Harry Potter en de verslaving van J.K. Rowling

op 19 maart 2017 door

2007 was een bijzonder aangrijpend jaar voor zowel J.K. Rowling als haar enorme schare fans: Harry Potter en de relieken van de dood kwam uit. Het lezen van de laatste pagina was een bijzonder moment. Een fantasyserie waarvan het schrijven een decennium overspande en die wereldwijd miljoenen lezers in de ban hield, kwam tot een eind.

Maar ondanks haar stellige uitspraak dat ze echt klaar is met de serie, lijkt het erop dat Rowling haar geesteskindje niet kan loslaten. Op haar site Pottermore blijven nieuwe feiten en achtergrondverhalen verschijnen. En ook via Twitter trakteert ze de fans regelmatig op informatie over de Potterwereld. Zo veroorzaakte ze ophef met de tweet dat Dumbledore homoseksueel is. Het lijkt er dan ook op dat J.K. Rowling een beetje verslaafd is aan haar eigen creatie. Ze blijft maar aan de wereld werken. Zo volgden er een Harry Potter Kookboek en drie speciale boekjes met Pottertrivia.

Twee van die boekjes werden door Rowling in 2003 voor Comic Relief geschreven; een goed doel in Groot-Brittanië. Eén daarvan is het nu bekende Fantastische fabeldieren en waar ze te vinden, een verkorte versie van het gelijknamige lesboek van Harry voor het vak Verzorging van Fabeldieren. In het allereerste deel, Harry Potter en de steen der wijzen, is Harry dit door Newt Scamander geschreven boek kwijt.
Het tweede boekje, Zwerkbal door de eeuwen heen, gaat over de geschiedenis van Zwerkbal en hoe deze sport wordt gespeeld. Het laatste boekje in de reeks, De vertelsels van Baker de Bard, werd pas in 2008 gepubliceerd, na het laatste Harry Potterboek. Het is een soort sprookjesboek met verschillende korte, magische sprookjes.
De drie boekjes zijn los en in een boxset te verkrijgen.

510695c22c1fcaa13ac6b338950b0b7c.jpg
Toen in 2016 het boek Harry Potter en het vervloekte kind zou verschijnen verheugden de fans zich daar enorm op! Door de uitgeverijen in diverse landen werd het achtste boek groots aangekondigd. Wat waren veel fans teleurgesteld toen bleek dat het niet om een roman ging maar om een uitgeschreven script van het gelijknamige toneelstuk. Dat J.K. Rowling zelf in een tweet duidelijk had aangegeven dat het om een script ging hielp niet veel.
Het toneelstuk zelf was echter binnen de korste keren uitverkocht voor het hele jaar en is ook voor 2017 alweer volgeboekt. En er gingen evengoed miljoenen exemplaren van het boek over de toonbank. Duidelijk was dat Harry Potter ook tien jaar na het einde van de serie nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren heeft.

Alsof dat allemaal niet genoeg was, kwam in 2016 ook de film Fantastic Beasts en where to find them uit, een Potterspin-off waarin Newt Scamander de hoofdrol heeft. Nog vier films over dit personage staan gepland.
De film is geïnspireerd op het hierboven al genoemde gelijknamige boekje.

Ook opende op 12 februari de Harry Potter Expo haar deuren in de aanwezigheid van James en Oliver Phelps, de Weasleytweeling in de films. Vanessa bezocht deze tentoonstelling in Utrecht en doet verslag:

"De expositie is goed van opzet. Je begint je reis met beelden van het trio Harry, Ron en Hermelien in de trein en na je aankomst op het station ga je naar de ruimte met de sorteerhoed. Daarna volg je een pad langs een aantal scènes. Je betreedt onder andere de hut van Hagrid, waar je plaats kan nemen in zijn enorme stoel. Dan het donkere bos. Brrr... spinnen! Vervolgens Zweinstein met de muur die is volgehangen met de decreten van Omber, gevolgd door de grote zaal die aangekleed is voor het kerstbal. Daarna eindig je natuurlijk in de shop.
Wat is het leuk om te ervaren dat Hagrid echt heel groot is en Emma Watson best heel klein en om de details te zien van de stukken uit de film.
Twee negatieve punten overschaduwden ons plezier. Het was druk, heel druk. We moesten erg lang wachten voor we naar binnen konden. Het was ook te druk om rustig de voorwerpen te kunnen bekijken en je voelde continu dat mensen weer op jou stonden te wachten. De prijzen vormden het tweede minpunt. 10 euro voor een doosje Smekkies in alle smaken en 40 voor een toverstok is wel erg duur voor een aandenken.
Ik heb op zich genoten van de expositie. Als je een fan bent en als je doordeweeks kunt, moet je zeker gaan."

Cynisten verwijten Rowling misschien dat ze het succes van haar serie tot in het oneindige uitbuit. Fans zijn blij dat zij het Harry Potteruniversum blijft uitbreiden met films, toneelstukken en nieuwe publicaties en volgen de ontwikkelingen op de voet. 

Eind 2016 bevestigde Rowling nog dat ze aan twee boeken werkt, waarvan er een een jeugdboek is. Al vlug boorde ze de hoop van een fan de grond in dat het om een boek over Newt Scamander zou gaan:

38e8a543cc6e8f91b4562af250b22ea5.pngMaar waar het boek dan wel over gaat? Daar heeft Rowling nog niets over losgelaten. Ze zou de eerste auteur niet zijn die terugkeert naar een geliefde fantasywereld!

Wat denken jullie? Zal Rowling terugkeren naar de Potterwereld? En wat willen jullie liever? Een compleet nieuwe fantasyserie van haar hand, of terug naar Zweinstein?Reacties op: Harry Potter en de verslaving van J.K. Rowling

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...