Ongeluksbrengers en pechvogels op vrijdag de 13e

op 13 april 2018 door

Voor veel mensen is vandaag, vrijdag de dertiende, een ongeluksdag. Dit komt door een combinatie van de vrijdag, wat een ongeluksdag is, en het getal dertien, wat ongeluk brengt. Een leuk feit: in sommige landen is niet vrijdag de dertiende een ongeluksdag, maar dinsdag de dertiende. In Italië doen ze het weer anders, daar is vrijdag de zeventiende een ongeluksdag. Om jullie ongeluksdag wat te verlichten delen wij een aantal fantasy- en sciencefictionboekentips waarin de hoofdpersonen toch wel heel veel pech hebben of die op een andere manier aan de ongeluksbrengers van vrijdag de dertiende gekoppeld zijn.

Voor het ontstaan van vrijdag de dertiende zijn meerdere redenen aan te wijzen. De vrijdag is, volgens velen, te wijten aan het feit dat Jezus gekruisigd werd op vrijdag. Wanneer dit samenvalt met het getal dertien is er sprake van een extra ongelukkige dag. Het getal dertien verwijst naar de hoeveelheid aanwezigen bij het laatste avondmaal. Een andere reden kan zijn dat de Romeinen en Engelsen op vrijdagen hun doodsvonnissen voltrokken. Vanuit de verre geschiedenis is de meest aannemelijke reden het ontbinden van de Orde van Tempeliers. Dit gebeurde op vrijdag dertien oktober 1307 in Parijs hoewel recente onderzoeken aantonen dat er voor het eerst in de zeventiende eeuw geschreven werd over vrijdag de dertiende. Er zijn veel boeken te vinden over de Tempeliers waarvan Ridder van de Tempeliers van Robyn Young vertelt over de zoon van een tempelier die zelf toe wil treden tot de orde.

169b734da2d65db3ac3522a40308dfa5.jpgAls we het hebben over echte pechvogels in de fantasy dan moeten we Harry Dresden zeker noemen. Harry is de hoofdpersoon in de Dresden Files van Jim Butcher waarvan Stormnacht het eerste deel is. Harry, geboren op Halloween, is een magiër in Chicago. Een magiër wiens krachten hem in de moderne wereld voornamelijk problemen opleveren: apparaten werken niet goed, elektriciteit stoort en er zijn vijanden die hem zijn kracht af willen nemen. Als detective heeft hij ook veel last van ongelukkige situaties, niet omdat hij het niet oplost, maar omdat hij vrij onhandig is en niet altijd de juiste keuzes maakt ten opzichte van zijn vijanden. Naast dit alles heeft Harry ook nog een typisch vrijdag de dertiende dier in huis, Mister een grote grijze kat.

Een andere pechvogel, eentje die vrijwel iedereen kent, is Marcel Lubbermans uit de Harry Potter boeken. Marcel is een beetje sukkelige, nerveuze jongen die, hoewel hij erg zijn best doet, eigenlijk nooit echt geluk heeft. Zo neemt hij het op een gegeven moment op voor Harry en zijn vrienden om het vervolgens te bekopen met een vervloeking. Ook Arthur Dent uit Het transgalactisch Liftershandboek van Douglas Adams is een pechvogel. Niet alleen verliest hij zijn huis, ook wordt hij in badjas meegenomen op reis door de ruimte door zijn vriend Ford Prefect. Ook Marvin de paranoïde androïde uit hetzelfde boek heeft wel heel veel pech. Alles in het universum werkt hem tegen en hij raakt ook zijn reisgenoten nog kwijt voor het grootste deel van de reeks. Gelukkig voor Marvin is hij niet alleen, we kunnen in alle boeken van de serie van hem genieten tot hij in Tot ziens en bedankt voor de vis weer herenigd wordt met zijn reisgenoten.

1da3c1e0738f06124a567f00d5dc6b42.jpegNiet alleen pech is een teken voor vrijdag de dertiende. Ongeluksbrengers waar je veel over hoort zijn zwarte katten en gebroken spiegels. Ook in de scifi- en fantasywereld kom je katten tegen. Zo heeft Erin Hunter een complete serie gewijd aan katten. Het boek De Wildernis in is het eerste deel van haar Warrior Cats serie. In Nimmernacht van Jay Kristoff heeft hoofdpersoon Mia gezelschap van Meneer Goedhart, een zwarte schaduwkat die haar angst kan opzuigen. In Homeland van R.A. Salvatore maken we kennis met Guenhwyvar, een grote zwarte kat die bevriend raakt met de hoofdpersoon Drizzt do'Urden. En van alle katten, en het zijn er te veel om hier te noemen, is Greebo uit Schijfwereld: De Plaagzusters misschien wel de meest 'enge' kat in fantasy, verzonnen door Terry Pratchett als terror-kat welke alleen maar met Nanny Ogg door één deur kan.

- Janneke - 

Welke fantasy- en sciencefictionboeken denken jullie aan bij vrijdag de dertiende?Reacties op: Ongeluksbrengers en pechvogels op vrijdag de 13e

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jim Butcher

Jim Butcher

Jim Butcher (1971) is een Amerikaanse auteur (fantasy) en een enthousiast b...

Robyn Young

Robyn Young

Robyn Young (1975) werd in Oxford geboren. Ze werkte op festivals, in de mu...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Douglas Adams

Douglas Adams

Douglas Adams (1952-2001) was een humoristische SF-auteur. ‘Het transgalac...

Erin Hunter

Erin Hunter

Erin Hunter is een pseudoniem dat gebruikt wordt voor een Brits schrijverscollec...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...