Genomineerden voor de Hebban SF en Fantasy Clubprijs 2018 #1

op 24 juli 2018 door

Tussen 16 juli en 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete boek van onze shortlist voor het beste Sciencefiction en Fantasy boek van het afgelopen jaar. De shortlist bestaat uit tien titels, waarvan de laatste onlangs mede door jullie invloed werd bepaald. Hieronder vind je drie van de kanshebbers uitgelicht.

460a72f6a7ba135bea3c6c8e04741edf.jpgVogelvrij - Spellslinger 1- Sebastien de Castell- Meis en Maas.

Wanneer je bent geboren als Jan'Tep en bijna 16 wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat... of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan'Tep gemeenschap. Dus wanneer Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren...


De clubleden over:

Vanessa: 'Het einde van dit verhaal was aardig voorspelbaar, maar de weg daarnaar toe had wel veel originele invalshoeken. De strijd tussen het goede en kwade is niet zo vanzelfsprekend beschreven als in andere verhalen. Op subtiele wijze maak je kennis met deze Spellslinger wereld en zijn geheimen en na afloop ben je nieuwsgierig hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt.

Demi: 'Er zit een aantal spannende actiescènes in het verhaal en met het gebruik van magie en listen wordt hier een originele draai aan gegeven. Er wordt een aantal misstanden aan de kaak gesteld in het boek, waaronder slavernij. Vogelvrij is een veelbelovende introductie in een nieuwe YA fantasy-serie. Door cliffhangers en plottwists wil je graag blijven doorlezen en door het unieke systeem van magie, maar ook het gebruik van doodgewone trucs, wordt er een unieke dimensie gegeven aan het verhaal. Er zijn genoeg vragen over om met ongeduld te wachten op de vervolgdelen.

Marjolein: 'Wat was dit een spannend en origineel verhaal. Hoewel er ruimte is voor een vervolg vind ik dat het verhaal mooi is afgesloten met een einde voor verschillende verhaallijnen. Al met al een boek dat goed in elkaar zit: een goed uitgedachte wereld, een hoofdpersoon die een groei doormaakt en bijzondere elementen.


d2a9a7c7dd96b29b18a6c66458be6f30.jpgNimmernacht - Nimmernacht 1- Jay Kristoff - Luitingh Sijthoff Fantasy.

Nimmernacht is het eerste deel van Jay Kristoffs trilogie over Mia Corvere, een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars. Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia Corvere nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken – de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor. Maar Mia’s vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben. Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.
Vanessa: "Dit verhaal moet voor mij even op gang komen. In het begin komt het warrig over en is het niet helemaal te plaatsen, de wereld en gebruiken zijn anders en dat moet wennen. Ik moet ook wennen aan de schrijfstijl, sommige zinnen zijn prachtig, anderen haperen. Tevens wordt er gebruik gemaakt van flashbacks en uitgebreide voetnoten. Langzamerhand grijpt het verhaal mij en gaat het lezen soepeler. Ik kan me steeds meer inleven in Mia en hierdoor is het boek steeds minder goed weg leggen. Ik raak gewend aan de rare wereld met zijn drie zonnen. Ik vind de enorme botten die als woontorens worden gebruikt origineel en ik ben heel erg benieuwd welk verhaal daar achter zit. Het derde deel is echt verrassend. Een aantal wendingen zie ik dan ook niet aankomen en ik kan het boek niet meer wegleggen. Uiteindelijk blijkt dit dikke boek een opmaat te zijn naar verdere avonturen en wacht ik nu in spanning af op deel twee om te zien hoe het met Mia verder afloopt.

De Clubleden over:

Yvette: "Toen ik de voetnoten zag in de tekst, dacht ik eerst, jeetje de helft van dit boek bestaat uit voetnoten. Is dat nu echt nodig? Moet ik die allemaal gaan lezen? Maar toen las ik ze ook daadwerkelijk en ze zijn echt van toegevoegde waarde. Het zijn geen echte voetnoten, maar meer een soort dagboeknotities of uitleggende gedachten en ze zitten vol met cynische humor. Bijv: “….betraden Mia en haar lotgenoten de Zaal van Gezangen. Ze had geen idee waarom de zaal zo genoemd werd, maar ze vermoedde dat het niets met de akoestiek te maken had”. Voetnoot: Hoewel die, toevallig, uitzonderlijk goed was. Echooooo. Nimmernacht is een goed uitgewerkt verhaal met oog voor details en hier en daar bizarre gebeurtenissen. Het is origineel en het brengt een ode aan de schaduw en aan alles wat zich daar beweegt."

Cindy: “In het begin is Nimmernacht een boek dat vraagtekens oproept. Beetje bij beetje wordt het verhaal duidelijker en sterker neergezet.
Kristoff heeft een fantastische setting neergezet die tot de verbeelding spreekt.
Het verhaal wordt letterlijk verteld. Het voelt alsof je luistert in plaats van leest, wat zeer prettig is. De personages zijn voldoende uitgediept. Ze zijn niet perfect. Ieder heeft zo zijn geheimen. 
Kristoff weet de lezer geboeid te houden en hier en daar op het verkeerde been te zetten.
Het is geen boek voor lezers die bang zijn voor bloed want dat vloeit rijkelijk. Scènes zijn vaak tot in detail beschreven en dat geldt ook voor de erotische escapades. Door gebruik te maken van flashbacks leeft het en begrijpen we meer over Mia en haar acties. Het was een boek dat ik niet kon en niet wilde neerleggen en ik kan niet wachten tot het volgende deel zal verschijnen.”

Marjolein: "Ik had hele hoge verwachtingen aangezien ik voor ik begon al vele enthousiaste verhalen had gehoord over Nimmernacht. Voor mij waren de voetnoten een beetje een dooddoener. Die haalden mij uit het verhaal en zorgden dat ik in het begin een beetje teleurgesteld was, maar het verhaal zelf: Wow! Goed uitgewerkte boeiende personages, een mooie en interessante wereld vol magie en ook een tikkeltje romantiek. Het bevat voor mij alles wat een boek nodig heeft. Als ze de voetnoten bij een volgende druk weghalen dan ben ik helemaal tevreden."

c0ee6724fdf55740ec6ebea6cae8948f.jpgMet Bloed op het Zand - Het Lied van het Gebroken Zand 2 - Bradley P. Beaulieu - Luitingh Sijthoff Fantasy.


Çeda, nu een van de Klingmaagden in dienst van de koningen van Sharakhai, traint mee met de dodelijkste krijgers van het koninkrijk. Terwijl ze op missies wordt gestuurd om het bewind van de koningen te versterken, verzamelt ze ondertussen steeds meer informatie om ze te ondermijnen.

Ze kent de duistere geschiedenis van de asirim – die honderden jaren geleden tot slaven werden gemaakt door de koningen – maar nu ze als Klingmaagd aan ze is verbonden, voelt ze hun pijn even hevig als die van haarzelf. De asirim verlangen naar vrijheid, eisen die zelfs, maar met de krachten van de goden in het spel, lijken hun ketenen onverbreekbaar.

Çeda kan de redder in nood zijn waarop de asirim hebben zitten wachten, maar nu is niet het moment om risico’s te nemen. Na de overwinning van de Maanloze Horde op het paleis van de Zwerfkoning zijn de resterende koningen uit op bloed. Systematisch kammen ze de stad uit, meedogenloos in hun wraak. Emre en zijn nieuwe kameraden van de Maanloze Horde hopen gebruik te maken van de onrust, maar met de koningen en hun door de goden gegeven krachten en de Klingmaagden met hun ebonieten zwaarden, is er weinig hoop dat ze dat gaat lukken

Als Çeda en Emre vervolgens een complot ontdekken van de bloedmagiër Hamzakiir, en de woestijn overzeilen om achter de waarheid te komen, openbaart zich een verschrikkelijk geheim, een die de macht van de gehate koningen misschien kan overwinnen. Maar dan moet Çeda wel eerst leren omgaan met de alsmaar schuivende machten binnen Sharakhai, en de groeiende razernij van de asirim zien te bedwingen voordat ze daaronder bedolven raakt.

De clubleden over:
Vanessa:  Een waardig en zinderend vervolg op de Twaalf Koningen van Sharakhai, waar je verder op ontdekking gaat in de unieke wereld van Sharakhai. Een vervolg dat volgens ons zeker een plek op de Shortlist verdient ondanks dat hij nog maar recent is verschenen.

Marjolein: Wederom werd ik getransporteerd naar de woestijn. Met een knappe combinatie van flashbacks en door het volgen van meerdere personages leren we meer over deze spannende wereld. Dankzij Ceda wil ik eigenlijk zelf ook een krijger worden. Dat zegt toch genoeg over de kwaliteit. Een waardig vervolg op een boek dat wij eerder unaniem hot bevonden.

Heeft een van deze drie boeken jouw stem gekregen of juist niet, laat het ons weten in de reacties hieronder. Moet je je stem nog uitbrengen dan kan dat hier.Reacties op: Genomineerden voor de Hebban SF en Fantasy Clubprijs 2018 #1

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell is een Canadese schrijver. Hij schreef de 'Greatcoats'-seri...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Gesponsorde boeken