Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

De wereld van Hybrid

op 10 januari 2018 door

In december kwam Hybrid: De kleuren van het licht van Greet Ilegems uit. Dit boek met een prachtige cover is alweer het tweede deel uit de serie Hybrid. In 2015 bracht ze haar debuutroman De Nieuwe wereld, deel 1 in de reeks uit. Clublid Yvette las voor Hebban deel 2 en neemt jullie vandaag mee naar de wereld van Hybrid.

Wie is Greet Ilegems?

Greet Ilegems (1985) is een creatieve duizendpoot met een passie voor wetenschap. Ze behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur (Master of Science) aan de KU Leuven en bekleedt momenteel een verantwoordelijke positie binnen een internationaal technologieconglomeraat in de regio Brussel. Daarnaast is ze auteur, uitgever, ondernemer en gepassioneerd natuurfotograaf. Fantasie is haar ontspanning en schrijven is een van haar grote passies, met een uitgesproken voorkeur voor romance en sciencefiction. Maatschappelijk relevante thema’s staan centraal in haar oeuvre en vormen haar grootste drijfveer bij het schrijven. Hebban doopte haar tot eigenwijze selfpubber; ze gaf haar boeken namelijk geheel in eigen beheer uit en tevens maakte ze de cover en het binnenwerk.

Waar gaat Hybrid over?

Hybrid, de nieuwe wereld gaat over Amina, een slim en schuw meisje dat opgroeit tussen de wezen van een buitenwijk in het arme noorden. Haar moeder ligt sinds Amina's geboorte in een bizarre coma. Dankzij een overheidswedstrijd wint ze op haar dertiende een beurs aan het presidentieel college waar ze als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt. Maar er is nog iets wat Amina anders maakt en aan het einde van haar tijd aan het college lopen de spanningen op. Nog een laatste maal gaat ze samen met haar klasgenoten op schoolreis. Een moment waarop alles verandert. Het verhaal speelt zich af in een fictieve wereld en snijdt thema's aan zoals pesten, armoede en hoe hard mensen voor elkaar kunnen zijn. Ook sciencefiction elementen komen aan bod. 

Koenraad de Kat schrijft over Hybrid: "De schrijfstijl is vlot en leest makkelijk, maar ondanks dit moet je er zeker in het begin je aandacht goed bijhouden". Miranda Mostrans: “ Ik heb dit prachtige boek van Greet Ilegems in één adem van begin tot eind uitgelezen zonder mij ook maar één minuut te vervelen. Het veelvuldig maar zeker niet overdreven of storend gebruik van adjectieven draagt bij tot een zo nauwkeurig mogelijke beeldvorming en prikkelt de zintuigen".

De Kleuren van het Licht

De nieuwe wereld van Hybrid gaat in deel 2 verder. De personages die eerst samenwerkten in deel 1, bewandelen nu ieder een eigen weg op hun eigen manier. Ze zijn niet samen, maar herinneren zich wel hun “oude” wereld. De mensen in de wereld van Amina kunnen zich aan het Net koppelen en zo een virtuele dimensie betreden. Er komen ook dit keer surreële aspecten voor zoals een mantel die kleurt naar de aura van je wezen en en die je karaktereigenschappen vergroot. De personages hebben allemaal moderne (Franse) namen, waardoor het lijkt alsof je je in een gewone wereld bevindt. Ook thema’s als armoede, pesten en de kloof tussen verschillende klassen bevestigen dat. De gedeeltes zoals met het Net en de mantel maken De Kleuren van het Licht echter magisch-realistisch en erg boeiend.

Greet Ilegems schrijft op een intelligente manier met een liefde voor de liefde, technologie en complexe processen. Het boek biedt genoeg ruimte om je even in een andere wereld onder te dompelen. Het kan op stukken ook juist de andere kant uitgaan en je ontnuchteren. Ilegems laat duidelijk hedendaagse strubbelingen in de maatschappij terugkomen en houdt daarmee een mogelijke spiegel voor,  een met ideeën voor de toekomst erin. Op sommige plaatsen zitten er echter stukken in waar ze te graag informatie wilt verstrekken en verduidelijken. Alles wordt dan zo uitgediept, alsof je een “lesje” krijgt, maar als je daar overheen kan kijken, is het een uiterst vermakelijk en goed te volgen verhaal.

Eerst 1 dan 2 ?

Door de opbouw en de uitleg van de werelden in dit nieuwe boek, kun je deel 2, De Kleuren van het licht, ook lezen zonder deel 1 te hebben gelezen. Het is wel wat meer gepuzzel en je komt er pas later in het boek achter hoe alles zit, maar het is te doen. Toch is het aan te raden deel 1 eerst te lezen. De karakters zijn makkelijker te begrijpen, de wereld is niet meer “nieuw” en je weet meteen waar je je bevindt. Verwacht wel weer romantiek, want het is en blijft een in YA-stijl geschreven boek.

Greet Ilegems heeft aangegeven dat ze intussen ideeën klaar heeft voor nog vier vervolgdelen. Begin er dus op tijd mee!

Hebben jullie al boeken van Greet Ilegems gelezen? Wat vonden jullie ervan?

 Reacties op: De wereld van Hybrid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Greet Ilegems

Greet Ilegems

Greet Ilegems (1985) is een creatieve duizendpoot met een passie voor wetenschap...

Gesponsorde boeken