Duorecensie Redemptions Blade

op 21 augustus 2018 door

Redemptions Blade is het meest recente boek van Adrian Tchaikovsky. Tchaikovsky is een schrijver van wie nog geen enkel werk naar het Nederlands vertaald is maar waar we als club erg benieuwd naar zijn. Eline en Janneke namen de proef op de som en lazen samen Redemptions Blade het eerste deel van de After The War reeks als voorproefje op het tweede boek in deze serie dat in september verschijnt.

After the war

7ba97d43c86531f015aca132153d964c.pngAfter the War is een samenwerking tussen diverse fantasyauteurs die samen aan een serie werken. Een serie die vertelt wat er eigenlijk allemaal gebeurt wanneer de oorlog, de strijd tussen goede en kwade krachten, voorbij is. Het eerste deel van de serie is geschreven door Adrian Tchaikovsky en diende als boek om andere schrijvers aan te sluiten op het project. Het tweede boek, Salvation's Fire verschijnt 6 september en is geschreven door Justina Robson.

Adrian Tchaikovsky

Adrian Tchaikovsky is een Britse fantasy en sciencefictionschrijver die vooral bekend is geworden door de Shadows of the Apt reeks. Naast zijn carriere als schrijver is hij ook jurist. Zijn doorbraak was met het boek Empire in Black and Gold in het jaar 2008 na vijftien jaar pogingen te hebben gedaan om gepubliceerd te worden. Helaas zijn de boeken van Tchaikovsky nog niet in het Nederlands beschikbaar en is ook niet bekend of en wanneer dit zal gebeuren. Voor lezers die graag in het Engels lezen zijn de boeken van Tchaikovsky gemakkelijk te verkrijgen. 

Samenvatting

Tien jaar geleden verklaarde de Kinslayer de oorlog aan iedereen die hem in de weg stond. Hij won elk gevecht, steden kwamen onder zijn macht en hij veranderde vele volken in slaven. Een groep helden, de slayers, namen het tegen hem op samen met enkele verraders en wonnen het gevecht. Redemption’s Blade volgt het hoofdpersonage Celestaine, één van deze slayers, op haar zoektocht naar een nieuw doel nu de oorlog voorbij is. Samen met twee verraders trekt ze erop uit om de slechte daden van de Kinslayer ongedaan te maken. Ze komt hierbij tegenover oorlogscriminelen, monsters en achtergebleven volgelingen van de Kinslayer te staan. Het wordt haar meer dan duidelijk dat de oorlog misschien gedaan is, maar de Kinslayer nog steeds een grote schaduw werpt over het land.

Verhaal

ElineWat me meteen aansprak aan dit boek toen ik de korte inhoud las, was het idee dat dit boek zich afspeelt na een grote oorlog. In vele boeken zie je nog steeds de “standaardformule” waarin er een oppositie is tussen goed en kwaad, gevolgd door een groot gevecht of een oorlog en na het vieren van de overwinning stopt het boek. Vaak zie je niet hoe de personages hun leven terug proberen op te pakken na de oorlog of welke impact de oorlog heeft gehad op de bevolking. In Redemption’s Blade zie je hoe het een hoofdpersonage, een belangrijke oorlogsheld, haar leven verder probeert te leven. Ik vond het heel erg intrigerend om te lezen hoe ze moeite heeft om haar leven terug een doel te geven nu ze geen echte tegenstander meer heeft om tegen te vechten. Jammer genoeg zorgde dit er ook voor dat het boek wat traag op gang kwam en de spanning en de actie vooral in de laatste helft van het boek zat. Hierdoor had ik in het begin wat moeite om in het boek te komen, omdat er niet zoveel gebeurde, maar dit werd naar het einde van het boek toe wel goedgemaakt.

Janneke: Redemption's Blade speelt zich af in de nasleep van een grote oorlog. De wereld is kapot en moet herstellen, verschillende bevolkingsgroepen moeten de oorlog leren loslaten, accepteren dat de onderdrukking van de Kinslayer voorbij is en durven zien dat de groepen die aan zijn kant streden dit vanuit onderdrukking deden. Een setting die in fantasyboeken nog niet veel gezien is. Vaak draaien de boeken juist om de oorlog en de aanloop er naartoe. Het opnieuw opbouwen van het leven en het helpen van andere soorten vond ik persoonlijk een fijne en leuke insteek van een nieuwe serie. Redemption's Blade vertelt het verhaal van de wederopbouw ondersteund met flashbacks waardoor je steeds meer over de oorlog die voorafging te weten komt.

Schrijfstijl

Eline: Tchaikovsky heeft een erg unieke schrijfstijl, die niet lijkt op iets wat ik ooit al gelezen heb, en daar moest ik wel even aan wennen. Ik zou zijn schrijfstijl niet als makkelijk omschrijven, aangezien sommige van zijn zinnen een vrij complexe structuur hebben en woorden die minder gebruikt worden hem niet afschrikken, maar ik had toch geen problemen met het volgen van het verhaal.

Janneke: Adrian Tchaikovsky heeft een prettige, beeldende schrijfstijl. Ik kan niet direct een andere epic-fantasy schrijver bedenken waarmee een directe overeenkomst te vinden is. Uiteraard raken alle schrijvers elkaar wel ergens. Het is geen makkelijke schrijfstijl, Tchaikovsky houdt van moeilijke woorden en daaromheen lange zinnen, maar door de vlotte beeldende manier is dat niet storend op het volgen van het verhaal en is de betekenis ook eenvoudig af te leiden uit de context. Wat Tchaikovsky ook goed doet is elk personage van zijn eigen gezicht voorzien. Taalgebruik wordt aangepast op personageniveau waardoor je op basis van uitspraak al een idee hebt naar welk personage je luistert.

"I saw the sort of power one might just get if one combined a number of magical gems into some sort of decorative headgear using the Kinslayer's particular flavour of dweomer." - Catt. Pagina 328 van de Paperback uitgave.

Leeservaring

Eline: Dit was de eerst keer dat ik een boek van Tchaikovsky las en ik vond het best een intense ervaring. Ik moest even wennen aan zijn schrijfstijl, maar ik moest ook even wennen aan zijn manier van vertellen. Hij gebruikt al in het begin van het boek veel termen en namen, die je als lezer nog niet kent, en het is belangrijk om daar je aandacht bij te houden zodat je uit de context kan afleiden over wat voor soort volk het gaat, bijvoorbeeld. Ik vond deze manier van vertellen wel heel erg passen bij het concept dat de oorlog al voorbij is. Elk personage in het boek weet wat er allemaal in de oorlog gebeurt is, welke volkeren er bij betrokken waren en wie aan welke kant stond en het zou in mijn ogen niet passen bij dit concept als de stand van zaken letterlijk aan de lezer uitgelegd zou worden. Je zou het kunnen vergelijken met een tv-serie beginnen te kijken wanneer hij al bijna gedaan is, maar je krijgt in dit boek wel genoeg informatie om af te leiden hoe de vork in de steel zit zonder dat alles uitgelegd wordt zoals men aan het begin van de tv-serie zou doen.

Janneke: Hoewel ik al een tijdje meerdere boeken van Tchaikovsky in mijn kast heb staan en daar fragmenten uit gelezen heb, was Redemption's Blade de eerste die ik volledig las. Bij de naam Tchaikovsky slaat mijn hart over het algemeen al wat sneller en Redemption's Blade maakt ook wel dat ik zeker meer van Tchaikovsky ga lezen dan alleen fragmenten. Het boek startte wat langzaam, er werd veel omschreven, je maakte kennis met diverse bevolkingsgroepen en hun onderlinge verhoudingen. Je merkte later in het boek dat het tempo toenam omdat je deze informatie al had.

Wat ik miste bij mijn leeservaring was een index en een kaart. Vaak genoeg heb ik mij afgevraagd hoe de landen in de wereld, de grondgebieden van bevolkingsgroepen, lagen tegenover elkaar en welke groepen er bij welke kant hoorden in de oorlog. Het toevoegen van een actuele kaart en een oorlogskaart zou het boek compleet maken.

Oordeel

Eline: Ik vind het concept van dit boek heel erg leuk en ik ben altijd blij wanneer een auteur wat afwijkt van de conventionele manieren om een verhaal op te bouwen. Jammer genoeg vond ik dit boek aan het begin wel een beetje traag las, omdat er nog niet zoveel gebeurde en ik moet toegeven dat ik de oppositie goed vs. slecht van tijdens de oorlog een beetje miste. Ook al was ik blij om eens een boek te lezen dat zich afspeelt na een oorlog, had ik het toch niet erg gevonden om te lezen over de oorlog zelf en alle helden uit de oorlog te leren kennen.

Ik zou dit boek 3,5 sterren willen geven, omdat het me niet altijd even veel kon boeien en het concept erg interessant was, maar voor mij toch net geen 4 sterren verdient. Ik heb dit boek niet met tegenzin gelezen en ik ben nog steeds erg benieuwd naar het volgende boek, maar jammer genoeg voelde ik niet de drang om steeds maar verder te lezen om te ontdekken wat er zou gebeure

Janneke: Door het unieke verhaal en de schrijfstijl van Tchaikovsky krijgt Redemption's Blade van mij vier sterren. Wanneer er een appendix toegevoegd zou worden met kaarten en een samenvatting van bevolkingsgroepen zou het boek nog door kunnen groeien naar een hogere beoordeling. Ik ben benieuwd naar de andere boeken die zich in deze wereld af zullen spelen. Tchaikovsky heeft mij daarnaast met dit boek aangezet tot het verder lezen in zijn andere boeken en meer tot mij te nemen dan alleen fragmenten.Reacties op: Duorecensie Redemptions Blade

Meer informatie

Over

Adrian Tchaikovsky

Adrian Tchaikovsky

Adrian Tchaikovsky is een Britse fantasy- en sciencefictionauteur. Hij is het me...

Justina Robson

Justina Robson

Justina Robson (Leeds, 1968) debuteerde in 1999 met het boek Silver Screen ...