Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fantastisch Kort I

op 15 februari 2018 door

Vandaag gaat de Week van het Korte Verhaal van start en dat willen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Want ook in de fantastische genres worden heel wat goede korte verhalen geschreven. Maar hoe vind je die?
In Nederland zijn er enkele wedstrijden waar de auteurs hun beste werk naar inzenden. Dit zijn De Harland Verhalenwedstrijd, Fantastels en Trek Sagae. Nieuwkomer op het toneel is Edge Zero.  

Wij hebben een aantal top tienverhalen voor jullie bij elkaar gezocht. Een groot aantal daarvan is gratis te lezen. Als dit niet zo is, staat dit bij het verhaal.
Geniet van dit neusje van de zalm!

De voet van de Stamper - Christien Boomsma

Natuurlijk draagt Hebban de fantasy-auteurs een warm hart toe, en we vinden het schitterende verhaal De voet van de stamper van Christien Boomsma dan ook gewoon 'in eigen huis'. In 2006 won zij hiermee de Paul Harland Verhalenwedstrijd.

Een geschenk

Angst is zweet. Oud zweet dat is opgedroogd en vastplakt aan het lichaam, en vers zweet dat zich naar buiten perst door alle poriën van het lichaam.
Angst is het wit in de ogen.
Angst is het trillen van de handen.
Angst is een spier die niet meer gehoorzaamt aan zijn meester.
De man aan de andere zijde van de kille zaal was bang. Hij wasemde het uit als een trillende, tastbare nevel. Ze kon het zien. Ze kon het ruiken. Maar begrijpen? Nee.
Niane begreep het niet.

De sino van Thordalur - Auke Pols

Met De sino van Thordalur won Auke Pols in 2005 de Paul Harland Verhalenwedstrijd.

Een verhaal over bannelingen, overleven en oude en nieuwe godsdiensten die elkaar ontmoeten.

6de58ad2391525e9b89cb773b78fbfc4.jpg


Verborgen Paden - Brenda Hingstman

Ook op Fantasywereld.nl vinden we een paar mooie prijswinnende verhalen. We presenteren jullie graag Verborgen Paden van Brenda Hingstman. Met dit verhaal won ze in 2014 Fantastels.
Zouden jullie ook zo graag de toekomst willen zien? Na het lezen van dit verhaal zou je daar nog wel eens heel anders over kunnen denken!

Het Laatste Licht - Eddie van Dijk

Het Laatste Licht van Eddie van Dijk is bij de Harland Verhalenwedstrijd in 2016 op de zevende plaats geëindigd. Duistere magie en wraak.

Voor het eerst sinds de geboorte van de Republiek was er een schavot opgetrokken op de Stadshuisbrug. Het volk stond op het plein te juichen en te joelen. De leden van de Raadsfamilies, allen in het zwart gekleed, keken vanaf een tribune op hen neer. Gideon Umbertzoon werd door de beul het schavot op geduwd en werd begroet door de kreten van het volk.

‘Verrader!’

‘Ketter!’

‘Moordenaar!’

Gideon liet het over zich heen komen. Ze hadden immers gelijk. Zonder de steun van zijn wandelstok strompelde hij ongemakkelijk over de planken richting het touw dat voor hem klaar hing. De kersverse Aartsbisschop, een corpulente vrouw, gaf hem een hatelijke blik en stapte naar voren.

Game over - Tom Kruijsen

Tom Kruijsen behaalde met Game over de vierde plaats in Fantastels 2016. Het verhaal is als Epub of als webtekst te lezen op zijn blog Totem. Een groep gamers moet in het brein van een comateuze wetenschapper inbreken om zijn kennis te redden.

Zelfreflectie - Debby Willems

7a0f19896015bc7b00cf004f2a323f2e.jpgMet Zelfreflectie behaalde Debby Willems de vijfde plaats in Trek Sagae 2015. Het verhaal is opgenomen in Tjonge nr. 11 (Stichting Fantastische Vertellingen.) Wat we ons precies moeten voorstellen bij een tijdschrift met een formaat van 40x35 millimeter: geen idee. Maar voor een luttele 0.25 eurocent kun je je zakgeld er best aan wagen...
Toch is een kleine waarschuwing hier op zijn plaats: de uitgever noemt het zelf 'een raar nummer; gepubliceerd vanuit zeer onbetrouwbare bron.'

Tijdschrift is ongeveer afgebeeld op ware grootte.

 

Tijdschrift Wonderwaan - diverse auteurs

Een ware goudmijn is Wonderwaan 43 met daarin alle Edge Zerowinnaars van 2016. PDF-formaat. In de bundel zijn onder meer de verhalen Dode mannen dromen niet van Marcel Orie, Schedel kussen van Jaap Boekestein, Knielen in de weide van Roelof Goudriaan en Verstilde liefde door Anaïd Haen & Django Mathijsen opgenomen.
Bekend en minder bekend talent van eigen bodem.

Edge Zero is ook verkrijgbaar als E-bookversie (huidige editie gratis leesbaar tot 31 mei!)

De vier stadia van verval - Lisette Jonkman

Als uitsmijter nog twee prijswinnende verhalen uit de Harland Verhalenwedstrijd, editie 2015.

Lisette jonkman won deze wedstrijd met het grimmige verhaal De vier stadia van verval. Via Bol.com kun je het kopen en lezen. Een man moet zijn verleden onder ogen komen als hij probeert te achterhalen waarom zijn huurder al een poosje niet betaalt. En dat verleden ligt geduldig op hem te wachten...

9477a9f3c08dc97b851b203ae85405d2.jpg


Exodus - Jen Minkman 

Met het verhaal Exodus eindigde Jen Minkman in 2015 op de tweede plaats. Je kunt het nu via Bol.com lezen voor een klein bedrag. Het einde van de wereld, een tiener probeert wanhopig de Aarde te verlaten.

 

De tijd is hier oud. Ouder dan de gescheurde en geblakerde grond, ouder dan de uitgedroogde begroeiing en de stoffige weg die zich als een trage slang door de woestijn slingert op weg naar de trillende horizon.
Ik weet niet meer hoe lang ik hier al ben, maar ik voel me net als die slang – voor eeuwig op weg naar een bestemming die buiten zicht ligt. Pas als ik omhoog kijk, zie ik waar ik naar verlang. Een strakblauwe lucht. Mijn visioenen zijn blauw. Mijn ogen zijn hongerig.
Het huisje staat aan de rand van wat eens een meer moet zijn geweest. Als ik naar buiten kom en op de veranda ga staan op het heetst van de dag, is de lucht zo warm dat de trillingen op golven lijken en het meer opnieuw gevuld wordt met een watervlakte van lucht, al kan die mijn dorst naar blauw niet lessen.
De klok boven de deur is kapot. De tijd is hier niet alleen oud, maar lijkt ook niet te verstrijken.
Toch wacht ik.

Volgende week deel II van het drieluik over korte verhalen. Weet jij nog ergens een mooi kort verhaal dat we op internet (gratis) kunnen lezen, aarzel dan niet hieronder een linkje te plaatsen. De lezers zullen je dankbaar zijn.Reacties op: Fantastisch Kort I

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Christien Boomsma

Christien Boomsma

Christien Boomsma is schrijfster van magische jeugdboeken en spookverhalen bij u...

Auke Pols

Auke Pols

Auke Pols (1979) is techniekfilosoof en schrijver van vooral korte fantasy- en S...

Jen Minkman

Jen Minkman

Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn, en verhuisde op 19-jarige leeft...

Debby Willems

Debby Willems

De Brabantse auteur Debby Willems schrijft hoofdzakelijk korte verhalen binnen d...

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman (1988) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hel...

Marcel Orie

Marcel Orie

Marcel Orie publiceerde verhalen en artikelen in verschillende bundels en tijdsc...