Lees mee recap: de weg naar het laatste deel van De Glazen Troon serie

op 22 april 2019 door

Ongeveer een jaar geleden begonnen wij, Merel en Demi, aan het lezen van de (toen) zesdelige serie van De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Voor elk boek deden wij een Lees Mee met iedereen die met ons mee wilde lezen. Elke week lazen we een deel van het boek en gaven we onze mening, met uiteindelijk op het einde van elk boek een eindoordeel.

Nu is het na lang wachten eindelijk tijd om het zevende en allerlaatste deel van deze gave reeks te lezen en beoordelen! Voor we daaraan beginnen is het wellicht een goed idee om samen te vatten waar de vorige delen ook al weer over gingen - en wat wij ervan vonden. Ga jij ook weer met ons meelezen met het zevende deel?

Door: Merel & Demi

Auteursfoto: Josh Wasserman

Let op: grote spoilers voor deel 1 t/m 6 van de Glazen Troon serie hieronder!

De Glazen Troon (#1)

In de duistere, smerige zoutmijnen van Endovier zit een achttienjarig meisje een levenslange straf uit. Ze is getraind als sluipmoordenaar - de beste van haar soort - maar ze maakte een verschrikkelijke fout. Ze werd gevangen. Het toernooi is haar laatste kans op vrijheid. Niet meedoen is dus geen optie. Maar in het glazen kasteel houdt zich iets duisters schuil en het is op rooftocht. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Eindoordeel

Merel: De glazen troon legt wat mij betreft een mooie basis voor de rest van de serie. Na het lezen van dit deel heb ik nog voldoende vragen om nieuwsgierig aan het volgende deel te beginnen. Wel ontbrak voor mij de spanning in de proeven en werd ik niet heel enthousiast over de driehoeksverhouding. Ik geef het boek drie sterren.

Demi: Het boek is een mooie introductie op een hopelijk spannende serie. Het hele toernooit was zoals Merel al zei niet zo spannend en goed uitgewerkt zoals ik eerst had gedacht. Ook het monster dat rondwaart in het kasteel was uiteindelijk een teleurstelling. Er worden een aantal leuke personages geïntroduceerd in dit deel en ik kijk ernaar uit om huin ontwikkeling te zien in de rest van de serie. Vooralsnog is dit nog geen boek dat erbovenuit springt in het YA genre. Wel is het heel prettig om te lezen, en vandaar dat ik ook drie sterren uitdeel aan dit eerste deel. Op naar deel 2!

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

De Donkere Kroon (#2)

Ze mag er dan voor hebben gekozen de koning te dienen als kampioen, Celaena's trouw aan de koning is nihil. Ze balanceert op een levensgevaarlijk koord dat bij één verkeerde beweging kan breken. Dan blijken er nog meer duistere krachten aan het werk dan ze al vermoedde en komt alles wat ze liefheeft in gevaar. Celaena zal keuzes moeten maken: wie kan ze vertrouwen en wie is het waard om voor te vechten?

Eindoordeel

Merel: De donkere kroon vond ik echt een stuk spannender dan het eerste deel. De gevechten zijn mooi beschreven en goed uitgewerkt en dragen ook zeker aan de spanning bij. Celaena’s inval bij Archer om Chaol te redden, het gevecht met de heks en het gevecht met de demon bij het openen van de poort waren voor mij dan ook echt hoogtepunten in het verhaal. De romance tussen Celaena en Chaol vond ik dan weer wat minder, vooral doordat dit me wat puberaal aandeed en het ook allemaal heel snel ging. Ook Celaena’s houding na de dood van Nehemia deed voor mij wat afbreuk aan het verhaal. Het was te overdreven om echt serieus te nemen en het maakte ook dat ik minder sympathie voor haar kon opbrengen. Het einde opent weer nieuwe perspectieven en ik kijk er dan ook naar uit om in het volgende deel meer van de wereld te gaan ontdekken. Ik geef De donkere kroon  vier sterren.

Demi: Ik was nog niet heel onder de indruk van de eerste helft van het boek, maar de ontwikkelingen en spanningen liepen algauw hoog op en de tweede helft was heel spannend en goed omschreven. De relatie van Chaol en Celaena ging veel te snel zoals Merel al zei, waardoor het een beetje too much werd. Toch hoop ik meer van hen te zien in de latere delen - maar dan op een rustiger tempo en volwassener. 
Ik heb het idee dat elk boek in de serie 'anders' is: het verandert van een wedstrijd (deel 1) naar een mysterie (deel 2) en het volgende deel kan wellicht een zoektocht worden - of een boek waarin bondgenootschappen worden gesloten tegen de koning. Ik kijk er naar uit in ieder geval! Het derde deel is ook een pak dikker dus meer ruimte voor spanning en actie. Ik ben benieuwd naar de nieuwe personages die langs gaan komen. 
Dit deel, voor de spanning en actie, geef ik na wat wikken en wegen toch vier sterren

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

Erfgenaam van Vuur (#3)

Celaena heeft gevechten op leven en dood overleefd, maar tegen een zeer hoge prijs. Hoewel ze niets liever wil dan de dood van haar dierbare vriend wreken, moet ze aan een nieuwe reis beginnen om de waarheid over haar verleden onder ogen te komen... Een waarheid over een erfenis die haar toekomst voorgoed kan veranderen. Ondertussen verzamelen haar vijanden zich met maar één doel: de inwoners van het koninkrijk tot slavernij dwingen. Maar Celaena moet eerst haar eigen demonen overwinnen om dat kwaad te kunnen verslaan.

Eindoordeel

Merel: In dit derde deel is er minder tijd voor romantische toestanden en dit maakt dit deel meteen een stuk serieuzer, maar daardoor ook sterker. Alhoewel Celaena in eerste instantie irriteert met haar passieve houding, weet ze verderop in het verhaal mij weer voor zich te winnen. Ik vond dat ze een mooie ontwikkeling doormaakt, niet alleen qua het beheersen van haar magie, maar ook persoonlijk. Jammer vond ik dat de verhaallijnen van Dorian en Chaol redelijk beperkt waren in dit deel en zeker bij Chaol vraag ik me af wat dit echt toevoegde aan het verhaal. Daarentegen vond ik de toevoeging van de verhaallijn van heks Manon weer juist fantastisch! Al met al vond ik dit een sterk derde deel en geef ik het met overtuiging vier sterren.

Demi: De eerste twee boeken voelen een beetje als een aanloop, maar in dit derde boek begint de actie en spanning eigenlijk pas echt. We kennen de personages nu en geven om hen. Ik ben vooral blij dat Celaena zo'n enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is grotendeels te danken aan Rowan die haar perfect aanvoelt en niet onder de indruk is van haar bullshit - en het belangrijkste is nog dat hij om haar geeft. Ik ben heel blij dat dit duidelijk geen romantische relatie gaat worden maar een vriendschap blijft, wat heel verfrissend is in dit YA genre. Het boek eindigt in een grote cliffhanger en alle grote personages hebben nu een doel of taak voor ogen voor het volgende boek. Het is duidelijk dat er oorlog komt en snel ook. Ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat lopen! Ook ik geef dit boek vier sterren, al moet ik zeggen dat dit wel een sterkere vier sterren is dan bij het vorige boek, als dat nog logisch klinkt. 

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

Koningin van de Schaduw (#4)

Iedereen van wie Celaena houdt is van haar weggenomen. Toch dwingen de omstandigheden haar terug te keren naar Adarlan. Ze heeft geaccepteerd dat ze Aelin Galathynius is, de rechtmatige koningin van Terassen. Maar voor ze de troon kan heroveren moet ze vechten. Voor haar neef Aedion, een generaal die bereid is voor haar te sterven. Voor kroonprins Dorian, die vastzit in een onmenselijke gevangenis. En ze vecht voor haar volk, dat nu in slavernij leeft in dienst van een brute koning en wacht op de glorieuze terugkeer van hun koningin.

Eindoordeel:

Merel: Het verhaal moest weer even op gang komen na alle actie uit het vorige deel, maar daarna werd het weer spannend! Soms ging de strijd me iets te gemakkelijk, maar verder heb ik erg genoten van alle spannende confrontaties met hun vijanden! Ik vond het erg interessant om te lezen hoe het met Dorian ging en ook de ontwikkelingen in Morath bij de heksen waren bloedstollend (en een beetje gruwelijk). Ik geef dit deel ook weer met overtuiging vier sterren!

Demi: Er is duidelijk een stijgende lijn te zien in de serie. Dit deel was heel spannend met een aantal leuke nieuwe personages, zoals Elide en Lysandra. Het valt wel op dat de meeste personages die we te zien krijgen iets speciaals of magisch hebben. Chaol en Nesryn zijn eigenlijk de enige twee die daarbuiten vallen. Maas laat opnieuw zien dat ze heel goed is in actiescènes omschrijven en vooral ook in een naargeestige sfeer scheppen, zoals we zagen in de catacomben en de kerkers bij Morath. Ik heb van dit deel genoten, en daarom geef ik ook 4,5 sterren! Zal het volgende deel hieronder of boven vallen? We zullen zien!

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

Rijk van Stormen (#5)

Celaena heeft gezworen haar koninkrijk Terrasen terug te krijgen, als rechtmatige erfgename van de troon Aelin Galathynius. Maar de Duistere Koning Erawan gebruikt Aelins verleden, haar vijanden en haar vrienden in een uiterst krachtsvertoon om te voorkomen dat ze haar doel bereikt. Aelin heeft een hof dat ze leiding moet geven, heeft haar hart aan een Fae-prins gegeven en wordt nu aan alle kanten bedreigd door oorlog. Ze moet bepalen wat - of wie - ze bereid is op te offeren om haar wereld, en alles wat haar lief is, te redden. 

Eindoordeel

Merel: Waar de vorige delen steeds even tijd nodig hadden om op gang te komen, startte Rijk van stormen meteen goed. De gevechten zijn zeer realistisch en meeslepend geschreven en dit maakte dat ik het echt heel spannend vond. Ook vond ik het boeiend dat de personages uit de verschillende verhaallijnen nu veel meer samenkwamen. Dit deel krijgt van mij dus een welverdiende vijf sterren!

Demi: De spanning wordt steeds verder opgeschroefd en de gebeurtenissen voelen urgenter aan. We kennen de personages nu zo goed dat er nu meer ruimte is voor de plot en de actie. Maas is erg goed in het beschrijven van deze actiescènes en het is een genot om deze te lezen. In dit deel valt het aantal expliciete scènes ook op, wanneer Rowan en Aelin’s relatie verder groeit en ook Dorian en Manon elkaar vinden. Toch stoort het aantal romantische scènes niet en blijft gelukkig (voor mij) de focus op de plot. Dé grote oorlog komt steeds dichterbij en een aantal kleine slagen worden al gevoerd, maar het is allemaal stilte voor de storm. Het boek eindigt op een cliffhanger en de groep wordt opgedeeld. We zullen nog een aantal maanden moeten wachten tot het verhaal verdergaat (deel 6 speelt zich tegelijkertijd met dit deel af en zal Chaols avonturen in het Zuiden verhalen) en ik kan alvast zeggen dat ik er smachtend naar uit kijk! Vier en een halve ster van mij! Op naar de vijf sterren dan maar? 

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

Toren van de Dageraad (#6)

Chaol Westfall stond altijd bekend om zijn kracht en onvoorwaardelijke loyaliteit. Maar dat is veranderd sinds het glazen kasteel is verbrijzeld, zijn mannen zijn afgeslacht, en de koning van Adarlan zijn leven spaarde, maar zijn lichaam heeft gebroken. Zijn enige kans op herstel ligt in handen van de legendarische genezers van de Torre Cesme in Antica - hét bolwerk van het machtige zuidelijke rijk. Met het oog op de dreigende oorlog lijkt het een goed idee om daar een pact mee te sluiten. Maar wanneer Chaol afreist naar het verre rijk, doet hij een ontdekking met grote gevolgen...

Eindoordeel

Merel: Ik heb lang over mijn oordeel lopen dubben, maar uiteindelijk geef ik het boek toch drie sterren. Dit verhaal speelt zich op een compleet andere plek af dan de vorige delen en Maas neemt de tijd om deze wereld uiteen te zetten, wat ik erg positief vind. Tegelijkertijd mis ik daardoor wel de actie die me in het vorige boek zo aansprak. Het duurt vrij lang voor er in Toren van de dageraad echt iets gebeurt. Wel komen we veel informatie te weten die onmisbaar zal zijn voor het volgende deel en het is erg interessant om al die dingen nu te ontdekken. Ik kijk nu reikhalzend uit naar het volgende deel!

Demi: Van mij krijgt het boek vier sterren!Ik vond het heel tof dat we een ander deel van de wereld kregen te zien in dit deel. Het khaganaat is deels gebaseerd op Genghis Khan en zijn gevolg las ik in het dankwoord op het eind. Heel gaaf, net zoals de gebruiken van de Rukh-soldaten. Waar ik me wel aan stoorde was hoe snel Chaol en Nesryn plots de liefde van hun leven vonden. Op het eind van het boek is Chaol zelfs al getrouwd en zal Nesryn, als Sartaq en zij in leven blijven, zelfs de nieuwe keizerin worden van het khaganaat. Hm, leuk dat ze heel toevallig en handig hun soulmate hebben gevonden vlak voor de oorlog, (en ze passen ook echt goed bij elkaar, dat moet ik wel zeggen), maar ja. Het is allemaal zo doorzichtig als iets; zodra een mannelijk personage een nieuw vrouwelijk personage vindt in deze boeken weet je eigenlijk al dat ze een stel worden. Kijk maar naar Loran en Elide.

Maar goed: de wereld is goed uitgewerkt en de nieuwe personages zijn interessant en leuk. De actie is wat minder evident, maar dit deel is gewoon de stilte voor de storm. Ik kan niet wachten tot oktober!

Klik hier voor de hele Lees Mee rondom dit boek

Zo, dat was de opfrisbeurt over de voorgaande delen! Heb jij Koninkrijk van As al binnen, of heb je de Engelstalige versie gelezen (geen spoilers alsjeblieft!)? Wat vind jij van deze reeks? Ga jij met ons meelezen? Laat het ons weten in de comments!

Hou onze spot in de gaten voor het topic waarin we deel 7 gaan bespreken! Daar zal ook het leesschema te vinden zijn met data erbij.Reacties op: Lees mee recap: de weg naar het laatste deel van De Glazen Troon serie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Gesponsorde boeken