Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In Memoriam Terry Goodkind 1948-2020

op 20 september 2020 door

Op 17 september 2020 overleed de bekende Fantasy auteur Terry Goodkind. In 1994 publiceerde hij zijn eerste boek.
Het zwaard van de Waarheid, het eerste deel van een lange reeks. 
Hij was een schrijver die met regelmaat nieuwe verhalen publiceerde en meer dan twintig van zijn werken spelen zich af in dezelfde wereld. 

De wetten van Magie

De hoofdpersoon in het verhaal is Richard Cypher, die is opgegroeid in het Westland, een deel van de wereld waar de invloed van magie niet bestaat. Onder de de waakzame ogen en met de wijze lessen van Zedd, een oudere man, die veel voor Richard betekende groeide hij op. Richard wist niet dat Zedd eigenlijk zijn grootvader was. Toen Richard naar de Midlands kwam, begon hij dingen over magie te leren en wilde er weinig mee te maken hebben, maar toen Kahlan Amnell, een biechtmoeder, op zoek kwam naar een oude tovenaar die Zedd bleek te zijn, werden hun leven door het lot verbonden en sindsdien werd  Richard de Zoeker naar waarheid genoemd.

Richard leert over de 10 wetten van de magie, zoals De beste bedoelingen kunnen het grootste kwaad tot gevolg hebben. De manier waarop Richard deze wetten leert, is met name door het zelf te ervaren en dat is niet altijd de leukste manier.
De serie gaat vooral over de strijd voor vrijheid. De eigen wil en de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat. In deze strijd wordt de wereld regelmatig bedreigd door de gebeurtenissen en personages.
Zo is er de confrontatie tegen de kwaadaardige Darken Rahl en de Mord Sith, moeten Richard en Kahlan de Nieuwe Wereld beschermen tegen de keizerlijke orde van de keizer Jagang, een droomwandelaar, die in de gedachten van mensen kan komen.
Dan is er nog de ontdekking van een mysterieuze machine die al duizenden jaren diep onder de grond verborgen heeft gelegen. Deze machine geeft kleine onheilspellende voortekenen af ​, tot een cataclysmisch voorteken aan toe.

Ook wordt het verhaal over de eerste biechtmoeder verteld, Magda Searus. Dit verhaal speelt zich eeuwen eerder af dan het verhaal van Richard en Kahlan. Op de website van Goodkind werd dit verhaal omschreven als:  "De eerste biechtmoeder is de basis van de 'De Wetten van de Magie' serie. Dit is het begin van het grootse avontuur.”

 De wet van negen is in wezen een thriller, maar het bevat talrijke fantasie- en sciencefictionelementen. Het verhaal zelf speelt zich af in een eigentijdse of nabije toekomst. Deze realiteit is echter gekoppeld aan een parallel universum dat een incarnatie in de laatste dagen lijkt te zijn van Goodkinds Wetten van de magie. Het verhaal draait om het personage van Alexander Rahl, een kunstenaar wiens leven steeds ingewikkelder wordt wanneer hij een vrouw ontmoet genaamd Jax die beweert uit de andere wereld te komen.

 De boekenserie Wetten van de magie werd omgezet in een tv-serie genaamd Legend of the Seeker. Het eindigde na twee seizoenen van in totaal vierenveertig afleveringen. De serie vertelt het verhaal van Richard's strijd tegen Darken Rahl en zijn Mord Sith.

Kronieken van Nicci

Na de Wetten van de Magie slaat de schrijver een nieuwe weg in met De Kronieken van Nicci. Hoewel deze reeks zich afspeelt in dezelfde wereld als die van Richard en Kahlan focust hij zijn boeken nu op twee bij karakters Nicci en Nathan RahlDit werkt vooral in de eerste boeken goed, het verhaal voelt fris aan en leest prettig.

De wetten van Magie verschenen pre Hebban maar de reeks over Nicci niet en hierdoor mochten we als leden van SF&Fantasy club oordelen over de reeds verschenen drie delen in de reeks. Cindy en Vanessa beoordeelden Maitresse van de dood en De Sluier van de eeuwigheid en samen met Marc het derde deel Leger van Steen 

Komende maand verschijnt het vierde deel Hart van Zwart ijs in deze reeks.

De kinderen van D'Hara

Nadat Terry Goodkind Oorlogshart, het laaste boek van de wetten van Magie, had geschreven wist hij al dat er nog meer verhalen te vertellen waren over de verdere levens van Richard en KahlanIn een vijftal verhalen pakt hij hun levens weer op en leren we hoe het verder gaat met Richard, Kahlan en hun kinderen. De eerste drie verhalen zijn al in het Nederlands verschenen.

Met behulp van al deze boeken is de wereld van D'Hara uitgegroeid tot een enorm rijke wereld. In een van onze Magic Monday's hebben we een klein deel van deze wereld uitgelicht.

Heb je goede herinneringen aan de verhalen van Terry Goodkind, laat het ons weten in de comments.



Reacties op: In Memoriam Terry Goodkind 1948-2020

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Goodkind

Terry Goodkind

Terry Goodkind (1948-2020) was een Amerikaanse fantasy-auteur. Hij is vooral bek...