Magic Monday #14 De wereld van Kim ten Tusscher

op 26 november 2018 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee in een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Deze maand nemen we je mee naar de wereld van Kim ten Tusscher.

Omgeving

Naftalia is het rijk van Margal. In dit deel van de wereld is het warm en vinden we ook het savanne gebied. Ilahir is de hoofdstad van het Margaliaanse Rijk. Een brede waterval splitst de stad in twee delen. Achter de stad loopt een grijze rotswand. Het huis van de Godin is van wit marmer gemaakt, de overige huizen zijn van grijs steen. De stad groeit snel en hierdoor ontstaat er armoede en ontevredenheid. Mogelijk speelt Moriën hier een rol in. Andere delen van het rijk zijn al eerder onder invloed geraakt van Moriën. De provincie Otunwahe is inmiddels terug veroverd.

Vluchtelingen worden opgevangen in de stad Patega. De omgeving rondom deze stad is moerassig en modderig. De stad zelf is echter midden op een meer gebouwd en staat op palen zo'n meter boven het water. De stad bestaat uit houten huizen die versierd zijn met houtsnijwerk, vooral vissen bloemen en vogels zijn afgebeeld en ingekleurd met vele tinten blauw.

c915541e6614cdc38c3602f6df3524a2.png

Het land Merzia is van Naftalia gescheiden door bergen. Het is er een stuk kouder en er is veel sneeuw en hagel. De hoofdstad van dit land, Nadesj, kenmerkt zich door de bijzondere ligging: het is gebouwd op tien hoge rotspunten. Hierdoor is het net of de stad gedragen wordt door handen. Hierdoor denken de Jakobanen dat deze stad Jakobs bron is. De pilaren van de stad zijn met bruggen aan elkaar verbonden. De stad heeft slechts één ingang. Deze ligt bij de voet van de rotsen. Een fort beschermt de hoofdstad. De stad zelf staat vol met hoge woontorens. Deze woontorens zijn in een eenvoudige stijl gebouwd en hebben grote ramen. Een uitzondering op de hoogbouw is het paleis van heer Yvar, want een laag gebouw is een teken van rijkdom en geeft daarmee Yvars hoge status binnen de stad aan.

Personages

De goudharige Meaghun, zoon van de Godin Margal, is een Jager. Dit houdt in dat hij voor zijn Godin jaagt op de volgelingen van Moriën en hen doodt. Hij is dan ook vaardig met pijl en boog en zwaard. Als heer venator en Jager staat hij aan het hoofd van een leger soldaten, wiens respect hij verdiend heeft door zijn rechtvaardige houding. Meaghun heeft vijf vrouwen en zeven kinderen.

Kaban is een Eersteling en de leraar van Margal. Hij is degene die haar als meisje uit de rivier heeft gered en ervoor gezorgd heeft dat ze haar plaats als Godin in kon nemen. Net als veel andere Eerstelingen heeft Kaban een doorschijnende huid met uitstulpingen en is hij niet in staat om levensvatbare kinderen te verwekken. Kaban blijkt ook een magiër te zijn.

Een paar decennia later vindt Lilith haar weg naar Merzia. Lilith is als kind bij haar ouders weggehaald en grootgebracht door haar meester. Pas nadat ze van hem weggevlucht is, komt ze erachter dat haar meester Kasimirh heet. Lilith is een kleine tengere vrouw en lijkt daardoor ongevaarlijk. Ze draagt echter altijd een gouden halssierraad, dat haar amulet blijkt te zijn om in een draak te kunnen wisselen.

Kasimirh is de magiër die Lilith heeft ingezet om steden te verwoesten. Hij heeft een grauwe tint huid en haren en draagt zwarte gewaden. Kasimirh beschouwd zichzelf als de profeet van Jakob, maar gaat wel erg ver in zijn doel om iedereen tot dit geloof te bekeren.

Hij wordt hierbij tegengewerkt door zijn aartsrivaal en tevens ook magiër Ferhdessar. Deze magiër is de rechterhand van de koning van Merzia, Yvar. Ferhdessar heeft echter ook zo zijn eigen agenda. Ook hij probeert Lilith in te zetten om zijn doelen te bereiken, maar of dat gaat lukken?

Magie & wezens

Volgens de volgelingen van Margal zijn er twee soorten duivels. De magiër is hier één van. Magiërs kunnen onzichtbaar worden, een magisch schild gebruiken of vuurbollen naar tegenstanders gooien. Sommigen hebben ook genezende krachten. Het zijn de magiërs die de amuletten voor de wisselaars kunnen maken.

Magiers

Er zijn twee soorten magiërs. De eerste groep zijn magiërs van geboorte. Rochard, Afifa en Kasimirh vallen onder deze groep. De tweede groep zijn magiërs bij wie de kracht is aangeleerd. Ferhdessar is zo'n magiër. Magie kost bij deze tweede groep magiërs veel inspanning en vaak gebruiken ze dan ook talismannen om hun kracht te versterken en de magie gemakkelijker te kunnen gebruiken. Zij worden door de magiërs van geboorte vaak neerbuigend half-magiërs genoemd.

Wisselaars

Over het ontstaan van de wisselaars bestaan verschillende verhalen. Zo zouden volgens de Merzianen magiërs 4000 jaar geleden mensen de gave gegeven hebben om te wisselen, zodat ze de verzetsstrijders in hun land konden verdedigen tegen hun onderdrukkers. Thibauld was hierbij de eerste drakenwisselaar en hij werd koning van Merzia.

Volgens de Margelianen zijn wisselaars echter kinderen van de duivel. Het verhaal gaat dat Moriën jaloers werd op Margal toen zij uit klei de mensen schiep. Ook hij maakte vervolgens poppetjes uit klei, maar door zijn blindheid kon hij niet zien wat hij deed en dus waren de poppetjes misvormd. Bij het tot leven wekken wisten de wezens daardoor niet zeker of ze nu mens of dier waren en zo zijn de wisselaars ontstaan.

6eb212f0fc32e6f27d51255c54173f43.pngDe wolvenwisselaars zijn mensen die in wolven kunnen veranderen. Zij hebben een amulet en een spreuk nodig om van gedaante te kunnen wisselen. Dat wisselen kunnen ze overigens pas rond hun 16e levensjaar, nadat ze de dromen gehad hebben waarin zij van gedaante wisselen. De wolvenwisselaars worden door Margals volgelingen ook wel Moriëns wolven genoemd en zij worden door hen ook als duivels gezien. De Jagers maken dan ook verwoed jacht op deze wisselaars. Wordt een jager tijdens de jacht door een wisselaar gebeten, dan moet de wond meteen behandeld worden, anders sterft eerst de ziel en daarna ook het lichaam af. Dat is althans het geloof.

De servi waren oorspronkelijk viswisselaars, alleen zij hebben ooit gekozen om niet meer terug te veranderen naar de mensengedaante. Nu kunnen zij dat niet meer. Deze viswezens hebben schubben in prachtige kleuren blauw en groen, hebben een grauwe huid, een kleine neus, geen oren en scherpe klauwen. Ze wonen in Patega, waar zij vluchtelingen opvangen. Er zijn tegenwoordig twee groepen servi. De eerste groep bestaat uit slaven. De tweede groep, de Muircadh, zijn de vechters. Zij vijlen hun nagels vlijmscherp. Ze vechten zonder wapens, want hun nagels zijn voldoende om hun tegenstanders te doden.

3249f3312749463bcaeae290019335e1.pngDe eerste drakenwisselaar was Thibaud. Lilith is ook een drakenwisselaar. Als draak heeft ze zwarte schubben met daaroverheen een rode glans. Met haar vuur is ze in staat om hele steden te vernietigen. Lilith blijkt niet de enige drakenwisselaar te zijn. Zo ontmoet ze later de witte draak Az-Zhara. Hij is als draak groter dan Lilith en zijn schubben zijn ook minder gehavend. Op zijn kop zitten hoornachtige stekels.

Drakenwisselaars zijn net als alle wisselaars gebonden aan een magiër. Het is hierbij belangrijk dat het om een drakenmagiër gaat, omdat de macht zo groot is. De band tussen magiër en draak moet berusten op wederzijds respect en de draak moet dan ook zijn of haar eigen keuzes kunnen maken. Lilith was echter niet verbonden aan een drakenmagiër en er werden ook steeds keuzes voor haar gemaakt. Om echt als draak te kunnen gaan functioneren, zal ze eerst alle oude banden moeten doorsnijden.

Religie

In Naftalia heerst het geloof dat er een tweelinggod is: de ene helft van de tweeling is de Godin Margal, de andere helft van de tweeling is de God Moriën. Margal wordt beschouwd als de Moeder van de wereld. Zij heeft een mooie wereld voor de mensen voor ogen, maar zij verhult de pijn van het leven niet. Dit in tegenstelling tot Moriën, die de mensen laat zien wat zij willen zien en dus ook leugens verspreidt. Moriën is een blinde duivel en de nacht geeft zijn monsters meer kracht.

Jaren later, als Margal niet meer leeft, heeft dit geloof plaatsgemaakt voor het geloof in de god Jakob. De stad Ilahir wordt dan bewoond door Jakobanen. Jakob schiep de wereld en haar bewoners. De rol van de Jakobanen wordt aangegeven door de kleur stola die zij dragen. Zo dragen degenen die zich net bekeerd hebben een lichtgrijze stola, terwijl degenen die het boek van Jakob al overgeschreven hebben een gele stola dragen. Leraren dragen een oranje stola en de profeet van Jakob draagt een blauwe stola.

In Merzia geloven ze ook in de god Jakob, maar dan niet als enige god, maar als één van de twaalf goden. Zo geloven zij ook onder andere in de godin Gaja, die leven geeft, en de god Phoibos, die staat voor reinheid. Elke god heeft zijn eigen tempel met een eigen priester en eigen gebruiken. Opvallend is dat de rol van Jakob helemaal niet zo groot is en hij heeft dan ook de kleinste tempel gekregen.

De vorige Magic Monday ging over de Witcher.

Welke boeken van Kim ten Tusscher hebben jullie al gelezen? Wat spreekt je het meest aan in deze wereld?Reacties op: Magic Monday #14 De wereld van Kim ten Tusscher

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher

Schrijver van fantasy en lezer van alle genres om het spannend te houden.