Klassieker meeleesclub september: De linkerhand van het duister

op 31 augustus 2018 door

Vanaf februari gaan we bij de Scifi & Fantasy club maandelijks een Klassieker uit ons genre lezen. Met de meeste stemmen uit de lijst Hugo Award winnaars is dat in september geworden: De linkerhand van het duister van Ursula Le Guin (eerder dit jaar gestorven) uit 1978. De eerste druk heet Duisters linkerhand en stamt uit 1969. Met beide versies alsmede de Engelstalige kun je meedoen.

Lees je mee? Koop je boek online of in de boekhandel, leen hem van je buurman of haal het boek op in de bibliotheek. Instromen kan de hele maand, maar de kans bestaat dat je dan laat de discussie in gaat en veel dingen mist. Zegt het voort, zegt het voort!

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek (of meerdere) en bespreken onze ervaringen onder dit artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

In het kort:

Het verhaal wordt verteld vanuit de persoon Genly Ai, een gezant van de galactische federatie van mensenplaneten, die de Oekumene wordt genoemd. Deze gezant bezoekt de koude wereld Gethen om te zien of deze wereld lid kan worden van de federatie. Hij is hier de eerste bezoeker in duizenden jaren.

De planeet, die door de bewoners Winter wordt genoemd, blijkt een extreem koude wereld te zijn. Het is een regel bij de Oekumene dat een gezant die een nieuwe planeet bezoekt alleen komt, zonder wapens en hoogwaardige technologie, zodat hij zijn diplomatieke missie kan volbrengen zonder dat de bewoners zich bedreigd kunnen voelen. Het duurt heel lang voordat de gezant een beetje van de bevolking begint te begrijpen: daar het volk tweeslachtig blijkt te zijn is de samenleving niet gescheiden in een mannelijke en vrouwelijke bevolkingsgroep, wat het werk voor de mannelijke gezant vrijwel onmogelijk lijkt te maken, omdat hij als een buitenstaander, een paria wordt behandeld.

Leesclubvragen:

Deze komen gaandeweg september hier te staan. Als je zelf opmerkingen en vragen hebt, plaats ze dan bij de opmerkingen hier beneden. Iedereen kan meedoen, ook als je het boek al eerder hebt gelezen en mee wilt doen in de discussie.Reacties op: Klassieker meeleesclub september: De linkerhand van het duister

Meer informatie

Gerelateerd

Over