Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stephen King: onze favorieten

op 26 mei 2018 door

Samen met de Readers club eren we het Stephen King weekend met artikelen over zijn boeken en de verfilmingen ervan. Vandaag werken we samen aan een artikel over onze favoriete King boeken. Readers Annemieke en Yvonne schrijven mee in dit artikel, terwijl SFF clubleden Janneke en Cindy hun bijdrage leveren aan het Readers artikel. Wat zijn onze favorieten?

Annemieke van de Readers club:

Mijn eerste kennismaking met Stephen King was er één waar ik pas achteraf achter kwam. Op een gegeven moment werd mijn aandacht in de bieb getrokken door de kaft van The Regulators. De kaft had iets geheimzinnigs en tegelijk iets angstaanjagends. Het was pas jaren later, toen ik het boek toevoegde aan mijn collectie, dat ik erachter kwam dat Richard Bachman en Stephen King dezelfde schrijver waren.

Het verhaal speelt zich af in het fictieve plaatsje Wentworth en draait met name om Poplar Street en zijn bewoners. In het boek is een bijzondere rol weggelegd voor Seth. Een jongetje met autisme dat me vanaf het eerste moment wist te boeien. Hij komt in contact met het wezen Tak en slaagt erin om, via die weg, een rustige dorpsstraat te veranderen in een Wild West Scene, zoals je ziet in films, waarin vanuit een busje bewoners worden beschoten. De in leven blijvende bewoners werken samen en doen zo hun uiterste best om de controle terug te krijgen en Tak uit te schakelen. Het boek bevat daarmee alle ingrediënten van een goed verhaal. Er gebeurt veel, de spanningsopbouw en de beschrijvingen zijn 'killing' en het verhaal blijft verrassend tot aan het eind.

Demi:

Een paar jaar terug browsde ik door bol.com op zoek naar een nieuw boek. Ik was benieuwd naar het horror genre en dan kom je natuurlijk algauw bij Stephen King uit. Ik koos uiteindelijk voor The Shining, aangezien ik al heel wat over de beroemde Stanley Kubrick verfilming had gehoord. Een enge tweeling in een verlaten hotelgang, 'Hereeeee's Johnny' en bloed dat uit de lift komt stromen. Dit klonk als de perfecte instap in het horror genre en dat was het ook. Maar nog veel belangrijker was dat ik geïntroduceerd werd aan een schrijver die één van mijn favorieten zou worden. 

The Shining gaat over een gezin dat voor de wintermaanden naar het Overlook Hotel verhuisd om erop te passen. Gesitueerd op een verlaten berg met geen andere mensen om hen heen wordt al gelijk een beklemmende sfeer opgeroepen. Al helemaal wanneer blijkt dat de vader en falende schrijver van het gezin, Jack Torrance, langzaam maar zeker zijn grip op zijn mentale gezondheid verliest. De zoon, Danny, dwaalt door de lege hotelgangen en komt allerlei onverklaarbare, enge dingen tegen. Bewoog de brandslang nu als een echte slang of viel het gewoon door de zwaartekracht op de grond? Was er echt een wezen in de donkere pijp buiten of was het gewoon de fantasie van een kind? Wanneer je je bedenkt dat je een horror boek leest weet je het antwoord op die vragen eigenlijk al, waardoor je het liefst verder weg wilt kruipen op de bank met een kop hete thee naast je. Kraakte er iets buiten, of hoor je slechts dingen door het boek? Wie zal het zeggen...

De spanning in het boek wordt steeds verder opgebouwd, terwijl Danny's gave - de 'shining' - zich verder ontwikkelt. Jack gaat steeds verder achteruit en zijn woede neemt het over. En die arme moeder van het gezin, Shelley, weet niet waar ze aan is begonnen. Spanning, echte rillingen over je rug... Het is een boek dat ik niet neer kon leggen en volgens mij heb ik het binnen een dag uitgelezen. Tot op heden is het één van mijn favoriete (King) boeken en ook een van de enige waar ik echt de rillingen van kreeg. IT heeft ook een speciaal plekje bij mijn favorieten, mede door de afgrijselijke gebeurtenissen dat een groepje losers bij elkaar brengt. Voor dit boek koos ik voor het redactionele artikel op hebban. Maar The Shining blijft ook heel bijzonder voor mij als ‘eerste King’.

Yvonne van de Readers club: 

Stephen King is een fantastische verhalenverteller. Helaas voert hij zijn gedachtes nogal eens door in de teksten, waardoor het voor mij warrig en langdradig wordt. Op The Green Mile werd ik echter al vanaf de eerste bladzijde verliefd.

Het vertelt ons het wonderbaarlijke verhaal van Paul Edgecombe. Terwijl deze oude man in een verzorgingstehuis zit, neemt hij ons mee terug naar een belangrijke gebeurtenis uit zijn leven toen hij op Death Row/ Block E van Cold Mountain Penitentiary werkzaam was. Op een dag wordt John Coffey binnengebracht, een bijzonder grote neger die schuldig is bevonden op de moord van twee jonge meisjes. Door middel van de verhalen die Paul over zijn tijd in Cold Mountain Penitentiary prijsgeeft, komt de lezer te weten wat voor bijzondere man John Coffey is.

De kracht van The Green Mile zit 'm voor mij vooral in de manier waarop de band met de personages gelegd wordt. We krijgen een kijkje in de levens van de gevangenen en leren dat ze, ondanks de misdaden die ze hebben begaan, gewone mensen zijn. Ook komen we te weten wat de gevangenisbewaarders motiveert om zo'n gruwelijke baan dagelijks te doorstaan en leren we wat de normen en waarden van Block E zijn. Maar het mooist is nog wel het dilemma van Paul Edgecombe. Zijn affectie naar John Coffey groeit per pagina en wordt op een bijzonder intieme manier vastgelegd in letters. Kippenvel en tranen met tuiten, wat een boek!

Yvette:

Voor ik mijn favoriete boek bekend ga maken, moet ik wat bekennen: ik kende Stephen King eerder van de films dan van zijn boeken. IT en The Shining zijn altijd een paar van de engste films geweest die ik keek. Het gehalte aan Kings boeken is wat minder, dus ik weet niet of ik fair genoeg kan zijn in mijn favoriete boek van hem. Ik wil er namelijk nog graag een paar lezen en dan mag je me die vraag nog eens stellen. Van wat ik gelezen heb (The Tommyknockers, The Stand, Pet Sematary, Carrie, Deel 1 van De donkere toren, Ogen van de draak, Vier seizoenen, The green mile) vind ik The Stand een erg gaaf boek, maar beredik en niet de eerste tip die ik zou geven aan newby King lezers. Dan kies ik voor Het lijk uit Vier seizoenen, omdat het echt een coming-of-age boek zonder scrupules is. Gewoon een prettig verhaal dat je in een avond uit hebt. Als extra leuk feitje weet ik ook dat dit verhaal is gebaseerd op Kings eigen jeugd, dus dat maakt dit verhaal wat echter. Maar ik moet nog zoveel lezen en dan zou het zomaar kunnen dat Vlucht naar de top, Under the dome of 22-11-63 mijn favorieten zijn; daar weet ik zeker van dat het verhaal goed is.

Heb jij een Stephen King boek gelezen die tot één van je favorieten behoord? Of ben je een trouwe lezers van King en is er een boek dat boven de rest uitsteekt volgens jou? Laat het ons weten in de comments!

Zie ook:

- Het Readers artikel met favoriete Stephen King boeken

- Onze In de Ban van Stephen King

- De Boek vs Film vergelijking van ITReacties op: Stephen King: onze favorieten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Richard Bachman

Richard Bachman

Richard Bachman is een pseudoniem van Stephen King, waaronder hij vooral in...