Je favoriete boek van 2018 - de tussenstand

op 18 december 2018 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy en dus riepen wij de "Favoriet van 2018" in het leven. Vorige keer kwamen al Clubleden Merel, Demi, Eline en Kim met hun favorieten aan bod. Vandaag staan Yvette, Cindy, Mark, Janneke, Vanessa, Marjolein en redacteuren Debbie & Martijn te popelen om hun favoriet van het jaar kenbaar te maken.

Er volgt vandaag ook een tussenstand, mede door inzendingen van jullie; de lezers en volgers. Maar de eindstrijd is nog niet gestreden. Er kan nog aangegeven worden wat jouw Boek van het jaar is en bovendien waarom. Ook als je maar 1 boek binnen de fantasy hebt gelezen! Laat dus vooral je stem horen!

Je favoriete boek van het jaar 2018!

Wij, de Club van SFF en de redacteuren maakten een eindejaarslijstje met favorieten. Wat was dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maakten we bijna allen een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan.

Nieuw dit jaar is de categorie: Graphic novel van het jaar 2018! Aangezien onze club de aanstichters zijn van de Week van het Beeldverhaal lazen we veel beeldverhalen dit jaar. Juist omdat het zo'n andere beleving en manier van "lezen" is, maken we er voor de terugblik een eigen categorie van. Echter hier telt slechts 1 keuze.

De favorieten van We love fantasy

Debbie:

 1. Get in Trouble van Kelly Link - een verhalenbundel en echt mijn smaak: bizar, absurd en enigszins onbegrijpelijk.
 2. Folk van Zoe Gilbert - een roman-in-verhalen. In feite een verhalenbundel, maar wel allemaal afspelend op hetzelfde eiland en in hetzelfde dorp. Jongelingen uit het ene verhaal zijn getrouwde ouders in het volgende. Sterkste punt: de sfeer. Wow.
 3. Spinning Silver van Naomi Novik, enigszins een guilty pleasure, want er zit niet echt een verrassende wending in het boek, maar het is wel een heel fijne en lekkere sprookjesroman. Heerlijk!

Graphic novel: Pluck van Brom - per ongeluk uit de kast geplukt, ademloos en in één ruk uitgelezen. Prachtig, prachtig. Hoe je kunt meelezen met een pop. Spannend, emotioneel.

Marc:

 1. Hitchhiker's guide to the Galaxy van Douglas Adams
 2. Amerikaanse Goden van Neil Gaiman
 3. Jonathan Strange & Mr.Norrell van Susanna Clarke

Cindy:

Mijn top 3:

 1. Nimmernacht van Jay Kristoff. De combinatie van de manier van schrijven, de setting en het verhaal maken het onvergetelijk. De schaduwkat is een zeer origineel gegeven.
 2. Borne van Jeff Vandermeer
 3. Wit konijn/ rode wolf van Tom Pollock.

Graphic Novel: Windhaven van Lisa Tuttle en George R.R. Martin.
 

Vanessa:

 1. Schaduwzwart Sebastien de Castell
 2. Spinning Silver Naomi Novik
 3. Beer en de Nachtegaal Katherine Arden

Yvette:

Mijn keuzes voor 2018

 1. Senlin Ascends van Josiah Bancroft Absoluut bovenaan! Dat boek was een groot avontuur. Vol originele elementen, actie en humor. Jammer dat hij nog niet vertaald is!
 2. Mortal Engines van Philip Reeve, nog zo'n denderend avontuur!
 3. Among Others van Jo Walton, een kleine ode aan de vrouwelijke Sf-lezer. Ogenzienlijk onschuldig, maar met diepe lagen en ook omdat het stiekem een boek is met herkenning.

De keuze voor een Graphic Novel was lastig, want ik las heel wat pareltjes dit jaar, hoe kan ik nu kiezen tussen De Aankomst of Maus? Dan kies ik voor het boek dat de meeste emotie opriep en kies ik voor optie 3: De Rode Boom van Shaun Tan.

Janneke:

 1. Op 1, De Naam van de Wind van Patrick Rothfuss. Een tot in de details goed uitgewerkt fantasyboek wat mij van begin tot einde geboeid heeft gehouden. Het verhaal van Kvothe en zijn reis naar de Universiteit is een ware klassieker in wording.
 2. Op 2, Smeulend Venijn van Johanna Lime. Een oorspronkelijk Nederlands fantasyboek. Kamilia moet koningin worden op een planeet waar vrouwen de meerderheid hebben. Een planeet op de rand van oorlog. Een boek met goed uitgewerkte, verfrissende personages op een goed uitgewerkte wereld.
 3. Op 3, Nimmernacht van Jay Kristoff. Misschien niet het meest originele, een schoolsetting in de fantasy. Maar wel met een sterk uitgewerkt plot over Mia, huurmoordenaar in opleiding. Smaakt naar meer!

Graphic Novel: Wolf Children van Momoru Hosoda.

Marjolein:

Mijn favorieten van dit jaar.

 1. De A court of thorns and roses - serie van Sarah J Maas. Deze boeken zijn verslavend goed. Freya is een kick-ass heldin en Rhysand is een droomman. Een echte zwijmel fantasy serie.
 2. Spinning Silver van Naomi Novik een verhaal over drie jonge vrouwen en de tegenslagen die zij tegenkomen. Er zit magie, kracht en moed in. Voor mij ook een verhaal over de kracht van ergens in geloven.
 3. De laatste zal niemand verbazen zo vaak heb ik hem genoemd de laatste tijd. De schaduw van de sha van Petra Doom wat kan ik zeggen ik houd van deze wereld. De mengeling tussen mythologie, fantasy en de "echte" wereld. Een serie waar ik voorlopig niet genoeg van kan krijgen ik kijk uit naar deel 3.

Martijn:

 1. Borne - Jeff VanderMeer: briljante, bizarre wereld, vol met gave personages (Borne zelf en Rachel vooral), onverwachte wendingen en prachtige achtergronden. Een van de twee boeken die ik vijf sterren gaf in 2018.
 2. Een Amerikaanse oorlog - Omar El Akkad: low-science, high concept sciencefiction, verteld vanuit de verliezers van de oorlog (tegen klimaatverandering én de tweede Amerikaanse burgeroorlog). Prachtige, onderhuids uitgewerkte personages (vooral Sarat) en situaties. Ook vijf sterren.
 3. Het vijfde seizoen - N.K. Jemisin: geweldige wereldbouw, uitstekende plot en brute twist, met een erg goed uitgewerkt 'je' perspectief. Knap staaltje.

Graphic Novel: Blokken - F. Bordewijk (getekend door Viktor Hachmang): Blokken is na 1984 mijn favoriete dystopische verhaal. De koude, afstandelijke stijl, het ontbreken van hoofdpersonen en de uitzichtsloze toestand in de Staat wordt door Hachmang mooi grafisch weergegeven.

Tot nu toe:

Er komen heel wat diverse titels binnen die mensen dit jaar lezen, van oudjes tot aan hele jonge Engelstalige boeken. Van YA tot aan speculatieve fictie. N.K. Jemisin - Het vijfde seizoen , De beer en de nachtegaal van Katherine Arden of Furyborn van Claire Legrand zijn mooie kanshebbers. Maar er is nog tijd!

En nu jullie:

Wij hebben de keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 (eventueel een graphic novel) door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

 • Geef maximaal een top 3 gelezen boeken. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2, twee en Nummer 3, een punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Je favoriete boek van het jaar 2018.
 • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je Heb-ik-gelezen-lijst.
 • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
 • Kies 1 graphic novel uit en meld erbij waarom deze.
 • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
 • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
 • Plaats je favoriet ook op ons Facebook-account.
 • Vul je favorieten in voor 31 december!

Wij zijn benieuwd naar jullie favorieten. Veel succes! Denken jullie er ook aan mee te doen met de Hebban Reading Challenge 2019?Reacties op: Je favoriete boek van 2018 - de tussenstand

Meer informatie

Gerelateerd