Grappig is dat sommige eigenschappen duidelijk lang in de familie hebben gezeten. Een interessant boek voor wie meer wil weten over hoe de strijd om de IJzeren Troon ooit begonnen is.

Eerder hielden we al een lees mee met Vuur & Bloed, zie hiervoor deel 1 en deel 2 van onze leeservaringen.

Heb jij deze boeken al gelezen? Wat is jouw favoriet?Reacties op: De wereld van Het Lied van IJs en Vuur

Meer informatie

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Gesponsorde boeken