Het Oordeel: Spinning silver

op 09 juli 2018 door

Na de Temeraire-serie en Uprooted (Ontworteld) komt Naomi Novik nu met Spinning silver. Wij mochten dit boek als een van de eersten lezen, hoe gaaf is dat?! Janneke, Yvonne, Marjolein, Vanessa, Demi en Merel velden het Oordeel.

Spinning Silver

De vader van Miryem is een geldschieter, maar geen succesvolle. Hierdoor leeft het gezin in armoede. Totdat Miryem ingrijpt. Zij neemt de taak om het geld op te halen van haar vader over en doet dat zo succesvol, dat ze de naam krijgt zilver in goud te kunnen veranderen. Dit roept echter de ongewenste aandacht op van de Staryk-koning.

Hervertelling

Janneke: Na Uprooted, waar ik heel erg van heb genoten, was het beginnen in Spinning Silver iets waar ik erg naar uit keek.

Yvonne: Dat Novik een kei is om haar verzonnen werelden in iemands hoofd te projecteren, konden we al heel goed proeven bij haar boek Uprooted. Gelukkig gaat ze op dezelfde manier door en in Spinning Silver leren we dus op een sluimerende manier kennis maken met de prachtige werelden en vleugjes magie.

Janneke: Naomi Novik heeft een groot talent om haar werelden tot leven te wekken. Met elk hoofdstuk krijg je ook een mooier beeld van de totale wereld in je hoofd.

Marjolein: Naomi Novik haalde haar inspiratie van het sprookje Repelsteeltje. Wat zij hiermee gedaan heeft is geweldig! Spinning silver is een verhaal over drie jonge vrouwen en de tegenslagen die zij tegenkomen. Er zit magie, kracht en moed in.

Vanessa: Hoewel er elementen uit Repelsteeltje gebruikt zijn is het een losstaand verhaal geworden.

Janneke: Spinning Silver is een hervertelling van Repelsteeltje en hoewel het geen één op één hervertelling is zijn de elementen voor de kenners van het originele sprookje goed te herkennen.

Yvonne: Maar ook zonder deze kennis zul je je niet vervelen.

Merel: Er zijn duidelijke elementen uit het sprookje terug te vinden, zoals het veranderen van voorwerpen in goud. Toch is het zoveel meer dan een hervertelling. Naomi Novik heeft er een geheel eigen verhaal van gemaakt. De sprookjesachtige sfeer blijft, maar het verhaal is er een stuk spannender op geworden.

Demi: Het sterke aan Novik vind ik dat ze geen letterlijke hervertelling schrijft, maar genoeg originele inbreng heeft dat het sprookje slechts nog vluchtig te herkennen is. Het is duidelijk Noviks verhaal en het is prachtig en poëtisch geschreven. Ze zet sterke personages neer die elk hun eigen pad volgen maar uiteindelijk elkaar ook tegenkomen. De opbouw is ietwat langzaam, maar daardoor kan je juist zo genieten van de tekst en de personages. Ik verveelde me geen moment en wilde maar doorlezen.

Vanessa: Het verhaal wordt in een rustig tempo verteld, sommige gebeurtenissen zelfs uit meerdere oogpunten waardoor je heerlijk in het verhaal wordt getrokken. Het zorgt er ook voor dat je de motieven van personages beter kan begrijpen en dat je begrip krijgt voor hun keuzes.

Marjolein: Ik wil het einde niet verklappen maar het deed mijn hart goed. Ik heb het zelfs twee keer gelezen.

Personages

Janneke: De personages van de wereld in Spinning Silver spreken tot de verbeelding.

Vanessa: Al bij het begin voelt het hoofdpersonage Miryem levend. Het is niet een typische heldin. Hoewel ze dingen doet die je als zelfzuchtig kan zien, begrijp je haar redenen en maakt het haar menselijk. Ineens is er tijdens het lezen verwarring, zomaar opeens kloppen de reacties niet en is de toon net iets anders. Een tweede personage doet zijn intrede. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in het eerste hoofdstuk krijg je door de gevoelens van Miryem, de verwachting dat Wanda (het tweede personage) een grondige hekel zou hebben aan Miryem. Heel verrassend is het om dan te lezen dat Wanda juist dankbaar is. Dit maakte het verhaal realistisch.

Merel: Miryem, Wanda en Irina zijn de belangrijkste personages. Het leuke vind ik dat ze alle drie op hun eigen manier sterk zijn. Miryem verhardt om zo met de omstandigheden om te gaan, Wanda is een veel zachter karakter en Irina moet het van haar slimheid hebben. Naomi Novik zet zo drie heel diverse personages neer, die je toch allemaal in je hart sluit. De overige perspectieven zijn een leuke aanvulling, maar wat mij betreft niet onmisbaar voor het verhaal.

Demi: Niet alle personages waren even interessant, maar de drie belangrijkste perspectieven (Miryem, Wanda en Irina) waren leuk om te volgen. Ze hebben ieder een sterke wil en willen hun eigen toekomst kiezen.

Yvonne: De personages zijn goed uitgewerkt en vertellen elk hun eigen verhaal, wat het nog boeiender maakt. Ze zijn slim, sterk en interessant. Geen trekpoppetjes die hun leven door anderen laten leiden, maar ze weten van aanpakken en zijn niet bang hun handen vies te maken.

Marjolein: Ik ging al snel om alle karakters geven. Myriam die hard moest worden om te zorgen dat haar gezin overleefde. Wanda die moest leven met een agressieve, dronken vader. Irina die het hele land wilde redden. En voornamelijk Stephon, een lieve kleine jongen die moest opgroeien zonder moeder.

Perspectieven

Yvonne: Spinning Silver is geen gemakkelijk boek om in te komen, omdat er meerdere personages stapsgewijs geïntroduceerd worden. Dit wordt van tevoren nergens aangegeven en hierdoor kostte het mij soms wat moeite om voor me te halen met wie we te maken hadden. Gelukkig went het wel en hoe verder je in het boek komt, hoe makkelijker je zelf ook wisselt.

Merel: Ik vond het ook even wennen dat het verhaal vanuit zoveel verschillende perspectieven verteld werd. De eerste keer dacht ik echt even “huh?” maar daarna begreep ik al vrij snel dat er nu een ander personage aan het woord was. Omdat elk personage een duidelijke eigen vertelstem heeft, went het wel. Al moest ik toch elke keer weer even schakelen.

Demi: Ik houd ervan wanneer er meerdere perspectieven in een verhaal zitten. Zo krijg je veel meer verschillende verhaallijnen en/of verschillende kanten van hetzelfde verhaal. Ik vond het leuk dat de verschillende perspectieven niet gelijk in het begin achter elkaar werden geïntroduceerd, maar dat je de laatste twee/drie pas een stuk verder in het boek tegenkomt.

Vanessa: Uiteindelijk wordt het verhaal vanuit zes personages verteld. Heel knap is dat je aan de toon van de zinnen herkent wiens perspectief er gebruikt wordt. Al snel ben je gewend aan de overgangen tussen de personages en merk je de meerwaarde van al die perspectieven.

Marjolein: Hoe Novik meerdere stemmen heeft verwerkt in een verhaal is geweldig. Je merkte al snel wie er aan het woord was en het stoorde niet.

Janneke: De personages zijn talrijk en elk personage heeft ook zijn eigen perspectief in het boek. Dit betekent veel personagewisselingen waar je echt even in moet komen. Soms is het niet direct duidelijk met welk personage je te maken hebt. Elk personage vertelt zijn eigen verhaallijn die raakvlakken heeft met de verhaallijnen van anderen en uiteindelijk komen de verhaallijnen samen in een prachtig, misschien wat onverwacht einde.

Magie

Demi: Het boek is al magisch genoeg dankzij de poëtische beschrijvingen.

Vanessa: De fantastische elementen voelen natuurlijk aan en geven het verhaal een echt sprookjesgevoel. Stapje voor stapje maak je kennis met de magie in deze wereld.

Demi: Magie is een bijzonder iets in de wereld die Novik schept. Later in het verhaal komt de magie sterker terug, maar vooral in het begin is alles heel subtiel en mooi verwerkt. Namen hebben bijvoorbeeld veel kracht.

Merel: De magie in Spinning silver is inderdaad subtiel en daardoor juist heel aansprekend. Ik vond het ook mooi gevonden dat Wanda magie ziet in alledaagse dingen, zoals het schrijven en het rekenen.

Demi: De Staryk vond ik heel interessante wezens. Hoe ze de Staryk road gebruiken om in de menselijke wereld te komen, hun normen en waarden, hun eigenzinnigheden…

Marjolein: Het koude ras dat Novik beschrijft is echt geweldig. De Staryk, een soort feeënras, zijn zeker geen goede peetmoeders.

Vanessa: De Staryk zijn intrigerende wezens die naar gelang het verhaal zich ontwikkeld wel steeds menselijker worden.

Het Oordeel

Demi: Ik verwachtte een mooi, sprookjesachtig verhaal en kreeg er veel meer van terug. De beschrijvingen zijn prachtig en de personages goed uitgewerkt. Je begint echt om ze te geven in dit boek. Het sprookje van Repelsteeltje is heel subtiel en goed gebruikt in dit boek en Novik heeft er een origineel en mooi verhaal van weten te maken. Het is alvast één van mijn favorieten van dit jaar geworden en daarom gaf ik het boek ook vijf sterren.

Janneke: In navolging van Ontworteld verwachtte ik een sprookjesachtig verhaal, mooi geschreven in de kenmerkende verhalende stijl van Novik. Ik kreeg zoveel meer dan wat ik verwachtte. De personages kropen onder je huid en de dynamiek tussen de personages maakte het verhaal zoveel meer dan alleen een hervertelling van het sprookje. Spinning Silver is zeker een boek wat ik zal herlezen omdat het zo mooi is. Vijf sterren.

Marjolein: Niet voor niks staat hij in mijn top 25. Spinning Silver is geweldig. Ik zou dolgraag een vervolg willen zo verliefd ben ik op deze wereld. Vijf sterren van mij.

Merel: Ik vond het een heel gaaf boek. Er hadden wat mij betreft iets minder perspectieven in het verhaal mogen zitten. Toch worden al deze lijnen verweven tot een magisch geheel. Ik geef het boek vier sterren.

Vanessa: Kortom een heerlijk winters sprookje om in weg te dromen. Ik heb Spinning Silver met veel plezier gelezen. Ik geef dit prachtige verhaal 4 sterren.

Yvonne: Lezers die die niet zozeer van actiescènes houden, maar zich graag mee laten sleuren naar een nieuwe en sprookjesachtige wereld waarin de sterke personages het verhaal dragen, kunnen hun hart ophalen. Ik heb ervan genoten en gaf Spinning Silver 4 welverdiende sterren.

Spinning silver komt uit op 12 juli. Ben jij van plan om dit boek te gaan lezen?

Wil je het boek liever in het Nederlands lezen? Op 14 september komt de vertaling, Zilvergaren, uit.

Lees hier ook ons oordeel over Ontworteld.Reacties op: Het Oordeel: Spinning silver

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...