Magic Monday #12 Prythian, de wereld van Sarah J. Maas

op 23 april 2018 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee in een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Deze maand nemen we je mee naar Prythian, de wereld die Sarah J. Maas  heeft gecreeërd voor haar boeken in de Hof van Doorns en Rozen serie. De serie bestaat tot nu toe uit drie delen, Het Hof van Doorns en Rozen, het Hof van Mist en Woede en het Hof van Vleugels en Verwoesting. Over drie weken, op zestien mei, komt het vierde boek in de serie uit: het Hof van IJs en Sterren. 

In de serie volgen we Feyre Archeon die, terwijl ze jaagt om eten voor haar familie op tafel te kunnen zetten, een wolf doodt. Deze wolf blijkt een van de High Fae te zijn en als compensatie voor het doden van deze fae moet Feyre mee naar Prythian, het rijk van de fae. Hier ontdekt Feyre dat de fae niet allemaal zo zijn als de verhalen haar hebben geleerd. Ze vindt er vrienden en vijanden. Maar niets is wat het lijkt in Prythian en Feyre moet keuzes maken die allesbepalend zijn voor haar toekomst.

Prythian

35994be5b63da6e04b2a795237b15a89.jpgDe geschiedenis vertelt ons dat de gehele wereld, inclusief Prythian, het koninkrijk Hybern en het land van de sterfelingen uit de Ketel zijn ontstaan. De Ketel is een magisch object met een onvoorstelbare kracht. Prythian, het land van de fae, wordt van de landen van de sterfelijken gescheiden door een hoge onzichtbare muur. Deze muur is vijfhonderd jaar voor het begin van het Hof van Doorns en Rozen ontstaan na een grote oorlog waarbij een groot deel van de fae, onder leiding van Amarantha en koning Hybern, misbruik maakten van mensen en ze als slaaf inzetten. Aan het einde van deze oorlog werd een overeenkomst gesloten tussen de mensen en fae waarbij de muur opgezet werd als barrière tussen de landen. 

Prythian zelf is onderverdeeld in zeven provincieën, beter bekend als de Hoven. Vier ervan zijn gebaseerd op de seizoenen: het Lentehof, Herfsthof, Zomerhof en Winterhof. De andere drie zijn gebaseerd op de stand van de zon. Het hof van de Nacht, het hof van de Ochtend en het hof van de Middag. Het Lentehof grenst aan de muur en de mensenwereld. Prythian zelf is gebaseerd op Groot-Brittannië waarbij de Hoven op het hoofdeiland liggen samen met de landen van de sterfelijken. Het land van Koning Hybern ligt op een apart eiland links van Prythian, vergelijkbaar met Ierland ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk.

De omgeving

Elk hof heeft zijn eigen voorkomen. Het Lentehof is erg groen en heuvelachtig, er zijn dichte bossen en heldere meren. Er zijn geen steden aanwezig in het Lentehof, alleen een dorp nabij het land van Tamlin, de leider van het Lentehof. Het Zomerhof heeft vier steden waarvan Adriata de favoriete stad is van Tarquin, de leider van het Zomerhof. Het Zomerhof is een kustgebied met bergen en bosgrond. Het Herfsthof is een bosachtig gebied met alle kleuren die je verwacht bij de herfst. De bossen zijn omringd door akkers waarop de lager geplaatste High Fae hun werk doen, de grond in het Herfsthof is zeer vruchtbaar. Het Winterhof grenst aan het Herfsthof en is, zoals de naam al doet vermoeden, bergachtig met sneeuw. 

In tegenstelling tot de seizoenshoven, waarbij de seizoenen ook een duidelijke invloed hebben op de omgeving, is dat bij het Middag- en Ochtendhof een ander verhaal. In het Middag- en Ochtendhof lijkt het landschap op elkaar, een afwisseling van bergen en vlak land met dorpjes en boerderijen. Het grootste verschil zit hem in hoe de dag verloopt, hoewel de dagen op een normale manier verlopen zijn, bij betreffende hoven, respectievelijk de middag en ochtend het mooiste moment van de dag. Voor het Nachthof geldt dat de nacht het mooiste moment van de dag is. Het Nachthof is het meest noordelijke hof van Prythian en is verdeeld over twee kleinere gebieden, het Hof van Dromen en het Hof van Nachtmerries. Het landschap is bergachtig. Het Hof van Nachtmerries is ook wel bekend onder de naam Hewn City, een plaats waar gevaar en geweld de scepter zwaaien. Het Hof van Dromen is ook bekend onder de naam Velaris en is een beschermd en geheim gedeelte van het Nachthof en is de woonplaats van Rhysand, High Lord van het Nachthof.

Personages

Feyre Archeon is een mens welke als represaille voor een leven wat ze heeft genomen mee moet naar Prythian. Ze is wantrouwend richting de High Fae maar leert langzaam dat de verhalen zie ze altijd hoorde niet de gehele waarheid vertelden. Feyre bevriendt Tamlin en Lucien van het Lente- en Herfsthof maar wordt uiteindelijk door hen verraden waarna ze bij Rhysand van het Nachthof terecht komt. Feyre komt in Prythian voor moeilijke keuzes te staan voor zichzelf, haar vrienden en familie. 

Tamlin wordt in de boeken beschreven als erg knap en jong van uiterlijk. Hij is de High Lord van het Lentehof en draagt door een oude vloek altijd een masker. Tamlin is obsessief richting Feyre en stelt zich als extreem beschermend op wat uiteindelijk mede er voor zorgt dat Feyre het Lentehof verlaat. 

Lucien Vanserra is een goede vriend van Tamlin en Feyre. Lucien is oorspronkelijk één van de High Fae van het Herfsthof al is zijn vader de High Lord van het Ochtendhof. Door een relatie uit het verleden moest hij zijn huis in het Herfsthof verlaten en kwam hij bij Tamlin in het Lentehof terecht. Lucien gaat in opdracht van Tamlin op zoek naar Feyre nadat zij hem heeft verlaten. 

Rhysand is misschien wel de machtigste van de High Fae in Prythian. Hij is High Lord van het Nachthof en misschien wel de belangrijkste bondgenoot van Feyre in de boeken. Rhysand wordt omschreven als donker en knap, met zwarte haren en enorme vleugels. Hij is zich heel erg bewust van zijn uiterlijk en wordt daardoor als arrogant bestempeld. Onder deze schil echter schuilt ook een man die geeft om zijn onderdanen en zijn vrienden. Rhysand is half Illirian, een strijdersras binnen de fae waardoor hij over zijn vleugels kan beschikken.

Magie 

In Prythian speelt magie een grote rol. Prythian zelf is ontstaan vanuit magie, een magisch artifact genaamd de Ketel heeft aan de voet van de creatie van de gehele wereld gestaan. Ook de High Fae beschikken over magie, zo worden in de seizoenshoven met magie de seizoenen in stand gehouden. Magie maakt het ook mogelijk nieuwe High Fae te creeëren met hulp van alle zeven High Lords of met hulp van de Ketel.

Wezens

Naast de sterfelijken, de gewone mens, zijn de High Fae het meest voorkomende soort in de boeken van Sarah J. Maas. Alle inwoners van de Hoven zijn High Fae. Ze zijn herkenbaar aan hun menselijk voorkomen maar met puntige oren en langere lichaamsdelen dan sterfelijken. High Fae beschikken naast hun menselijk voorkomen ook over bijzondere krachten zoals het kunnen teleporteren of het kunnen binnendringen en lezen van de gedachten van een ander. High Fae die dit kunnen worden Daemati genoemd. Ook het voelen en zien van dingen die anderen niet zien is een gave waarover de High Fae kunnen beschikken, wanneer dit het geval is spreekt men van Schaduwzangers.

7437c9882d638fd0a123a2962016c365.jpgNaast High Fae zijn er ook gewone, of Lesser Faeries welke bestemd zijn om een andere rol binnen Prythian te spelen, bijvoorbeeld die van watergeest. Ook de Naga zijn een vorm van Lesser Faeries, ze genieten van het misandelen en eten van sterfelijken. Ook de Attor die in meerdere boeken voorkomt is één van de Lesser Faeries. De Attor was naast dat hij genoot van het martelen van mensen en fae ook een beetje een lafaard die smeekte voor zijn leven toen hij op het punt stond neer te gaan.

De Illyrian zijn weer een ander slag fae. Illyrian hebben vleugels en staan bekend om hun strijdbaarheid en hun gewelddagide inborst. Ze leven samen in kleine oorlogsgroepen met meer gelijkgestemde Illyrians. Illyrians hebben een probleem met vrouwelije strijders. Vaak worden deze wreed behandeld en letterlijk verminkt zodat ze niet meer kunnen vliegen. Vervolgens worden ze gebruikt als fokmachine.

Prythian is een grote wereld die mooi en visueel neergezet is door Sarah J. Maas. Prythian kan zich als wereld zeker meten met andere fantasywerelden zoals de werelden van Naomi Novik en Robin Hobb.

- Janneke - 

Over een goede drie weken komt het volgende deel uit, kijken jullie daar ook al naar uit?

Lees hier de vorige aflevering van Magic Monday over de Forgotten Realms van R.A. Salvatore.Reacties op: Magic Monday #12 Prythian, de wereld van Sarah J. Maas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Gesponsorde boeken