Horrorsettings die je echt kunt bezoeken

op 25 oktober 2018 door

Horrorlocaties uit boeken waar je daadwerkelijk op bezoek kunt gaan! Het bestaan ervan en het schrijven erover bezorgt ons al kriebels, maar toch besteden we er aandacht aan. Het is tenslotte maar een maand per jaar Horrormaand en tijd om te griezelen. Let op voor je gaat lezen: doe de gordijnen dicht, zoek iemand om bij je te zitten,  doe alle lampen aan en kijk drie keer onder je bed voordat je verder leest. O ja, durven jullie nog wel de kelder in te gaan? Brrrrrrrrr…

Fort Independence

Toen Edgar Allen Poe in het leger zat op een van de eilanden van Boston, hoorde hij een legende. Volgens het verhaal zouden vrienden van een gedode soldaat zijn moordenaar ingemetseld hebben in een van de fortmuren, als wraak. Poe baseerde zijn kort verhaal: The Cask of Amontillado op dit verhaal. Fort Independence op het eiland kun je in de zomer nog steeds opzoeken. Mocht je dus naar Boston gaan, neem even een kijkje. Of je leest alleen het verhaal, dat kan ook.

Barcelona

Carlos Ruiz Zafon kan als de beste schrijven over zijn thuisstad Barcelona. Zeker als het gaat om de gotische ornamenten , sierlijke  huizen, begraafplaatsen en andere vergeten plekjes. Alhoewel Marina gaat over 1980, voert dit verhaal je echt mee naar het Barcelona uit vervlogen tijden. Het verhaal begint in het hart van het oude Barcelona en neemt je mee naar vooroorloogse settings vol aristocraten, actrices, uitvinders en een donker geheim dat zich onder de straten bevindt. In het echt kun je het Estacio de Franca, Sarria de kostsschool en Sarria begraafplaats bezoeken. De straten rondom de kostschool zien eruit als een soort verlaten spookstadje met gezichtsloze beelden en verroeste poorten. Er loopt een heus Marina Booktrail, mocht je eens een keer in Barcelona komen.

North Yorkshire

abe42e5cea189f982fda682c83bcc1b7.pngOké deze is misschien de minst spannende, maar wel aardig voor de gothic horrorfans en Engelandliefhebbers onder ons. Charlotte Brontë schreef Jane Eyre  naar aanleiding van een bezoek aan Norton Conyers House in jaar jeugd. In 1839 ging ze op dagtrip naar dit huis in North Yorkshire waar ze verwelkomd werd door het hoofd van het huishouden. Deze vertelde de jonge Brontë de familielegendes inclusief het verhaal van de waanzinnige vrouw die opgesloten zat in een zolderkamer. In 2004 werd de geheime trap naar de zoldertrap (her) ontdekt tijdens uitgevoerde werkzaamheden onder leiding van bewoners Sir James Graham en zijn vrouw Lady Graham. Archeologen hebben verschillende oude architectuur gevonden, zelfs uit de Angelsaksische tijden. Je kunt onder begeleiding van een gids nu zelf kennismaken met de kamer van de “mad woman”. (bron foto: archief Norton Conyers House)

Sleepy Hollow

Dat horrorverhalen ook in het echt gebeuren is helaas een feit. Dat auteurs op basis van deze verhalen ook fictie erover schrijven is ook een feit.  Auteur Washington Irving baseerde zijn verhalen over het plaatsje Sleepy Hollow op echte gebeurtenissen. Op slechtst een korte treinrit vanaf New York kun je de legende van de Headless Horseman om je heen voelen. Tussen 1874 en 1997 was het plaatsje beter bekend als North Tarrytown, maar in de volksmond werd het Sleepy Hollow (slaapdorp) en soms Beekmansdorp. In de plaats vind je nog altijd het spoor van de Nederlandse kolonisten, zoals de watermolen, loopbruggen, het oude landhuis Kykuit en de Oude Nederlandse kerk met het kerkhof. Je kunt de Cemetery Tour boeken en dan kom je ook uit bij de begraafplaats van Washington Irving zelf.

The Overlook hotel

Als er een klassieke locatie is waar paranormale zaken zich uiten, dan is het wel het hotel uit The Shining van Stephen King. The Overlook Hotel uit het boek is gebaseerd op het Stanley Hotel, maar dit is niet hetzelfde hotel als in de film (al is die ook creepy en in the Rockies). Stephen King en zijn vrouw Tabitha bezochten het Stanley hotel op 30 oktober in 1974 aan het einde van het seizoen. Ze ontdekten dat ze de enige gasten waren en dat alle gangen heel eenzaam en lang leken. Zij werden in een lege eetzaal bediend  (alle andere stoelen stonden op de kop op de andere tafels) met klassieke muziek op de achtergrond. Die nacht kreeg hij een ervaring waardoor het boek werd geschreven: “I dreamed of my three-year-old son running through the corridors, looking back over his shoulder, eyes wide, screaming. He was being chased by a fire-hose. I woke up with a tremendous jerk, sweating all over, within an inch of falling out of bed. I got up, lit a cigarette, sat in a chair looking out the window at the Rockies, and by the time the cigarette was done, I had the bones of The Shining firmly set in my mind`.

Kasteel Bran en het Bran Hoia Baciu woud

5009618a7da850915cf34f54e88497ac.jpgKasteel Bran is de locatie waar een van de meest bekende horrorverhalen plaatsvindt, namelijk Dracula. Bram Stoker baseerde de omschrijving van het kasteel op verhalen die hij gehoord had over hoe het kasteel eruit zou zien. Het kasteel werd voltooid in 1388 en deed dienst als een belangrijk grenspunt. Bovendien was het een belangrijk punt voor ruilhandel of om zich te beschermen tegen aanvallende buren. Later huisde de Roemeense koninklijke familie hier in. Het kasteel is gelegen op een dreigende rots en het heeft een onheilspellende look. Daarmee is het een geliefde locatie voor horrorfans en/of boekenfans. Het Bran Hoia Baciu woud ligt in de buurt en dit schijnt het meest behekste bos van Roemenië te zijn. Het bos is vernoemd naar de herder die er verdween met zijn 200 schapen. Daarbij klagen bezoekers over onverklaarbare pijnen, uitslag, brandvlekken en schrammen nadat ze op bezoek zijn geweest. Het epicentrum van alle onverklaarbare dingen ligt midden in het bos op een kale plek, waar ook geen planten durven te groeien en waar apparaten uitvallen. Durven jullie nog naar Roemenië te gaan?

Beek en Wyler

Het waterrad, het dorpsplein en de Duivelsberg (in het Duits Wylerberg) zijn allemaal plekken die auteur Thomas Olde Heuvelt in zijn jeugd bezocht in het plaatsje Beek (Beek-Ubbergen) en het aangrenzende Duitse Wyler (gemeente Kranenburg). Hij vond het donkere plekken en het vormde de inspiratie voor zijn boek Hex. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de 17e eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. De heks en de bewoners worden veelvuldig in de gaten gehouden, middels camera’s en computers, maar tegelijkertijd is de onderlinge paranoia middeleeuws te noemen. De spanning wordt vakkundig opgebouwd tot een overdonderende climax.  Wil je dus een setting dichtbij bezoeken, doe dan eens een dagje omgeving Nijmegen.

Welke locatie lijkt je het engst om te bezoeken?Reacties op: Horrorsettings die je echt kunt bezoeken

Meer informatie

Gerelateerd