Advertentie

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub maart

op 21 februari 2021 door

Na twee maanden dystopieën en misère, kijken we in maart weer uit om fantasy te lezen (misschien blijft de misère wel hoor).

Lees je mee? Zegt het voort, zegt het voort!

Wat houdt een Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van maart

Waar kun je uit kiezen? (wij nemen de term "klassiek" deze maand wat ruim, aangezien het moeilijker is om aan boeken te komen, kiezen we vooral voor online toegankelijke boeken).

1) De Elfen - Bernhard Hennen

Onder het elfenvolk, dat in afzondering leeft, ontstaat grote onrust als bekend wordt dat een van hun demonische aartsvijanden opnieuw van zich doet spreken. Maar het blijft bij een gerucht, zekerheid is er niet. Twee jonge elfen, Farodin en Nuramon, dappere helden die minstens zo gedenkwaardig zijn als Tolkiens Elrond en Legolas, worden met algemene stemmen door hun elfenbroeders en -zusters aangewezen om op onderzoek uit te gaan...

Zo, vol avontuur en romantiek, begint dit eerste boek van Bernhard Hennens machtige elfensaga, die zich afspeelt in een fascinerende wereld waar de lezer meteen induikt.

In De Elfen wordt menig elfengeheim onthuld, menig elfenraadsel verklaard en menige elfenstrijd gevoerd, met mens, orc en demon.

2) De donkere tijd 1 - Markus Heitz

Kort voor zijn dood voorspelt een monnik dat de Donkere Tijd zal wederkeren en het vasteland van Ulldart met chaos en rampspoed zal treffen. De herinnering aan de eerste Donkere Tijd, die zich vierhonderd jaar geleden voltrok, is nog lang niet vergeten. Toen sloot een naar macht hongerende heerser een verbond met Tzulan, de geest van het kwade, en riep zodoende oorlog, duisternis en ellende af over de hele wereld. Uitgerekend op het moment van de voorspelling besluit de ontstemde heerser van Tarpol dat zijn zoon Lodrik, een vijftienjarige, volgevreten nietsnut die maar niet wil deugen, in het kader van zijn heropvoeding verbannen zal worden naar de provincie Granburg. Wat hij niet weet is dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat Lodrik bij de terugkeer van de Donkere Tijd een belangrijke rol is toebedacht. Hij zal namelijk, hetzij de dreiging van de Donkere Tijd afwenden, hetzij de katalysator van het naderend onheil zijn.... Markus Heitz is onbetwist de populairste Europese fantasy-auteur van deze tijd. Van zijn boeken – onder meer De Dwergen – werden in Europa meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

3) Het magische schip - Robin Hobb

Dit is de geschiedenis van de levende schepen van Beijerstad, handelscentrum en havenstad, vanwaar de talrijke geslachten van zeevarende kooplieden al eeuwenlang hun schepen uitsturen naar verre exotische oorden.
Opvallend aan deze uit toverhout gewrochte schepen is dat ze, na drie generaties door dezelfde familie bevaren te zijn, op magische wijze tot leven komen.
Dit is ook het verhaal van Althea Vestrit, dochter van een van de oudste families van Beijerstad, de meedogenloze piraat Kennit, en hun strijd om het bezit van het juist tot leven gekomen ship van de Vestrits, de Vivacia.

4) Het Koningscomplot - Michael J. Sullivan

Geen kwade geesten die verslagen moeten worden, geen weeskind met een bijzondere gave. Twee gewone mannen op de verkeerde plek, op het verkeerde tijdstip. Hoewel, gewoon...? De aartsschelmen Rolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater verdienen namelijk een aardige duit met het uitvoeren van gevaarlijke opdrachten, voor iedereen die zich hun diensten kan veroorloven. Zullen ze een feilloze manier weten te vinden om zich uit de nesten te werken als ze onder valse voorwendselen betrokken raken bij een samenzwering om de koning te vermoorden? Of zal het deze keer anders uitpakken? Fataal? Geheel op eigen kracht wist het aanstormende fantasy-talent Michael J. Sullivan via het internet naam te maken. Inmiddels wedijveren uitgevers wereldwijd in het binnenhalen van de vertaalrechten van zijn veelgeprezen Openbaringen van Riyria. Centraal in deze verhalen staat het weergaloze roversduo Rolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater; onweerstaanbare dieven die in ruil voor een flinke zak goud elke klus aannemen.

Welke kiezen jullie?Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub maart

Meer informatie

Gerelateerd