Lees mee: Koningin van de schaduw (deel 4)

op 17 april 2018 door

In deel 3 (Erfgenaam van vuur) omarmt Celaena eindelijk haar verleden. Maar hoe pakt ze dit verder aan? We hopen meer te ontdekken in deel 4 van de Glazen troon-serie: Koningin van de schaduw. Voor dit boek zullen we drie weken uittrekken. We lezen van 23 april t/m 14 mei en zullen weer elke drie dagen een leesupdate met leesvraag plaatsen. Lees en discussieer je weer gezellig mee?

Iedereen van wie Celaena houdt is van haar weggenomen. Toch dwingen de omstandigheden haar terug te keren naar Adarlan. Ze heeft geaccepteerd dat ze Aelin Galathynius is, de rechtmatige koningin van Terassen. Maar voor ze de troon kan heroveren moet ze vechten. Voor haar neef Aedion, een generaal die bereid is voor haar te sterven. Voor kroonprins Dorian, die vastzit in een onmenselijke gevangenis. En ze vecht voor haar volk, dat nu in slavernij leeft in dienst van een brute koning en wacht op de glorieuze terugkeer van hun koningin.

Nog even teruglezen hoe Celaena haar rol als troonopvolgster is gaan accepteren? Lees hier nog even onze discussie van deel 3 terug. Het leesschema voor de gehele serie vind je hier.

Leesschema's en updates

Hoofdstuk 1 t/m 9 (25 april)

Merel: Na alle actie aan het einde van het vorige deel, is het in Koningin van de schaduw weer even inkomen. De eerste hoofdstukken lijken vooral een introductie op het verhaal te zijn en echt veel gebeurt er dus nog niet. Ik vond het verhaal hierdoor nog wat traag lezen, maar dat zal in de komende hoofdstukken wel weer beter worden.
We lezen kort iets over Dorian en Aedion en met beide gaat het slecht. Celaena, of eigenlijk moet ik zeggen: Aelin, is inmiddels teruggekeerd in Klooffort. Daar ontdekt ze dat Chaol zaken doet met Arobynn en vervolgens sluit ze zelf ook een deal met hem om Aedion te kunnen redden. Dat Chaol die keuze maakt vind ik al bijzonder, maar waarom Aelin die keuze maakt, is me een raadsel. Ze is van plan Arobynn te vermoorden en samenwerken lijkt me niet helemaal goed in dat plan te passen.
De ontmoeting met Chaol verloopt stroef, er is duidelijk niets meer van hun relatie over. Jammer, maar niet geheel onverwacht. Ik ben benieuwd of ze op een later moment toch weer nader tot elkaar zullen komen.
Fijn dat de heksen in dit boek ook weer van de partij zijn! Zij zijn nu in Morath, in dienst van Perrington. Manon mag hem al niet en haar heksen beginnen ook al onrustig te worden onder de regels, dus er zal vast een moment komen waarop er een (bloederig?) conflict tussen hen ontstaat. Mijn favoriet Abraxos is er ook nog en heeft me weer geamuseerd met zijn gevoel voor humor. Ik zie al helemaal voor me hoe hij voor de lol van de rand aftuimelt alsof hij dood neervalt.
We eindigen met Aelin die een ontmoeting heeft met Lysandra en haar beschermelinge Evangeline. De waarschuwing voor Arobynn lijkt me wat overbodig, ik mag hopen dat Aelin weet waar ze aan begint. Dat ze een brief van Wesley krijgt maakt me wel nieuwsgierig, wat zou er precies instaan en hoe gaat dit Aelin beïnvloeden? We zullen daar vast in de volgende hoofdstukken meer over te weten komen.

Demi: Het eerste hoofdstuk is al gelijk intrigerend. Na een paar regels komen we erachter dat het Dorians bewustzijn is, gevangen in zijn eigen hoofd. Hij vecht tegen een soort monster en zegt dat hij hem niet lang meer op afstand kan houden: wat zal er gebeuren als het 'monster' Dorian te pakken krijgt? Zal het dan onmogelijk worden voor Dorian om ooit nog zijn volle bewustzijn terug te krijgen? 

Ja, 'Celaena' is nu volledig vervangen door 'Aelin' in haar hoofdstukken. Dit laat zien dat ze haar eigen identiteit weer accepteert en dat ze haar demonen grotendeels heeft verslagen - of althans in de ogen heeft gekeken. Ik mis Rowan bijna net zo erg als Aelin zelf, maar ik hoop dat ze snel een Toren vernietigen waardoor de magie terugkomt en Rowan dan hopelijk ook. Ik vraag me af of we nu ook meerdere hoofdstukken vanuit zijn oogpunt zullen krijgen in dit deel. 

Ik vond het interessant om te zien hoe Aelin en Arobynn met elkaar omgaan. Die man is voor geen cent te vertrouwen, maar ik hoop toch dat Lysandra en Evangeline menen wat ze zeggen en dat ze niet door Arobynn zijn gestuurd om Aelin te manipuleren. Het klinkt wel verdacht veel als iets dat hij zou doen - een jong meisje met littekens op haar afsturen. Hmm, dat wordt maar afwachten. Ik ben benieuwd wat voor plan Arobynn heeft bedacht. 

Manon en Abraxos zijn weer terug, nu in de vestiging van Baron van Perrington. En daar vinden we ook Kaltain terug, mét nekring en een heel miserabel leven schat ik zo in. Ik hoop dat Manon er iets aan gaat doen. En: zullen we Roland hier ook nog tegenkomen?

Oh: al mijn hoop dat Chaol en Aelin ooit weer bij elkaar zouden komen is nu echt weggegaan. Ze passen eigenlijk helemaal niet bij elkaar en begrijpen én vertrouwen elkaar bovendien ook niet. Allemaal dingen die niet bepaald goede funderingen zijn voor een relatie. Ik vind Chaols gedrag een beetje apart; ik snap dat hij veel heeft meegemaakt en nu veel riskeert, maar toch. Andersom zei Aelin ook wat stekende dingen, maar meer als reactie op hem denk ik. Al met al: een interessant en sterk begin, en ik lees nu graag verder!

1. Celaena heeft haar afkomst omarmd en noemt zichzelf niet langer Celaena, maar Aelin. Hoe vind je dat? In hoeverre herken je Celaena nog terug in Aelin?

2. Zowel Dorian als Aedion zitten in een beroerde situatie. Wie heeft het volgens jou het slechtste getroffen? Waarom?

Hoofdstuk 10 t/m 20 (28 april)

Merel: Dorians verjaardag komt steeds dichterbij, en daarmee ook de executie van Aedion. Aedions plan om aan zijn infectie dood te gaan wordt helaas verijdeld als Dorian (of eigenlijk de demon in hem) ontdekt dat hij ziek is en er snel genezers naar Aedion gestuurd worden.
Chaol, Nesryn en Aelin zitten ook niet stil. Uiteraard hebben ze plannen gemaakt, waar ook Arobynn en Lysandra een aandeel in hebben, om het kasteel in te komen, maar de motieven hiervoor zijn verschillend. Chaol wil Dorian bevrijden, terwijl Aelin Aedion wil redden. Het kan dan wel een goed uitgedacht plan zijn, toch ging het me allemaal te makkelijk. De koning verwachtte dat Aelin er zou zijn, dan verwacht je dat er toch iets meer moet gebeuren dan water over de wyrdtekens gooien. Gelukkig komt er dan toch nog wat weerstand als ze tegen Dorian aanlopen. De Valg-prins in hem valt Aelin aan, maar ze weten toch weg te komen. Dat dit ook relatief makkelijk ging vind ik dan weer minder erg, ik kan me goed voorstellen dat de koning de krachten van de Valg-prins ten opzichte van Aelin heeft overschat.
Heel interessant vind ik de ontwikkeling die zich in Dorian plaatsvindt. Het is duidelijk dat er steeds minder van Dorian overblijft en de Valg-prins dus meer ruimte inneemt. Toch constateert Aedion dat Dorian nog wel reageert als hij over de onthoofding van Sorscha begint. Ook de koning voelt zowel de aanwezigheid van Dorian als de demon (en vindt dat ook heel fascinerend). Aelin merkt daarentegen helemaal niets meer van de aanwezigheid van Dorian op. Verdwijnt Dorian nu ook helemaal, of is hij er toch nog een beetje? En wat betekent dat voor de Valg-prins? Als Dorian niet helemaal verdwenen is, vind ik dat ook een goede verklaring voor dat de Valg-prins niet heel effectief was in gevecht tegen Aelin. Dorian kan hem dan waarschijnlijk nog deels tegenwerken. Ik ben dan ook heel benieuwd welke rol Dorian nog gaat spelen!

Demi: The great escape! Het plan van Arobynn was achteraf gezien eigenlijk best simpel en niet zo extravagant als ik had verwacht. Maar misschien is dit gewoon ook beter: een afleiding, een snelle bevrijding van Aedion, en zo de deur uit en de muur over. Zoals Merel al zei verliep dit allemaal een beetje té gemakkelijk, en ik vraag me af of de koning misschien toch wilde dat Aedion werd meegenomen... Hmm. Toch vond ik het leuk om over deze reddingsmissie te lezen. Aelin en Aedion hebben nog niet echt veel tegen elkaar kunnen zeggen, maar ik ben heel benieuwd naar de volgende paar hoofdstukken wanneer hij weer wat meer bij bewustzijn is. Gelukkig is hij niet gestorven aan die infectie: daar moeten we Valg-Dorian eigenlijk wel voor bedanken. Lysandra vind ik nu ook een leuk personage. Ze is geen Nehemia, maar misschien kan ze toch een goede vriendin worden van Aelin. En zucht, Chaol wordt weer kwaad wanneer hij hoort dat Aelin bijna Dorian had gedood. Chaol was in boek 1 en 2 nog echt één van mijn favorieten, maar mijn sympathie voor hem verdwijnt steeds meer met elk hoofdstuk. Hij is echt een chagrijnige eikel geworden als ik het even zacht mag uitdrukken. Ja, er rust een heel zware last op zijn schouders, maar toch. Hopelijk verandert zijn gedrag nog in de toekomst, maar Chalin/Aeol is no go. 

En hé: de verloren gewaande Elide van Terrasen blijkt zich bij Manon te bevinden! Ze loopt mank, maar toch is ze druk bezig met een ontsnapping te organiseren. Ik hoop dat Manon haar daarbij gaat helpen - Abraxos vindt haar in ieder geval al leuk, dus dat is mooi. Hij zou haar gemakkelijk weg kunnen brengen uit het kasteel. En brr, de Geelbenen kring die het eer vindt om de kinderen van de Valg te dragen... Ik kijk weer uit naar de volgende hoofdstukken!

3. Wat vind je van het gedrag van Chaol? Denk je dat dit nog gaat veranderen?

Hoofdstuk 21 t/m 31 (1 mei)

Merel: Aedion is weer bij bewustzijn en hij en Aelin praten elkaar bij. Er lijkt een instant band tussen die twee te zijn. Aedion wil de bloedeed afleggen en Aelin houdt dan, heel onverstandig, haar mond. Dit leek me nou juist het moment om het te vertellen! Daar mee wachten gaat het vertellen echt niet makkelijker maken.
Bij de heksen bemoeit Asterin zich met Elide en zo komt het meisje erachter dat ze heksenbloed heeft. Elide beseft dat ze hierdoor in aanmerking komt voor het experiment van Perrington en probeert te vluchten, maar natuurlijk wordt ze betrapt door de heksen. Interessant genoeg biedt Manon haar de keuze aan tussen zwart en blauw bloed. Gezien de kleine hoeveelheid heksenbloed die Elide heeft, vond ik dit verrassend. Het meisje opnemen in de clan lijkt me zo snel geen voordelen voor Manon te hebben. Dat Elide ervoor kiest om bij de zwartbekheksen te gaan horen, lijkt me daarentegen een hele logische keuze. Als je kijkt naar wat het alternatief is, dan is het ook niet echt een keuze natuurlijk.
Aelin loopt bijna tegen een wezen uit het water op, die grote gelijkenis toont met de waterspuwers uit de klokkentoren. Dat haar amulet blauw licht schijnt is al geen goed teken, maar echt schokkend wordt het pas als het ding met de stem van de koning praat. Hoe doet de koning dit, hoe ver reikt hierdoor zijn macht en wat kan hij allemaal op deze manier in de gaten houden? Het lijkt me in elk geval geen goed teken. Ook Manon ontdekt dat de macht van de koning uitbreid als ze bij Perrington binnenvalt. Naast het leger van wyverns zijn er ook nog twee wapens. Kaltain is het eerste wapen en de grootmoeder van Manon is bezig met een tweede wapen. Wat dat is, daar kunnen we alleen nog maar naar raden. Maar voor Manon is het duidelijk: De mensheid heeft geen kans. Nu denk ik dat dat nog wel los zal lopen, maar dat er een zenuwslopende strijd aan zit te komen, is duidelijk! Ik ga vast nagelbijten ;)
Aedion is het binnen zitten inmiddels beu en dus gaat hij samen met Aelin en Nesryn op pad. Dit is het moment dat ze Rowan tegen het lijf lopen (Yes! Hij is weer terug in het verhaal!) en Aelin door het dolle heen is. Rowan en Aedion hebben wat meer moeite met elkaar en het maakt het er niet beter op als Rowan laat vallen dat hij de bloedeed heeft afgelegd. Ja Aelin, had dat nu maar gewoon zelf verteld… Aedion beent woedend weg. Zijn reactie vond ik aan de ene kant begrijpelijk, maar wel een beetje overtrokken, tot ik begreep dat het in Terrasen gebruikelijk was dat er maar één bloedeed afgelegd werd. Dat Rowan die al afgelegd heeft, zou betekenen dat Aedion die niet meer kan afleggen. Toch denk ik dat Rowan de betere keuze is, ook omdat hij Aelins carranam is. Bij Aedion twijfel ik nog een beetje aan zijn motieven. Wel ben ik blij dat ze hun ruzie weer snel bijgelegd hebben. Met alles wat er nu speelt, kunnen ze geen verdeeldheid onder zichzelf gebruiken!

Demi: Het moge duidelijk zijn dat alle mannelijke personages in deze serie op de een of andere manier hun dominantie moeten laten blijken. Of tenminste: ze willen allemaal alfamannetjes gedrag vertonen. Het scheelt dat Aelin daar net zo hard in meedoet. Maar toch, Aedions reactie toen hij hoorde dat Aelin al een bloedeed met iemand had afgelegd was een beetje té. Gelukkig kwam hij na een nachtje afkoelen meteen weer bij zinnen en maakten ze het weer goed met elkaar. Qua temperament lijken ze heel erg op elkaar - misschien een beetje té, waardoor deze opvliegende ruzies onvermijdelijk zijn. Ondanks dit was ik wel heel blij dat deze twee nu herenigd zijn. En het blijkt ook dat, ondanks de lange tijd dat ze elkaar niet meer hebben gezien, de familieband sterker is dan wat dan ook. Bovendien walgt Aedion niet van Aelins daden zoals Chaol doet.

Ik was heel even vergeten dat Marion, die we in een herinnering van Aelin zagen in het vorige boek, Elides moeder was. Zij blijkt dus van heksen afgestamd te zijn - ik ben benieuwd wat daar nog uit gaat komen. Ze was in ieder geval het tegenovergestelde van hoe heksen normaliter zijn, net als Elide. Elide heeft dus heksenbloed en heeft geen andere keuze dan Manons aanbod aan te nemen en zich aan te sluiten bij de Zwartbekken. Het is Manons manier om niet zwak te lijken, maar toch het meisje te kunnen beschermen. Heel leuk dat Abraxos haar ook zo beschermd! Kan dat misschien zijn omdat ze verwant is aan Manon en hij dat ruikt of zo? De wyverns lijken tot zover alleen echt trouw en lief te zijn voor hun berijders namelijk. En ja, arme Kaltain. Ze is nu niks meer dan een pop die door die engerd van een Baron wordt gebruikt. Brr. Ik mag toch eigenlijk hopen dat Kaltains bewustzijn niet meer bestaat... En waar is Roland toch? Wordt er op hem geëxperimenteerd onder de bergen? 

Yess Rowan is al terug! Met slecht nieuws, dat is waar, maar toch. En tja, waar ik de vorige keren nog bejubelde dat er eindelijk eens een keer een vriendschap was tussen een man en een vrouw die niet verder zou gaan in een YA boek, werd ik nu met mijn neus op de feiten gedrukt. Ze blijken toch meer aangetrokken te zijn tot elkaar dan ik (en zij) eerst verwachtten. Ach ja, ik vind het niet eens zo erg meer om eerlijk te zijn. Rowan is heel tof en ze passen goed bij elkaar. Ze begrijpen elkaar en zijn bovendien ook carranam. Chaol vind ik nu echt niet leuk meer en de arme Dorian begint zelfs te vergeten wie hijzelf is. Misschien dat Aedion nog tussenbeide gaat komen (al hoop ik echt dat dat dan is omdat hij beschermend is over zijn nichtje en koningin en niet omdat hij ook gevoelens voor haar krijgt...)

Ik vind het boek echt heel tof tot nu toe. Het lijkt echt alsof de boeken elk deel weer beter en interessanter worden. Ik ben benieuwd wat er nog gaat gebeuren!


4. Wat denk je dat de rol van Elide binnen de heksenclan zal worden?

Hoofdstuk 32 t/m 43 (4 mei)

Merel: Het verhaal begint nu echt interessant en spannend te worden. Manon wil dat Elide de kamer met Geelbeenheksen binnengaat en hun verslag uitbrengt wat daar gebeurt. Het lukt Elide om binnen te komen, maar ik denk dat ze dit geen tweede keer zal doen. De reactie van Elide op wat ze gezien heeft spreekt al boekdelen, maar dat ze de Geelbeenheksen heeft horen smeken om weg te mogen (totaal onkarakteristiek gedrag voor heksen natuurlijk) zegt alles. De heksenkinderen zijn absoluut niet heksig, maar echte demonen. En de volgende lichting komt er al weer aan. Hoe veel zullen ze er op de wereld gaan zetten en wat voor gevolgen zal dit hebben? Er komt ook steeds meer wrijving binnen de clan, Asterin verspeelt nu ook haar derde positie, al vind ik het wel goed dat ze zo kritisch is naar Manon. Eigenlijk ben ik het gewoon helemaal met Asterin eens. Manon lijkt wel een beetje aan het twijfelen te zijn gebracht en ook de vraag of ze slecht geboren is of slecht geworden is, houdt haar weer bezig. Ik ben benieuwd of Manon op deze manier verder zal gaan en de matrone zal blijven gehoorzamen of toch een ander pad zal inslaan.
Aelin zit ook niet stil. Ze lokt Lorcan naar de wyrdhond en de valg-commandant en Lorcan blijkt zelfs de stenen demon te kunnen vermoorden, handig! Ik dacht eerst dat ze het Lorcan vooral moeilijk wilde maken, maar er blijkt een hele strategie achter te zitten. Lorcan zal nu zeer waarschijnlijk alle wyrdhonden achter zich aan krijgen en als hij die dood, kan Aelin via de rioolgang het kasteel gemakkelijk binnenkomen om de klokkentoren te verwoesten.
Maar eerst moet ze nog een valg vangen, want Arobynn heeft Aelin een uitnodiging gestuurd. Eigenlijk was dat natuurlijk gewoon een verkapt dreigement. Zij en haar beschermers zijn uitgenodigd om te komen dineren, maar het is natuurlijk geen gewoon etentje. Zowel Aelin als Arobynn spelen een spel, de vraag is alleen wie uiteindelijk zal winnen. Aelin hoeft in elk geval niet langer meer te zoeken naar haar amulet. Ze krijgt er echter ook nog een ongewenst sieraad bij. Voor ze met haar ogen kan knipperen heeft ze ineens een ring van wyrdsteen om haar vinger! Eh, en nu?! Ik ga snel verder lezen!

Demi: De spanning loopt weer gestaag op in dit deel! Brr, Elide heeft echt een gruwlijk schouwspel gezien toen die deur openging. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze daardoor moest overgeven. Wat ze beschreef was heel gruwelijk en ik hoop dat Manon nu een keer zichzelf los schudt van haar grootmoeder (die duidelijk alles maar best vindt zolang de Zwartbekken aan de top blijven) en actie onderneemt. Waar Asterin eerst een heetgebakerde heks was, is ze nu de enige met genoeg empathie om iets tegen de gruwelijkheden te doen. Elide zelf zegt dat ze heel lang heeft gewacht op Aelin en dat ze nog steeds hoop heeft. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren wanneer deze twee elkaar ontmoeten.

Lysandra is een gedaantewisselaar: die had ik in ieder geval niet zien aankomen! Wat interessant dat het gezicht en lichaam waarin ze vastzit niet haar eigen is en dat ze is vergeten hoe ze er echt uitzag. Dat was natuurlijk ook lang geleden. Het idee dat het lichaam waarin je zit en groeit eigenlijk niet die van jou is lijkt me heel onwerkelijk en raar. 

Het diner in de Sluipmoordenaarsveste was heel interessant. Het plan van Aelin verliep zo te zien heel goed - tot ze de Wyrdsteenring om haar vinger kreeg! Ik zag het al aankomen toen hij aan kwam lopen, maar ik weet 90% zeker dat Aelin dit heeft voorzien. Ze maakte immers een soort deal met Stevan, de soldaat waarin de Valg-commandant zit. Ik hoop echt dat Aelin slimk genoeg was om deze streek aan te zien komen. Brr, die Arobynn is echt een engerd: het feit dat hij die lichaamsolie met zijn geur naar haar toestuurde met aanwijzigingen was écht walgelijk. Super dat Rowan het ook gebruikte om Arobynn even op zijn plaats te zetten. Maar wat die marteling betrof: ik vond het wel vreemd hoe snel Arobynn tevreden was met de marteling en wat de man te zeggen had voor hij hem vermoordde. Naast een paar sneeën is de soldaat verder niet aangeraakt, naast die ene vinger dan. Vreemd. Ik had echt voor ogen dat Arobynn hem nog maandenlang ging vasthouden om alle kleine geheimpjes los te trekken. Maar misschien was hij al helemaal tevreden met die ring en had hij al voor ogen at hij ermee wilde doen...

Ahh, die cliffhanger! Ik lees ook snel verder.

5. Denk je dat Aelins grote plan om Arobynn te vermoorden gaat lukken?

Hoofdstuk 44 t/m 57 (7 mei)

Merel: Aelin blijkt gelukkig Arobynns gedrag al voorzien te hebben en dus is de ring van wyrdsteen om haar vinger niet de echte ring. Arobynn is inmiddels gedood door Lysandra en Aelin heeft ervoor gezorgd dat het testament ook nog eens vervalst is, waardoor zij het geld opstrijkt. Arobynn lijkt helaas toch ook wel een en ander voorzien te hebben en dus wordt Lysandra opgepakt door mannen van de koning…
Tussen alle spanning door draaien Aelin en Rowan om elkaar heen. Het duurt even, maar dan spreken ze hun gevoelens naar elkaar uit. Ze doen er verder nog niet veel mee, maar er hangt een hoop seksuele spanning in de lucht. Van alle mannen tot nu toe denk ik dat Rowan wel het beste bij haar past, toch vind ik het jammer dat het niet bij een vriendschap gebleven is.
Bij de heksen hangt er een heel ander soort spanning in de lucht. De eisen van de hertog nemen toe, maar Manons kring staat hier niet positief tegenover. Echte weerstand bieden ze nog niet, maar ik vraag me af hoe lang dat nog zal gaan duren. Voor ze echt tegen Manon in kunnen gaan worden ze echter onderbroken door binnenkomst van een demon, die een aantal heksen treft met zijn aanval. Interessant genoeg blijven de heksen met gouden spikkels in hun ogen ongedeerd. Hmmm, ik ben benieuwd waar dat door komt!
Het nieuws dat de koning wyverns en heksen heeft, is inmiddels doorgedrongen tot Aelin. Daarnaast ontdekken ze het een en ander in de catacombe. Lekker sfeertje hing daar trouwens! Er liggen bergen botten waar zonden op geschreven zijn. Ik zou meteen rechtsomkeert gemaakt hebben. Maar ja, dan zouden ze niet ontdekt hebben dat de Duistere koning nooit gedood is, maar verborgen is in Morath. Het is meteen duidelijk wat de koning daar onder die berg aan het uitspoken is. De vooruitzichten zijn helemaal niet goed voor Aelin en haar hof.
Aelin, Rowan, Aedion, Chaol en Nesryn gaan op pad om Lysandra te redden. Ze zien nu de wyverns en de heksen in levende lijve en dat maakt indruk. Vervolgens komen ook de koning, Dorian en de Matrone er aan. Zou het tot een echte confrontatie komen, of redden ze alleen snel Lysandra en weten ze weg te komen voor de hel echt los barst?

Demi: Gelukkig maar, Aelin lijkt overal aan gedacht te hebben! Ik vond het opeens wel snel en gemakkelijk gaan toen Arobynn uiteindelijk werd gedood door Lysandra. Ik verwachtte echt dat hij op het laatste moment het mes zou vastgrijpen en dat hij al wist dat er iets ging gebeuren. Was zijn mannelijke arrogantie en triomf echt zo naar zijn hoofd gestegen dat hij nergens meer aan dacht? Hij is ten slotte niet voor niets de Koning van de Sluipmoordenaars... Hmm. Wel goed dat Aelin 'voor de zekerheid' nog Arobynns hoofd afhakt. Je ziet altijd in die horrorfilms dat de slechteriken altijd nog blijven te leven na neergeschoten te zijn, maar dat kan nu in ieder geval niet meer gebeuren. En wat een list zeg, dat ze het testament heeft vervalst! Maar ook dit vond ik wel heel soepeltjes gaan... totdat plots bleek dat Arobynn nog een troef achter de hand had en Lysandra laat arresteren door een brief. Waarom had hij die brief mocht hij doodgaan? Had hij al een klein vermoeden dat Lysandra problemen zou opleveren, of?

Ondertussen vliegen de vonken van Rowan en Aelin af, en na elkaar steeds op afstand te hebben gehouden is nu toch echt duidelijk wat ze voor elkaar voelen. Chaol is nog steeds een norse chagrijn waar ik nu nog maar weinig in zie. Ik mis de Chaol uit de eerste twee delen wel een beetje. En Dorian... hij begint de pijn die de Valg-prins toebrengt aan anderen te omarmen. Hij heeft niet echt een andere keuze, maar toch. Valt Dorian nog wel te redden? Moeten we überhaupt nog wel willen dat dat gebeurt?

Manon moet snel een beslissing maken: blijft ze trouw aan haar grootmoeder (die overduidelijk doet alsof haar neus bloedt met die brieven, maar Manon wil of kan dat niet inzien) of luistert ze nu eens naar haar voormalige Tweede, Asterin? Ik hoop op het laatste. Het duurt niet lang meer of nóg een Heksenkring wordt opgeroepen voor de voortplanting. Er wordt zelfs een Valg-prins op de heksen afgestuurd, die alleen wegkrimpt van de gouden ogen van Manon en een paar andere heksen - een verwijzing naar de ogen die de Valg-koning had. Als zelfs die prinsen bang zijn voor hem, hoe gruwelijk moet die koning dan wel niet zijn? Waarom wilt de menselijke koning (de vader van Dorian bedoel ik hier) hem in hemelsnaam vrijlaten? Denkt hij echt dat hij hem in bedwang kan houden? Ik weet het niet... Spannend, ik ben benieuwd of het gaat lukken om Lysandra te bevrijden!

6. Denk je dat Manon in de weg van haar grootmoeder blijft of toch voor haar heksen gaat kiezen?

Hoofdstuk 58 t/m 71 (10 mei)

Merel: Zoals verwacht heeft de grootmoeder van Manon haar brieven met opzet genegeerd. Manon wordt nu zelfs geslagen en krijgt te horen dat ze de hertog moet gehoorzamen.
In de tussentijd heeft Chaol zelf ook geobserveerd dat er van Dorian niets meer over is. Hij besluit hem te doden, maar komt in plaats van bij Dorian voor de heksen met hun wyverns terecht. Nu wordt het echt interessant, want dit leidt vervolgens tot een confrontatie tussen Manon en Aelin. Beide zijn onverschrokken vechters en stiekem hebben ze dan ook wel bewondering voor elkaar. Ik vind ze in elk geval goed aan elkaar gewaagd en denk dat als ze geen vijanden zouden zijn, ze het best goed met elkaar zouden kunnen vinden. Verrassend vond ik dat Aelin Manon van de dood redt. Nu zit Manon wel met een levensschuld opgezadeld bij haar vijand. Dat is natuurlijk al ingewikkeld genoeg, maar daarbij heeft ze ook net ontdekt wat het wapen van haar grootmoeder is en hoe de koning van plan is om hen allemaal te vernietigen.
Manon en Asterin praten nu eindelijk echt. Het verhaal van Asterin lijkt Manon eindelijk de ogen te openen. Zal ze zich nu eindelijk gaan verzetten tegen haar grootmoeder? Ik hoop het maar! De arme Elide is intussen opgesloten door haar oom Vernon. De heksen hebben tot dusverre nog geen reddingspoging ondernomen en er lijkt weinig hoop dat dat nog gaat gebeuren.
De dag van het plan breekt aan, spannend, spannend! In eerste instantie lijkt alles volgens plan te gaan, maar al gauw gaat er natuurlijk van alles mis. De koning heeft wel degelijk door dat Aelin voor hem staat en ook Lorcan blijkt weinig betrouwbaar te zijn, want die heeft de wyrdhonden helemaal niet gedood. Ergens vind ik het ook wel dom dat ze bij zo’n belangrijke missie dat niet even zelf gecontroleerd hebben. Hoe dan ook, Rowan en Aedion komen nu in een zeer heftig gevecht terecht en ze waren al niet meer in de beste conditie nu ze dichter bij de toren kwamen. Ik ben benieuwd hoe dit allemaal zal eindigen!

Demi: Chaol komt eindelijk weer bij zijn positieven en realiseert zich dat én de dood misschien echt het beste is voor Dorian én dat Aelin helemaal niet zo slecht is als hij al die tijd dacht. De oude Chaol is voorgoed weg, daarvoor heeft hij teveel meegemaakt. Maar nu komen hij en Aelin tenminste op betere voet te staan. Het was natuurlijk heel stom toen Chaol in zijn eentje terugging naar de open plek en zo iedereen in gevaar bracht. De verkeerde afslag, really? Het gevecht tussen Manon en Aelin was interessant, vooral toen Aelin Manons leven redde. Ik verwachtte sowieso niet dat Manon zou sterven. Ze heeft nog een rol te vervullen in het verhaal. Arme Asterin, ik ben blij dat ze eindelijk Manon heeft kunnen laten inzien wat er echt aan de hand is. Manons Grootmoeder wist van alles af, en Manon lijkt zichzelf nu van haar los te maken. Mooi! Alleen was het überhaupt niet zo slim van Aelin om Manon te provoceren... Ik denk echt dat Manon ze zou hebben laten gaan. Maar ja, na die aanvaring met de Geelbeen matrone kan ik Aelin niet kwalijk nemen dat ze het zekere voor het onzekere neemt.

Dankzij de levensschuld die Manon bij Aelin heeft waarschuwde ze laatstgenoemde dat Dorian nog wel degelijk leeft, diep in het hoofd van de Valg-prins. Maar misschien was het beter geweest als ze dat niet had gedaan. Daardoor kwam het hele plan in de war. En Chaol die Ren (of Ress? Ik haal die twee steeds door elkaar) en Brullo zag op de kasteelmuren, gemarteld en gedood... toen had ik echt medelijden met hem. Maar ook daardoor werd het plan gewijzigd. Helaas bleek toen ook dat Lorcan totaal niet zo dom was als Aelin en Rowan dachten en dat alle Wyrdhonden nog gewoon leven... met de geur van Rowan in hun neuzen. Hoe ze zich daaruit gaan redden? Geen idee. Ik verwacht bijna dat één van de twee zich gaat opofferen zodat de ander de lont kan aansteken. De koning wist al van alles af, wat niet echt een verrassing was maar wel jammer. Gaat Chaol nu strijdend ten onder? En komt Aelin zonder kleerscheuren weg? Ik ben zo benieuwd naar het laatste gedeelte!

7. Hoe denk jij dat het boek gaat eindigen? Blijft iedereen leven of zal iemand het niet overleven?

Hoofdstuk 72 t/m 89 (13 mei)

Merel: Dorian probeert Aelin te vermoorden en aan de pijn die Rowan voelt, lijkt dat nog te lukken ook. Ondertussen zijn Rowan en Aedion ook nog voor hun leven aan het vechten. Vier honden zijn dood, er zijn er nog drie over. Onverwacht schiet Lorcan hen te hulp en lukt het toch om de lont aan te steken. Nu komt ineens alles op zijn pootjes terecht. Aan de ene kant: he gelukkig. Aan de andere kant: hoe realistisch is het nu eigenlijk dat ze allemaal levend en wel de strijd weer uitkomen? Ergens jammer dat dit weer allemaal zo gemakkelijk ging.
In Morath gebeuren er ook weer interessante dingen. Manon komt Elide toch nog redden en ze lopen tegen Kaltain aan, die Elides plek inneemt en de boel vervolgens met haar vuur verbrandt. De dertien weten allemaal levend te ontkomen. Verrassend genoeg gaan zij vervolgens wél terug naar wat er van Morath overgebleven is. De hertog en Vernon hebben de explosie overleefd en de Dertien staan nog steeds onder hun bevel. Ze wachten op het wapen van grootmoeder. Wat zijn de Dertien van plan?
Elide is onderweg naar Terrasen. Dorian is nu koning van Adarlan en Aelin is met haar hofhouding (inclusief haar hofdame Lysandra, die nu de magie weer teruggekeerd is te pas en te onpas in allerlei gedaantes verwisseld) ook op weg. En eindelijk, eindelijk, eindelijk! Is Aelin weer terug in Terrasen.

Demi: Ik ben het met Merel eens dat het een beetje dubbel aanvoelt. Ik had echt verwacht dat er minstens één iemand dood zou gaan - waarbij Chaol de meest waarschijnlijke kandidaat leek. Toen bleek opeens dat Aelin stiekem het amulet bij hem in de zak had gestopt. Blijkbaar werkte hij eerst niet bij Chaol, maar nu wel toen het nodig was. Een beetje deus ex machina. Desondanks was het heel interessant om te zien dat de koning van Adarlan al die tijd zelf ook bezeten is geweest door een Valg-koning/prins - en dat de Hertog van Perrington juist de grote mastermind is met Erawan in zich! Het was eerlijk gezegd nooit in me opgekomen dat de koning zelf ook bezeten kon zijn. We hadden het misschien wel moeten weten - hij was immers zó puur slecht om geen enkele reden.

Ik ben blij dat Elide nu eindelijk vrij is! Ik kijk uit naar haar ontmoeting met Aelin - en wanneer ze erachter komt dat zij en Celaena dezelfde persoon zijn. En wauw, het hele gedeelte van Manon en de andere heksen die Elide kwamen bevrijden was heel tof. Maas is echt goed met zulke actiescènes. Kaltain kan eindelijk wraak nemen en neemt zo veel mogelijk gespuis met zich mee: plus die arme Geelbenen die de dood met haar omarmden na de gruwelijkheden waar ze doorheen waren gegaan. Heel mooi gedaan. Helaas zat die Vernon er niet bij, maar hopelijk blijft hij geloven dat Elide dood is.

Dorian is nu koning en moet zijn demonen overwinnen. Chaol gaat naar het zuiden en zal hopelijk ooit weer kunnen lopen. Lysandra in haar bloeddorstige spookluipaard gedaante was heel gaaf, en ik vind het ook tof dat ze onderdeel is geworden van Aelins hofhouding. En nu zijn ze allemaal eindelijk gearriveerd in Terrasen. Ik ben heel benieuwd hoe het nu verdergaat: zal Aelin de harten van haar volk winnen? Vast wel. Ik hoop alleen wel dat de mensen van Terrasen niet veel meer hoeven te leiden. Áls de oorlog dan begint hoop ik dat het slagveld ergens anders plaatsvindt. Gaaf!


Oordeel

Merel: Het verhaal moest weer even op gang komen na alle actie uit het vorige deel, maar daarna werd het weer spannend! Soms ging de strijd me iets te gemakkelijk, maar verder heb ik erg genoten van alle spannende confrontaties met hun vijanden! Ik vond het erg interessant om te lezen hoe het met Dorian ging en ook de ontwikkelingen in Morath bij de heksen waren bloedstollend (en een beetje gruwelijk). Ik geef dit deel ook weer met overtuiging vier sterren!

Demi: Er is duidelijk een stijgende lijn te zien in de serie. Dit deel was heel spannend met een aantal leuke nieuwe personages, zoals Elide en Lysandra. Het valt wel op dat de meeste personages die we te zien krijgen iets speciaals of magisch hebben. Chaol en Nesryn zijn eigenlijk de enige twee die daarbuiten vallen. Maas laat opnieuw zien dat ze heel goed is in actiescènes omschrijven en vooral ook in een naargeestige sfeer scheppen, zoals we zagen in de catacomben en de kerkers bij Morath. Ik heb van dit deel genoten, en daarom geef ik ook 4,5 sterren! Zal het volgende deel hieronder of boven vallen? We zullen zien!


8. Wat is jouw eindoordeel?
9. Wat vond jij het spannendste deel van de eindstrijd van dit deel?

Wat denk jij dat het eerste is dat Celaena doet zodra ze weer terug is in Adarlan?Reacties op: Lees mee: Koningin van de schaduw (deel 4)

Meer informatie

Gerelateerd