Fantastisch Kort III

op 03 april 2018 door

In februari was de Week van het Korte Verhaal. Die wilden wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Want ook in de fantastische genres worden heel wat goede korte verhalen geschreven. Maar hoe vind je die?
In Nederland zijn er enkele wedstrijden waar de auteurs hun beste werk naar inzenden. Dit zijn De Harland Verhalenwedstrijd (eerder Paul Harland Prijs), Fantastels en Trek Sagae. Nieuwkomer op het toneel is Edge Zero. Jaren geleden waren er ook nog de Unleash Awards en de Fantasy Strijd Brugge.
Wij hebben een aantal toptienverhalen voor jullie bij elkaar gezocht. Een groot aantal daarvan is gratis te lezen. Als dit niet zo is, staat dit bij het verhaal.
Geniet van dit neusje van de zalm!

Roze Water – Kelly van der Laan

Reka en haar verloofde Denis testen elke dag of mensen die Melinburg in willen besmet zijn. In een dichtbevolkte stad omringd door gebieden van ziekte en verderf kan elke besmette persoon tientallen anderen aansteken. Er is steeds minder ruimte in Melinburg voor de gevluchte mensen die niet besmet zijn en de dodelijkste plaag in eeuwen lijkt nog lang niet uitgewoed. Het is tijd voor een andere oplossing. Maar ben je ook in staat het ondenkbare te doen als het om je eigen familie gaat?
In 2013 won Kelly van der Laan Fantastels met haar verhaal Roze water.

Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel - Erik Heiser

Al meer dan vijftig jaar vecht mevrouw Rosenbaum tegen de duivel door de demonen die de familie Quadt oproept op te jagen en te doden. Nu de dood op haar rechterschouder zit vraagt ze zich af wie haar werk over moet nemen als zij er niet meer is.
Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel werd eerste bij de Harland Verhalenwedstrijd 2014. Erik Heiser was hiermee de eerste Vlaming ooit die deze schrijfwedstrijd won.

Vergeet niet; eerst de bijenwas in de oren, zoethout in de mond en de ogen open. De ogen altijd open. En als de ogen dichtvallen, dan snijd je de oogleden af. De ogen moeten open blijven, kind, dat is heel belangrijk. Anders is er geen verlossing mogelijk.

De hongerende diepten - Chantal Noordeloos

Hou jij ook zo van de zee? Van de adembenemende oceaan? Zou je je nog in het water durven wagen als je wist dat zich in de diepte een wezen schuilhoudt en het duister dreigt?
Chantal Noordeloos publiceert vooral in het Engels. Haar korte verhalen stonden in diverse Engelstalige tijdschriften. Daarnaast publiceerde ze twee bundels met horrorverhalen. De hongerende diepten verscheen in september 2012 in Wonderwaan. Het is een horrorverhaal in de traditie van de Cthulhu mythologie.

Diamanthaaien - Floris Kleijne

Toch nog geen genoeg gekregen van de oceaan? Lees dan in Diamanthaaien hoe het Boris vergaat als hij zijn ex-geliefde Varma volgt naar de planeet Oceana waar ze in het water leeft en diamantpokken verzamelt van de huid van enorme mantawalvissen, de droom van elke scubaduiker. Wordt hij in de mystieke diepzeewereld opnieuw verliefd?

Circus van de sterren - Boukje Balder

Het is niet makkelijk een buitenaards publiek te vermaken als je geen idee hebt wat deze wezens interessant vinden. Het circusgezelschap van Vierde Regieassistente heeft niet veel succes. Als ze niet snel betaald krijgen dan zal er binnenkort geen zuurstof en zwaartekracht meer zijn. Het schip zal exploderen en er rest Vierde Regieassistente en haar collega's niets anders dan een eerloze zelfdoding ver weg van huis- de grootste schande die er bestaat. Tenzij ze op tijd een manier vinden om de Klaamath te bereiken.
Boukje Balder won met Circus van de sterren de Harland Verhalenwedstrijd 2011.

Tijdens de generale repetitie plengde ze een paar tranen in haar enige echte zakdoek, knielend tussen de andere ondersteunende werkers. Ze gluurde tussen de zijden plooien door, met liefde door haar moeder en haar tantes geborduurd. Wat een kwaliteit, wat een emotionerende voorstelling. Voor mensen, wel te verstaan. Vrouwelijke mensen. Hadden de Klaamath geslachten, net als mensen? Konden ze huilen, begrepen ze wat een verhaal was? Het was niet haar taak zich hierover zorgen te maken, maar ze kon het niet helpen dat ze de kostbare zijde van de zakdoek kreukte, gladstreek en weer kreukte. Wat als het allemaal weer mis ging?

“Wat denk jij, Derde, vinden aliens mensen eigenlijk wel boeiend? Of zijn alleen mensen gefascineerd door dingen die anders zijn dan zij?” vroeg ze.

Derde schokschouderde. “Dit meisje begrijpt de vraag niet,” fluisterde ze over haar schouder.

Cyaan onder een magenta maan - Martijn Lindeboom

De krijger Qu’Mar heeft de taak op zich genomen de jonge Cyaan te beschermen zodat zij het ultieme offer kan brengen waardoor haar volk kan terugkeren naar het woud dat hen ontstolen is.
Cyaan onder een magenta maan werd eerste bij de Fantasy Strijd Brugge 2012. Het is ook te lezen in Fantastisch Strijdtoneel II.

De kus van Alev - Marieke Frankema

Van ons gescheiden leven zij. Aan de andere kant wonen de Eersten, waar Alev zijn licht op hen laat schijnen. Wanneer de Eerste valt, zal de Tweede worden geroepen naar diens rechtmatige plaats. Dat is ons lot.

Sara zit het liefst aan de oever van het Zilvermeer. Hier nam ze ooit afscheid van haar opa nadat hij door Alev was gekust en verdwenen was. Volgens haar oma is het meer de doorgang naar een andere wereld waar iedereen gelukkig verder leeft. Een kinderlijke gedachte, waar ze graag in wil geloven sinds Alev ook haar zoontje Fynn heeft gekust.
Marieke Frankema kwam op het idee voor De kus van Alev toen ze werd uitgedaagd een verhaal te schrijven rond het thema ‘ondersteboven
’. Het is te lezen in haar bundel Sprankels.

Valstrik in Aikiriane - Brad Winning

Onder zijn pseudoniem Brad Winning publiceerde Alex de Jong onder andere de bundel Godendoder, waarin het verhaal Valstrik in Aikiriane staat. Hiermee won hij in 2006 de Unleash Award.
Sirkhan zoekt een hoertje. Hij wil de waardevolle amuletten die zij van hem heeft gestolen terug. Enkele haveloze types beweren dat ze hem kunnen helpen. In ruil voor slechts een kleine wederdienst, uiteraard. Zo raakt Sirkhan betrokken bij duistere zaken.

Verstilde liefde - Anaïd Haen & Django Mathijsen

Als dochter van een vader die in de ruimte misdadigers gevangenzet is Vivian eraan gewend haar geliefden te missen. Ze had zich echter nooit voorgesteld hoe het zou zijn om zelf een kind op aarde achter te laten terwijl de tijd daar sneller verstrijkt dan in de ruimte. Pas als haar dochter in opstand komt tegen het systeem dat zij in stand houdt wordt ze zich ervan bewust wat ze doet en welke hartverscheurende consequenties haar beslissingen hebben.
Anaïd Haen en Django Mathijsen schrijven al jaren samen korte en langere verhalen. Zowel als duo als individueel haalden ze de bundel van Edge Zero 2016. Hun verhaal Verstilde liefde werd door de jury op de tweede plaats gezet. Het publiek stemde het naar een derde plaats.

“Maar ik kom terug!” Ik pakte zijn hoofd in mijn handen. “Ik krijg verslagen van jullie, zie foto’s, stuur malle berichten… Geloof me: die vijf jaar vliegen voorbij.”

“Voor jou, ja. Wat zijn nou vijf weken?” Lars’ stem klonk grimmig. In het halfduister zag ik zijn oogwit glimmen. “Begrijp je niet dat we je nodig hebben?”

“Ach, welnee. Jullie doen het prima met elkaar.” Ik voelde mijn stem killer worden. Onze gesprekken verliepen volgens hetzelfde patroon. Vroeg of laat werden we boos. “Jullie hebben mij niet nodig.”

Lars rukte zijn hoofd uit mijn handen en stond op. “Dat is niet waar en dat weet je. Wij hebben jou wel nodig. Het is andersom: jij kunt zonder ons. Dát is het.”

Dit was alweer het laatste deel van het drieluik over korte verhalen. Meer Fantastisch Kort vind je in het eerste deel en het tweede deel.
Weet jij nog ergens een mooi kort verhaal dat we op internet (gratis) kunnen lezen, aarzel dan niet hieronder een linkje te plaatsen. De lezers zullen je dankbaar zijn!Reacties op: Fantastisch Kort III

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kelly van der Laan

Kelly van der Laan

Kelly van der Laan is schrijver, maar vooral ook lezer. Ze geniet van goede verh...

Floris Kleijne

Floris Kleijne

Schrijven en lezen hebben altijd onlosmakelijk deel uitgemaakt van wie ik ben. I...

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom (1971) is een Nederlandse schrijver. Hij richt zich voornameli...

Marieke Frankema

Marieke Frankema

Schrijfster van fantasy, kinderboeken, romantiek en Young Adult.

Brad Winning

Brad Winning

Brad Winning is het pseudoniem van Alex de Jong (Kollum, 1967), een Nederla...