Flix Fever #4 Stranger Things

op 26 oktober 2017 door

Stranger things, de succesvolle Netflixserie en een persoonlijk favoriet van Demi en Yvette is een liefdesbrief aan de scifi en horror uit de jaren 80.  Er wordt ook wel gefluisterd dat het een eerbetoon is aan de King of Horror himself: Stephen King. Op  27 oktober komt seizoen 2 al uit van de serie, dus hoog tijd om elkaar eens beter te leren kennen, We zullen meteen de verwijzingen naar films en boeken onder de loep te nemen. Let op: Spoiler alert.

In het kort samengevat

Een jongen genaamd Will Byers verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden. Zijn moeder, Joyce, gaat zelf op onderzoek uit en slaat langzaam maar zeker door. Ze krijgt namelijk telefoontjes waarbij ze haar zoon denkt te horen aan de andere kant van de lijn, maar er schijnt alleen ruis te zijn. De vrienden van Will - Mike, Dustin en Lucas - gaan ook op pad om hun vriend terug te vinden. Op een dag komen ze op hun fiets een vreemd meisje tegen met een bijna kaalgeschoren hoofd. Ze blijkt van een geheimzinnige overheidsorganisatie te komen waar op haar werd geëxperimenteerd. Ze wordt Eleven genoemd en heeft speciale krachten: zo kan ze bijvoorbeeld dingen laten zweven met haar gedachten. Vanaf dat moment wordt de zoektocht steeds grimmiger en mysterieuzer als meer mensen verdwijnen en er duistere krachten in het spel blijken te zijn. Niet alleen de overheid komt achter de vrienden aan, maar ook iets wat geen enkele ziel ooit zou willen zien. 

Ode aan de boeken en films van de jaren 80

Het begint al bij de filmposter. De karakters uit Stranger Things staan zo afgebeeld alsof het een filmposter is van Star Wars. Wat ook meteen opvalt is het lettertype (een aangepaste Benguaitfont), rode letters die fel uitstaan tegen donkere taferelen, iets wat King vaak op zijn horrorboeken laat terugkomen. En wellicht herken je het ook uit tv-serie Twin Peaks.

De acteurs zijn ook niet voor niks gekozen, ze geven je echt  het gevoel dat je bijvoorbeeld naar The Goonies kijkt, een groep jongeren die op avontuur gaat. Aan de andere kant zorgen de fietsjes er weer voor dat je midden in E.T. bent beland.

c85d2665ad2b05286b4c28b034b40970.pngIn de boeken Dreamcatcher en The Body (Stand by me) gaat het ook over een groepje van vier vrienden (jongens) die de strijd aangaan met pestkoppen en het bovennatuurlijke. In It gaat het ook over “sukkeltjes”die strijd leveren, dit keer in een wat groter groepje: The Loser’s Club. Voor wie goed oplet in de serie, zal de jongens langs een spoorweg zien lopen, wat direct associaties oproept met de film Stand by me, dat uit het verhaal The Body komt.

Het meisje Eleven heeft paranormale gaven, iets wat terugkomt in het boek Carrie en Firestarter van Stephen King. Ze heeft telekinetische krachten en kan ervoor zorgen dat voorwerpen kunnen bewegen.82b72377e10b406c550ee3bde487195b.png

De Demogorgon, een vreemd wezen dat de muren levend laat worden, komt ook terug in Nightmare on Elm Street, voor geïnteresseerden die de film met Freddie Krueger nog herkennen.

Als moeder Joyce gek wordt, gaat ze het huis te lijf met een hakbijl, een hele levendige scene die rechtstreeks uit The Shining komt.

De Onderstebovenwereld die in Stranger Things voor komt, heeft heel wat parallellen met de dimensies die terugkomen in De Mist en Lisey’s verhaal, beiden boeken van Stephen King. In deze verhalen komen andere werelden onze realiteit binnendringen en zelfs dat je er zelf in terecht kunt komen.

Niet alleen wij zijn fans van Stranger Things, maar de beste man zelf ook. Geen betere aanbeveling dan Stephen! We raden dan ook aan als je fan bent van tv-kijken, paranormaliteit, wat horror, geeky jeugd (en Dungeons and Dragons), jaren 80 of boekverwijzingen, kijk dan vooral naar Stranger Things… vanaf vrijdag. Dan kun je hier bij de comments nog andere verwijzingen kwijt die je hebt gevonden….

db8fb8f1b6a3034d35db577fe03c4595.pngReacties op: Flix Fever #4 Stranger Things

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...