Dit is de shortlist voor de Hebban SF & Fantasy Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerste de Hebban Clubprijzen! Ook de SF en Fantasy Club dook in de eigen artikelen, recensies en boekenkasten. Welke boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger, indrukwekkender vonden dan de rest?

Het was een flinke klus, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een shortlist samen te stellen van negen titels!

Dit is de shortlist van de Hebban SF en Fantasy Club 

 1. De Beer en de Nachtegaal - Katherine Arden - Luitingh Sijthoff Fantasy. 
  In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie verboden door de kerk. Maar voor het jonge, wilde meisje Vasja zijn het meer dan alleen verhalen. 
  Het boek is absoluut een aanrader voor iedereen die houdt van sprookjes en dappere heldinnen. De langzame opbouw is niet storend, maar is juist wenselijk om de personages en het verhaal zo goed mogelijk te begrijpen en van te houden. Hot bevonden door de SF en Fantasy club. 

 2. Met Bloed op het Zand - Het Lied van het Gebroken Zand 2Bradley P. Beaulieu - Luitingh Sijthoff Fantasy.
  Çeda, nu een van de Klingmaagden in dienst van de koningen van Sharakhai, traint mee met de dodelijkste krijgers van het koninkrijk. Terwijl ze op missies wordt gestuurd om het bewind van de koningen te versterken, verzamelt ze ondertussen steeds meer informatie om ze te ondermijnen. 
  Een waardig en zinderend vervolg op de Twaalf Koningen van Sharakhai, waar je verder op ontdekking gaat in de unieke wereld van Sharakhai. Een vervolg dat volgens ons zeker een plek op de Shortlist verdient ondanks dat hij nog maar recent is verschenen.

 3. Morgenster - Marstriologie 3 - Pierce Brown - Luitingh Sijthoff Fantasy.
  De meedogenloos spannende boeken over Darrow, de held van Mars. Darrow had in vrede kunnen leven, maar zijn vijanden verklaarden hem de oorlog. De Gouden overheersers eisten zijn gehoorzaamheid, hingen zijn vrouw op, en hebben van zijn volk slaven gemaakt. Maar Darrow is vastbesloten terug te vechten. Hij riskeerde alles door zichzelf te transformeren en zo in de Gouden maatschappij te infiltreren. 
  Een enorm meeslepend en intelligent verhaal. Prachtige karakters die je niet loslaten. Kortom volgens de SF en Fantasy club een erg fijn boek.

 4. Vogelvrij - Spellslinger 1- Sebastien de Castell- Meis en Maas.
  Wanneer je bent geboren als Jan'Tep en bijna 16 wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat... of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan'Tep gemeenschap. Een fantasy verhaal met humor, zelfspot en originele invalshoeken. 
  Op subtiele wijze maak je kennis met deze Spellslingerwereld en zijn geheimen en na afloop ben je nieuwsgierig hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt. Leden van de SF en Fantasy club vonden dit verhaal hot.

 5. Een kracht ontwaakt - Overstekers 1 - Petra Doom - Lannoo.
  Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde 'Overstekers' wagen. Samen met haar huisgenoot - vormveranderaar Terya - runt ze een biologisch fruitbedrijfje. Maar officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen.Maar dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Er is namelijk een moord gepleegd...
  Een Urban Fantasy waarin een bovennatuurlijke bemiddelaar een moord op moet lossen. Een boek dat alle boxen aantikt; spanning, romantiek, fantastische wezens en een vleugje mythology. Leden van de SF en Fantasy club velden een positief oordeel.

 6. Maîtresse van de Dood - De kronieken van Nicci 1 -  Terry Goodkind- Luitingh Sijthoff Fantasy. 
  Nu de heerschappij van Richard en Kahlan eindelijk is gestabiliseerd, trekt Nicci erop uit om haar eigen avonturen te beleven en de vrede van het D'Haraanse Rijk te verspreiden. Maar dan moet ze wel eerst de wereldvreemde profeet Nathan uit de problemen houden... 
  Met de kronieken van Nicci doet Terry Goodkind wat hij goed kan; Een avontuurlijk boek over één van de populairste personages uit zijn eerdere boeken, vol problemen, gevaren en een dreigende ondergang van de wereld. Het is een heerlijk verhaal over goed en kwaad, magie, gevechten, helden en underdogs. In deze duo-recensie behandelde de SF en Fantasy club dit verhaal.

 7. Nimmernacht -  Nimmernacht 1- Jay Kristoff - Luitingh Sijthoff Fantasy. 
  Mia Corvere, is een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars. Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. 
  Nimmernacht is een goed uitgewerkt verhaal met oog voor details en hier en daar bizarre gebeurtenissen. Het is origineel en het brengt een ode aan de schaduw en aan alles wat zich daar beweegt. Door de SF en Fantasy club in een groepsoordeel besproken.

 8. De laatste magiër - Lisa Maxwell - Boekerij 
  Esta is een getalenteerde dief, opgeleid om magische kunstvoorwerpen te stelen van de sinistere Orde. Met haar aangeboren talent om de tijd te manipuleren, kan Esta deze kostbare voorwerpen laten verdwijnen voordat de Orde zelfs maar beseft dat ze er is. Haar training bereidde haar voor op het ultieme doel: terugreizen in de tijd om een eeuwenoud boek te stelen dat de geheimen van de Orde bevat.
  E
  en veelbelovend eerste deel van een Urban Fantasyreeks in het New York van nu en van het begin van de vorige eeuw. Door de SF en Fantasy club beoordeed met Hot 

 9. SchaduwkoninginGarvin Pouw - Godijn Publishing
  In de Valta proberen de riviernimfen Nîve en Nakisa wanhopig iets te maken van hun bedreigde bestaan. Wanneer het noodlot hun thuisdorp treft, lijkt de vergiftiging die de Valta teistert ook hen te raken. De duistere veldheer Isinger stuurt zijn beul Fellkra op hen af. Nîve krijgt tijdens een schermutseling Fellkra’s zwaard in handen, waardoor het lot een vreemde wending neemt. Heeft Nîve het zwaard gestolen of is het Fellkra die ervoor zorgt dat haar zwaard bij Nîve in handen valt? 
  Dit is een boek waarin de fantasywereld gedetailleerd is uitgewerkt en beschreven, met heel wat originele ideeën. Het is heerlijk om de details die Pouw overvloedig heeft toegevoegd, in je op te zuigen en je je er een voorstelling van te maken.

 10. ??

De tiende titel op de shortlist…

Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren – overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Clubprijs 2018. Laat je reactie achter voor 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk tot het juiste genre behoren.

Stemmen

Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete sciencefiction of -fantasyroman. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!

 Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban SF & Fantasy Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katherine Arden

Katherine Arden

Katherine Arden studeerde in Moskou en specialiseerde zich later in Franse en...

Pierce Brown

Pierce Brown

Pierce Brown verkocht na zijn studie politicologie en economie in 2012 de rech...

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell is een Canadese schrijver. Hij schreef de 'Greatcoats'-seri...

Petra Doom

Petra Doom

Petra Doom (°1980) groeide op aan de Belgische kust en studeerde kunst- en cult...

Terry Goodkind

Terry Goodkind

Terry Goodkind (1948-2020) was een Amerikaanse fantasy-auteur. Hij is vooral be...

Gesponsorde boeken