Klassieker meeleesclub maart: We hebben altijd in het kasteel gewoond

op 28 februari 2018 door

Vanaf februari gaan we bij de Scifi & Fantasy club maandelijks een Klassieker uit ons genre lezen. Met de meeste stemmen zijn dat in maart twee boeken geworden: We hebben altijd in het kasteel gewoond en The haunting of hill house , beiden van Shirley Jackson en in het thema-genre gothic horror. Overigens kun je ook het korte verhaal De loterij lezen als bonus.

Lees je mee? Koop je boek online of in de boekhandel, leen hem van je buurman of haal het boek op in de bibliotheek. Instromen kan de hele maand, maar de kans bestaat dat je dan laat de discussie in gaat en veel dingen mist.

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek (of meerdere) en bespreken onze ervaringen onder dit artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

In het kort:

Deze maand staat dankzij het thema-artikel in het teken van Gothic horror. Het werk van Shirley Jackson kwam dankzij lezer Sandra naar voren. Je kan een van de twee boeken lezen en en hieronder meedoen met de discussie.

We hebben altijd in het kasteel gewoond:

Merricat Blackwood woont met haar enige zus Constance en haar oom Julian in het Blackwoods familiehuis. Niet lang geleden waren er zeven Blackwoods, totdat er op een vreselijke nacht een dodelijke dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord omdat zij geen suiker heeft gegeten, maar ze is vrijgesproken, en sindsdien laat de buitenwereld de Blackwoods niet meer met rust. Wanneer hun neef Charles arriveert wordt de situatie nog dreigender. Merricat is echter de enige die het gevaar inziet dat de komst van Charles met zich meebrengt, en ze moet snel handelen om haar overgebleven familieleden uit zijn greep te houden. Niña Weijers schrijft een voorwoord bij deze heruitgave van de bekendste roman van de koningin van ‘American Gothic’.
In 2017 verschijnt een verfilming van We hebben altijd in het kasteel gewoond, geregisseerd door Stacie Passon, die onder andere de successerie Transparent regisseerde

The haunting of hill house:

Geen levend organisme kan lang in een wereld van volstrekte realiteit leven zonder gestoord te worden; zelfs Leeuweriken en sprinkhanen dromen, volgens sommigen. Hill House, dat zeker gestoord was, stond eenzaam op de heuvels en hield het duister opgesloten... de stilte drukte gestaag tegen het hout en de stenen van Hill House, en wat daar leefde, leefde alleen.

Vier mensen zijn naar het verlaten landhuis gekomen: Dr. Montague, gefascineerd door het occulte; Luke, de toekomstige erfgenaam; Theodora, die een mislukte relatie wil vergeten, en Eleanor, eenzaam en gevoelig - voor vriendschap, liefde en gelach, maar ook voor het huis...

Leesclubvragen:

Deze komen gaandeweg maart hier te staan. Als je zelf opmerkingen en vragen hebt, plaats ze dan bij de opmerkingen hier beneden. Iedereen kan meedoen, ook als je het boek al eerder hebt gelezen en mee wilt doen in de discussie.

Veel leesplezier!Reacties op: Klassieker meeleesclub maart: We hebben altijd in het kasteel gewoond

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shirley Jackson

Shirley Jackson

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustu...

Gesponsorde boeken