Flix Fever: The Haunting of Hill House

op 30 oktober 2018 door

De Oktober Horror maand is alweer bijna voorbij, maar we kunnen deze maand niet voorbij laten gaan zonder het te hebben over enkele bloedstollende horrorseries die op Netflix te vinden zijn... en dan met name de recente The Haunting of Hill House, losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Shirley Jackson. Waarom móét je deze serie wel zien, ook als je geen horror liefhebber bent? En welke andere series kan je nog meer verslinden als (niet-)horror fanaat? Lees snel verder als je durft...

Door: Demi


The Haunting of Hill House

Beschrijving:

Deze serie, met onder andere Michiel Huisman, gaat over een gezin genaamd Crain dat een noodlottige zomer doorbrengt in Hill House met als oorspronkelijke doel het te renoveren en door te verkopen. Dit gezin met vijf kinderen komt er al snel achter dat ze misschien dan wel de enige levende bewoners van het huis zijn, maar dat dat niet betekent dat ze alleen zijn... De serie springt van deze zomer naar tientallen jaren later, wanneer de vijf kinderen volwassen zijn geworden en hun eigen leven leiden. Ieder van hen gaat anders met de traumatische gebeurtenissen om die tijdens die zomer plaatsvonden, toen hun moeder zelfmoord pleegde en ze werden geplaagd door geesten. Wat is er echt gebeurd met hun moeder? Waren de geesten echt of een fantasie van bange jonge kinderen? En wat schuilt er toch achter die grote rode deur die niemand openkrijgt? 


Personages: 

De eerste afleveringen focussen elk op één van de vijf kinderen en hoe zij zijn getraumatiseerd als kind en hoe zij zijn terecht gekomen in het heden als volwassene.

Steve is de oudste en tegelijkertijd ook de enige van de vijf kinderen die nergens last van heeft gehad in het huis. Zijn volwassen versie wordt gespeeld door Michiel Huisman en hij is erg sceptisch over alles wat zou zijn gebeurd in het huis. Hij is inmiddels een succesvolle schrijver die veel geld heeft verdient met het leed van zijn familie en zijn verhalen over andere zogenaamde spookplaatsen...

Shirley is de oudste dochter en heeft een eigen uitvaartbedrijf na de dood regelmatig in de ogen te hebben gestaard tijdens haar tijd in Hill House. Zij is een beetje de moeder van het gezin geworden na de dood van hun eigen moeder, maar ze heeft tegelijkertijd ook last van neurotische trekjes en haar perfectionisme. 

Theo is het middelste kind en zij is erg gevoelig voor bovennatuurlijke zaken. Ze werkt als kinderpsychologe en draagt altijd handschoenen. Ze probeert er alles aan te doen om haar tijd in Hill House te vergeten, of dat nu via drank is of one-night stands met andere vrouwen.

Luke is de oudste van een tweeling en hij is verslaafd aan drugs geworden als volwassene. Als kleine jongen in Hill House heeft hij één heel gruwelijk moment meegemaakt die hem altijd is bijgebleven. Zijn band met zijn tweelingzusje is heel sterk - zo sterk dat hij vaag kan voelen wat zij voelt.

Nell is ten slotte de jongste en de tweelingzus van Luke. Ze heeft last van slaapverlamming, wat inhoudt dat ze vaak wakker wordt terwijl haar lichaam nog denkt dat ze slaapt, waardoor ze zich niet kan bewegen. Mensen die hieraan lijden zien vaak hallucinaties, en wat Nell altijd ziet is de 'Bent-Neck Lady'. Nell kan Hill House niet loslaten als volwassene en keert terug in de eerste aflevering van de serie met alle gevolgen van dien. 

De vader, Henry, speelt ook een belangrijke rol in de serie. De jonge Hugh Crain wordt gespeeld door Henry Thomas, die Elliot speelde in de Spielberg film E.T. the Extra-Terrestrial. Door de serie heen wordt duidelijk dat Hugh dingen verbergt van zijn gezin... maar wat en waarom?

De tragische en mysterieuze dood van de moeder, Olivia, wordt pas verder toegelicht op het einde van de serie, maar tot die tijd zie je wat voor een liefdevolle moeder en warme vrouw ze was. Wat is er écht met haar gebeurd? Waarom is het hele gezin niet veel eerder weggegaan uit het huis voordat het helemaal misging?


Waarom moet je deze serie zien? 

Of je nu van horror houdt of niet: gaat allen deze serie zien. Het is eigenlijk niet echt 'horror' in de traditionele zin van dit woord. Er zitten bijvoorbeeld geen irritante en goedkope jumpscares in deze serie. Er zijn geen plotselinge harde geluiden of flitsende lichten die je om de oren vliegen. Er zijn geen enge martelwerktuigen of emmers bloed en ingewanden die rond worden gestrooid. Het is een serie over een gezin dat beter verdiende, maar toch in een akelige situatie terechtkwam. Het is een psychologische horror waarin de aard van de mens wordt onderzocht en hoe elk individu anders met trauma om kan gaan. Het is een serie over de betekenis en waarde van familie, over vriendschap, over liefde en alle mooie en moeilijke kanten die daarbij komen kijken. Het is een serie over mensen die tekortschieten, die veel willen maar niet alles kunnen, die goed willen doen maar in plaats daarvan de mensen kwetsen waarvan ze het meeste houden. 

Maar dat betekent allemaal niet dat de serie niet eng is. In elke scène is er wel een verborgen geest op de achtergrond die je alleen zal opvallen als je er gericht naar zoekt. Ook zijn er de verschillende geesten in Hill House die je wél altijd zult zien, zoals de Bent-Neck Lady die Nell achtervolgt; een dame met een gebroken nek die boven de grond zweeft. Luke ziet een enorm lange man die ook boven de grond zweeft. Hij draagt een bolhoed en heeft een wandelstok. Er is een zombieachtig wezen dat ronddwaalt in een plek in het huis die volgens de blauwdrukken helemaal niet zou moeten bestaan. 

Kortom: het is een psychologische horror waarin het gezin Crain en hun traumatische verleden centraal staat. De geesten die ze zien zijn écht eng, maar je wordt niet overvallen door jumpscares, harde geluiden en andere zaken die je in de meeste horror film terugziet. Je hoeft niet bang te zijn voor bloed en andere onsmakelijke taferelen. Al met al is het een serie die de tijd neemt om de personages aan je te introduceren en het zal niet lang duren voordat je om ze gaat geven. Het liefste zou je willen dat ze allemaal nog lang en gelukkig zouden leven, maar ja. Het blijft een horrorserie en dan kan het niet voor iedereen goed aflopen...

Andere horrorseries voor (niet-)liefhebbers van horror

Stranger Things

Geen zorgen, deze serie is echt niet eng! Er zit wel een monster in, maar daar kunnen de meeste volwassenen heus wel tegen. Het is een serie bomvol nostalgie voor iedereen die de jaren 80 bewust heeft meegemaakt. De serie volgt vier jonge jongens waarvan één jongen mysterieus in het niets lijkt te verdwijnen. De andere drie jongens vinden een jong meisje met een kaalgeschoren hoofd en de vreemde naam 'Eleven'. Algauw blijkt er iets heel vreemds aan de hand te zijn in het plaatsje en gaan Mike, Dustin en Lucas samen met Eleven op onderzoek uit om hun verdwenen vriend te vinden en erachter te komen wat voor een monster ronddwaalt in onze wereld...

Deze serie is heel populair en heeft inmiddels twee seizoenen. Een derde seizoen is in de maak en komt ergens in 2019 uit. Zelfs als je niks van de jaren 80 hebt meegemaakt is de serie een feest om te kijken. Een aanrader voor iedereen!

Hannibal

Hannibal is een serie van drie seizoenen die Will Graham volgt, een analist bij de recherche die met één opslag een crime scene kan herconstructureren in zijn hoofd. Hannibal Lecter wordt zijn psychiater en samen praten ze over Wills werk en veel andere dingen. Hannibal Lecter wordt gespeeld door Mad Mikkelsen en is net zo goed als de iconische Anthony Hopkins was in de originele films.

Hannibal is een kannibaal en in elke aflevering is er wel een dinerscène waarin hij de meest exotische en luxueuze gerechten bereidt en ze  zijn niets-vermoedende gasten voorschoteld. De kijker weet wat voor vlees hij écht bereidt en kijkt met een mix van horror en fascinatie toe hoe Hannibal iedereen weet te misleiden - tot het moment dat hij wordt ontmaskerd... 

Dit is een serie over seriemoordenaars - het is niet eng, maar je moet tegen lijken kunnen die op allerlei vreemde en bizarre wijzes zijn toegetakeld. Het is een fascinerende serie met sterke acteurs en het is een aanrader voor iedereen die houdt van crime scene series met een twist! 

Scream (MTV) & Slasher

Dit zijn twee series die losstaan van elkaar, maar wel hetzelfde onderwerp behandelen; een seriemoordenaar met een eng masker die het gemunt heeft op jonge tieners. 

De Scream serie is afgeleidt van de populaire Scream films en de iconishe 'Ghostface' keert hierin terug. De serie is erg bewust van zichzelf en er worden regelmatig grappen gemaakt over de clichés van 'slasher' films. Het is een vrij luchtige serie waarin het ontmaskeren van de moordenaar centraal staat. Het leuke aan deze serie is dat de kijker kan proberen te raden wie van de personages de moordenaar is. Waren die en die in dezelfde kamer toen de moordenaar kwam? Of verdween dat personages plotseling? Door allerlei plotwendingen is het lastig om te raden, maar toch blijft het een vermakelijke serie. Het kan een beetje eng worden wanneer de moordenaar achter de personages aan zit met hier en daar een jumpscare. Toch is het een leuke serie met leuke personages, maar niet al te veel diepgang. 

De maker van Slasher had als doel drie dingen te combineren: een moderne moordmysterie, het werk van Agatha Christie, en de klassieke slasher films waarmee hij is opgegroeid. De motieven en de geheimen die de personages verbergen worden één voor een behandeld. Elk seizoen rondt een verhaal af, wat betekend dat elk seizoen een nieuwe mysterie aan bod komt. Uniek aan deze slasher serie is dat de personages volwassen zijn en geen tieners. Het is een bloederige serie, dus daar moet je tegen kunnen, en het is een redelijk goed beoordeelde serie. 

Als je een fan bent van slasher films zoals Halloween, Friday the 13th en Scream, dan zijn deze series zeker wat voor jou. Houdt je niet zo van gemaskerde moordenaars, dan kan je hier maar beter niet op klikken. 

American Horror Story

Deze serie is misschien wel dé horrorserie die er is. Het is een anthologie serie, wat betekent dat elk seizoen een andere setting en een andere set personages heeft. Opvallend is wel dat de meeste acteurs vaak terugkeren in de seizoenen. Elke klassieke horror setting die je je maar kan bedenken staat centraal in de seizoenen; zo is er een seizoen over een Coven (een heksenkring), een Asylum, een Freak Show en een Murder House. Je moet van aparte series houden om deze serie te kunnen waarderen, maar als je eenmaal bent gegrepen door de personages en de steeds wisselende seizoenen kan je niet meer stoppen met kijken. Dit is echt alleen voor de echte horror liefhebbers die een sterke maag hebben voor aparte en bloederige dingen!

Bates Motel

Deze serie gaat over Norman Bates en zijn moeder Norma vóór de gebeurtenissen van de bekende Hitchcock film Psycho. Het heeft een ijzersterke cast en belicht Norman en zijn gemoedstand en hoe hij de man in de Pyscho film is geworden. We zien dat hij erg door zijn moeder wordt beïnvloedt, maar of dit ten goede komt voor zijn mentale toestand is een tweede. Norman is een goede, aardige jongen die ietwat onhandig is op sociaal vlak. Maar op het eerste gezicht is er verder niks vreemds met hem aan de hand. Al snel kom je er echter achter dat er meer achter Norman schuilt en vanaf dat moment wordt de serie pas echt spannend. 

Eng is deze serie niet - net als The Haunting of Hill House is het meer een psychologische horror/thriller waarbij je erachter komt hoe Norman in elkaar zit en hoe hij langzaam maar zeker afgleed in de persoon die hij in Psycho was. In elk seizoen wordt de serie bedrukter en wil je het liefst verder blijven kijken. Freddie Highmore en Vera Farmiga zorgen voor een ijzersterke vertolking van twee iconische personages uit de horror wereld. Een aanrader voor mensen die houden van een serie die op rustig tempo personages belicht en die graag personages zien ontwikkelen door de seizoenen heen - of dit nu positief of negatief voor ze uitpakt.

Penny Dreadful & The Frankenstein Chronicles

Ben je op zoek naar series waarin bekende literaire horror monsters en andere personages voorkomen? Dan zijn deze series zeker wat voor jou! Penny Dreadful is een populaire, duistere serie waarin zo'n beetje alle populaire 19e-eeuwse horror personages in de Britse en Ierse literatuur langskomen. Denk aan Dorian Gray, Victor Frankenstein, Dr. Jekyll (& Mr. Hyde!), Count Dracula en Van Helsing. Eva Green speelt Vanessa, een vrouw die tegen de duistere onderwereld probeert te strijden. Een aanrader als je van klassieke (horror) literatuur houdt en van duistere sferen.

In The Frankenstein Chronicles volgen we Sean Bean die een insepcteur speelt en erachter probeeert te komen wie verantwoordelijk is voor de moord op acht kinderen - en die van deze acht kinderen onderdelen heeft gebruikt om één grotesk Monster-van-Frankenstein-achtig lijk te maken. Mary Shelley, die Frankenstein schreef, komt ook voor in de serie en wordt ondervraagt. Het concept van deze serie is vrij modern - een copycat moordenaar loopt rond die is geïnspireerd door een boek. Het is daarnaast natuurlijk een whodunnit, dus als je houdt van een moordmysterie omhult in de Victoriaanse tijd is deze serie zeker wat voor jou.

Een paar eervolle vermeldingen:

  • The Chilling Adventures of Sabrina: voor fans van Riverdale en tiener/Young Adult series: een jonge heks zit in de hoofdrol.
  • Haunted: In deze serie worden 'waargebeurde' verhalen van echte mensen gereconstrueerd door acteurs. 
  • Hemlock Grove: In het rustige stadje Hemlock Grove schuilt een groot kwaad... Er worden moorden gepleegd door een dier, maar is dat wel zo?
  • Van Helsing: Na een driejarige coma ontwaakt Vanessa in een wereld overspoelt door vampiers. Samen met andere overlevenden gaat ze de strijd aan. 
  • Castlevania: Een anime serie over een vampierjager die een belegerde stad probeert te redden van bovennatuurlijke beesten die door Dracula zelf worden geleid.
  • Sleepy Hollow: Ichabod Crane komt weer tot leven wanneer de Dood verrijst. In het plaatsje Sleepy Hollow komt hij op het politiebureau terecht, waar agente Abby hem aanneemt als partner nadat haar vorige partner werd gedood door de hoofdloze Dood...
  • Wynonna Earp: Haar over-overgrootvader was de bekende gunslinger Wyatt Earp. Nu is het aan haar om bovennatuurlijke wezens te doden...
  • The Mist: Gebaseerd op de novelle van Stephen King; de inwoners van een dorp in Maine moet zien te overleven in de mysterieuze mist die hen insluit en waarin monsters ronddwalen.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar één of meerdere van deze horror(achtige)series? Heb jij er al enkele gezien en heb je er wat over te zeggen? Ben je een fan van horror, of zijn er slechts een paar series/films die je kan waarderen? Laat het ons weten in de comments!Reacties op: Flix Fever: The Haunting of Hill House

Meer informatie

Gesponsorde boeken