In de ban van Naomi Novik

op 28 november 2020 door

Deze maand komt het nieuwste verhaal van Naomi Novik Een Dodelijke Opleiding uit. Een verhaal waar een aantal van onze leden naar uitkijken. Tijd voor ons als SF&Fantasy club om deze schrijfster eens verder onder de aandacht te brengen.

Naomi Novik is geboren in 1973 en is een Amerikaanse SF&Fantasy schrijfster. Ze groeide op in New York als dochter van Oost Europese immigranten.
Als kind las ze al graag Fantasy zoals Tolkien, maar ze vond ook de boeken van Jane Austen geweldig. Deze boeken hadden veel invloed op haar latere studie keuze. Ze koos ervoor om Engelse Literatuur aan de Universiteit van Brown studeren. Daarna volgde ze een computer studie aan de Universiteit van Colombia. Tijdens en na haar studie werkte ze als schrijver en designer mee aan een aantal computer spellen en zo ontdekte ze dat ze het schrijven van verhalen wel erg leuk vond.

Naast lezen heeft ze ook een passie voor geschiedenis en vooral een grote interesse voor de tijd van Napoleon. Deze passie gebruikte ze als inspiratie bron voor haar eerste boeken reeks Temeraire. Uiteindelijk zal deze reeks uitgroeien tot 9 delen, waarvan de eerste zes naar het Nederlands zijn vertaald. Het eerste deel werd in juni 2020 een Meeleesclub boek op onze spot. In de reacties kun je de bevindingen van de leesclub lezers vinden.

Ik vind Laurence en Temeraire goed uitgewerkt, ik zie alles meteen voor me. Al klinkt Temeraire af en toe meer als een mens dan een draak, maar ja wie bepaalt hoe een draak zich gedraagt?
Het boek leest ontzetten makkelijk en het is heel vermakelijk. Het is alweer een tijdje dat ik "ontspannen" las en dat gaat bij dit boek in ieder heel makkelijk.

Naast deze reeks schreef ze een tweetal stand alone boeken, losjes gebaseerd op sprookjes.
Het boek Ontworteld is beïnvloed door een Pools sprookjesboek, die haar moeder vroeger aan haar voorlas. Een aantal leden van onze club lazen het boek Ontworteld voor een Oordeel

Hoewel enkelen van ons wel iets aan te merken hadden op Ontworteld zijn we over het algemeen erg enthousiast. Met vier keer een Hot vinden we dit boek een aanrader voor liefhebbers van sprookjes.

Het tweede verhaal Zilvergaren heeft elementen van het verhaal Repelsteeltje in zich. Naast de sprookjes elementen is de Oost Europeese Cultuur ook een grote invloed op haar werk. Dit is de cultuur die ze via haar ouders en haar groot ouders meekreeg. Ze verteld over deze invloed als ze, naar aanleiding van de leesclub over haar boek Zilvergaren, een bezoek brengt aan Amsterdam. Het hele interview lees je hier.

Naomi vertelt verder dat veel fantasy gebaseerd is op de Angelsaksische cultuur door de werken van Tolkien. Door gebruik te maken van iets nieuws wat van de gebaande paden afwijkt, gaf haar dat veel inspiratie. Miryem is deels gebaseerd op haar oma die ze heeft gekend toen ze nog een kind was, en het verhaal van haar vaders familie. Haar oma was een sterke dappere vrouw. 

Haar nieuwste boek is een Dodelijke opleiding een verhaal waar men over schrijft dat het een mix is tussen Harry Potter en Nimmernacht. Een magische school met een duister randje. 

Ga jij een Dodelijke opleiding lezen?Reacties op: In de ban van Naomi Novik

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Gesponsorde boeken