Magic Monday #15 De wereld van Eragon van Christopher Paolini

op 28 januari 2019 door

Op deze maandag nemen we jullie mee naar een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Deze maand verkennen we de wereld van Alagaësia die Christopher Paolini voor ons gecreëerd heeft. Hij was nog maar 15 toen hij begon te schrijven aan Eragon, het eerste boek van de Erfgoed reeks. De reeks was in eerste instantie gepland als een trilogie, maar er was zoveel materiaal dat na Oudste en Bringr het vierde deel Erfenis verscheen. 

In februari 2019 gaan we op onze SF en Fantasy spot het eerste boek Eragon in de klassieker meeleesclub lezen, dit in aanloop naar het nieuw te verschijnen De drietand, de heks en de draak, een boek met kortere verhalen uit de wereld van Alagaësia

Let op: dit artikel bevat spoilers als je de boeken nog niet gelezen hebt.      

02a784de435751e4e0e654a168d1a248.jpg

   Personages

Eragon is na zijn geboorte door zijn moeder Selena achtergelaten en woont sindsdien bij zijn oom Garrow en neef Roran in het dorpje Carvahall. Inmiddels is hij een vijftienjarige jongen met donkere wenkbrauwen en bruine ogen. Hij draagt altijd een mes en een boog bij zich, want naast het helpen op de boerderij is hij een jager. Door al dit werken is zijn kleding nogal versleten. Eragon is erg nieuwsgierig en stelt dan ook massa's vragen aan Brom. Op die manier komt hij er achter dat zijn naam eigenlijk een elfennaam is, wat op zijn minst curieus te noemen is. Ook weet hij informatie over draken los te peuteren, wat handig is, want de steen die Eragon in het Schild vond bleek een ei te zijn en dus zit hij ineens met een babydraakje. Na het aanraken van deze draak ontstaat een witte ovale plek met een zilveren glans op zijn handpalm, de gedwëy ignasia genoemd. Eragon blijkt dus een Drakenrijder te zijn.

Roran is de neef van Eragon en is 17 jaar oud. De twee zijn als broers opgegroeid en hebben een hechte band. Roran is een gespierde, robuuste, maar ook bedachtzame jongeman die besluit de boerderij van zijn vader te verlaten om bij de molen van Dempton te gaan werken. Het verdiende geld wil hij gebruiken om een toekomst met het meisje Katrina op te bouwen. Eragon vindt het in eerste instantie verschrikkelijk dat Roran vertrekt, maar daardoor weet Roran wel aan de aanval op hun boerderij te ontkomen waarbij zijn vader wel sterft.

Brom woont sinds vijftien jaar in Carvahall en staat daar bekend als verhalenverteller. Hij is wat lichtgeraakt, al maakt hij wel altijd tijd voor de vragen van Eragon. Brom draagt een bruine mantel met een kap, soms een lange zwarte cape, wandelt met een staf en heeft een witte baard met een knoop erin. Aan zijn rechterhand draagt hij een gouden ring met een saffier waarin een vreemd symbool is geslepen. Hij weet alles over draken en drakenrijders, maar is heel geheimzinnig over hoe hij aan die kennis komt. Eragon ontdekt dat Brom ook magie beheerst, al wordt dat naarmate hij ouder wordt steeds moeilijker. Het duurt een hele tijd voor Brom onthult dat ook hij eens een drakenrijder was, maar dat zijn draak Saphira jaren geleden is gedood. 

In Teirm woont Angela, een klein vrouwtje met donker krullend haar. Ze wordt gezelschap gehouden door de weerkat Solembum. Angela staat in Teirm bekend als kruidenvrouw, maar ze is eigenlijk een heks. Hierdoor is ze in staat om met de machtige knokkelbeentjes van een draak toekomstvoorspellingen te doen.

Aan zijn haveloze kleding zou je het niet zien, maar zijn wapens van de beste makelij doen vermoeden dat Murtagh van rijke afkomst is. Hij heeft een ernstig gezicht met felle ogen en lang bruin haar. Hij is een stukje langer dan Eragon en lijkt ook een paar jaar ouder te zijn. Murtagh is op de vlucht, desondanks straalt hij kalmte en zelfvertrouwen uit. Murtagh is de zoon van Morzan, de Meinedige die de Rijders aan Galbatorix heeft verraden. Door deze afkomst wordt Murtagh door iedereen die tegen het Rijk is gewantrouwd.

Arya is met haar donkere haren en exotisch aandoend uiterlijk een beeldschone vrouw. Ze ruikt naar dennenaalden. Haar puntige oren verraden dat zij een elf is. Ze beheerst magie en is een uitstekende vechter. Arya was de koerier van het drakenei, totdat deze bij Eragon belandde.

Galbatorix werd toen hij tien jaar oud was opgenomen als Rijder. Tijdens zijn opleiding bleek hij in alle vaardigheden uit te blinken. Door dwaasheid werd zijn draak door urgals gedood, waarop Galbatorix krankzinnig werd. Toen de Rijders weigerden hem een nieuwe draak te geven, keerde Galbatorix zich tegen hem. Samen met dertien meinedigen maakte hij een einde aan de Rijders en riep hij zichzelf vervolgens uit tot koning van Alagaësia. Zijn meest trouwe dienaar is de schim Durza. Durza is kwaadaardig en sluw en zijn kille lach ontbloot zijn gevijlde tanden.

Vanuit de Varden wordt er echter nog steeds tegenstand aan Galbatorix geboden. Zij worden geleid door Ajihad, die de reputatie heeft een meesterlijk strateeg en een wrede vechter te zijn. Hij heeft een zwarte huid en een korte zwarte baard. Met zijn waardige houding straalt hij veel gezag uit.

f61b90d2c9c64ee632be1b45ecb5fe77.jpg  Magie

Lang geleden was de magie in Alagaësia vrije magie, die door gedachten werd aangestuurd. Magiërs konden met hun eigen energie de energie om hen heen manipuleren. Het was moeilijk om die magie te beheersen omdat je door een afleidende gedachte onvoorziene gevolgen kon creëren.
Het grijze volk dat toen leefde besloot na een vreselijke gebeurtenis de magie aan hun taal te binden. Deze binding kostte het grijze volk zoveel energie dat ze van de aardbodem verdwenen. De gebonden magie wordt aangeroepen door woorden in de oude taal van het Grijze volk, de uitkomst van de magie werd beïnvloed door het woord, maar ook door de gedachte en de intentie van de magiër.
Bij het creëren van magie wordt de energie van de magiër zelf gebruikt, wanneer de Magiër een te grote kracht aanroept kon dat fataal zijn voor de magiër zelf. Er waren heel weinig magiërs die energie uit hun omgeving konden halen voor het aanroepen van magie.
De magie van een Drakenrijder had de kleur van hun draak. De Drakenrijders kunnen hun magie kanaliseren door de gedwëy ignasia, een glimmende plek op hun lichaam waar hun draak hen voor het eerst aanraakte, vaak op de hand.

ba22591eab3b7d069394b0f202fbf318.jpg

  Wezens

Draken

Draken zijn grote vliegende reptielen. Een van de eerste wezens in Alagaësia. Ze hebben vier poten en vleermuisachtige vleugels. Hun huid is gemaakt van dikke schubben. De draken komen in diverse kleuren voor. De kleur van het ei is ook de kleur van de draak.
Ze groeien hun hele leven door. Hoewel ze veel magie bezitten kunnen ze dit niet bewust gebruiken. Alleen door intuïtie en instinct kunnen ze magische handelingen uitvoeren.
In het verleden waren de draken vrije wezens. De vrije draken en elfen waren vijanden van elkaar. Na een geweldige slachting onder elfen en draken besloten ze vrede te stichten en werden de Drakenrijders geboren. Het in bezit krijgen van een drakenei is geen garantie om ook een drakenrijder te worden: de draak besluit of hij/zij voor diegene uit het ei wil komen. Zodoende kan het voorkomen dat een draak jarenlang in het ei blijft, wachtend op een geschikte Rijder.

Elfen
Een langlevend mensachtig ras. Ze zijn lang en slank van bouw, met smalle hoekige gezichten en in een punt uitlopende oren. Veel elfen hebben de gave voor magie en omdat ze ook aanleg hebben om de ware namen van dingen te achterhalen is deze krachtig. Omdat elfen in de oude taal praten kunnen zij niet liegen, al zijn ze wel heel bedreven geworden in het niet benoemen van bepaalde dingen. Hierdoor kun je zelfs van elfen niet altijd op aan.

Schim
Een schim is een magier die door geesten is overgenomen. Ze hebben een witte huid, rood haar en rode ogen. Ze zijn lang. Vaak is het de magiër zelf die te sterke geesten heeft opgeroepen waardoor de geesten de magiër overneemt. Soms is het een andere magiër die een geest in een ander lichaam dwingt. Ze zijn alleen te doden door het doorboren van het hart. Raak je een schim op een andere, normaal gesproken dodelijke plek, dan zal de schim alleen maar tijdelijk verdwijnen om vervolgens des te sterker terug te keren.

Urgals
Urgals zijn mensachtige wezens met een grijze huid, kromme benen en gespierde armen. Ze hebben kleine gele ogen, lange klauwachtige nagels en een paar dikke gedraaide hoorns op hun hoofd. De urgals hebben ook elitetroepen, de Kull genaamd. Deze zijn groter dan urgals, bijna acht voet lang, en ze zijn in tegenstelling tot de gewone urgals te zwaar om paard te kunnen rijden. Dat is geen probleem voor hen, want ze kunnen dagenlang marcheren zonder moe te worden.

Ra'zac
Ra'zac zijn gevreesde wezens met een exoskelet in een menselijke vorm. Ze zijn sterk, snel en hebben krachtige zintuigen. Ze leven van mensenvlees en jagen graag op hen. Om hun prooi te verdoven gebruiken ze hun adem. Drakenrijders zijn hier door de band met hun draak tegen bestand. De ogen van de Ra'zac zijn een zwakke plek. Ze raken snel verblind door licht. Zwemmen kunnen ze niet. De Ra’zac zijn eigenlijk de larven van de Lethrblaka.

Lethrblaka
Lethrblaka zijn wezens die in grote vergelijkbaar zijn met draken. Net als hun larven zijn het jagers. Ze zijn groot met vier poten en leerachtige vleugels. Ze hebben een lange bek en ogen zonder pupillen en oogleden. Alleen met magie zijn deze wezens te verslaan.

Dwergen
Een langlevend mensachtig ras, ze zijn kleiner dan de mens en ze hebben stevige botten en spieren. De dwergen zijn liefhebbers van rots en steen. Ze wonen dan ook graag onder de grond. Ze leven niet op vriendschappelijke voet met de draken. De dwergen hebben zich dan ook niet aangesloten in het eerste vredespact en leverden dan ook geen drakenrijders.

Weerkatten
weerkatten zijn intelligente wezens die hun uiterlijk kunnen veranderen van mens naar kat en weer terug. Over dit ras is niet veel bekend. Volgens de legenden beschikken ze over magische vermogens, worden ze ouder dan mensen en weten ze meer dan ze loslaten. Soms geven ze mensen echter goede raad. Er zijn nog maar weinig weerkatten over.

e6581c41b7a293181222b22c54a910b8.jpg   Omgeving

Carvahall
Een klein afgelegen bergdorpje in de Palencar Vallei. Een vallei ten noorden van Alagaësia naast de immense bergketen van het Schild. Het is de plaats waar Eragon opgroeit. Het is een boeren dorpje met ongeveer 300 inwoners. Eens per jaar kwamen de kooplieden naar het dorpje om spullen te verkopen. Doordat het dorp zo afgelegen ligt hebben ze niet veel last van de bezetting van Galbatorix.

Het Schild
Een hoge bergketen aan de westkust van Alagaësia. Het berggebied werd gevreesd door de mens omdat een groot deel van Galbatorix leger er op mysterieuze wijze was verdwenen. Er is maar een pas om de bergen over te steken en de stad Teirm te bereiken.

Teirm 
Een van de belangrijkste kustplaatsen van de mensen. Het was ommuurd met een dikke witte muur om de stad tegen piraten invallen te beschermen.

Helgrind
Een enorme massieve viertoppige berg in de buurt van de stad Dras-leona gamaakt van zwart steen. De wanden van de berg zijn erg stijl en bijna niet te beklimmen. Het is de nestplaats van de Ra’zac en de Lethrblaka. De berg en zijn bloeddorstige inwoners waren een inspiratie voor een cultus in Dras-Leona.

Dras-Leona
Een stad aan de oever van het grote meer Leona. De stad was chaotisch gebouwd met smalle straten en krakkemikkige houten huizen. Het centrum was omringd door een muur opgetrokken uit modder. Het hoogste gebouw was de Cathedraal. Onder de stad liepen vele tunnels.

Du Weldenvarden
Een enorm woud in het noorden van Alagaësia. Door magische bescherming aan de grenzen van dit woud, vonden de elfensteden beschemming tegen vijanden.

Ellesmera
Ellesmera is de elfenhoofdstad die diep verstopt ligt in het woud van Du Weldenvarden. De stad werd op magische manier door de elfen gebouwd. Door te zingen vormden ze de hoge naaldbomen om in onderkomens. In het centrum van deze stad stond een enorme boom genaamd de Menoa boom.

Farthen Dur
Een berg midden in de reusachtige Beorbergketen. Onder deze berg lag de dwergenstad Tronjheim. In tijden van nood konden alle dwergen clans zich verschuilen in deze enorme vesting, gelegen in een reusachtige vulkanische krater. De stad is gebouwd van het zuiverste marmer dat er bestaat. De grote trots van de stad is de Isidar Mithrim, een enorme rode stersaffier waar in de voorkant een roos is geslepen. Tegenwoordig bieden de dwergen in Tronjheim een onderkomen aan aan de Varden (de tegenstanders van het Rijk). 

Urû'baen
De hoofdstad van het rijk van Galbatorix. In een ver verleden was Urû'baen de elfenstad Ilirea. Het was een stad met hoge gebouwen gemaakt van steen en glas. De stad was tegen een klif gesitueerd met een verstevigde stenen overhang die de stad vanboven deels beschermde. Hierdoor was het een ideale plek voor de Rijder en zijn draak. Nadat de stad grotendeels verwoest werd tijdens de drakenoorlog tussen elfen en draken verlieten de elfen hun stad. De mens nam intrede in de stad en maakte het de hoofdstad van hun rijk. Nadat de mens zich aansloot bij het vredesverdrag tussen elf en draak, werd het een plaats waar Rijders en hun draken woonden.

Hebben jullie de Erfgoed reeks gelezen en zijn jullie van plan om ook De drietand, de heks en de draak te gaan lezen?
Als je een vraag zou willen stellen aan Christopher Paolini, wat zou je dan willen vragen?

In de vorige Magic Monday bespraken we de wereld van Kim ten Tusscher.Reacties op: Magic Monday #15 De wereld van Eragon van Christopher Paolini

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Christopher Paolini

Christopher Paolini

Christopher Paolini schrijft al vanaf zijn vijftiende epische fantasy boeken en ...

Gesponsorde boeken