Lees mee: Toren van de dageraad (deel 6)

op 01 juni 2018 door

We zijn alweer aangekomen bij het zesde, en voorlopig dus laatste deel, van de Glazen troon-serie. In dit deel zullen we niet alleen lezen hoe het verder gaat met Aelin, ook zullen we Chaol volgen. We lezen Toren van de dageraad in drie weken, van 6 juni tot en met 27 juni. Lezen jullie weer gezellig met ons mee?

Chaol Westfall stond altijd bekend om zijn kracht en onvoorwaardelijke loyaliteit. Maar dat is veranderd sinds het glazen kasteel is verbrijzeld, zijn mannen zijn afgeslacht, en de koning van Adarlan zijn leven spaarde, maar zijn lichaam heeft gebroken. Zijn enige kans op herstel ligt in handen van de legendarische genezers van de Torre Cesme in Antica - hét bolwerk van het machtige zuidelijke rijk. Met het oog op de dreigende oorlog lijkt het een goed idee om daar een pact mee te sluiten. Maar wanneer Chaol afreist naar het verre rijk, doet hij een ontdekking met grote gevolgen...

Nog even opfrissen hoe het Aelin verging in het vorige deel? Onze leesdiscussie vind je hier. Kijk ook nog even hier voor het overzicht van alle discussies tot nu toe.

Leesschema

Hoofdstuk 1 t/m 6 (9 juni)

Merel: 

Chaol en Nesryn zijn op de plaats van bestemming aangekomen en gaan naar het paleis van de khagan. Zij hebben twee doelen: Chaol laten genezen en een bondgenootschap sluiten. Daar krijgen ze de schrik van hun leven, want tijdens hun boottocht hebben ze geen nieuws vernomen en nu komen ze er achter dat Klooffort gevallen is. Dit maakt hun taak om een bondgenootschap te sluiten meteen een stuk lastiger.
In het vorige deel zat ik meteen helemaal in het verhaal, maar bij Toren van de dageraad is het echt weer even inkomen. Dat komt ook omdat het verhaal niet verder gaat, maar een sprong terug in de tijd maakt en nu de verhaallijn van Chaol volgt. Chaol en Nesryn kende ik natuurlijk al wel uit de vorige delen, maar ze behoorden toen niet tot mijn favoriete personages. Dat maakt denk ik ook dat ik me nu niet meteen helemaal betrokken voel. Naast Chaol en Nesryn voel ik me een beetje bedolven onder alle nieuwe personages, waaronder de khagan Urus en zijn kinderen, en de genezers. Yrene speelt nu al een belangrijke rol, maar voor de rest moet ik nog even leren wie nu precies wie is.
Toch zitten er al interessante elementen in het verhaal. Yrene zou Chaol moeten genezen, maar heeft door gebeurtenissen in het verleden hier erg veel moeite mee. Ze lijkt wel een lijntje te hebben met Aelin, ik ben er tenminste van uit gegaan dat het Aelin was die haar ooit gered heeft, dus dat kan nog voor interessante wendingen gaan zorgen. Daarnaast is Tumelin, de dochter van de khagan, van het balkon gesprongen, maar gelooft haar broer niet dat dit zelfmoord was. Chaol en Nesryn raken hier al betrokken bij doordat ze, in ruil voor hulp, proberen te achterhalen of er infiltranten van Perrington in het paleis zijn. Dat kan dus nog spannend worden.

Demi: Het boek begint gelijk intrigerend. Chaol en Nesryn stappen het paleis binnen van de khagan; de beschrijving van die titel en de cultuur van het volk deden me gelijk denken aan de Dothraki uit Game of Thrones, dat ook een paardenvolk is. Tof! Ik vond het ook interessant om te weten dat wanneer een khagan sterft zijn (of haar!) kinderen tegen elkaar moeten strijden tot de dood. De kinderen van deze verslagen broers en zussen moeten dan ook gedood worden. Heftig, maar des te meer wanneer je leest dat één van de khagans dochters zwanger is. Zal dat kind echt gedood worden? 

Ik werd ook overspoeld door de vele nieuwe namen; vooral die van de khagans kinderen. Hun namen en ranking van oud naar jong heb ik dan ook opgeschreven op een briefje. Van drie van hen komen we al meer te weten: Kashin vermoedt dat zijn jongste zusje is vermoordt en dus geen zelfmoord heeft gepleegd zoals iedereen denkt. Hij roept de hulp in van Chaol. Sartaq loopt met Nesryn mee naar buiten waar ze haar familie gaat opzoeken - hij lijkt me ook wel sympathiek, al kan schijn bedriegen natuurlijk. Dan zien we ook nog Hasar even, die binnen komt lopen tijdens Chaol onderzoek. Yrene Towers is degene die hem moet genezen, maar door zijn band met Adarlan is het nog maar de vraag of ze dat wel wil. Net als Merel denk ik ook dat het Aelin was die Yrene twee jaar terug geld gaf om een genezer te worden; ik kan me dat niet meer van de boeken herinneren, maar het kan daar ook buiten gebeurd zijn. Ik ben benieuwd of ze ook echt weet hoe Aelin heet. 

Ik ben heel benieuwd naar de hoffelijke intriges die zullen volgen in dit boek! Ik ben benieuwd hoeveel bondgenoten Chaol achter zich weet te krijgen. 

1. Wat is jouw beeld tot nu toe van de khagan en zijn kinderen? Wie vertrouw je, of zijn ze allemaal onbetrouwbaar?

Hoofdstuk 7 t/m 13 (12 juni)

Merel: Nu de personages en het land waar het verhaal zich afspeelt geïntroduceerd zijn, komt er weer wat actie in het verhaal. Als Yrene in de bibliotheek erachter probeert te komen wat er precies mis is met Chaol en vooral hoe ze dat kan genezen, merkt ze dat ze in de gaten gehouden wordt. Terwijl ze vlucht struikelt ze over het lijk van een andere genezer. Chaol en Nesryn herkennen de beschrijving van het uitgezogen lijk meteen als het werk van de valg. De vraag is of het een lagere valg is, of meer problematisch, een valg prins. En is het er één of zijn er meer? Duidelijk is in elk geval dat hun problemen hen achterna gereisd zijn.
We lijken het dit deel zonder wyverns te moeten stellen, maar de Rukh maken dat gemis denk ik wel weer goed. Nesryn maakt samen met prins Sartaq een ritje op zijn Rukh Kadara. Na de beschrijving hoe ze als een overmaatse kip neerploft stel ik me de Rukh dus ook als dusdanig voor. Duidelijk is dat als je zo’n beest hebt, achtbanen ineens overbodig zijn! Nesryn lijkt me niet iemand met een zwakke maag, dus dat ze blij is dat ze niet ontbeten heeft, zegt wel voldoende over het ritje. Verder maken we kort kennis met de Baast-katten. Ik hoop dat deze katten nog meer gaan terugkomen, want het zijn duidelijk geen gewone katten en ze lijken me heel interessant.
Nesryn maakt steeds meer contact met prins Sartaq en hij lijkt hen ook te willen helpen. Ik ben benieuwd hoe dat contact zich verder zal gaan ontwikkelen!
Demi: Brr, die scène in de dokere bibliotheek was lekker eng. Ik houd echt van deze sfeervolle scènes. Ik vind het ook interessant dat Yrene al die dingen heeft geleerd over hoe vrouwen zich het beste kunnen verdedigen (van Aelin?) en dat ze het aan zoveel mogelijk vrouwen probeert door te geven. Bijvoorbeeld hoe ze net deed of ze iemand zag in de gangen en zogenaamd niet door had dat ze werd gevolgd. Nu komt Chaol ook mee naar zo'n les: ik ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Ik kijk er in ieder geval naar uit om meer over de Torre en de genezers te weten te komen. 
De genezing van Chaol gaat duidelijk niet snel en gemakkelijk verlopen. Hij moet enorm veel pijn verdragen en toch lukt het Yrene niet om tot zijn lichaam door te dringen. Ik heb echt medelijden met Chaol; zal hij niet gek worden van al die pijn? Of zal Yrene toch iets vinden om de schaduw van de Valg weg te bannen?
Ik snap waarom Nesryn is meegestuurd met Chaol: zij is nu onze ogen en oren in de wereld van het Zuidelijke Continent terwijl Chaol in het paleis is gekluisterd. Sartaq lijkt me betrouwbaar en aardig genoeg, maar het is goed dat Nesryn terughoudend blijft. Ik vraag me af of de khagan dood zal gaan in dit boek - en wat voor chaos dat gaat veroorzaken tussen de broers en zussen. Nu zijn ze heel handig bij elkaar geroepen door de dood van het jongste kind. Misschien is dat wel precies de bedoeling geweest van de Valg; alle kinderen bij elkaar brengen zodat ze elkaar meteen kunnen doden mocht de khagan sterven. Ik ben heel benieuwd!

2. Wat is jouw favoriete dier in de Glazen-troon serie tot nu toe?

Hoofdstuk 14 t/m 22 (15 juni)

Merel: Er zit nog niet veel actie in het verhaal, maar wie houdt van politieke intriges en romantische ontwikkelingen zal zich met deze hoofdstukken zeker vermaken. Yrene wordt ontboden bij prinses Hasar, zij wil dat Yrene informatie bij Chaol lospeutert. Dat gaat dan vooral om waar Aelin is. Wat ze met die informatie precies gaat doen, dat is natuurlijk even afwachten. Nesryn is tijdens het feest na de ceremonie van Tehome weer druk in gesprek met Sartaq. Zij lijkt tot nu toe het meeste te bereiken wat betreft het sluiten van bondgenootschappen. Of leidt het contact tot andere dingen? Haar oom en tante waren in elk geval al op de hoogte dat ze met hem gevlogen heeft op Kadara en lijken hier meer in te zien.
De optie dat het ook meer wordt, is er zeker. De relatie tussen Chaol en Nesryn is aardig bekoeld. Hoe Nesryn zich precies voelt is me onduidelijk, maar Chaol lijkt zich redelijk onverschillig te voelen én trekt naar Yrene toe. Maas lijkt geen relatie eeuwig te laten duren, wat het aan de ene kant realistisch maakt, maar aan de andere kant: moet iedereen uit elkaar gaan? Ik verwacht dat Nesryn en Chaol uit elkaar zullen gaan. De kans is groot dat Chaol en Yrene dan een stel worden en wie weet, Nesryn en Sartaq ook wel. Op dit moment zou ik in elk geval er meer van staan te kijken als Chaol en Nesryn toch weer naar elkaar toe groeien; en daardoor zou ik dit misschien nog wel een leukere uitkomst vinden. We wachten het maar af.
Toen Yrene het boek over de Valg-koningen vond en daar behalve Erawan ook de koningen Orcus en Mantyx genoemd zag staan, vroeg ik me al af hoe dat zat. Oh help, is er meer dan één? dacht ik nog. Yrene heeft daar ook over nagedacht, zo blijkt nu. Kunnen we van de andere twee koningen ook nog dreiging verwachten? Spannend!

Demi: Tot nu toe stoor ik me nog niet echt aan het gebrek aan actie: ik vind deze nieuwe omgeving heel interessant en ben tot nu toe nog wel zoet met alle beschrijvingen en de uitwerking van de nieuwe personages. De kinderen van de khagan krijgen langzaam maar zeker een eigen stem waardoor je ze uit elkaar kan houden: Hasar is vooral iemand die twee kanten lijkt te hebben. Ze is een goede vriendin, maar schuwt ook niet om haar vriendin Yrene half te bedreigen om achter de verblijfplaats van Aelin te komen. En laat Chaol nou net precíes de juiste bestemming doorgeven waar Aelin inderdaad naartoe is geweest (of moet ze er nog naartoe? De tijdlijn verwart me een beetje. Is Aelin al op het schip van Maeve verdwenen? Aangezien ze niet opgespoord kan worden? Dat zal vast veel vragen oproepen wanneer blijkt dat Aelin nog gewoon rond blijkt te lopen, terwijl het eigenlijk Lysandra is...)

Yrene ontdooid een beetje en zij en Chaol leren elkaar te respecteren en zelfs aardig te vinden. Er is een duidelijke chemie tussen de twee (terwijl er echt geen vonk tussen Chaol en Nesryn is - nu niet en toen niet.) Ik verwacht ook dat Chaol en Nesryn uit elkaar groeien en naar Yrene en Sartaq toegaan, respectievelijk. Ik twijfel nog wel over Sartaq; zal Nesryn het echt waard vinden om verliefd te worden op iemand die waarschijnlijk gedood zal worden binnenkort? En dan komt zij ook in gevaar. Ik begrijp Yrene helemaal en waarom ze afstand hield van Kashin toen hij meer voor haar ging voelen.

Ik had medelijden met Chaol toen hij door al die vrouwen van zijn paard werd getrokken en toen ook nog bijna viel. Voor zo'n zelfstandige man als hij was dat vast de druppel geweest. Het was dit moment dat Yrene meer begrip voor Chaol leek te krijgen - en toen ze samen een dag doorbrachten te paard was het wel duidelijk dat er echt een vonk tussen de twee is. En yes, Chaol kan een paar van zijn tenen weer bewegen! Hopelijk lukt het hem om ooit weer te kunnen lopen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat er nu gaat volgen. Al helemaal door het feit dat er nóg twee Valg-koningen rond zouden kunnen spoken.

3. Wat vind jij van de opbouw van het verhaal tot nu toe? Gaat het te langzaam, is er te weinig actie, of is het precies goed zo?

Hoofdstuk 23 t/m 30 (18 juni)

Merel: Nesryn besluit op stel en sprong met Sartaq mee te gaan en laat alleen een briefje achter voor Chaol, waarin ze hen beide de beloftes die ze elkaar gedaan hebben kwijtscheldt. Gezien de spanning tussen Chaol en Yrene zou je denken dat hij daar gretig gebruik van maakt, maar verrassend genoeg gebeurt het tegenovergestelde: Chaol voelt zich schuldig en wil zich nu juist aan zijn beloftes houden.
Het tempo blijft voorlopig nog vrij traag in vergelijking met vorige delen uit de serie. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van Chaol en voor het uiteenzetten van de wereld waar Chaol en Nesryn nu zijn. Als Nesryn een rondleiding van Sartaq krijgt bij het arendsnest, leren we nog meer over de gebruiken van de Rukhrijders. Interessant is het wel! Toch mis ik wel een beetje de actie. In het vorige deel was het natuurlijk een en al actie, daarbij vergeleken gaat het me nu allemaal wel een beetje traag. Dat er nog meer personages geïntroduceerd worden, waaronder Hashim, Borte en Falkan, haalt de vaart er nog meer uit. Vooral Borte lijkt me overigens wel echt een interessant personage, maar het is nog wat vroeg om hier echt wat over te kunnen zeggen.
Gelukkig begint er een beetje actie in het verhaal te komen als Yrene door Valg achtervolgd wordt. Tot een echte confrontatie komt het nog niet, maar dat gaat vast nog gebeuren. Ook bij Nesryn en Sartaq lijkt er gevaar te zijn: haardmoeder Houlun heeft ontdekt dat er eieren en kuikens verdwijnen. Stygische spinnen zouden hier iets mee te maken hebben...

Demi: Yrene en Chaol groeien steeds meer naar elkaar toe; Yrene begint Chaol meer te vertrouwen en laatstgenoemde vertelt haar ook met mondjesmaat meer over de Valg, maar blijft weigeren te praten over wat hij precies heeft meegemaakt dat hem zo heeft getraumatiseerd. Toch zal hij dat wel moeten doen denk ik om volledig te kunnen genezen. Ik vind het wel goed dat Maas de geestelijke trauma's meeneemt in Chaol's herstel en dat niet alle wonden aan de buitenkant zichtbaar zijn. 

Yrene wordt bijna gegrepen door een Valg maar weet net op tijd de kamer van Chaol in te vluchten. Ik moet bekennen dat ik toch wel een rilling voelde toen die Valg haar naam zo zei buiten de deur! Brr. Ik ben benieuwd of de Valg in iemand verstopt zit die we goed kennen - ook al draagt niemand van de khaganaat een ring of nekring. Misschien hebben de Valg inmiddels wel een andere manier gevonden om iemand in bezit te nemen. 

Terwijl Chaol zich enorm schuldig voelt, is Nesryn gezellig met Sartaq meegegaan naar de Rukhbasis. Ik vind de gebruiken van deze mensen ook interessant en ben benieuwd wat we nog meer te weten gaan komen. Ik begrijp nog niet precies wat een haardmoeder is - ik dacht dat Sartaq de leider van de clan was, maar deze vrouw lijkt een hogere rang te hebben dan hij. En kennen we trouwens deze Falkan al? Ik kan me in ieder geval niks van hem herinneren. Brr, de Stygische Spinnen zijn weer terug! Zullen ze aan de kant staan van de Valg? Of hebben ze een eigen agenda? Ik vind trouwens dat Nesryn wel érg goed kan boogschieten. Vooral dat ze alles perfecct doet in de nieuwe, winderige omgeving van de bergen. Natuurlijk kan je dingen berekenen, maar wind is onvoorspelbaar lijkt me. Nou ja, ik ben enorm goede boogschietkunsten al wel gewend van De Grijze Jager en Robin Hood natuurlijk. 

Ik hoop dat de jacht op de Valg nu echt wordt geopend en dat Chaol stappen gaat ondernemen om ze te zoeken. Te beginnen met een audiëntie met de khagan, al vertrouw ik die man niet goed. Het zou best eens kunnen dat er een Valg in zit - misschien wel een prins. En ik hoop ook dat Nesryn niet teveel in katzwijm gaat vallen en zorgt voor Sartaqs steun in de oorlog.

4. Wie is jouw favoriete (nieuwe) personage tot nu toe en waarom? 

Hoofdstuk 31 t/m 40 (21 juni)

Merel: Nesryn en Sartaq gaan naar de toren. De vallen maken het al spannend, maar echt eng wordt het pas als een enorme kharankui ineens opduikt. De vaardigheden van Nesryn met pijl en boog schieten tekort, het wezen is te snel. Gelukkig, Nesryns kunsten zijn dus toch niet perfect. Hulp komt uit onverwachte hoek. De volgende gedaantewisselaar treedt aan in de serie: Falkan. Hij heeft duidelijk een eigen agenda maar voor nu zijn zijn vaardigheden natuurlijk heel handig.
Chaol komt nog niet zo ver in het paleis. Er wordt duidelijk oppositie ingenomen tegenover Aelin en Chaols meeting met de khagan verloopt ook niet zoals gewenst. Zelfbeheersing, Chaol, zelfbeheersing. Nu maakt hij het er alleen maar slechter op.
Yrene weet in elk geval Hasar zover te krijgen dat ze naar de oase gaan en daar hopelijk meer informatie kunnen inwinnen. En ook Nesryn is op weg om Sartaq aan zich te binden, dus daar zouden we nog wel eens een bondgenootschap kunnen verwachten. Chaol weet politiek dan niet zo veel te bereiken, maar qua gezondheid gaat het wel beter: Hij loopt weer! Het is nog niet wat het geweest is, maar hij traint en kan zich zo langzaamaan gaan klaarmaken voor de oorlog.

Demi: Nesryn en Sartaq gaan op een soort Indiana Jones avontuur naar de Fae torens, waar ze moeten oppassen voor allerlei vallen die de Fae eeuwen geleden hebben achtergelaten tegen indringers. Algauw blijkt dat ze perfect op elkaar zijn afgestemd en redden elkaar van een pijnlijke dood. Bijna werden ze gedood door een enorme Stygische Spin (ik kreeg gelijk de rillingen toen ik erachter kwam dat het bericht op de muur geschreven in bloed 'kijk omhoog' betekende in het Fae. Brr, al die vallen in de muren en de grond, en dan geen enkele bovenin. Gelukkig werden ze op het nippertje gered door Falkan, die een gedaanteverwisselaar blijkt te zijn. (Een beetje een deus ex machina dus, maar dat maakt niet uit). Ook verschijnt er een arrogante Rukh-leider nadat ze samen met Borte en Falkan naar een andere toren zijn geweest, en dat blijkt Bortes verloofde te zijn. Die zag ik niet aankomen, al helemaal niet op de manier zoals ze met elkaar omgaan! Nesryn laat bovendien haar talent voor zingen zien en stijgt gelijk in achting bij veel van de mensen daar; met name bij Sartaq. Er is echt zóveel meer chemie tussen hem en Nesryn dan er met Chaol was. Laatstgenoemde past dan weer veel beter bij Yrene. 

Ik ergerde me enorm aan Hasar en Arghun die heel geniepig ervoor proberen te zorgen dat er geen hulp naar het noorden gaat. Ja, er zijn inderdaad geruchten verspreidt dat Aelin achter de branden in Eyllwe zou zitten, maar je zou denken dat Arghuns spionnen grondiger zijn dan dat en weten wie er daadwerkelijk achter zit? Arghun zal dat vast wel weten, maar die informatie komt hem niet goed uit. Ik hoop echt dat de khagan van gedachten veranderd en dat Chaol met een flink leger terug kan keren voor het laatste grote gevecht. Kashin en Sartaq lijken in ieder geval al zo goed als om te zijn; Duva heeft duidelijk geen mening, zoals al bleek tijdens het avondeten. En yes, Chaol kan weer lopen! Dat ging vrij snel naar mijn gevoel, maar toch was het leuk om te zien hoe Yrene hem voor gek hield. Ze is veel sterker dan ze eruit ziet. Helaas ging Chaols gesprek met de khagan niet bepaald goed, maar misschien dat het geld hem toch doet zwichten. 

5. Het sluiten van een bondgenootschap lijkt nog niet echt te lukken. Wat denk jij, gaat het Nesryn en Chaol nog lukken om de khagan aan hun kant te krijgen? Verwacht je dat één of meer van zijn kinderen zich wel bij hen zullen aansluiten?

Hoofdstuk 41 t/m 53 (24 juni)

Merel: Nesryn, Sartaq en Falkan gaan naar het Dagulplateau en vinden al snel een kuiken. Dat bleek een valstrik te zijn en al snel rennen ze voor hun leven, het kuiken is inmiddels al op gruwelijke wijze aan zijn einde gekomen. Het is maar goed dat ze Falkan als troefkaart achter de hand houden, anders zouden Nesryn en Sartaq nu aan hun einde gekomen zijn.
Echt spannend vond ik het niet, omdat ik geen moment verwachtte dat ze nu echt aan hun eind zouden komen. Wel werd ik erg verrast door het verhaal van de spin. Maeve, geen Fae, maar een Valg-koningin? Dat had ik niet aan zien komen! Nu ik het weet vind ik het heel geloofwaardig, want Maeve heeft al veel van haar donkere kant laten zien. Interessant weetje is haar relatie tot de Valg-koningen, we kunnen er dus vanuit gaan dat ze zich niet aan Erawans kant zal scharen. Dat betekent natuurlijk niet automatisch dat ze aan de andere kant staat, zoals we in het vorige deel al merkten. Ik ben benieuwd hoe dit de oorlog zal beïnvloeden en of het in hun voordeel zal werken dat Nesryn nu weet dat Maeve Valg is.
Chaol en Yrene vertrekken naar de oase. Ook zij ontdekken nuttige informatie. De rest van de reis verloopt minder spoedig, Hasar is ze druk aan het provoceren en Yrene hapt toe. Prachtig dat ze Hasar gewoon het water in duwt, maar erg gewaagd. Ze komt er goed vanaf, maar toch weten Chaol en Yrene niet hoe snel ze de dag erna weg moeten wezen. Eenmaal terug ontdekken ze dat Chaols kamer helemaal overhoop gehaald is. De tekstrollen zijn, op één na, verdwenen. Ik ben benieuwd of ze desondanks toch nog voldoende puzzelstukjes weten aan te leggen.

Demi: We naderen het einde van het boek en ik begin me nu echt af te vragen hoe het gaat eindigen. Misschien eindigt het wel in een cliffhanger en zien we Chaol en co wel pas weer in het zevende deel tijdens de strijd, als een soort Gandalf die op het laatste moment met de reddingstroepen komt. We zullen zien! 

Ja, dat verhaal van de spin was erg interessant. Er is dus ook een Valg koningin, en eigenlijk hadden we moeten weten dat er meer achter de enorme kracht van Maeve schuilde. Ik had niet meteen door trouwens dat het Falkan was die in spingedaante die ene spin weglokte met een smoes. Maar het bleek onverwachts echt waar te zijn aangezien ze werden opgepikt door Borte en een leger Rukhs! Ik ben nu toch wel benieuwd na het verhaal over Borte en haar verloofde waaróm ze verloofd zijn geworden. Dat onderdeel was nog niet helemaal duidelijk. 

Ik dacht even dat Yrene en Chaol nu eindelijk een stel waren geworden, totdat Chaol weer last kreeg van zijn 'beloften' en hij weer afstandelijk ging doen. De trip naar de oase was interessant, maar ze vonden wel érg makkelijk die ruïne. Die lag er haast letterlijk open en bloot en niemand die het eerder heeft onderzocht? 

Eenmaal terug in het kasteel is Chaols kamer overhoop gehaald maar hebben ze de rol nog. Ik durf er om te wedden dat juist díe rol het grote antwoord bevat die ze zoeken. Maar wat ik wel echt interessant vond was de scène waarin Yrene in de ondergrondse baden het pad van belletjes volgt tot ongeveer het begin waar een voorouder haar belletje heeft achtergelaten. Ze 'begrijpt nu iets', maar wat is dat iets precies? Dat heb ik niet helemaal meegekregen. Maar goed, het is alweer tijd voor het laatste gedeelte en dan moeten we net als de andere fans tot oktober wachten tot we eindelijk het laatste deel kunnen lezen! Ik ben heel benieuwd.

6. Hoe denk jij dat dit boek gaat eindigen? Zal het Chaol lukken om een bondgenootschap te sluiten of zal het eindigen in een cliffhanger, waarna we het antwoord schuldig blijven tot het laatste deel in de serie? 

Hoofdstuk 54 t/m 68 (27 juni)

Merel: Yrene weet eindelijk een einde te maken aan Chaols pijn. Dat duurt helaas niet lang. Ze ontdekken dat Hafiza verdwenen is en komen oog in oog te staan met een valg. Dat er een valg was, was natuurlijk allang duidelijk, maar dat die in de lieve Duva zit, kwam onverwacht. Nu was Duva een karakter dat wat meer op de achtergrond was in het verhaal, dus erg veel aanwijzingen hebben we hiervoor niet gehad (of ze zijn volledig aan me voorbijgegaan!)
Interessant is dat de theorie van Yrene lijkt te kloppen: De valg zijn een soort parasieten en het lukt Yrene om ze te verdrijven. Ze laat dit zien bij Duva en dit levert een voordeel op in de oorlog op meer dan één manier.
Iedereen is blij en gelukkig en daardoor eindigt het verhaal wat zoetsappig: Chaol en Yrene zijn getrouwd, Nesryn en Sartaq zijn samen en het is duidelijk dat hij de troonopvolger zal worden én ze hebben nu een behoorlijk leger om mee terug te nemen. Het is dat we nog een stukje van Aelin te zien krijgen in het laatste hoofdstukje, waardoor de sfeer meteen weer grimmiger is.

Demi: Veel verrassingen zijn er niet op het einde van dit deel: Chaol en Nesryn slagen erin om een groot leger bijeen te brengen nadat dat haast onmogelijk leek te zijn. Toch was het wel spannend, vooral bij de grote confrontatie met Duva, waarin een Valg bleek te huizen. Chaol verliest in één klap zijn vermogen om te lopen en gaat zelfs bijna dood als de genezers niet hadden ingegrepen. Een kleine beetje een cop-out, maar ik was toch blij dat Chaol niet doodging. Dit deel is er echt in geslaagd om Chaol sympathieker te maken. Hopelijk betekend dat niet dat we hem in het laatste deel dan toch zullen verliezen; al helemaal niet omdat Yrene dan ook doodgaat door hun band. Dat vond ik heel interessant - hoe gaan ze daarmee om tijdens de oorlog? 

Ik was heel even bang dat Duva's baby dood zou gaan, maar gelukkig werden zowel de baby als Duva gered van de Valg. Yrene is echt een held en eigenlijk ook één van mijn favoriete personages geworden. Dankzij haar wordt er een leger geregeld en op het einde van het boek varen ze met z'n allen terug naar het Noordelijke Continent. Dat Aelin de schrijfster van Yrene's briefje was wisten alles lezers waarschijnlijk al sinds ze voor het eerst Yrene erover hoorden praten, maar bij Chaol klikt het pas wanneer hij het handschrift ziet. Ik ben heel benieuwd of Lysandra-als-Aelin hen zal vertellen dat ze de echte Aelin niet is of dat ze voor de veiligheid voor iedereen toneel blijft spelen. En die arme (echte) Aelin op het einde die door Maeve uit de kist wordt gehaald - brr. 


Eindoordeel

Merel: Ik heb lang over mijn oordeel lopen dubben, maar uiteindelijk geef ik het boek toch drie sterren. Dit verhaal speelt zich op een compleet andere plek af dan de vorige delen en Maas neemt de tijd om deze wereld uiteen te zetten, wat ik erg positief vind. Tegelijkertijd mis ik daardoor wel de actie die me in het vorige boek zo aansprak. Het duurt vrij lang voor er in Toren van de dageraad echt iets gebeurt. Wel komen we veel informatie te weten die onmisbaar zal zijn voor het volgende deel en het is erg interessant om al die dingen nu te ontdekken. Ik kijk nu reikhalzend uit naar het volgende deel!

Demi: Van mij krijgt het boek vier sterren!Ik vond het heel tof dat we een ander deel van de wereld kregen te zien in dit deel. Het khaganaat is deels gebaseerd op Genghis Khan en zijn gevolg las ik in het dankwoord op het eind. Heel gaaf, net zoals de gebruiken van de Rukh-soldaten. Waar ik me wel aan stoorde was hoe snel Chaol en Nesryn plots de liefde van hun leven vonden. Op het eind van het boek is Chaol zelfs al getrouwd en zal Nesryn, als Sartaq en zij in leven blijven, zelfs de nieuwe keizerin worden van het khaganaat. Hm, leuk dat ze heel toevallig en handig hun soulmate hebben gevonden vlak voor de oorlog, (en ze passen ook echt goed bij elkaar, dat moet ik wel zeggen), maar ja. Het is allemaal zo doorzichtig als iets; zodra een mannelijk personage een nieuw vrouwelijk personage vindt in deze boeken weet je eigenlijk al dat ze een stel worden. Kijk maar naar Loran en Elide.

Maar goed: de wereld is goed uitgewerkt en de nieuwe personages zijn interessant en leuk. De actie is wat minder evident, maar dit deel is gewoon de stilte voor de storm. Ik kan niet wachten tot oktober!

De laatste vraag: Wat is jouw eindoordeel voor dit boek en wat zijn je verwachtingen voor het laatste deel?Reacties op: Lees mee: Toren van de dageraad (deel 6)

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken