Klassieker meeleesclub juni: Zenumagiër van William Gibson

op 31 mei 2018 door

Vanaf februari gaan we bij de Scifi & Fantasy club maandelijks een Klassieker uit ons genre lezen. Met de meeste stemmen uit de lange lijst Nebula Award winnaars is dat in juni geworden: Zenumagiër /Neuromancer van William Gibson uit 1984. Dit boek valt in de categorie cyberpunk.

Lees je mee? Koop je boek online of in de boekhandel, leen hem van je buurman of haal het boek op in de bibliotheek. Instromen kan de hele maand, maar de kans bestaat dat je dan laat de discussie in gaat en veel dingen mist. Zegt het voort, zegt het voort!

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek (of meerdere) en bespreken onze ervaringen onder dit artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

In het kort:

Zenumagiër speelt zich af in een verstedelijkte samenleving van ontzagwekkende metropolen, waar anarchie, misdaad en geavanceerde computertechnologie de sfeer bepalen. De hoofdpersoon, Case, een zogenaamde computercowboy, is een van de uitzonderlijk begaafden die via hun zenuwstelsel en brein toegang hebben tot de matrixruimte, de elektronische wereld van bestanden en programma’s.

Dankzij Molly, een samoerai van de straat die hem uit de onderwereld van Tokio plukt, kan hij weliswaar opnieuw aan het werk, maar het is illegaal en levensgevaarlijk. Al gauw is hij pion in een onbegrijpelijk netwerk. Zal Case zich kunnen ontworstelen aan dit web, dat allerlei mensen en zaken met elkaar verbindt – en zo ja, wat blijft er dan van hem over?

Je kunt overigens van dit film ook een hoorspel, graphic novel en zelfs een opera vinden. Augustus 2017 zijn voor de zoveelste keer de filmrechten verkocht, dus weet komt er een film op korte termijn. SF is hot!

Leesclubvragen:

Deze komen gaandeweg juni hier te staan. Als je zelf opmerkingen en vragen hebt, plaats ze dan bij de opmerkingen hier beneden. Iedereen kan meedoen, ook als je het boek al eerder hebt gelezen en mee wilt doen in de discussie.Reacties op: Klassieker meeleesclub juni: Zenumagiër van William Gibson

Meer informatie

Gerelateerd

Over

William Gibson

William Gibson

William Ford Gibson (1948) is een Amerikaans sciencefictionauteur en de 'va...