Duorecensie Donkere Nacht

op 01 mei 2019 door

Vanessa en Marjolein lazen samen Donkere Nacht een spannend verhaal van S.K Vaughn.
Door een verschrikkelijk ongeluk strandt astronaute May Knox als enige overlevende in een onbruikbaar ruimteschip. Als ze niet snel wordt gered, gaat ze dood. May heeft geen seconde te verliezen: ze moet de aarde bereiken voor het te laat is. En er is maar één persoon die haar daarbij kan helpen: Stephen, een getalenteerd NASA-wetenschapper – en Mays ex-man

Cover:
Vanessa: De voor- en achterkant passen goed bij het verhaal. De donkere sterrenhemel en May die stijdlustig voor zich uitkijkt. De rug is een contrasterend helder geel. Wat het voor mij een vrolijke ondertoon geeft, wat juist niet bij het verhaal past.

Marjolein: Wat een mooie cover met die sterrenhemel en astronaute May in haar ruimtehelm al een beetje vaag afgebeeld. Hierdoor weet je dat het onzeker is of ze het overleefd of niet. Ik zou deze zeker oppakken in de boekenwinkel.

Verwachtingen:
Vanessa: Na aanleiding van de kaft waarin het verhaal omschreven wordt als the Martian meets Gone girl verwachtte ik een spannende sf thriller. Ik verwachtte meer van de interactie tussen May en de saboteur. Dit heeft in het verhaal maar een klein aandeel.

Marjolein: Net als Vanessa had ik meer interactie verwacht tussen May en de saboteur. Voor de rest zijn mijn verwachtingen goed waar gemaakt. Een verhaal over een gestrande astronaute die moet vechten om weer terug op aarde te komen.

Het boek valt onder Thriller/spanning, hoe SF is het verhaal?

Marjolein: Ik denk zelfs dat ik hem eerder onder SF zou plaatsen. Hoewel het zeker ook een thriller is. Waarom? Het speelt zich af in de toekomst en in de ruimte. Tenminste grotendeels in de ruimte. In een ruimteschip met AI en bijzondere ruimtepakken. De AI vond ik ook een erg leuk personage.

Vanessa: Het verhaal bevat zeker sf elementen, maar de technologie die gebruikt wordt is een logisch vervolg op de huidige technologieën. Voor mijn gevoel zijn de ontwikkelingen in het boek minder ver ontwikkeld dan dat het in het echte leven gaat zijn. Het is geen verhaal met buitenaardse wezens, vreemde werelden en andere culturen. Dit boek is een uitstekende Melange tussen SF en Thrillers.

Voor liefhebbers van welke boeken zou je hem aanraden?

Vanessa: Ik heb zelf niet veel SF gelezen. Ik ben meer een sf-kijker. Het boek past qua spanning en het overleven bij Een seconde later van William R. Forstchen

Marjolein: Mensen die genoten hebben van de Rode Magneet kan ik deze zeker aanraden. Ook liefhebbers van Sci-Fi in het algemeen. De trekkies onder ons vinden het denk ik ook leuk.

Hoe geloofwaardig was de technologie?

Marjolein: Ik vond de technologie over het algemeen geloofwaardig. Wij zijn zo ver nog lang niet, maar ik denk zeker wel dat het kan. De pakken met hun eigen aandrijving en thermoregeling.
Ook werden dingen die wij nu al hebben op zo'n manier gebruikt dat je even moest nadenken of het wel klopt zoals bij de toepassing van zonne-energie.

Vanessa: De technologie was goed doordacht en een logisch vervolg op de huidige technologieën. De ontwikkelingen voelen natuurlijk aan, maar zijn niet van een wereld vreemde orde. Hoewel de mens in staat is om met een ruimteschip naar Jupiter te reizen zijn de ontwikkelingen in het dagelijkse leven niet veel veranderd, er wordt zelfs nog gerookt.

Kun je merken dat de schrijver uit de filmwereld komt?

Marjolein: Ja en nee. Het is een prachtig geschreven verhaal dat leest als een goed boek, maar ik kan mij de film heel goed voorstellen.

Vanessa: Ja, het verhaal is beeldend geschreven, er is veel aandacht voor het beschrijven van de omgeving in een mooie mix van gevoelens, gebeurtenissen en technologie. Dit verhaal zou met kleine aanpassingen zo verfilmd kunnen worden.

Oordeel
Marjolein: Van mij krijgt hij vijf sterren. Ik was tot het einde toe geïnteresseerd in wat zou volgen en of het allemaal goed zou komen.

Vanessa: Donkere nacht is een fijn boek om te lezen. Het bezit veel spanning en actie, waardoor je verder wil lezen. De gebruikte flashbacks waarin de relatie tussen May en haar ex wordt beschreven, zijn nuttig voor het verhaal, maar ze zijn minder spannend als de gebeurtenissen op het schip. Je zou ze bijna overslaan, omdat je wilt weten hoe het op het schip verder gaat. Voor mij 4 sterren.

Hebben jullie Donkere nacht al gelezen of zouden jullie hem nu willen lezen?Reacties op: Duorecensie Donkere Nacht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken