Magic Monday #7 Het oude Koninkrijk

op 30 oktober 2017 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee naar een magische wereld tijdens onze Magic Monday.
Op deze maandag bezoeken we de door Garth Nix gecreërde wereld van "het Oude Koninkrijk".
Een wereld waar de doden het leven niet altijd kunnen loslaten.

Let op: dit artikel bevat spoilers als je de boeken nog niet gelezen hebt.

Omgeving:

ccf09b53bdfc4f47d017e85f5ad66549.jpgDe wereld van het Oude Koninkrijk is geen normale wereld. Gescheiden door een muur zijn er twee landen; Ancelstierre en het Oude Koninkrijk. Ancelstierre heeft een maatschappij die vergelijkbaar is met het begin van de 20ste eeuw, waar technologie net in opkomst is. De maatschappij in het oude Koninkrijk is er een van voor de opkomst van de technologie, want hier is er magie die de technische ontwikkeling deels overbodig maakt. De tijd, seizoenen en het weer lopen in deze 2 werelden niet synchroon.

De muur is lang geleden, op magische wijze, door de muurmakers gemaakt. Hierdoor wordt Anselctierre beschermd tegen de doden en de wezens die vrije magie bezitten.

Pact-stenen zijn ook door de Muurmakers gemaakt. Het zijn grote staande stenen die verspreid door heel het Oude Koninkrijk staan om zo pact-magiërs snel toegang te geven tot de machten van het Pact en de doden te onderdrukken.

Het Dodenrijk is als een oneindig breed, stromende rivier. Er zijn 9 poorten die steeds naar een nieuw domein leiden. Elk met een eigen omgeving, de diepte, stroming, golfslag en het licht verschillen in elk van deze domeinen. Ben je door de laatste poort dan word je opgenomen in vergetelheid.

Magie:

45b703034a856015c4406a95e8843ff2.jpgIn het oude Koninkrijk zijn er 2 soorten magie, vrije magie en pact-magie.

Vrije magie is de magie die in het oude Koninkrijk vrij in de natuur voorkwam. Het gebruik ervan is onplezierig en heeft altijd consequenties voor diegene die het gebruikt. Het uitspreken van spreuken zorgt zelfs voor fysieke blaren in de mond.

Het Pact is er om het leven te beschermen tegen machtige doden, die vrije magie misbruiken om weer terug te komen naar het land van de levenden. Pact-magie is herkenbaar aan de symbolen die oplichten. Mensen die Pact-magie praktiseren hebben een pact-symbool op hun voorhoofd, die oplicht als ze magie gebruiken. Spreuken kunnen bestaan uit een simpel symbool tot uitgebreide reeksen, soms gevormd door gebruik van een staf of zwaard.

In het begin was alle magie, vrije magie. Lang geleden werd het Pact gecreëerd, door de zeven stralende machten, zeven van de negen machtigste wezens. Ze deden dit om het leven te beschermen tegen de verwoestende negende macht. Het Pact nam het grootste deel van de vrije magie in zich op, onderwierp die aan regels en een structuur en legde beperkingen op door middel van symbolen.
Vijf van de zeven stralende machten gaven hun wezenlijke bestaan op aan de bloedlijnen van het Pact. Een van de vijf gaf kracht aan de bloedlijn van de Abhorsen, een tweede aan de zusters van de Clayr, de derde ging op in de lijn van de koninklijke familie en de vierde en vijfde machten gaven hun kracht aan de Muurmakers die deze kracht gebruikte bij het maken van de muur en de pact-stenen.

Personages:

7dc796875358ecd15a05efd073b2c2fd.jpgDe Abhorsen is de titel van een magiër die met zijn magie in staat is om de weg naar het dodenrijk te betreden om zo de wezens die de laatste vrije magie misbruiken naar het dodenrijk te sturen en ze daar te houden. De titel en de kracht worden aan het meest geschikte familielid, man of vrouw doorgegeven. Om vrije magiërs te verslaan of om toegang te krijgen tot het dodenrijk gebruikt de Abhorsen de kracht van de zeven stralende machten, door middel van het geluid van bellen of panfluiten. Elke bel heeft zijn eigen toon en elke toon heeft zijn eigen specifieke krachten.

De koninklijke familie is er om het oude koninkrijk te regeren en het werk van de Muurmakers te onderhouden.

De meeste vrouwen van de Clayr hebben het zicht. Elke vrouw ziet een klein stukje van de toekomst, maar doordat er veel leden van de Clayr zijn kunnen ze samen veel “zien”. Ze wonen in een Gletsjer in het noorden van het oude Koninkrijk. In de gletsjer bevind zich een enorme bibliotheek. In ons artikel over magische bibliotheken lees je meer over de bijzonderheden van deze bibliotheek.

Hier vind je een overzicht naar de voorgaande edities van Magic Monday.

Wat vinden jullie het leukste aan deze magische wereld?Reacties op: Magic Monday #7 Het oude Koninkrijk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Garth Nix

Garth Nix

De Australiër Garth Nix brak internationaal door met zijn fantasytrilo...

Gesponsorde boeken