In de ban van George R.R. Martin

op 20 augustus 2017 door

George R.R. Martin - ook wel liefkozend 'Uncle George' genoemd door zijn fans - is een naam die menig persoon wel zal herkennen. De laatste paar jaar is de interesse in zijn boeken explosief gestegen dankzij de tv-serie die op zijn fantasy reeks is gebaseerd. Deze serie is natuurlijk 'Game of Thrones', en elk nieuw seizoen brengt weer meer kijkers en fans. Het één na laatste seizoen is momenteel bezig en vandaar dat we de spotlight werpen op deze schrijver

Game of Thrones

Het is misschien wel leuk om te weten dat George de 'R.R.' aan zijn naam heeft toegevoegd als eerbetoon aan J.R.R. Tolkien. Hij heeft net als veel andere fantasy schrijvers inspiratie gehaald uit Tolkiens Lord of the Rings, en je kan wel zeggen dat zonder die reeks Game of Thrones wel eens niet had kunnen bestaan. De reeks volgt verschillende perspectieven in de wereld van Westeros en daarbuiten. Er zijn veel politieke en militaire intriges met een aardige dosis fantasy erin verwerkt. Er zijn draken, duistere magie en mysterieuze goden en religies die worden aangehangen. Iedereen heeft een eigen agenda - of dat nu zo simpel is als in leven willen blijven of heerser van Westeros willen worden. Er wordt niet geschuwd van thema's als incest, martelingen en brute executies. Het is een fanatsy reeks dat episch van omvang is maar ook mensen zal aanspreken die normaal niet van fantasy houden. Het hart van Game of Thrones ligt namelijk bij de personages en er zijn er zat van die sympathiek zijn en voor wie je kan hopen dat ze goed en wel in leven blijven. Het bijzondere maar ook tragische van de serie is echter dat de helden niet altijd winnen van de slechteriken... en misschien is het verschil tussen de twee helemaal niet zo zwart en wit als je zou denken. 'Wanneer je het spel der tronen speelt win je of ga je dood', is de bekende uitspraak. Een sombere instelling, maar het geeft wel goed weer wat je te wachten staat als je nog terughoudend bent geweest jegens de tv-serie of de boeken.

Het nieuwe deel?!

De meesten kennen George R.R. Martin dus dankzij zijn A Song of Ice and Fire reeks, waarop de tv-serie Game of Thrones is gebaseerd. Het eerste deel hiervan werd al in 1996 gepubliceerd, waarna de andere delen volgden door de jaren heen. In 2011 kwam Een Dans met Draken uit, toen de tv-serie al aan de gang was. Helaas is het nog steeds de vraag wanneer het vervolgdeel uitkomt en is de tv-serie op een punt aanbeland waar hij de boeken is gepasseerd. Veel mensen zijn bang dat de auteur, die al 68 jaar oud is, zal overlijden voor we ooit de laatste twee delen zullen kunnen lezen. Als troost is wél bekend dat de tv-serie zal eindigen zoals George het voor ogen had in zijn boeken. We zullen dus wel degelijk een goede afsluiting krijgen en dat is al heel wat. Laatst plaatste George zelf een tweet waarin hij meldde dat hij zelfs niet meer werd herkend bij zijn uitgever omdat hij al zolang geen nieuw boek heeft kunnen schrijven.

19066057dc0af94351c038f964ce8664.jpg

Hoe dan ook, George heeft bekend gemaakt dat volgend jaar zeker één boek uit zal komen die zich in Westeros afspeelt. Alleen zal dat hoogstwaarschijnlijk niet het langverwachte vervolgdeel The Winds of Winter zijn, maar een geschiedenisboek over de Targaryens. Dit is vreemd, aangezien er al een uitgebreid geschiedenisboek van Game of Thrones is gepubliceerd met behulp van twee fans. Hoe dan ook, er zijn ook nog vier scripts in de maak voor eventuele spin-off series die zich waarschijnlijk vóór de gebeurtenissen in de Game of Thrones boeken gaan afspelen. Hoe en wat is nog niet bekend gemaakt.

Dunk & Ei, De IJsdraak en Windhaven

Naast Game of Thrones heeft George R.R. Martin nog veel meer geschreven. Zo zijn er talloze korte verhalen die zich in de wereld van Westeros afspelen, zoals de avonturen van Dunk en Ei die je in de bundel: Ridder van de zeven koninkrijken kan vinden. Dunk is een hagenridder en Ei vergezeld hem. Laatstgenoemde is in werkelijkheid de dertienjarige prins Aegon die meereist om het gewone volk te bestuderen. Aegon, later bekend als koning Aegon V Targaryen, is de overgrootvader van Daenerys. Interessant feitje: hij stierf tijdens een grote brand die hij zelf veroorzaakte in een poging om drakeneieren te laten uitkomen.

Een ander bekend verhaal in deze wereld is De IJsdraak. Dit verhaal is geschreven als een kinderverhaal en gaat over Adara, een kind geboren tijdens strengste winter die haar volk ooit heeft meegemaakt. Daardoor is zij de enige die de legendarische IJsdraak kan aanraken en zelfs berijden. Wanneer kwaardaardige Vuurdraken dreigen haar dorp én de hele wereld in vlammen te leggen, is Adara natuurlijk de enige die ze kan bestrijden met de IJsdraak.

Een boek dat helemaal los staat van Game of Thrones is Windhaven, geschreven met Lisa Tuttle. Op de planeet Windhaven is het contact tussen de honderden kleine eilandjes waaruit de wereld bestaat schaars. De onrustige zeeën vol gevaarlijke monsters maken het schepen onmogelijk om over te varen. Maar dan ontdekt de mens dat hij, met zelfgemaakte metalen vleugels, kan vliegen. Sindsdien trotseren zogeheten zilvervliegers met gevaar voor eigen leven de verraderlijke oceanen. Maris van Amberly is opgevoed door een vlieger en wil niets liever dan boven de eilanden van Windhaven vliegen. Volgens de traditie gaan de vleugels echter naar haar stiefbroertje Col. Maris besluit hier tegenin te gaan en eist dat zilvervliegers voortaan worden gekozen op basis van hun talent, niet volgens het geboorterecht. Dit pakt helaas anders uit dan Maris had verwacht.

Eigen mening en tips

Lord of the Rings introduceerde me aan fantasy boeken en wakkerde mijn liefde ervoor aan, maar het waren de boeken van George R.R. Martin die mij echt omver bliezen. Goed uitgewerkte personages en goede plotlijnen trekken mij het meest aan in boeken, en Game of Thrones had ze allemaal en nog meer. Ondanks dat ik sinds 2011 wacht op het vervolg, samen met misschien wel miljoenen mensen, is mijn liefde voor de boeken niet afgenomen. Dit is mede dankzij de nog lopende tv-serie, waarbij ze de boeken geweldig hebben vertolkt op een manier die geschikt is voor tv, maar nog steeds grotendeels trouw is aan het bronmateriaal. Toch blijft er ook na afloop van de serie genoeg te ontdekken. Zo is er een hele leuke, uitdagende 4D puzzel van de kaart van Westeros (deze heb ik zelf, en maak ik elk jaar meerdere keren weer). Als je houdt van geschiedenis en meer te weten wil komen over wat er vooraf ging aan de boeken van Game of Thrones, dan is De Wereld van IJs en Vuur een aanrader. Dit is een groot, prachtig geïllustreerd hardcover boek boordevol geschiedenis van niet alleen de grote families, maar ook de bekende plaatsen als Dorne en Het Bereik.

Kortom, George R.R. Martin krijgt veel te verduren van fans die graag verder willen lezen, maar als je verder kijkt zie je dat er nog zat andere goede boeken van hem zitten te wachten om gelezen te worden. Daarnaast is er de tv-serie en talrijke korte verhalen en andere media die je bezig kunnen houden tot het langverwachte deel dan eindelijk (hopelijk) uitkomt. Eén ding is zeker: de hype zal groot zijn - en terecht.

-Demi-

Seizoen 7 van Game of Thrones zit er alweer bijna op. Heb jij al deze nieuwe afleveringen gezien en wat vond je ervan? (Geen spoilers!)Reacties op: In de ban van George R.R. Martin

Meer informatie

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Gesponsorde boeken