Egghunt: Speur & Win! Uitslag!

op 02 april 2018 door

Welkom op tweede Paasdag! De buikjes zitten alweer vol met eieren, de eerste gourmetschotels zitten achter de kiezen en de bezoekjes naar de woonboulevard staan al ingepland. Dat zou echter wel betekenen dat je deze geweldige winactie zou missen.

2e1e9e1513eee9b55cd0999f7c84c3c8.jpgVandaag op het menu: de ultieme speurtocht naar Easter eggs: de Egghunt! En je kunt er een fantastische prijs mee winnen: de gehele omnibus (5 Engelstalige paperbacks in een cassette) van The Hitchhikers Trilogy van Douglas Adams. Menig fan zal superjaloers worden, dus doe ook mee.

Uit verschillende boeken hebben we Easter eggs gehaald en daar horen referenties bij. Soms is het een anagram, soms een cryptogram, soms een opzoekvraag en soms moet je gewoon heel creatief zijn. Weet je niet wat Easter eggs zijn, lees dan eerst ons Easter egg artikel.

Heb je alle antwoorden gevonden, stuur ze dan op vόόr 8 april naar vandaag@hebban.nl. Succes!

1. Sneaky stripfiguren

Let eens de volgende keer op als je Sjors en Sjimmie- stripboeken leest. Elke keer als er een wetenschappelijk element wordt benoemd, noemen ze dit een Thx-1138. Waar refereert dit aan? Benoem het boek en de schrijver.

2. Virtuele werelden

In het boek Otherworld van Jason Segel en Kirsten Miller komen hoofdrolspelers Simon en Kat terecht in een virtuele wereld. Uit enkele dialogen in het boek kunnen we halen dat Jason Segel geïnspireerd werd door een boek en film. Op een gegeven moment zegt Simon tegen Kat dat ze geslaagd is voor de Voight- Kampff test, een test waar ze kijken of iemand een mens of een androïde is door een aantal vragen te stellen waar empathische antwoorden op zouden moeten uitkomen. Uit welke klassieker stamt de Voight- Kampff test? Noem zowel de titel als de auteur.

3. Sterren oorlogen

In zowel de boeken als de films zijn er onderlinge referenties te vinden. De film was er eerder dan de boeken, vandaar dit gevolg. De referentie heeft vooral te maken met Han Solo, een van de karakters uit de filmdelen A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, gespeeld door Harrison Ford. In sommige Star Wars boeken vertelt Han Solo dat hij wel eens een alias gebruikt onder de naam van Jenos Idanian. Dit is een anagram, maar waar verwijst hij naar?

4. Heteroniem

De boeken van Terry Pratchett worden in het Nederlands vertaald door Venugopalan Ittekot, dit is echter een heteroniem. Een heteroniem is een vorm van een pseudoniem waarbij een auteur een fictieve schrijverspersoonlijkheid creëert, soms als afsplitsing van zichzelf. Sommige schrijvers creëerden meerdere heteroniemen en voorzagen die van een eigen stijl en zelfs botsende standpunten. Het verschil tussen pseudoniem en heteroniem wordt wel zo samengevat: een pseudoniem is een andere naam voor het eigen ik; een heteroniem is een eigen naam voor een ander ik. Van Dale omschrijft het heteroniem echter als een synoniem dat alleen in gevoelswaarde afwijkt.

Wat is de echte naam van deze vertaler? (Bonusvraag: waarom is dit zijn heteroniem?)

5. Sneeuwman

In het eerste hoofdstuk van Oryx en Crake (Margaret Atwood) loopt Sneeuwman alleen rond in een apocalyptische wereld waar ooit mensen woonden. Hij praat hardop tegen zichzelf en benoemd een quote uit een andere toekomstklassieker:

 "It is the strict adherence to daily routine that tends towards the maintenance of good morale and the preservation of sanity," he says out loud. He has the feeling he's quoting from a book, some obsolete, ponderous directive written in aid of European colonials running plantations of one kind or another.

In het Nederlands:

“De strenge handhaving van dagelijkse routine zorgt voor een goede stemming en voor het behoud van gezond verstand, zegt hij hardop”.

Uit welk boek komt deze quote? Noem het boek en de schrijver.

6. Eigen ei

Als laatste vraag hebben we een bijzondere vraag. Wij als Scifi/Fantasy club verdienen namelijk ook een Easter egg. Ergens in een van onze artikelen hebben we een ei verstopt. Hoe heet dat artikel?

Sommigen zullen best wat speurwerk zijn, sommigen zullen makkelijker te vinden zijn. Geniet van de jacht en wij zien jullie antwoorden graag tegemoet. Succes!

Deze winactie is gesloten. De winnaar is *Tau*. Gefeliciteerd!Reacties op: Egghunt: Speur & Win! Uitslag!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Douglas Adams

Douglas Adams

Douglas Adams (1952-2001) was een humoristische SF-auteur. ‘Het transgalac...

Gesponsorde boeken