Magic Monday - De Verborgen Universiteit

op 27 februari 2017 door

Eén keer per maand nemen we jullie mee in een magische wereld tijdens onze Magic Monday. Deze maand verkennen we de wereld van De Verborgen Universiteit die Natalie Koch voor ons gecreëerd heeft. Let op: dit artikel kan spoilers bevatten als je de boeken nog niet gelezen hebt.


De Verborgen Universiteit gaat over Alexa Westerhof, een Nederlands meisje dat een semester gaat studeren in Londen. Daar komt ze er al snel achter dat ze een Magae is, ofwel een heks. In de boeken wordt de term Magi gebruikt in plaats van heksen. Samen met Alexa ontdek je in De Verborgen Universiteit een wereld vol magie en mysterie.
Op de achterkant van het boek staat het al aangegeven: 'De parallel met Harry Potter is snel getrokken, maar niet terecht'. Toch zal ik een paar elementen uit beide series vergelijken.


Omgeving

Zoals de titel al doet vermoeden speelt De Verborgen Universiteit zich af op een universiteit. De Carnforth Park University in Londen om precies te zijn. Na wat Googlespeurwerk blijkt dat deze school in het echt helaas niet bestaat. De Carnforth Park University heeft een heel slimme dekmantel. Het is namelijk een gewone universiteit en een universiteit voor Magi. De universiteit voor Magi bevind zich in een locumagorum, een soort van parallelle dimensiebubbel. Om die te openen gebruik je de spreuk "locumagorum aperio".
Als we de omgeving van De verborgen universiteit vergelijken met die van Harry Potter kunnen we zeggen dat het de volgende overeenkomsten heeft:
- Allebei de verhalen spelen zich af op een school
- Allebei de magische scholen kunnen niet bezocht worden door niet-magische personen (tenzij ze meegenomen worden door een magisch persoon)


Dieren/wezens

Vampiers, weerwolven etc. komen in De Verborgen Universiteit niet voor. Wel laat Natalie Koch doorschemeren dat er een nog magischere wereld bestaat. Door een bepaalde spreuk kun je tijdelijk een soort elfjes zien. Hierdoor laat ze blijken dat er toch meer is dan je in eerste instantie zou denken. Ook is er een dierenwinkel met bijzondere dieren zoals een zebrapad. Dit maakt mij heel nieuwsgierig en ik hoop dat ze hier in de andere boeken wat meer van laat zien.
In Harry Potter kunnen tovenaars door heel hard te werken in een dier veranderen. In De Verborgen Universiteit kunnen Magi met één soort dier een connectie maken waardoor ze in het hoofd van dat dier kruipen. Het dier is verschillend per persoon. Ik vind dit een mooi principe als een soort verwantschap met een dier. Het is ook de bedoeling dat je na het verbreken van de connectie het dier bedankt met een beloning. Als jullie dit konden, met welk dier zouden jullie deze connectie dan aan willen gaan? 


Spreuken

In principe kunnen spreuken in De Verborgen Universiteit in elke taal gemaakt worden, maar het is gebruikelijk om dit in het Latijn te doen zodat Magi van over de hele wereld de spreuk kunnen gebruiken. Spreuken hoeven niet per se uitgesproken te worden. Door een spreuk te lezen kan deze ook schade bij je aanrichten. Dan durf je toch bijna geen boek meer op te pakken. En toverstokken? Die heb je bij De Verborgen Universiteit niet nodig. In de vingertoppen van Magi zitten extra zenuwen waar de magie vandaan komt. Als Magi elkaar de hand schudden merken ze hierdoor gelijk dat de ander een Magi is. Ze voelen een schokje dat naar mijn idee vergelijkbaar is met statische electriciteit. Ik voel dat soms ook als ik anderen de hand schud. Zou ik ook een Magae zijn?
Natuurlijk willen wij allemaal graag oefenen met spreuken. Hieronder heb ik de belangrijkste spreuken voor jullie genoteerd:

- Locumagorum aperio: dit is de spreuk die je gebruikt om een locumagorum in te gaan.
- Coniunctio animali: technisch gesproken is dit geen spreuk, maar zo noem je het als je verbinding maakt met jouw verwante dier. Om dit voor elkaar te krijgen moet je je geest leegmaken en je bewustzijn verbreden. Ik denk dat het daarom niet alle Magi lukt, net zoals mediteren niet voor iedereen is weggelegd.
- Portam aperio: dit is de spreuk waarmee je deuren kunt openen.
- Lucem intendo: met deze spreuk kun je vuur op je hand maken.


Andere opvallende kenmerken

Er zijn nog een paar dingen van de magische wereld van De Verborgen Universiteit die ik graag met jullie wil bespreken. Een onderwerp dat mij altijd fascineert zijn geesten. In De Verborgen Universiteit zijn die ook aanwezig. Niet iedereen wordt een geest na zijn of haar overlijden dus het zijn er niet heel veel, maar het laat je wel vermoeden dat er meer moet zijn na de dood.
Ook toverdrankjes vind ik altijd heel boeiend. Jammer genoeg is het maken van toverdrankjes geen les op de Carnforth Park University, maar ze bestaan wel. Zo heb je Inspiritus voor inspiratie om bijvoorbeeld je schoolwerk af te maken of om een artikel zoals dit te schrijven.


Tot zover de magische wereld van De Verborgen Universiteit in deze Magic Monday. Hebben jullie De Verborgen Universiteit gelezen? Wat zijn jullie favoriete dingen uit deze wereld? En welke wereld zouden jullie in Magic Monday nog voorbij willen zien komen?

-Marjolein-Reacties op: Magic Monday - De Verborgen Universiteit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Natalie Koch

Natalie Koch

Natalie Koch (1966) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en we...

Gesponsorde boeken