Manga, een wereld apart

op 05 juli 2018 door

Als je het hebt over beeldverhalen dan is manga daar onlosmakelijk mee verbonden. Manga is, om het kort uit te leggen: de Japanse variant van stripverhalen zoals wij ze kennen. Manga is wereldwijd erg groot en de boeken zijn overal te lezen doordat ze vanuit het Japans naar verschillende talen vertaald zijn. Met dit artikel geven we jullie een introductie op manga en een aantal tips om eens met manga aan de gang te gaan.

Geschiedenis

de54a841fc28b36cbef23de91bf12217.pngIn 1814 kwam de term manga voor het eerst om de hoek kijken. Het boek de Hokusai Manga van van houtsnedekunstenaar Katsushika Hokusai, was de naamgever van wat nu het grootste stripgenre ter wereld is. De Hokusai Manga is een boek met een grote verscheidenheid aan geschetste dieren, planten, mensen en landschappen. Een variatie aan beelden uit het dagelijkse leven in negentiende eeuws Japan. Manga betekent dan ook 'onbeheerste of willekeurige kwaststreken' waarin je de hedendaagse, losse, stijl van tekenen van mangaverhalen herkent. Iedereen kent wel iets van het werk van Katsushika Hokusai, zijn beeldtenis van Mount Fuji en de Grote Golf bij Kanagawa zijn erg bekend.

De eerste hedendaagse manga dateert van na de Tweede Wereldoorlog. In 1946 begon Osamu Tezuka met het verkennen van stripverhalen in Japan. Zijn bekendste manga is misschien wel Astro Boy. Hij liet zich inspireren door Disney en Betty Boop waardoor mangapersonages de nu kenmerkende grote ogen en soms erg jeugdige stijl hebben. Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende manga-titels voor jong en oud zodat er voor iedereen een manga is die in zijn of haar straatje past.

Hedendaagse manga

Tegenwoordig is in Japan manga zoveel meer dan alleen een stripverhaal. Manga is in Japan verheven tot kunstvorm en wordt gerespecteerd als zijnde literatuur. Waar stripverhalen in de westerse wereld zich vooral op jonge lezers richten is manga echt voor alle leeftijden en zal je in de boekwinkel ook heel veel volwassenen bij de manga-afdeling zien staan. De manga-afdeling in de gemiddelde Japanse boekwinkel is ook erg groot en kan zo meer dan tien kasten beslaan.

72cef6426ea83ada9fa617c3a1023006.pngManga wordt niet alleen op papier uitgegeven maar van veel manga's is er ook een geanimeerde versie gemaakt. Geanimeerde manga heet anime. Anime heeft de hedendaagse manga groter gemaakt in het westen. In Nederland maakten we kennis met anime en manga doordat vroegere TV-zender Yorin de bekende serie Dragonball Z uit heeft gezonden. Bijzonder is wel dat wij hier standaard alleen hele toegankelijke manga lezen, de wat meer diepgaande manga is hier nauwelijks populair. Dit komt omdat in Europa de mentaliteit rondom stripverhalen en animatiefilms anders is. Hier in Europa wordt het gezien als iets voor kinderen.

Veel manga is onderdeel van een zogenaamde manga-anthologie. Een manga-anthologie is een tijdschrift vol met vervolgverhalen. De meeste worden wekelijks uitgegeven en hebben het formaat van een Nederlands telefoonboek. Ze zijn in alle genres binnen de manga te vinden en worden groots gelezen. De vervolgverhalen worden later weer uitgegeven in pocketvorm. Een mangapocket heet een Tankoubon. Deze zijn in Nederland eenvoudig te bestellen via het internet, maar ook de lokale boekhandel zou je hierbij kunnen helpen. Een Tankoubon is de ideale manier om een volledige manga te kunnen lezen.

Waar te beginnen?

Je interesse in manga is gewekt maar je hebt geen idee waar je moet beginnen met lezen? Hieronder vind je een aantal titels over verschillende onderwerpen die je op weg kunnen helpen in de wereld van de manga.

Dragonball, Dragonball Z en Dragonball GT
Dragonball is misschien wel de meest bekende manga ter wereld. Dragonball vertelt het verhaal over de kleine Goku (Kakarotto) die als baby van de planeet Saiyan (Saya-jin in het Japans) naar Aarde gestuurd wordt op missie om de Aarde te vernietigen. Bij het landen gaat het alleen mis en raakt Goku zijn geheugen kwijt en vergeet dat hij kwaadaardig is. In Dragonball, Dragonball Z en Dragonball GT volgen we Goku en zijn familie op hun continue strijd om de Aarde te beschermen tegen diverse vijanden. Ondanks dat Dragonball een hele lange serie is is hij door zijn bekendheid een leuke serie om met lezen én kijken mee te beginnen.

a6e6c1d2723865245ee19c2e97dbeb91.jpgOne Piece 
Net als Dragonball is One Piece ook een lange serie. Niet alleen in de manga telt meer dan 900 delen, ook de anime telt inmiddels meer dan 800 afleveringen. One Piece vertelt het verhaal van Monkey D. Luffy, een jonge knul die graag piraat wil worden. Als kind zijnde at hij een Duivelsvrucht genaamd Gomu Gomu No Mi (Gum-Gum Fruit) waardoor hij elastisch is geworden. De grootste droom van Luffy is de koning der Piraten worden en de manga en anime volgen hem op zijn tocht. We volgen hem tijdens het rekruteren van piraten voor zijn groep de 'Straw Hat Pirates' en alle avonturen die zij beleven op hun tocht. Deze reeks is nog niet voltooid waarbij er met regelmaat nieuwe hoofdstukken en afleveringen uitgebracht worden. 

Rosario to Vampire
Een serie die veel korter is dan bovengenoemden is Rosario to Vampire. Rosario to Vampire is, hoewel in Japan erg geliefd door mannen, ook voor vrouwen een hele toegankelijke serie. Het verhaal gaat over Tsukune Aono, een gewone jongen, die per ongeluk op een school voor monsters terecht komt. Hier raakt hij bevriend met Moka Akashiya, een vampier die geobsedeerd raakt door zijn geur en bloed. Hij probeert uit alle macht verborgen te houden dat hij geen monster is en trekt daarbij de aandacht van diverse andere vrouwelijke monsters die hem erg interessant vinden op een romantische manier. De schrijver en tekenaar van de serie heeft Tim Burton als grote inspiratie gebruikt, vooral Edward Scissorhands persoonlijkheid triggerde hem om Rosario to Vampire te schrijven. 

Wolf Children
Een manga in de vorm van een op zichzelf staand boek. Veel kom je ze niet tegen maar ze bestaan zeker. Wolf Children: Ame & Yuki van Mamoru Hosoda is er zo eentje. Wolf Children vertelt het liefdesverhaal van Hana en haar weerwolfman. Het stel krijgt twee kinderen: Ame & Yuki die opgroeien als half mens half weerwolf. Bij een tragisch ongeval wordt hun vader van hun weggetrokken en staat Hana er alleen voor. Ze verhuist naar het platteland om haar kinderen in rust en vrede op te voeden. Hun weerwolfzijde maakt dat echter niet makkelijk. Wolf Children is een prachtig verhaal over opvoeding en liefde in een bijzondere Japanse setting. Eigenlijk een must read voor iedereen die van fantasy houdt en graag een keer een manga wil lezen.

1fbe4c3946412056b1407eb5d7166d6e.jpgSora no Otoshimono (Heaven's Lost Property)
Heavens Lost Property is een verhaal met engelen. Tomoki Sakurai, een gewone tiener die alleen maar rust en stilte wenst, komt oog in oog te staan met een gevallen engel. De engel, Ikaros, bindt zich aan Tomoki als zijn bediende. Samen met zijn vrienden, die eigenlijk zijn rust en stilte verpesten, gaat hij op zoek naar de herkomst van de onderdanige Ikaros, ook wel Alpha genoemd, en de andere engelen die uit de hemel zijn gevallen, de bazige Nymph, ook bekend als Beta en de wat dommige Astraea, ook bekend als Delta. Tezamen moeten zij echter ook strijden tegen Chaos, ook wel bekend als Epsilon, die er op uit is om haar grootste bedreiging, Ikaros, uit te schakelen. Ook Heavens Lost Property is een korte boekenreeks waardoor ook deze zich heel goed leent om mee te beginnen.

RunRun
In tegenstelling tot de meeste manga's is RunRun een manga van Nederlandse afkomst. RunRun is geschreven door Johan Neefjes en vertelt het verhaal over een meisje dat vrij komt uit de vrouwengevangenis en uit is op wraak. Ze wil de Yakuzaleider die haar vriendin verminkte. Het verhaal speelt zich af in een wervelden achtervolging door de straten van Tokio en is met name een girlpower verhaal en daarmee erg geschikt voor de vrouwelijke lezer. In tegenstelling tot de meeste mangaverhalen is dit verhaal compleet in kleur uitgebracht en daarmee ook een mooie manga voor in je verzameling.

We hopen zo een beetje inspiratie te hebben gegeven voor het starten met manga lezen. En als jullie al ervaring hebben met manga, hebben jullie nog favorieten?Reacties op: Manga, een wereld apart

Meer informatie

Gerelateerd

Over