Klassieker meeleesclub mei: Het verhaal van de dienstmaagd

op 29 april 2018 door

Vanaf februari gaan we bij de Scifi & Fantasy club maandelijks een Klassieker uit ons genre lezen. Met de meeste stemmen is dat in mei geworden: Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood uit het genre Speculatieve fictie.

Lees je mee? Koop je boek online of in de boekhandel, leen hem van je buurman of haal het boek op in de bibliotheek. Instromen kan de hele maand, maar de kans bestaat dat je dan laat de discussie in gaat en veel dingen mist. Zegt het voort, zegt het voort!

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek (of meerdere) en bespreken onze ervaringen onder dit artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

In het kort:

Het verhaal van de Dienstmaagd speelt zich af in een republiek waarvan het totalitaire regime naar de letter van het bijbelboek Genesis heerst. De maatschappijvorm die daaruit voortvloeit is op zijn zachtst gezegd bizar. De ‘Dienstmaagden’ vormen een van de nieuwe ‘klassen’ in deze strikt gereguleerde maatschappij. Ze hebben slechts één functie: het verzorgen van de voortplanting. Vanfred, de vertelster, behoort tot deze klasse en is gedwongen haar leven grotendeels in stilte door te brengen. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip ‘liefde’.

In een sobere stijl – Atwood op haar best – die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een establishment dat bepaalde reactionaire tendensen in onze maatschappij tot hun even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft.

Leesclubvragen:

Deze komen gaandeweg maart hier te staan. Als je zelf opmerkingen en vragen hebt, plaats ze dan bij de opmerkingen hier beneden. Iedereen kan meedoen, ook als je het boek al eerder hebt gelezen en mee wilt doen in de discussie.

Leesclubvragen

Vraag 1: Wie leest dit boek voor het eerst? Wie herleest hem? Wie heeft eerst de serie gezien?

Vraag 2: Jullie zijn al wat op weg, wat vind je van de titel? Past hij bij het boek? Dekt het de lading? Of zijn er betere titels te vinden?

Veel leesplezier!Reacties op: Klassieker meeleesclub mei: Het verhaal van de dienstmaagd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...

Gesponsorde boeken