Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Favoriete SFF-boek van het jaar 2021

op 25 december 2021 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy. Wie dit jaar onze spot heeft gevolgd, kan tot de ontdekking zijn gekomen dat de genres SF/Fantasy/Horror heel veel diversiteit aan boeken waarborgen. Die diversiteit komt ook terug bij de lezers en bij de Clubleden. Nu leek het ons wel leuk om eens te kijken naar wat het Boek van het Jaar zou zijn bij jullie en bij ons. Welk boek, dat je dit jaar hebt gelezen, spreekt het meest tot je verbeelding, maakt de diepste emotie bij je los, geeft de beste verrassingen tijdens het lezen of laat je nog weken nasidderen? Wij willen het graag weten en daarom kondigen wij nogmaals aan...

Het favoriete SFF-boek van het jaar 2021!

Wij - Vanessa, Lieke en Yvette - maken een eindejaarslijstje met favorieten. Wat is dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maken we allemaal een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan. We kiezen ze gewoon allemaal, want ons genre is net zo divers als onze lezers.

Onze favorieten

Vanessa

Voor mij staat dit jaar met stip op de bovenste plaats Duistere Dageraad. Het boek is een geweldige afsluiting van de 'Nimmernacht' trilogie. Extra speciaal dat het de lezers gelukt is om dit boek vertaald te krijgen. Eigenlijk zou het boek op de tweede plaats ook een eerste plek verdienen. Het Engelse The Fall of Koli is wederom een prachtige afsluiting van een trilogie. Wat ik ervan vind, lees je hier. Welk boek dan op de derde plaats? Dat is de meest lastige keuze dit jaar. Uiteindelijk kom ik uit op Het onzichtbare leven van Addie Larue. Met niet ver daarachter De laatste leerling van Naomi Novik en The Fall of the Argosi van Sebastien de Castell.

Vanessa's Top 3

1. Duistere Dageraad - Jay Kristoff

2. The Fall of Koli - M.R. Carey

3. Het onzichtbare leven van Addie Larue - V. E. Schwab

f593af2452d0a3cdea13fa86a94bba90.jpg

Yvette

2021 is nu eens een jaar dat er geen hoogtepunten of dieptepunten waren op leesgebied (behalve dat ene echte slechte leesclubboek). Een echt meh-jaar of ligt dat aan mij en mijn gevoel? Misschien lees ik de komende week nog een echte topper, dan kan ik het alsnog wat positiever afsluiten. Los daarvan las ik wel een geweldige serie en die tellen voor mij als één boek waar ik niet uit kan kiezen. Op 1 daarom 'The Book of Koli' serie (al las ik deel 1 vorig jaar, dat voelt toch als dit jaar). De rest volgt lager op de ranglijst qua gevoel. En als ik dan nog een extra categorie horror mag, dan kies ik De visser, een lekker urbanlegend-verhaal van mythische proporties.

Yvette's Top 3

1. The Trials of Koli / The Fall of Koli - M.R. Carey. Verfrissend, goede wereldbouw, mooie karakters.

2. Stardust / SterNeil Gaiman. Onverwachts leuk en heel anders dan de film.

3. Silo - Hugh Howey. Spannend, goede dialogen en karakters, technisch kloppend.

fa154a85d8a572cd9be34163efd99cb1.jpg

Lieke

Ik herken het gevoel dat 2021 een mager leesjaar is geweest. Als ik echter zo aan het einde van het jaar kijk naar hoeveel ik gelezen heb en naar het niveau van die boeken dan heb ik volgens mij een vertekend beeld van 2021 qua lezen. Net als Yvette ga ik trouwens een heel klein beetje valsspelen en gewoon een complete trilogie op nummer 1 zetten, want ik vind Oryx and Crake en Year of the Flood (allebei gelezen dankzij de Klassieker Meeleesclub!) fan-tas-tisch. Een dystopie die alle clichés van het subgenre vakkundig vermijdt en zodoende een geweldige wereld schept. Verder ben ik heel aangenaam verrast door een eclectische graphic novel en door horror van Nederlandse bodem. The Haunting of Hill House van Shirley Jackson heb ik uiteindelijk gediskwalificeerd omdat het een re-read was, maar man, man, man, wat is dat verschrikkelijk goede psychologische horror.

Lieke's Top 3

1. ‘Maddaddam’ trilogieMargaret Atwood

2. Het Konijn - Sasha Jovanovich

3. Hex - Thomas Olde Heuvelt

0f033cffede0c83bc4a461e7078db1ae.jpg

Jullie top 3

Wij hebben onze keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

  • Geef maximaal een top 3 gelezen boeken. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2 twee ounten en Nummer 3 één punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Het favoriete SFF-boek van het jaar 2021.
  • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je heb-ik-gelezen-lijst.
  • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
  • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
  • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
  • Plaats je favoriet ook op ons Facebook-account.
  • Vul je favorieten in voor 30 december!

Veel succes! Denken jullie er ook aan mee te doen met de Hebban Reading Challenge 2021?



Reacties op: Favoriete SFF-boek van het jaar 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

M.R. Carey

M.R. Carey

M.R. Carey is de schrijver van verschillende graphic novels. Hij schreef onder m...

V. E. (Victoria) Schwab

V. E. (Victoria) Schwab

V.E. Schwab (zij/hen) is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestselleraute...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Hugh Howey

Hugh Howey

Hugh Howey (1975) is een Amerikaanse schrijver van sciencefictionthrillers. Hij ...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...