Magic Monday #11 De wereld van R.A. Salvatore

op 26 maart 2018 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee naar een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Op deze maandag bezoeken we de door R.A. (Robert Anthony) Salvatore uitgewerkte wereld waarin Drizzt do'Urden en zijn vrienden leven. Een wereld waarin verschillende soorten naast elkaar moeten leven, in vrede maar vaak ook in oorlog. De Forgotten Realms, de wereld van Dungeons & Dragons, de wereld van Drizzt.

Let op: dit artikel bevat spoilers als je de boeken nog niet gelezen hebt.

Hoe R.A. Salvatore in de Forgotten Realms terecht kwam

46aea162ed4bfe4afabc66fcb44fa346.jpgR.A. Salvatore schreef het eerste boek in de Forgotten Realms reeks in 1987 waarop het in 1988 gepubliceerd werd. Idealiter wilde hij een eigen wereld scheppen maar van de uitgever die zijn eerste boek zou publiceren kreeg hij de vraag of hij het boek kon aanpassen zodat het binnen de wereld van Dungeons & Dragons zou kunnen vallen. In 1987 was er pas één boek wat in de reusachtige wereld van de Forgotten Realms afspeelde. Echter waren er al dusdanig veel plekken ingepland voor toekomstige projecten dat Salvatore wat langer heeft gezocht naar een geschikte plaats om zijn verhaal te kunnen starten. Dit werd Icewind Dale, in het noorden van de Forgotten Realms. De Forgotten Realms worden ook wel Abeir-Toril genoemd wanneer je spreekt over de planeet. De personages van R.A. Salvatore maken ook hun opwachting in andere settings binnen de Forgotten Realms. Zo verschijnt Drizzt do'Urden bijvoorbeeld ook in Baldur's Gate, een videospellenreeks binnen de Forgotten Realms.

Omgeving:

Door de serie heen worden er meerdere locaties bezocht op Abeir-Toril. De wereld is zo groot dat R.A. Salvatore daar in het begin het besef niet van had. Een aantal locaties komen vaker terug in de boeken of worden gebruikt als setting voor een aantal boeken op rij. Het grootste gedeelte van de serie speelt zich binnen Abeir-Toril af op het continent Faerûn.

Menzoberranzan

De serie begint, wanneer je ze chronologisch leest op volgorde van gebeurtenissen, in the Underdark, in de stad Menzoberranzan de hoofdstad van de Drow-gemeenschap. Menzoberranzan wordt bestuurd door de acht sterkste families die in de stad wonen. De acht stammoeders, de zogenaamde Matron Mothers hebben zitting in de raad. Huis Baenre is in de serie het belangrijkste huis welke al eeuwen de macht in handen heeft in de stad. Menzoberranzan bestaat uit een vast aantal gebouwen waardoor de scheiding tussen rijk en arm duidelijk zichtbaar is. In de arme delen van de stad is de bevolkingsdichtheid een stuk hoger dan in de rijkere delen. Huizen die in strijd uitgemoord zijn mogen niet opnieuw bewoond worden. Omdat Menzoberranzan ondergronds ligt wordt de tijd bijgehouden doormiddel van de pilaar Narbondel. Hoofdmagiër Gromph zorgt dagelijks voor het maken van een gloeiende ring rondom de pilaar die gedurende de dag steeds hoger op de pilaar te zien is. Hoe hoger de pilaar, hoe later het is op de dag tot het, uiteindelijk, donker is: Narbondel's Black Death, ofwel middernacht.

Icewind Dale

Nadat Drizzt weg is gegaan uit Menzoberranzan komt hij uiteindelijk terecht in Icewind Dale waar hij voor het eerst kennismaakt met zijn toekomstige beste vrienden. Icewind Dale ligt aan de Sword Coast, hoog op de kaart van Faerûn. Door de hoge ligging bevindt Icewind Dale zich in een poolgebied. Icewind Dale maakt deel uit van Ten-Towns, een groep van tien dorpen welke doormiddel van handel elkaar helpen. Icewind Dale grenst aan barbarengrondgebied en is tevens, door de berg Kelvin's Cairn, het huis van een dwergengemeenschap. Gedurende de serie komt Drizzt meermaals terug in Icewind Dale en zal het altijd als zijn eerste thuis voelen bovengronds.

Mithral Hall (Mithril Hall)

11d2e8842879c2289f33659914e70db5.jpgMithril Hall is een dwergennederzetting welke van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Bruenor, dwergenleider en vriend van Drizzt, heeft vage herinneringen aan zijn jeugd in Mithral Hall en wil graag zijn erfgoed terugwinnen. Mithral Hall is een vesting welke in oorlogen een veilige haven is voor dwergen, van origine alleen voor de familie van Bruenor, Clan Battlehammer, maar later ook voor andere dwergenfamilies. Mithral Hall bestaat uit een groot gangenstelsel, mijnen waar mithral gehouwen kan worden en een stad in de berg waar de dwergen kunnen wonen. Het gangenstelsel van Mithral Hall leidt naar andere dwergengemeenschappen, naar ondergrondse grotten zoals Garumn's Gorge maar ook naar the Underdark: Mithral Hall ligt niet ver van Menzoberranzan en een groot gedeelte van de boeken speelt zich af rond deze dwergennederzetting.

Deze afbeelding van Mithral Hall is gemaakt door Adam Gillespie. Klik op de afbeelding om hem groter te bekijken.

Gauntlgrym

Gauntlgrym is een dwergenstad uit legendes, een stad waarvan de locatie niet bekend was tot Bruenor en Drizzt, in de laatste periode van het leven van Bruenor, op zoek gaan naar de stad. Gauntlgrym is gigantisch, met deuren zo groot dat ook draken de stad in zouden kunnen vliegen. Gauntlgrym is zwaar beveiligd, alleen dwergen uit het Delzoun ras kunnen de deuren openen. Gauntlgrym wordt uiteindelijk gevonden door Bruenor, die afstamt van de Delzoun, samen met Drizzt om vervolgens bezet te worden door Huis Xorlarrin, een drowfamilie als satellietstad van Menzoberranzan.

Uiteraard zijn er in 33 boeken nog veel meer locaties te vinden dan de hierboven genoemde vier. De vier hierboven zijn vier van de meest prominente locaties in de boeken omdat ze de basis vormen voor een groot gedeelte van de gebeurtenissen in de boeken. 

Personages:

Drizzt do'Urden / Drizzt Daermon N'a'shezbaernon

b604582905c6572dc03f20790a86e9e3.pngIdealiter startte Drizzt do'Urden als sidekick van een ander personage, Wulfgar. Hij werd toevallig geïntroduceerd nadat de uitgever Salvatore verzocht om een andere sidekick te bedenken. Salvatore bedacht toen de Dark Elf (Drow Elf) Drizzt, die hoewel hij als sidekick begon uiteindelijk centraal zou komen te staan in 33 boeken. Drizzt wordt geboren als derde zoon binnen huis do'Urden waardoor zijn lot al bij zijn geboorte bekend is. Er is geen ruimte voor derde zonen dus moet hij direct na de geboorte gedood worden. Door het sterven van de oudste zoon op het moment van de geboorte van Drizzt blijft hem zijn vreselijke lot uiteindelijk bespaard. Drizzt is anders dan de meeste drow en vlucht weg uit de stad. Hoewel hij gevreesd werd door velen bij zijn komst bovengronds bewijzen zijn daden gedurende de boeken het tegendeel en wordt hij op steeds meer plekken verwelkomd als vriend in plaats van vijand. Drizzt is een bijzonder goede vechter met een voorkeur voor het kromzwaard als wapen. Naast een goede vechter heeft Drizzt een bijzondere band met zijn astrale panter Guenhwyvar en kan hij gebruik maken van magie, onder andere om zichzelf en anderen in een schaduwbal te verhullen.

Guenhwyvar

Guenhwyvar is een grote zwarte panter van de astrale vlakte welke opgeroepen kan worden doormiddel van een beeld van onyx. Voor Guenhwyvar in handen van Drizzt do'Urden terecht kwam werd ze gebruikt door Masoj Hun'ett voor het aanvallen en doden van onschuldige wezens. Ze komt uiteindelijk in handen van Drizzt nadat Masoj haar de opdracht gaf om Drizzt te doden. Guenhwyvar en Drizzt bouwen niet alleen een goede samenwerking op, ze raken ook bevriend waardoor Guen vaker langer op de normale wereld blijft dan dat ze aankan. 

De Companions

De companions zijn gedurende de serie de belangrijkste vrienden van Drizzt do'Urden. Hij leert ze kennen op Icewind Dale. Tot de companions behoren de dwerg Bruenor Battlehammer, hoofd van Clan Battlehammer. Bruenor's geadopteerde dochter Cattie-Brie, een getalenteerd jager en later in de serie magiër en de geliefde van DrizztBruenor's adoptieve zoon, de barbaar Wulfgar die met zijn hamer Aegis-Fang onoverwinnelijk lijkt te zijn en de halfling Regis die met zijn bijzondere juweel iedereen kan laten doen wat hij wil.

De families Baenre en Do'Urden

Deze twee families spelen, vanuit the Underdark een grote rol in het leven van Drizzt. Binnen Menzoberranzan werkt huis Do'Urden zich omhoog om een belangrijke positie in de raad van de stad te krijgen en in een goed licht te staan bij Lloth, de koningin der spinnen. Huis Baenre is het grootste en sterkste huis in de stad. Onder andere hoofdmagiër Gromph is een Baenre, maar ook de langst zittende moeder, Yvonnel, is lid van huis Baenre.

Jarlaxle Baenre en Artemis Entreri

Vriend of vijand, Jarlaxle en Artemis komen Drizzt en de Companions vaak tegen in de boeken. Artemis Entreri is het menselijke equivalent van Drizzt. Maar waar Drizzt strijdt voor het goede is Entreri een seriemoordenaar die het liefste Drizzt aan zijn zwaard zou willen spiesen. Jarlaxle is een drow en leider van een groep seriemoordenaars genaamd Bregan D'aerthe. Jarlaxle koestert, ondanks zijn afkomst, vriendschappelijke gevoelens naar Drizzt en Artemis. En ondanks de grote verschillen tussen Drizzt en Artemis worden ook zij uiteindelijk minder vijandelijk naar elkaar.

Natuurlijk zijn er nog meer personages in de serie waarvan er ook een deel terugkerend is. Er is sprake van een mooie mix tussen terugkerende en nieuwe personages door de gehele reeks. Door de contacten tussen deze personages zie je ook de terugkerende personages groeien in wie ze zijn en hoe ze reageren.

Magie in de Forgotten Realms

Magie is op meerdere manieren aanwezig in de boeken. In de boeken komen we in aanraking met de magie van de Drow. Magie geeft de drow unieke krachten waaronder het kunnen oproepen van een bal van schaduwen waardoor een drow zichzelf uit het zicht kan onttrekken en darkfire waarmee de drow hun vijanden kunnen markeren met een soort paars vuur. Naast de magie van de drow is er ook andere magie beschikbaar in Faerûn. Zo kunnen wapens voorzien zijn van magische krachten, kunnen demonen opgeroepen worden, is er een kristallen scherf die in een duistere toren verandert, vliegen er draken rond die een andere vorm aan kunnen nemen en kunnen er dieren als partner opgeroepen worden doormiddel van magische artifacten. Door de boeken heen speelt magie een belangrijke rol die als een rode draad door de gebeurtenissen heen loopt.

Een nieuw boek aangekondigd

3b07005486bed9770c88ac3179e12cfb.jpgIn februari kondigde R.A. Salvatore aan dat er, na meer dan een jaar pauze, een nieuw boek zou uitkomen in de Forgotten Realms. Wederom een boek met Drizzt do'Urden in de hoofdrol. Het nieuwe boek gaat Timeless heten en wordt verwacht op 20 augustus. De boeken over Drizzt zijn helaas nog niet vertaald naar het Nederlands, maar ondanks dat zeker wel een aanrader om te lezen voor de fantasyliefhebber. Het eerste boek, chronologisch op basis van gebeurtenissen, is Homeland. Wanneer je de reeks gaat lezen is het zeker aan te raden met Homeland te beginnen.

- Janneke - 

Hebben jullie al eens iets van R.A. Salvatore gelezen? 

Lees de vorige Magic Monday, over de wereld van Patrick Rothfuss hier.Reacties op: Magic Monday #11 De wereld van R.A. Salvatore

Meer informatie

Gerelateerd

Over