Klassieker meeleesclub oktober: De put en de slinger en Sleepy Hollow

op 29 september 2018 door

Vanaf februari gaan we bij de Scifi & Fantasy club maandelijks een Klassieker uit ons genre lezen. Met de meeste stemmen uit de lijst korte horror is dat in oktoberhorrormaand geworden: De put en de slinger van Edgar Allen Poe (1842) en De legende van Sleepy Hollow van Washington Irving (1820). Het zijn twee korte verhalen, vandaar dat we gekozen hebben voor beiden boeken mee te nemen in deze meeleesclub.

Lees je mee? Koop je boek online of in de boekhandel, leen hem van je buurman of haal het boek op in de bibliotheek. Instromen kan de hele maand, maar de kans bestaat dat je dan laat de discussie in gaat en veel dingen mist. Zegt het voort, zegt het voort!

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek (of meerdere) en bespreken onze ervaringen onder dit artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is. Mocht je het boek nog niet in je bezit hebben, dan is het Gutenbergproject een mooie oplossing. In dit project vind je boeken waarvan de copyrightdatum is verstreken en ze dus gratis gelezen kunnen worden. Je kunt natuurlijk ook nog een oud analoog exemplaar lezen.

In het kort:

28f32cd72e23c003c33b0bde22d189a8.jpg 1) De put en de slinger (The pit and the pendulum) van Edgar Allan Poe

Het verhaal wordt verteld door een man in een kerker die door de Spaanse inquisitie ter dood is veroordeeld. Hij is in het donker opgesloten en kan elk ogenblik in een diepe put vallen in het midden van de kerker. Hij ontsnapt nauwelijks aan het vlijmscherpe lemmet van een slinger, maar wordt dan naar de put gedreven als de gloeiende metalen muren van zijn cel hem beginnen in te sluiten.

e22c38a094cabe7de9222ef36790917d.jpg 2) The legend of sleepy hollow van Washington Irving (1820)

De legende van Sleepy Hollow, waarin Ichabod Crane een ontmoeting met de hoofdloze ruiter overleeft; Rip Van Winkle. Speciaal voor Halloween!

Leesclubvragen:

Deze komen gaandeweg oktober hier te staan. Als je zelf opmerkingen en vragen hebt, plaats ze dan bij de opmerkingen hier beneden. Iedereen kan meedoen, ook als je het boek al eerder hebt gelezen en mee wilt doen in de discussie.

Vraag 1: Hebben jullie al eens eerder van deze boeken gehoord?Reacties op: Klassieker meeleesclub oktober: De put en de slinger en Sleepy Hollow

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Edgar Poe (1809-1849) werd geboren in Boston, Massachusetts, als zoon van r...

Washington Irving

Washington Irving

Washington Irving (3 april 1783 - 28 november 1859) was een Amerikaans auteur va...