Moederdag met bijzondere moeders

op 13 mei 2018 door

Vorig jaar maakten wij een artikel over sterke moeders in de scifi en fantasy. Dit jaar willen we kijken naar bijzondere moeders, verschillende soorten moeders. Fijne en lieve moeders, maar ook moeders die het tegenovergestelde zijn. Niet iedereen is gezegend met een liefhebbende moeder. Vaak worden juist de meest sterke karakters gevormd door de afwezigheid van een moeder of moederliefde. Omdat we echt op het moederschap zijn ingegaan, zijn er hier en daar wel wat spoilers te lezen waar we niet onderuit kwamen.

Liefhebbende moeder:

Cersei

Cersei uit de serie Het Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin is misschien wel de meest toegewijde moeder die we kennen. Zelfs al slaat ze daar wel eens in door. Cersei heeft alles over voor haar kinderen en neemt vaak zelf het recht in eigen handen door tegen de goedbedoelde adviezen van de raad in te gaan. Het bloed van de Lannister familie is wat haar betreft het enige bloed wat op de troon van de Zeven Koninkrijken hoort en niets gaat haar daarin te ver, zelfs het laten ombrengen van haar eigen man niet. Haar broer Tyrion zelf zei het ook (in de tv-serie tenminste) "You love your children. It's your one redeeming quality. That and your cheekbones.") 

Molly Wemel

Inmiddels kent bijna iedereen deze roodharige moeder met een groot hart. Niet alleen bemoedert zij haar eigen kroost dat uit 7 kinderen bestaat, maar zij ontfermt zich maar ook al te graag over anderen die dat nodig hebben. Molly kan soms overbezorgd zijn, maar aan de andere kant verwacht ze dat haar kinderen zich aan de regels houden, zo niet, dan kan het zomaar zijn dat je een brulbrief krijgt. Molly heeft een zachtaardig uiterlijk, ze heeft een vriendelijk gezicht en is wat aan de kleine kant. Maar kom niet aan haar kinderen, dan verandert ze in een furie. Ken je haar nog niet? maak dan snel kennis met haar in Harry Potter en de steen der wijzen, geschreven door J.K. Rowling

Slechte moeder:

Margareth

In Carrie van Stephen King wordt de zeventien jarige Carrie onderdrukt door haar moeder die bezeten is door het geloof. Margareth verwacht van Carrie dat zij net zo religieus is als zij. Het wordt Carrie verplicht meerdere malen per dag te bidden en ze mag niet uitgaan. Margareth mishandelt Carrie niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Ze heeft er spijt van ooit een dochter te hebben gekregen omdat ze daarvoor een grote zonde heeft moeten begaan, namelijk seks hebben. Als Carrie voor het eerst haar menstruatie krijgt, vertelt haar moeder dat zij is gaan bloeden omdat ze zondige gedachten heeft gehad. Als straf sluit Margareth haar dochter op in een hok waar ze moet gaan bidden om vergeving. Wat Margareth niet weet is dat Carrie een telekinetische gave heeft en wanneer de situatie zodanig escaleert dat Carrie het niet meer aankan, neemt Carrie wraak.

Keris Veturia 

In de An Ember in the Ashes serie geschreven door Sabaa Tahir maken we kennis met Keris. Zij is een meedogenloze, ijskoude vrouw die commandant is over Blackwell Academy, waar jongens en meisjes trainen om gevoelloze soldaten te worden. Ze heeft haar eigen zoon, Elias, te vondeling gelegd toen hij werd geboren. Slechts een paar uur later veranderde ze van gedachten en ging ze terug om hem te doden, maar toen bleek de Tribe die hem had gevonden al weggetrokken te zijn. Toen Elias enkele jaren later naar de Blackwell Academy kwam om een zogeheten Mask te worden kon hij dus absoluut geen spoortje genegenheid verwachten. Keris is iemand die geen zwaktes lijkt te hebben en er alles voor over heeft om macht te krijgen. Haar beweegredenen worden in deel 3 wat verder uitgediept, maar het is nog steeds onduidelijk waarom ze de vrouw is geworden die ze nu is. Keris is een kracht op zich die je absoluut niet moet onderschatten: dat doet ze immers ook niet bij haar talloze vijanden. Er wordt wel eens gezegd dat er niets sterker is dan de liefde die een moeder voelt voor haar kind. Maar in het geval van Keris zet ik er vraagtekens bij.

Onnatuurlijke moeder: 

Daenerys Targaryen

Een niet alledaagse moeder deze Daenerys. Haar kinderen zijn namelijk draken, drie draken om precies te zijn. Haar bijnaam is dan ook niet voor niets Mother of Dragons. Om uit te leggen hoe ze dat is geworden moeten we terug in de tijd. Als onzeker, jong en verlegen meisje moest zij tegen haar wil trouwen met de Dothraki paardenvorst Khal Drogo. Tijdens dat huwelijk kreeg Daenerys 3 drakeneieren als geschenk. Daenerys schikt zich in haar lot als vrouw van Khal Drogo en wint niet alleen zijn respect, maar ook het respect van de Dothraki. Ze is niet langer het verlegen meisje, maar een sterke en gezaghebbende vrouw geworden. Als Khal Drogo komt te overlijden plaatst Daenerys de drakeneieren naast hem. Als het lichaam wordt verbrand verbaast Daenerys vriend en vijand door in het vuur te stappen en helemaal wanneer zij de volgende ochtend uit het as stapt en drie jonge draken vasthoudt. Als moeder van de draken is zij nog vuriger dan de draken zelf. Wie aan hen komt, moet eerst langs haar. Hoe het verder gaat met Daenerys en haar draken is te lezen in Het lied van ijs en vuur 2 - De strijd der koningen van George R.R. Martin

db20fecf5caa0272447046989171fbb9.jpgRaksha

Een zeer bijzonder moeder mag je haar wel noemen. De wolf Raksha. Als de roedel het jonge mensenkind, Mowgli, onder hun hoede neemt, is zij degene die hem opvoedt , te midden van haar eigen welpen. Ze houdt van hem als haar eigen welp en beschermt hem als het nodig is. Weet je al over welk boek het gaat? Ja natuurlijk, Jungle book van Rudyard Kipling. Het verhaal over een kleine jongen, achtergelaten in de Indiaanse jungle, over de beer Baloo, de panter Bagheera en de kwaadaardige tijger Shere Khan. Maar dit verhaal was nooit mogelijk geweest als het niet begonnen was bij de adoptie van Mowgli door Raksha.

Overleden moeder:

Lily Potter Evans

Lily speelt in de Harry Potter boeken een kleine maar cruciale rol. Hoewel ze niet meer leeft heeft ze met één onzelfzuchtige daad de toverwereld voorgoed veranderd. Wanneer Voldemort haar kleine jongen wil ombrengen stapt ze niet opzij, maar geeft ze vrijwillig haar eigen leven om Harry te beschermen. Door deze opoffering maakt ze een van de krachtigste beschermspreuken die er bestaan. Zo sterk dat zelfs Voldemort van de aardbodem verdwenen lijkt. Wil je meer over haar opoffering lezen, pak dan snel het eerste deel van Harry Potter, geschreven door J.K Rowling erbij.

Stiefmoeder

Adri

In Cinder, het eerste deel van de Lunar Chronicles van Marissa Meyer leren we Adri kennen. Adri is met recht een valse stiefmoeder te noemen. Tegen wil en dank in is ze de stiefmoeder van Cinder, de cyborg die de hoofdrol speelt in de Lunar Chronicles, geworden nadat haar echtgenoot stierf. Ze behandelt Cinder als een stuk vuil die alle klussen in huis moet opknappen en tegelijkertijd het brood op de plank moet brengen. Adri is een luxeleven gewend en houdt de schijn hoog dat ze nog steeds in luxe kunnen leven. Ze zou graag haar één van haar echte dochters op de troon zien door een huwelijk met Prins Kai van Nieuw Beijing. Adri verliest haar jongste dochter Peony aan de pest en geeft Cinder daar de schuld van waarna Cinder vlucht. Adri geeft een opdracht aan de instanties om Cinder terug te halen om haar te straffen voor haar verdriet. Adri bevestigt heel goed het beeld wat velen van een stiefmoeder hebben.

Magische Moeder: 

ccf85946a547c21dc4a92e3d32ce344b.jpgLeetah

Leetah, prinses van het Zonnevolk, groeide op om haar krachten als genezer te gebruiken om de mensen van haar volk te beschermen. Als haar volk kennismaakt met de Wolfrijders leert zij Snijer, het stamhoofd, kennen. Leetah wordt uiteindelijk de zielsverwant van Snijer. Samen krijgen zij een tweeling, Ember en Suntop. Leetah doet alles voor haar kinderen. Ze heeft ze lief, komt voor ze op als een leeuwin en probeert haar kinderen zo zelfstandig mogelijk te maken. Des te meer aangezien Ember op een dag haar vader gaat vervangen als hoofd van de Wolfrijders. Nieuwsgierig geworden naar Leetah en de Wolfrijders? Lees dan Elfquest van Richard Pini

Kahlan Amnell

Bij Kahlan heeft het woord moeder een dubbele betekenis. Ze is de Biechtmoeder en de moeder van het kind dat niet geboren mocht worden. Kahlan heeft haar moeder al op jonge leeftijd verloren. Na de dood van haar moeder groeide zij op in Aydindril waar Kahlan een speciale opleiding genoot. Voor haar overlijden heeft haar moeder Kahlan geleerd om met haar krachten om te gaan, over de keerzijde van deze krachten en wat haar taken zijn als Biechtmoeder. Kahlan’s krachten zijn exceptioneel sterk en zij wordt de jongste Biechtmoeder ooit. Al snel blijkt dat zij ook de enige en laatste Biechtmoeder zal zijn aangezien de andere worden vervolgd door Darken Rahl. Zoals alle Biechtmoeders, bezit Kahlan de magie van overgave. Met slechts een aanraking zou Kahlan iemand ertoe kunnen brengen fanatiek loyaal aan haar te worden, tot het punt dat hij of zij niet langer een gevoel van eigenwaarde bezit en er alles aan zal doen zijn of haar meester te behagen, zelfs door ter plekke dood neer te vallen. Haar macht wordt met name ingezet om na te gaan of veroordeelden de waarheid vertellen en om hen hun daden in te laten zien. Omdat de krachten bij het bedrijven van de liefde zouden worden losgelaten leek het onmogelijk voor Kahlan om ware liefde te vinden. Een man zou immers van zijn wil worden beroofd. Richard, de zoeker van de waarheid en zeer machtig tovenaar, is hierop de uitzondering. Kahlan raakt zwanger, maar verliest haar ongeboren kindje op een vreselijke manier. Kahlan is te vinden in De Wetten van de Magie van Terry Goodkind en we maken voor het eerst kennis met haar in De Wetten van de Magie 1 - Het Zwaard van de Waarheid.

36cec90b414836a118ecc2d7f7a21c08.jpgMorgaine

In Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley maken we kennis met Morgaine. De dochter van Igraine en Garlos en de halfzuster van Arthur. Ze heeft bovennatuurlijke gaven zoals helderziendheid, ook wel het zicht genoemd, en ze heeft grote kennis van geneeskrachtige planten, kruiden en magie. Morgaine wordt door Viviane, hogepriesteres van Avalon en vrouwe van het Meer, meegenomen naar Avalaon om daar te worden opgeleid tot priesteres in dienst van de Godin. Het eiland ligt verborgen in de mist en is alleen toegankelijk voor gewijde priesteressen. Als Morgaine 18 is wordt zij uitgekozen om deel te nemen aan een vruchtbaarheidsritueel. Hierbij deelt zij, zonder dat beiden het weten, het bed met haar halfbroer Arthur. De volgende ochtend, als zij elkaar zien, beseffen zij wat zij hebben gedaan. Twee maanden later beseft Morgaine dat zij in verwachting is. Ze voelt zich bedrogen door Viviane en is furieus op haar en besluit Avalon te verlaten. Ze gaat naar het hof van haar tante Morgause. Hier bevalt Morgaine van haar zoon die zij Gwydion noemt. Morgause is ambitieus en eerzuchtig en haalt Morgaine over om haar zoon aan haar hof te laten opgroeien. Doordat Morgaine vol wrok zit, laat zij haar zoon achter en vertrekt naar het hof van Arthur op daar de hofdame van Gwenhwyfar te worden. Hierdoor verliest zij de grip op haar zoon. Gwydion wordt als hij volwassen is opgeleid tot krijger aan het Saskische hof. Daar krijgt hij de naam Mordred, wat slechte raadgever betekent. Morgaine ziet haar zoon pas weer als hij volwassen is. Ik zou graag willen zeggen dat ze daarna lang en gelukkig leven, maar helaas heeft dit verhaal een tragisch einde.

Afwezige moeder:

Marisa Coulter

Eigenlijk hebben de ouders van Lyra Belacqua nooit naar haar omgekeken. Ze groeide op als wees en heeft nooit geweten dat haar ouders eigenlijk nog leefden. Een moeder die liefdevol voor haar zorgde heeft ze dan ook altijd gemist. In de Noorderlichttrilogie ontdekt Lyra de waarheid over haar identiteit en gaan zowel haar vader als haar moeder een grote rol spelen in haar leven, maar of ze daar nou zo blij mee moet zijn? Lyra’s moeder betovert iedereen met haar mooie verschijning en haar schijn van lieflijkheid en oprechtheid, maar diep vanbinnen is ze alleen maar slecht. Ze is wreed, kil en belust op macht, en om te bereiken wat ze wil is ze bereid iedereen te bedriegen. Zonder aarzeling of schuldgevoel martelt en doodt ze volwassenen en kinderen. Alleen als ze dat in haar eigen voordeel kan gebruiken is ze in staat medeleven of vriendelijkheid te tonen. Naar haar enig kind, geboren uit een buitenechtelijke verhouding, heeft ze nooit omgekeken. Dat Lyra haar veracht is dan ook geen verrassing voor haar. Hoe verdorven ze echter ook is, als het erop aankomt is ze bereid alles op te geven om haar dochters veiligheid te garanderen, zelfs als die niet op haar ‘hulp’ zit te wachten. En dan blijkt het best goed van pas te komen dat er verder niets goeds in haar te ontdekken valt. Wil je meer weten, lees dan De Noorderlicht Trilogie van Philip Pullman.

Welke bijzonder moeder ken jij uit de boeken? Wie zou jij wel of juist absoluut niet als moeder willen hebben?Reacties op: Moederdag met bijzondere moeders

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Rudyard Kipling

Rudyard Kipling

Rudyard Kipling werd geboren in Bombay (nu: Mumbai), India, in 1865. Als klein...

Terry Goodkind

Terry Goodkind

Terry Goodkind (1948-2020) was een Amerikaanse fantasy-auteur. Hij is vooral be...

Marion Zimmer Bradley

Marion Zimmer Bradley

Marion Zimmer Bradley (1930-1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels fem...

Gesponsorde boeken