Advertentie

Magic Monday #16 De wereld van Het lied van ijs en vuur van George R.R. Martin

op 01 april 2019 door

Op deze maandag nemen we jullie mee naar een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Omdat deze maand het laatste seizoen van Game of Thrones zal verschijnen, verkennen we deze maand de wereld van Het lied van ijs en vuur die George R. R. Martin voor ons gecreëerd heeft. Deze indrukwekkende wereld kent vele plaatsen en personages, elk met hun eigen gebruiken. In deze Magic Monday een kleine selectie uit deze enorme wereld, met name gebaseerd op het eerste deel van de serie: Het spel der tronen. Let op: Wie de serie nog niet gelezen heeft, kan een aantal spoilers tegenkomen in dit artikel!

De huizen

Het huis Stark

De winter komt

Op de banier van het huis Stark staat een grauwe schrikwolf die over een berijpt veld rent. Het hoofd van huis Stark is Eddard, ook wel Ned genoemd. Ned is 32 jaar oud en heeft lang bruin haar. Hij is de heer van Winterfel, maar verlaat zijn kasteel als zijn vriend Robert Baratheon hem vraagt om hand des konings te worden. Ned is een eervol man, een mooie eigenschap die hem echter in de problemen brengt. Ned is getrouwd met Catelyn Tulling. Samen hebben ze vijf kinderen.

Hun oudste zoon is Robb, 14 jaar oud. Hij is lang en fors, gespierd, snel en sterk. Hij heeft roodblond haar en blauwe ogen. Hij roept zijn baandermannen op om naar Koningslanding te trekken om zijn vader te redden. Na de dood van zijn vader wordt Robb de heer van Winterfel. Zijn baandermannen roepen hem vervolgens uit tot de Koning van het Noorden.

Hun oudste dochter Sansa, 11 jaar oud, is alles wat je in een dochter zou willen zien. Ze is mooi met haar fijne hoge jukbeenderen en dikke kastanjebruine haren. Daarnaast is ze ook getalenteerd: ze kan goed borduren, dansen, zingen en harp spelen. Ze ziet er ook altijd onberispelijk uit. Ze is verloofd met Joffry, de kroonprins. Haar zusje Arya, 9 jaar, is heel anders. Ze is slecht in al die vaardigheden die van vrouwen verwacht worden, zoals borduren. Ze heeft daarnaast het doffe bruine haar van haar vader en is mager. Haar kleding is altijd gescheurd, ze zit onder de schrammen en haar haar zit door de war. Arya is temperamentvol en eigenzinnig. Van haar halfbroer Jon, met wie ze een goede band heeft, krijgt ze een zwaard, Naald. In Koningslanding zorgt haar vader er vervolgens voor dat ze zwaardlessen van Syrio Forel krijgt.

De zevenjarige Bran is dol op klimmen. Tijdens een val breekt hij echter rug en benen en is hij lange tijd buiten bewustzijn. In zijn dromen ziet hij de kraai met drie ogen. De jongste van het stel is de driejarige Rickon.

Ned heeft ook nog een bastaardzoon, de veertienjarige Jon Sneeuw. Hij heeft donkergrijze, bijna zwarte ogen en donker haar. Hij is elegant en vlot. Jon woont in Winterfel, maar besluit zich aan te sluiten bij de Nachtwacht. Tot zijn verbazing en afschuw wordt hij daar niet bij de wachtruiters, maar bij de oppassers ingedeeld. Hij wordt de persoonlijke oppasser van bevelhebber Mormont.

Het huis Baratheon

Onzer is de furie

Robert Baratheon is zesenhalve voet lang, groot en sterk als een reus, met een ruige zwarte baard. Hij houdt van toernooien (zijn favoriete wapen is een scherpgepunte strijdhamer) en feesten. Vaak is hij dronken en in de loop van de jaren is hij erg dik geworden.  Robert is de koning, maar hij is ongeduldig en was beter in het veroveren van de ijzeren troon dan in het besturen van Westeros. Zoals zijn broer Renling over hem zegt: "Niet zo wijs misschien, maar wel sterk". Hij is getrouwd met Cercei Lannister en samen hebben ze drie kinderen: Joffry van 12, Myrcella van 8 en Tommen van 7. Joffrey is de kroonprins en erfgenaam van de ijzeren troon. Hij is lang, heeft een dikke bos blonde krullen en intens groene ogen. Helaas trekt hij ook vaak een pruillip en toont hij regelmatig een verveelde minachting naar anderen toe.

Robert heeft ook twee broers. Zijn oudste broer is Stannis Baratheon, nog geen 35 jaar oud. Hij wordt gezien als streng, humorloos en haatdragend. Zijn plichtsgevoel is onverbiddelijk. Na de dood van Robert maakt hij aanspraak op de troon als de rechtmatige opvolger, maar veel mensen vinden hem niet geschikt als koning. Zijn jongere broer Renling Baratheon is wat dat betreft veel populairder. Hij lijkt veel op zijn broer Robert. Zijn verschijning is elegant, maar hij geeft dan ook veel geld uit aan kleding. Zo is hij bijvoorbeeld gehuld in donkergroen fluweel met een twaalftal gouden hertenbokken op zijn wambuis geborduurd en een mantel van gouddraad met daarop een smaragden broche. Renling wordt gekroond tot koning, zijn koningin wordt Marjolij Tyrel.

Het huis Lannister

Hoort mijn gebrul

Heer Tywin Lannister staat aan het hoofd van het huis Lannister. Hij is heer van de Rots van Casterlin en landvoogd van het Westen. Tywin is halverwege de vijftig, maar toont jonger met zijn grote, gespierde lichaam. Vanaf het moment dat hij kaal begon te worden, heeft hij zijn haar geheel afgeschoren. Halve maatregelen neemt Tywin nooit. Tywin heeft drie kinderen: De tweeling Jaime en Cersei, en Tyrion.

Jaime Lannister is rijzig en heeft goudkleurig haar en groene ogen. Hij wordt de leeuw van Lannister genoemd, alhoewel, achter zijn rug om wordt hij meestal koningsmoordenaar genoemd. Jaime is lid van de koningsgarde.

Tyrion Lannister is een dwerg. Hij is half zo lang als zijn broer, heeft onvolgroeide beentjes en een hoofd dat eigenlijk te groot is voor zijn lijf. Zijn gezicht wordt als dierlijk en platgedrukt beschreven. Hij heeft één groen en één zwart oog. Zijn geest beschouwt hij als zijn wapen en hij leest dan ook veel.

Het huis Targaryen

Vuur en bloed

Het huis Targaryen telt nog maar twee leden: Viserys en Daenerys. Viserys is 20 jaar oud en is een broodmagere jongeman met nerveuze handen en een koortsige blik in zijn lichtpaarse ogen. Zijn woede is vreselijk, zelf noemt hij dat de draak wekken, iets waar zijn zus Daenerys nogal eens onder te lijden heeft. Viserys beschouwt zichzelf als de rechtmatige heer van de Zeven Koninkrijken.

Daenerys heeft ook de kenmerkende violette ogen en het zilverblonde haar. Ze is 13 jaar oud. Door haar broer wordt ze uitgehuwelijkt aan khal Drogo, waardoor ze khaleesi wordt. Als huwelijksgeschenk krijgt ze drie drakeneieren van magister Illyrio.

Omgeving

Het verhaal speelt zich af in Westeros.

Ergens voorbij de zonsondergang, achter de zee-engte, lag een land van groene heuvels, bloeiende velden en  brede, snelstromende rivieren, waar torens van donkere steen oprezen in prachtige, blauwgrijze bergen, en waar geharnaste ridders onder de banieren van hun heren ten strijde trokken.

Westeros bestaat uit zeven koninkrijken, die onder het bewind van koning Aegon tot één koninkrijk gesmeed zijn. De gebieden in dit koninkrijk zijn: het Noorden, de Vallei (Berg en Dal), de Rivierlanden, de IJzerlanden, de Westlanden, de Kroonlanden, het Bereik, de Stormlanden en Dorne.

Het Noorden

De belangrijkste stad in het Noorden is Winterfel, waar het huis Stark de leiding heeft. Dit gebied is bekend om de sneeuwbuien, zelfs in de nazomer kan er flink wat sneeuw vallen. Het kasteel van Winterfel is boven natuurlijke hete bronnen gebouwd, waardoor de ergste kou uit de stenen kamers gedreven wordt. Een extra haard is overigens nog steeds geen overbodige luxe. Er is een grote donjon (woontoren) en er zijn een twaalftal kleine binnenhoven. De grote zaal van winterfel is opgetrokken uit grauwe stenen muren die behangen zijn met banieren. In deze ruimte staat een hoge zetel van koud steen, met massieve armleuningen die gebeeldhouwde koppen van schrikwolven hebben. De heren van Winterfel zitten in deze zetel. Begraven worden ze in de crypte. Om het kasteel heen lopen muren, daarachter liggen heuvels en dalen.

Verder naar het noorden staat Slot Zwart, waar de Nachtwacht gesetteld is. Het is geen echt kasteel, het heeft ook geen muren, maar het staat dan ook naast de Muur. Slot Zwart heeft een koude, grote houten gemeenschapszaal. Ondanks het vuur in de grote haard is deze reusachtige zaal altijd tochtig. De houten bolwerken en de stenen torens lijken speelgoed in vergelijking met de Muur. Er is plaats voor 5000 mannen, maar tegenwoordig wonen er nog maar zo'n 600 man. Grote stukken van Slot Zwart zijn dan ook vervallen tot ruïnes. Ook Schaduwtoren en Oostwacht lijden onder het gebrek aan mannen voor de Nachtwacht.

De winter komt waarlijk, en als de Lange Nacht valt staat slechts de Nachtwacht tussen het rijk en de oprukkende duisternis uit het noorden.

Natuurlijk staat ook de Muur daar nog tussen. De Muur is het grootste bouwwerk dat ooit door mensen is gebouwd. Bij deze ijsmuur heb je het gevoel dat hier de wereld echt ophoudt. De muur is van mijlenver al te zien, is zevenhonderd voet hoog en lijkt ononderbroken door te lopen. In de loop van de eeuwe is deze muur onder invloed van de wind ruw en verweerd geworden. Ondanks dat er bovenop de Muur een brede weg loopt, blijft het oppassen: het is glad. Langs de zuidkant loopt een houten trap, in het ijs verankerd met ruwhouten palen, zigzaggend omhoog. Een andere mogelijkheid is om de lift (de ijzeren kooi) te pakken. Als de zon schijnt, schittert de Muur kristalblauw, een prachtig gezicht!

De Vallei

In het oosten ligt de Vallei van Arryn. Aan de voet van de berg De Reuzenlans ligt een slot, met slotgracht en poort. Hoger in de berg bevinden zich de burchten, waaronder het Adelaarsnest. Dit is een klein kasteel, met zeven slanke, witte torens die dicht op elkaar geplaatst zijn. Vanwege de positie van dit kasteel wordt het geacht onneembaar te zijn. In de berg zijn treden uitgehakt om boven te komen. Wie de klim niet ziet zitten, kan gebruik maken van een muilezel. De hoge zaal van de Arryns is langwerpig en somber, de muren bestaan uit blauw dooraderd marmer.

De cellen van het Adelaarsnest zijn bijzonder. Het heeft wel iets weg van een honingraat. Het zijn kleine cellen, minder dan vijf voet lang, en daar waar een muur zou moeten staan, houdt de vloer op en begint de hemel. In deze luchtcellen helde de vloer ook nog eens een beetje, dus in je slaap is het oppassen dat je niet van de rand rolt. Wie berecht wordt en schuldig bevonden, gaat door de Maandeur, waar achter de leegte van de hemel zicht uitstrekt. Jaja, dit klinkt heel poëtisch, maar degene die er doorheen vliegt, waardeert het er vast niet meer door.

De Kroonlanden

In Koningslanding staat het rode kasteel dat de drakenheren hebben gebouwd. In de troonzaal hingen oorspronkelijk de drakenschedels, maar Robert heeft deze negentien schedels verplaatst naar een vochtige kelder. De troonzaal is inmiddels volgehangen met vaandels en wandtapijten, lang niet zo indrukwekkend dus. Dit is ook de zaal waar de zetel staat, bekend als de IJzeren Troon. Het is een ijzeren onding, vol punten, scherpe randen en kluwen metaal. Het is gesmeed van de zwaarden van overwonnen vijanden. Duizenden zwaarden zouden in deze troon verwerkt zijn. De verwrongen zwaardpunten waaieren als roofvogelklauwen uit de armleuningen.

Het kasteel biedt ook plaats aan bezoekers. Bij grote gelegenheden wordt er gebruik gemaakt van de grote zaal, waar plaats is voor duizend mensen. De kleine zaal, een langwerpig vertrek met banken, biedt plaats aan 200 mensen. Het kasteel beschikt ook nog over een raadszaal. Aan weerszijden van de deur tot dit vertrek staan Valyrische sfinxen met gloeiende ogen (gemaakt van gepolijst granaat en zwart marmer). De zaal is rijk gemeubileerd en versierd met Myrische tapijten en felgekleurde kamerschermen.

Opvallend is dat het een burcht-in-een-burcht is: er is een klein kasteel met een groter kasteel eromheen gebouwd. Deze gebouwen worden van elkaar gescheiden door een diepe gracht en een ophaalbrug.

De Rivierlanden

De Rivierlanden zijn vooral bekend door de Drietand: een rivier die zich splitst in de Rode Vork, de Blauwe Vork en de Groene Vork. Over de Groene Vork is een brug gebouwd, een massieve boog van gladde grijze stenen die zo breed is dat er twee wagens naast elkaar overheen kunnen rijden. Midden op de overspanning verrijst de Watertoren. Op beide oevers staat een sterke burcht, vroeger van hout gemaakt, maar tegenwoordig uit steen opgetrokken. De twee burchten, bekend als De Tweeling, zijn identiek in hun lelijkheid en worden gekenmerkt door hoge buitenmuren en diepe grachten. Zware poortdeuren verhinderen dat men zonder toestemming van de heer Frey de brug overgestoken wordt. 

Geloof

Oorspronkelijk geloofde men in de Oude Goden. Dit zijn naamloze, gezichtsloze goden. Men bidt tot hen in een Godenwoud, waar een weirboom (ook wel hartboom genoemd) met een gezicht met rode ogen centraal staat. Tegenwoordig hangt alleen het noorden deze goden nog aan. In het zuiden zijn de Oude Goden bovendien machteloos. Daar zijn alle weirbomen allang omgehakt en hebben de goden dus ook geen ogen meer.

In het zuiden gelooft men in de Nieuwe Goden. Het gaat hier feitelijk om één god met zeven gezichten: de vader, de moeder, de maagd, de oude vrouw, de strijder, de smid en de vreemdeling. Gebeden wordt in de sept, onder leiding van septons. Er horen gebruiken bij zoals zalvingen met zeven oliën en het aansteken van kaarsen in de sept.

Nieuw in opkomst is het geloof in de Heer des Lichts, ook wel R'hllor, het Hart van Vuur en de God van Vlam en Schaduw genoemd. De Heer des Lichts heeft priesteressen, waaronder De rode vrouw, Mellisandre. Dit geloof kent gebeden, waaronder het zeer bekende

De nacht is duister en vol verschrikkingen

Vuur is een belangrijk element in dit geloof, de vlammen worden als zuiverend beschouwd. Op Lys hebben de rode priesters een tempel waar er altijd wel iets verbrand wordt ten aanroeping van de Heer des Lichts. Soms zien zij een glimp van de toekomst in de vlammen.

Wezens

De Schrikwolven zijn groter dan normale wolven en vele malen sterker. Normaal gesproken worden ze alleen ten noorden van de Muur gezien, maar de Stark-kinderen vinden een nest vlakbij Winterfel.

De Anderen staan bekend als witte zwervers. Het zijn koude, dode wezens die ijzer, vuur en de zon haten. Hun ogen stralen een ijzig blauwe kleur uit en ze hebben dode, zwarte vingers. Ze zijn al duizenden jaren niet meer gezien, waardoor men ze als mythe is gaan beschouwen. Nu trekken ze echter op hun vale, dode paarden zuidwaarts en maken ze een einde aan de lange zomerperiode. Ze blijken alleen gedood te kunnen worden met drakenglas.

Draken waren uitgestorven, tot Daenerys haar drie eieren liet uitkomen. In eerste instantie waren de draakjes niet groter dan katten. Als ze hun vleugels uitvouwden, blijken ze ineens drie keer zo groot te zijn. Draken eten hun vlees niet rauw, maar gebakken. In eerste instantie moeten ze gevoerd worden, maar zodra ze vuur kunnen spuwen roosteren ze hun vlees zelf. Al snel groeien de draken uit tot een enorme omvang en kan er ook op hen gevlogen worden.

Daenerys heeft drie draken: een roomwit met gouden draak die ze Viserion noemt, een groen met bronzen draak die ze vernoemd naar haar moedige broer Rhaegal en de grootste van de drie, de zwarte met felle, scharlakenrode strepen over zijn schubben, noemt ze Drogon.

Hebben jullie de boeken van Het lied van ijs en vuur gelezen?

In de vorige Magic Monday bespraken we De wereld van Christopher Paolini.Reacties op: Magic Monday #16 De wereld van Het lied van ijs en vuur van George R.R. Martin

Meer informatie

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...