In de ban van Joe Hill

op 14 oktober 2018 door

Tegenwoordig kan het gerust gezegd worden dat Joe Hill de titel 'de zoon van...' achter zich heeft gelaten en een naam op zich is geworden. Zijn vader mag dan wel Stephen King zijn, maar Hill heeft bewezen dat hij zelf ook horror kan schrijven. Speciaal voor de oktober horror maand wordt Joe Hill uitgelicht in deze editie van 'In de ban van...'

Door: Demi

Joe Hill

Joe Hill werd in 1972 geboren en is de zoon van auteurs Stephen King en Tabitha King. Zijn broer, Owen King, is óók schrijver en schreef samen met Stephen het boek Schone Slaapsters dat in 2017 uitkwam. Keeping it in the family dus. Joe Hill koos er zelf voor in 1997 om de naam Hill te gebruiken voor zijn werken, omdat hij onafhankelijk van de bekende naam van zijn vader succes wilde behalen. Dat lukte, maar in 2007 was hij genoodzaakt zijn ware identiteit als zoon van Stephen King toe te geven na een artikel in Variety het jaar ervoor. Tot die tijd had Hill alleen maar korte verhalen geschreven, maar daarna begonnen er ook boeken, novelles en graphic novels te verschijnen. Net als Owen later zou doen schreef Joe ook enkele verhalen met zijn vader.

Ik heb Joe Hill in het echt gezien op de Dutch Comic Con van 2016. Ik wist wie hij was, maar op dat moment had ik nog niks van hem gelezen en heb ik ook niks van hem gekocht of laten signeren. Je zult wel begrijpen dat ik daar nu veel spijt van heb. Ik kan alleen maar hopen dat hij nog een keer langs wilt komen - anders dan zijn vader heeft hij duidelijk geen last van vliegangst, gelukkig. 

Nosferatu

a57eff220c495f1379e9415cfe9f2be6.jpg

Nosferatu (2013) is het eerste boek dat ik van Joe Hill las en maakte gelijk zoveel indruk dat het boek op het moment dat ik dit artikel schrijf op nummer 9 van mijn Hebban top 25 staat. Het is een lekker dik boek met een inhoud die sterk doet denken aan Stephen King in zijn hoogtijdagen, maar dan met een frisse blik en interessante nieuwe ideeën. Het is een boek dat daadwerkelijk rillingen over je rug kan laten doen lopen, en dan dat einde...  

Een korte samenvatting: NOS4A2, oftewel Nosferatu, is het kenteken van een heel slechte auto, bestuurd door een heel slechte man: de 140-jarige Charlie Manx. Charlie houdt zoveel van kinderen dat hij ze ontvoert naar 'Kerstland'. Er is nog nooit een kind teruggekomen - behalve een meisje, Victoria McQueen. Toen zij ontsnapte kreeg Charlie een levenslange gevangenisstraf. Jaren later kwam hij toch vrij, en nu is hij weer op zoek naar kinderen. Wanneer hij dit keer Victoria's zoontje meeneemt is zij vastbesloten om voor eens en altijd van Manx af te komen. 

Charlie Manx is ondanks zijn hoge leeftijd een afschuwelijke en enge man die je niet op straat tegen zou willen komen, of het nu dag of nacht is. Hij is de manifestatie van alle waarschuwingen over vreemden in auto's die kinderen mee proberen te lokken, en als je als kind dit boek zou lezen (wat ik erg zou afraden) zou je wel twee keer denken voordat je een auto instapt die je niet kent. Het boek is eng en verontrustend, maar ook heel spannend. Een goede afloop is niet gegarandeert. 

In 2019 zal er een tv-serie komen in samenwerking met Hill, met Ashleigh Cummings als Victoria en Zachary Quinto als Charlie Manx. Quinto is nog maar 41, dus zal er in deze bewerking wel geen stokoude Charlie Manx te zien zijn. Ik weet wel dat Quinto goede slechteriken kan spelen, dus ik ben benieuwd hoe hij zal zijn in deze rol.

Ben je een Stephen King fan en ben je op zoek naar een andere horror meester? De appel valt niet ver van de boom, en Joe Hill zal je goed bevallen. Misschien is hij met dit boek wel beter dan veel van Kings werk. Misschien is dat gewoon een feit.

Locke & Key

5c849115f359682ec347b169737d6db2.jpg

Locke & Key (2008-2013) gaat over twee broers en een zus die na de moord op hun vader naar het huis van hun voorouders verhuizen in Massachusetts. Daar vinden ze magische sleutels die hun een scala aan krachten geven. Wat ze echter niet weten is dat er een demoon is die ook de sleutels wilt hebben en er alles aan zal doen om ze in zijn bezit te krijgen, wat hij daar ook voor zal moeten doen... 

Locke & Key won verscheidene British Fantasy Awards in 2009 en 2012, en een Eisner Award in 2012. Er werd al jarenlang gepraat over een filmreeks of een tv-serie die gebaseerd zou zijn op deze graphic novels, en langzaam maar zeker lijkt de mogelijkheid van een tv-serie zekerder te worden. Eerst was er sprake van dat Hulu een tv-serie zou oppakken, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Nu ligt het balletje bij Netflix: op 25 juli 2018 kondigde Netflix officieel aan dat het eerste seizoen is georderd en dat het tien afleveringen zal bevatten. Joe Hill werkt zelf mee aan de serie en zou de eerste aflevering ook schrijven met anderen. Hopelijk krijgen we volgend jaar een trailer te zien en meer informatie over deze interessante reeks. Mocht dat zo zijn zal er absoluut een vergelijking komen met de graphic novels en de tv-serie hier op de spot.

Boeken met Stephen King

Joe Hill heeft een aantal werken samen met Stephen King geschreven. In de novelle Het hoge gras (2012) gaan een zus en broer in Kansas op een hulproep van een jong jongetje af en komen in een enorm, dicht grasveld terecht waar de weg terug misschien onmogelijk is. Wederom is het Netflix die een verfilming van deze novelle onder handen neemt, met waarschijnlijk een release datum in 2019 als alles goed gaat. 

Hun andere samenwerking, Hoogste versnelling (2013), gaat over een strijd tussen een motorbende en een onzichtbare vrachtwagenchauffeur in de hete woestijn in Nevada. Als deze omschrijving je vaag bekend voorkomt, dan kan dat kloppen: het is gebaseerd op het korte verhaal Duel van Richard Matheson uit 1971, waar een gelijknamige film van is gemaakt door niemand minder dan Steven Spielberg. Dit was zijn allereerste film. Dat er ook van het verhaal van Hill en King een film komt is onduidelijk: in 2017 werd er gezegd dat er een film zou komen, maar daarna is er niks meer van vernomen. 

(Zie ook onze In de ban van Richard Matheson)

Mis deze werken ook niet...

Hill heeft veel korte verhalen geschreven voordat hij begon aan boeken en nog verscheidene andere comics dan Locke & Key. Om het kort te houden zal ik alleen zijn andere boeken nog noemen:

Hoorns (2010) gaat over Ig Perrish die na een avond veel gedronken te hebben wakker wordt met hoorns op zijn hoofd. Na de eerste schrik bekomen te zijn komt hij erachter dat hij mensen de waarheid kan laten vertellen en hen kan opleggen hun diepste impulsen te volgen. Met zijn gave tracht hij erachter te komen wie zijn jeugdliefde Merrin heeft verkracht en vermoord in het bos - misdrijven waar hij zelf van wordt verdacht door zijn stadsgenoten. Van dit boek is een film gemaakt met Daniel Radcliffe in de hoofdrol. 

6ce9d7d0ad162bddc2e048ca7566407f.jpgThe Fireman (2016) is een post-apocalyptisch verhaal over een dodelijk schimmel dat mensen spontaan in vlammen doet uitbarsten. Hill noemde het zelf een: "science fiction novel about being happy in the face of darkness."

Recentelijk heeft Hill een bundel met vier novelles geschreven: Strange Weather (2017). In deze bundel vindt je verhalen met horror, maar er worden ook spiegels opgehouden tegen onze moderne samenleving. Eén verhaal bevat buien van vlijmscherpe stukken kristal die alles en iedereen doorboren als je je niet schuilhoudt. Een ander verhaal zal ervoor zorgen dat je wel twee keer nadenkt voor je gaat skydiven: wat als je immers op een solide wolk terecht komt en er niet meer af kan? Een derde verhaal gaat over een man die wordt gestalkt door iemand met een polaroid camera die herinneringen kan uitwissen. Ten slotte is er het verhaal dat gaat over het wapenbezit in Amerika en de hysterie rondom terroristen. Dit is het verhaal dat er het meeste inhakt en misschien actueler is dan we zouden willen toegeven. 

Laten we eindigen met Joe Hills eerste boek: dat was Zwart Hart (2007) (in het Engels: Heart-shaped box). Het gaat over een ouder wordende rockster die graag de morbide dingen verzamelt. Wanneer hij bericht krijgt van een begrafenispak waar de geest van de overledene nog aan vast zit kan hij de verleiding niet weerstaan en koopt het. Het arriveert in een hartvormige doos en al snel blijkt dat de geest niets liever wilt dan wraak nemen... Het boek won in hetzelfde jaar van publicatie de Bram Stoker awayrd voor Best First Novel, en de eerste paar honderd exemplaren vlogen over de toonbank. Een succesvol eerste debuut dus, al was rond deze tijd al wel bekend wie Joe Hills vader was. Hoe je dit ook wilt verklaren of benoemen, Joe Hill heeft met zijn boeken inmiddels wel bewezen dat hij een schrijver is die op eigen benen kan staan en een naam voor zichzelf kan maken.

Kende jij Joe Hill al en heb je iets van hem gelezen? Ken jij nog meer schrijvers die een bekende auteur als moeder of vader hebben? Of heb je nu zin om een Nosferatu of Hoorns op te pakken? Laat het ons weten in de comments! Reacties op: In de ban van Joe Hill

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Owen King

Owen King

Owen King schreef de roman Double Feature en publiceerde meerdere kort...

Richard Matheson

Richard Matheson

Richard Burton Matheson (Allendale (New Jersey), 20 februari 1926 – Calabasas ...

Gesponsorde boeken