Een bijzonder project : Maanmysteries deel 5 ; Pascal- Schaduw van de bloedmaan

op 19 december 2017 door

Weerwolven, heksen, vampiers, ze spreken tot de verbeelding. Geen wonder dat de serie Maanmysteries een behoorlijke schare fans heeft. Zij kunnen hun hart ophalen nu deel 5, Pascal - Schaduw van de bloedmaan, verschijnt. Het gaat deze keer wel anders dan bij de andere delen. Tisa Pescar, de auteur van 'Maanmysteries', komt met een zeer bijzonder project voor haar vijfde, zelfstandig te lezen boek in deze serie. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

'Maanmysteries' is een serie die valt onder urban fantasy. De serie vertelt het verhaal over het geheime leven van een groep erfheksen, weerwolven en vampiers die leven in Frankrijk en Roemenië. De boeken vormen samen één geheel, maar zijn afzonderlijk te lezen.

Het vijfde deel van Maanmysteries zal als feuilleton worden gepubliceerd. Niet op papier, maar alleen via een speciale site Pascal - Schaduw van de bloedmaan. Het eerste deel is op 16 december verschijnen. De fans die het boek liever in zijn geheel willen lezen, zullen hun geduld moeten bewaren tot april 2018. Het mooie van dit project is dat het voor iedereen toegankelijk is. Het is namelijk gratis! Pascal - Schaduw van de bloedmaan is een samenwerkingsverband tussen Tisa Pescar en Abel Aberzen. Pascal - Schaduw van de bloedmaan is zijn debuut als fantasyauteur. Hij zal de stem van Pascal vertolken.

Het verhaal zal vanuit het perspectief van vier personages worden verteld in een blog of vlog. Bij deze blogs en vlogs zullen soms geluiden en/of beeldmateriaal te vinden zijn. Op deze manier wordt de lezer betrokken bij wat het het personage te vertellen heeft.

De personages die we tegenkomen zijn Pascal, een weerwolf die in een dorp in het zuidoosten van Frankrijk woont, de weerwolf Ileana uit Roemenië, nieuwkomer in de roedel en de Franse Cat, kruidengenezers, erfheks en weerwolf. Wie het vierde personage is, is op dit moment nog niet bekend.

Naast de blogs van de personages is er de mogelijkheid om op zoek te gaan naar achtergrondinformatie over de Maanmysteries via Maanmysteries-wiki. Hier staat informatie over de locaties, personages, auteurs en het verhaal.

Om nog wat meer te weten te komen over Maanmysteries Pascal - Schaduw van de bloedmaan en natuurlijk over Tisa Pescar en Abel Aberzen kunnen jullie onderstaand het papieren interview met de auteurs lezen:

Hoe is het idee ontstaan om dit project te doen? Tisa: Het leek mij leuk om het boek zo vorm te geven dat je als lezer het gevoel krijgt dat je er letterlijk middenin zit. Daarnaast was het voor mij een grote uitdaging om het verhaal op een totaal andere manier vorm te geven dan gebruikelijk is. Toen ik daarover na begon te denken ontstond langzaam het idee van een blog, geschreven door de personages zelf. Om dit project te laten slagen, was het belangrijk om alles tot in het uiterste door te voeren. Elk personage moest een eigen stem krijgen. Daarom heb ik Abel Aberzen gevraagd de vertelstem van Pascal Marceau voor zijn rekening te nemen.  

Wat is de reden om dit boek niet op papier uit te brengen? Tisa: Dat heeft te maken met de vormgeving. Het verhaal wordt als feuilleton in real time gepubliceerd. Als het in het boek bijvoorbeeld vollemaan is, dan is dat in werkelijkheid ook het geval. Steeds als er iets te vertellen is, plaatst een van de personages een blog, zodat je de gebeurtenissen semi-live kunt meebeleven. Behalve dat kunnen lezers actief meedoen door op de blogs van personages te reageren en gesprekken met ze aan te gaan. Dat kan allemaal niet als het boek in gedrukte vorm zou verschijnen. Ook hoort er een zeer uitgebreide wikiwebsite bij het boek, waarin lezers van alles kunnen opzoeken, zoals informatie over personages, plaatsen, mystieke wezens, enzovoorts. Daar kun je onder andere een kijkje nemen in de Franse hoeve, die in alle boeken voorkomt.

Mogen wij weten wie de vierde persoon is vanuit wie het verhaal wordt verteld?  Abel: Het verhaal wordt in eerste instantie verteld door Cat Morgain, Pascal Marceau en Ileana Blaga. Later zal ook Radu Lupescu aan het woord komen, maar die ligt voorlopig nog veilig onder de grond van het Ipabog Labyrint in Roemenië.

Waarom is er voor deze vier personages gekozen? TisaGezien de inhoud van het verhaal was dat de meest logische keuze. Overigens zou het best kunnen dat personages die geen blogs schrijven toch nog aan het woord komen. Iedereen kan in principe reageren onder aan de blogs, zij dus ook.

Wie is je favoriete personage en waarom? Tisa Dat vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik heb met alle belangrijke personages wel iets. Ik heb om die reden geen absolute favoriet. Abel: Pascal. Omdat hij op mij lijkt ;-). Nee hoor, dat is het niet. Het is meer dat zijn eigengereidheid en creativiteit me wel bevallen.  

Herkennen jullie jezelf in een bepaald personage? Tisa: Absoluut. Toen ik Abel eens vroeg welk karakter hij het meest op mij vindt lijken, zei hij direct: ‘Radu’. Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Ook in Cat Morgain zie ik veel van mezelf terug. Jaren geleden, ruim nadat ik de boeken “Maire’ en “Cat” geschreven had, ging ik bij een vriendin op bezoek en overkwam mij iets vreemds. Abel, die ik toen nog niet kende, zat daar aan tafel en ik kon mijn ogen nauwelijks geloven. ‘Daar zit Pascal Marceau’, dacht ik, want Abel zag er precies uit zoals ik me Pascal voorstelde. Hij had zelfs een houthakkersshirt aan, een kledingstuk dat Pascal altijd draagt. Dat was een heel vreemde gewaarwording. Abel: En qua karakter zie ik zelfs overeenkomsten tussen Pascal en mezelf. Alleen doet en zegt Pascal de dingen die ik denk. Pascal is eigenlijk de extremere, meer extroverte versie van Abel Aberzen.  

Wat moeten onze volgers echt over de personages weten? Wat is onmisbare informatie? Tisa: Alles wat strikt noodzakelijk is om te weten vind je terug het fragment uit Alfa, dat als proloog aan het boek voorafgaat. Andere informatie die je mist, kun je simpelweg opzoeken op de wiki, waar elk belangrijk personage een eigen pagina heeft. Als je wilt, kun je er zelfs voor kiezen hun portretten te bekijken door op een link te klikken, maar je kunt hun uiterlijk natuurlijk ook aan je eigen verbeelding overlaten.  

Wat ging goed in de samenwerking en welke moeilijkheden zijn jullie tegengekomen tijdens het schrijven van dit boek? Tisa: Het was heel handig dat Abel en ik in hetzelfde huis wonen. Dat maakte tussendoor overleggen eenvoudig. Doordat we zo veel over de personages spraken was het voor Abel mogelijk zich in te leven in een personage dat hij niet zelf bedacht heeft. Pascal komt in alle voorgaande boeken voor, dus was het belangrijk dat zijn karakter consistent zou blijven. Daar is Abel absoluut in geslaagd. Abel: Omdat we tegelijkertijd schreven moesten er weleens blogs aangepast worden omdat we dubbele informatie in onze teksten verwerkt hadden. Wanneer je alleen schrijft heb je alles in je hoofd zitten. Doordat we beiden een gedeelte van het boek schreven was dat niet het geval. Dat vereiste extra aandacht.

Hoe was het om het boek als blog/vlog te schrijven? Tisa: Dat was vooral in het begin best lastig. We waren zoekend naar de juiste vorm. Het gevaar dat we zouden verzanden in ‘eerst gebeurde er dit en toen gebeurde er dat’ lag op de loer. Om het verhaal levendig te kunnen vertellen was het nodig om dialogen aan de blogs toe te voegen, zonder dat dit gekunsteld overkwam. Uiteindelijk is dat gelukt. Abel: Het leuke van schrijven in blogvorm is dat personages zich zo nu en dan letterlijk tot de lezer kunnen richten. Bijvoorbeeld door het stellen van een vraag. Ook kun je video’s, podcasts en foto’s aan een blog toevoegen, of sms’jes op een telefoon laten zien. Die mogelijkheden hebben we allemaal benut.  


Wat zou je tegen de Hebbanvolgers willen zeggen met betrekking tot dit unieke project? Abel: Lees het boek en vertel je vrienden erover! En kom lekker meekletsen onder aan de blogs. Tisa: Na een jaar fulltime keihard werken, zouden wij het natuurlijk fantastisch vinden als veel mensen het boek gaan lezen. Ook als je de voorgaande delen niet gelezen hebt, kun je dit verhaal prima volgen. Alle belangrijke informatie die je mist, kun je immers opzoeken in de wiki. En anders vraag je gewoon aan een personage hoe het zit.

Komt er nog een zesde deel? Tisa: Ik heb plannen voor een serie New Adultboeken, die gelinkt is aan Maanmysteries. In deze boekenserie zullen jongere personages, zoals Lucia en Mirlin Morgain, hun verhaal vertellen. De synopsis voor het eerste verhaal is bijna klaar. Hoe en wanneer het eerste boek zal verschijnen is nog niet bekend.

Zijn jullie al nieuwsgierig geworden naar dit vijfde deel van Maanmysteries? Surf dan snel naar Pascal - Schaduw van de bloedmaan.  Voor meer informatie over Maanmysteries kan je naar Maanmysteries Wiki.Reacties op: Een bijzonder project : Maanmysteries deel 5 ; Pascal- Schaduw van de bloedmaan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...