Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Magic Monday #10 De wereld van Patrick Rothfuss

op 26 februari 2018 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee in een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Deze maand nemen we je mee naar de wereld die Patrick Rothfuss gecreeërd heeft. Patrick Rothfuss werd bekend met De naam van de wind en het vervolg daarop: De angst van de wijze. Hierin maken we kennis met herbergier Kvothe, die een wel heel interessant leven heeft gehad. Hij vertelt zijn levensverhaal en hierin speelt de Universiteit voor magiërs een belangrijke rol. Het is nog even wachten op het laatste deel in deze fantastische trilogie. Wel is er een tussendeel uitgebracht: De muziek van de stilte. Om het wachten wat te verzachten vandaag een kijkje in de wereld van Kvothe.

Omgeving

De wereld staat bekend als De vier hoeken van de beschaving. In het kleine stadje Newarre bevindt zich herberg De wegsteen (Waystone Inn). Kvothe, onder de inwoners van Newarre beter bekend als Kote, is de herbergier. Hij wordt geassisteerd door Bast. Het is in deze herberg dat de biografie van Kvothe wordt opgetekend.

De universiteit voor magiërs en alchemisten ligt iets ten westen van het stadje Imre. Deze universiteit staat bekend om zijn archieven met duizenden en duizenden boeken. Het lesprogramma bestaat uit verschillende vakken, waaronder geschiedenis, taal (met name poëzie), retoriek, wiskunde, scheikunde, alchemie, medicijnen, sympathie en naamgeving. Om toegelaten te worden tot de universiteit moet een mondeling examen afgelegd worden. Elk van de negen meesters stelt een of meer vragen over zijn vakgebied. Hierbij geldt: brains or money. Hoe meer vragen een student goed beantwoord, des te lager is het bedrag dat hij of zij voor toelating moet betalen. Het schooljaar is verdeeld in vier perioden. Aan de start van elke periode moet elke student opnieuw het examen afleggen en wordt wederom bepaald hoeveel een student moet betalen. Er is dus geen vaste prijs. Kvothe krijgt het bijvoorbeeld voor elkaar om zijn carrière aan de universiteit te starten met een toelage, maar in latere periode moet hij toch echt zelf gaan betalen. En vaak veel meer dan hij zich kan veroorloven.

Het stadje Imre profiteert van zijn positie ten opzichte van de universiteit. Zo wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de sympathie-lampen die de universiteit levert. Studenten van de universiteit gaan op hun beurt weer graag in hun vrije tijd naar Imre. Vooral de Eolian, waar de beste musici optreden, is een populaire bar om naar toe te gaan. Imre is het centrum van de kunsten en hier hebben musici ook de grootste kans om een sponsor te vinden en zodoende geld te gaan verdienen met muziek.

Personages

Tegenwoordig is Kvothe herbergier, maar hij startte zijn leven als kind van rondreizende musici, de Edema Ruh. Na het verlies van zijn ouders reist Kvothe naar de universiteit en hier wordt hij toegelaten. Kvothe is heel intelligent, maar kan ook heel impulsief handelen en komt daardoor regelmatig in de problemen. Afkomst verloochent niet: net als zijn vader is Kvothe een zeer getalenteerde musicus. Met het bespelen van de luit weet hij inkomsten binnen te krijgen om zijn schoolgeld te kunnen betalen.

Abenthy, ook wel bekend als Ben, is de eerste arcanist die Kvothe ontmoet. Abenthy sluit zich aan bij de Edema Ruh en zodoende brengt Kvothe veel tijd met hem door. Na verloop van tijd gaat Ben hem lesgeven. Eerst leert Kvothe academische basisvaardigheden, later brengt Ben hem ook de beginselen van sympathie bij. Ben is degene die Kvothe motiveert om naar de universiteit te gaan.

Op weg naar de universiteit ontmoet Kvothe Denna. Hij is meteen gecharmeerd van haar, maar raakt haar uit het oog totdat hij haar weer in de Eolin tegenkomt. Denna is een mooie jonge vrouw die geen vaste woonplaats heeft. Ze reist rond en houdt zichzelf in leven door haar muziek en door haar charmes. Zodra een man echter serieus wordt, weet ze niet hoe snel ze weer moet vertrekken. Kvothe kent haar als Denna, maar andere mannen kennen haar als Dianne, Dinay, Donna en talloze variaties op deze namen.

Binnen de universiteit is Ambrose de grootste rivaal van Kvothe. Ambrose heeft een adellijke afkomst en hierdoor alle middelen die hij nodig heeft om zijn studietijd succesvol door te komen. Daarnaast heeft Ambrose nogal een reputatie opgebouwd, met name waar het vrouwen betreft. Kvothe en Ambrose liggen elkaar dwars en hun rivaliteit neemt steeds extremere vormen aan.

Auri leeft in het Onderding zoals ze dat zelf noemt: een ondergronds onderkomen bestaande uit tunnels en verlaten ruimtes in de universiteit. Kvothe ontmoet haar als hij op het dak luit oefent en langzaam aan raken ze bevriend. Auri is een excentrieke jonge vrouw die terugdeinst voor menselijk contact. Ze lijkt op het eerste oog niet heel intelligent, maar ze lijkt wel de kunst van naamgeving onder de knie te hebben. Wie gecharmeerd raakt van dit bijzondere meisje, kan zijn hart ophalen in De muziek van de stilte: Auri staat namelijk centraal in dit verhaal.

Bast is de assistent en leerling van Kvothe en woont ook in herberg De wegsteen. Bast lijkt een gewone jongeman, maar dat blijkt glamour te zijn. In werkelijkheid is hij een fee.

Magie

Geen gewapper met toverstokken in deze wereld! Toch is er wel degelijk sprake van magie. De belangrijkste vormen van magie in dit boek zijn naamgeving en sympathie.

Naamgeving is een subtiele vorm van magie. Het houdt in dat als je de échte naam van iets of iemand kent, je daardoor datgene of diegene helemaal begrijpt en als gevolg daarvan volledige controle erover kan krijgen. De titel van het eerste boek, De naam van de wind, verwijst naar deze vorm van magie. Degene die de echte naam van de wind kent, kan deze oproepen, kan het laten stormen, of het juist windstil maken. Er zijn maar heel weinig mensen die deze vorm van magie beheersen.

Meer gebruikelijke magie is sympathie. Hierbij gaat het om manipulatie van energie. Er wordt een verbinding gelegd tussen twee voorwerpen. Door die verbinding kun je één van de voorwerpen bijvoorbeeld bewegen, het andere voorwerp zal dan automatisch dezelfde beweging maken. Voodoopoppetjes zijn ook een voorbeeld van sympathie. Door een verbinding tussen het poppetje en de persoon te leggen, zal de persoon pijn ervaren als je het poppetje prikt. Voor sympathie is energie nodig. Dit kan bijvoorbeeld uit vuur gehaald worden, maar ook uit je eigen bloed. Dit laatste is erg gevaarlijk. Wanneer een persoon te veel energie gebruikt voor de binding, kan dit tot zijn dood leiden. Sympathie is dus niet iets om gedachteloos mee om te gaan!

Wezens

De Chandrian worden ook wel de zeven genoemd: één leider en zes volgers. Elk van de zes volgers heeft in het verleden hun stad verraden. De Chandrian zijn te herkennen aan hun kenmerken. Een brand met blauwe vlammen? Dan kun je er vanuit gaan dat Cyphus de verantwoordelijke is. Bij een epidemie is dat Pale Alenta. Verder staat Stercus voor ijzer en Usneau voor rotting en verval. Ferule is te herkennen aan zijn zwarte ogen en Grey Dalcenti spreekt nooit. De leider is Alaxel, maar wordt ook wel Haliax genoemd, hij staat bekend als schaduwdrager.

Over het algemeen worden de Chandrian afgedaan als volkslegende. Onder de inwoners heerst er wel een vorm van bijgeloof. Zo zou het uitspreken van de namen van de zeven de Chandrian oproepen, wat ongetwijfeld niets dan ellende brengt. Er ligt dus een groot taboe op het zeggen van de namen van de zeven. Er is overigens weinig echt bekend over de Chandrian. Alle bronnen waarin ze vermeld stonden lijken vernietigd te zijn. Het gerucht gaat dat de Chandrian hier zelf achter zitten. Wel komen ze voor in kinderliedjes, waarin wel de kenmerken, maar uiteraard niet de namen van de Chandrian genoemd worden.

De Draccus is een groot reptiel dat bomen eet en vervolgens vuur spuugt. De drakenmythes die de ronde gaan in De vier hoeken van de beschaving zijn waarschijnlijk geïnspireerd door dit wezen. Over het algemeen is de Draccus een ongevaarlijk wezen. Kvothe komt er echter achter dat een Draccus met een verslaving lang niet zo onschuldig meer is...

De feeën komen in verschillende soorten voor. Sommige feeën behoren tot de adel, waaronder Felurian en vermoedelijk ook Bast. Kenmerkend is dat ze onvoorspelbaar zijn en dat hun gemoedstoestand snel kan wisselen. Feeën kunnen er niet tegen om ijzer aan te raken. Verder is er nog weinig over de feeën bekend, behalve dat mensen ze soms per abuis voor demonen aanzien.

Er is nog veel meer te ontdekken in de wereld van Kvothe. Zo brengt Kvothe enige tijd door onder de strijders van Ademre, verblijft hij bij de fee Felurian in de Fae en begeeft hij zich in het koninklijk hof van Vintas. Nieuwsgierig? Ik kan je zeker aanraden om deze boeken te gaan lezen!

-Merel-

Kijk jij ook al uit naar het derde deel van deze mooie serie?

Lees hier en hier de vorige aflevering van Magic Monday, een tweeluik over 'Randland', de wereld van Het Rad des Tijds van Robert Jordan.Reacties op: Magic Monday #10 De wereld van Patrick Rothfuss

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken