O mother, where art thou?

op 14 mei 2017 door

Decennia terug was het lastig om alleen al vrouwen te vinden in de Scifi/Fantasy, laat staan zij die een sterke rol hadden. Tegenwoordig zijn er vele kick-ass vrouwen te vinden in boeken, vooral in de YA boeken. Maar moeders spelen nog altijd een bijrol of geen enkele rol. Hoezo kunnen moeders niet ook stoer, sterk en daadkrachtig zijn?

Wij besteden daarom op Moederdag aandacht aan de vrouwen die hun mannetje konden staan in de Scifi/Fantasy wereld. Dat hebben ze toch wel verdiend? Naast de zorg voor de kinderen hebben al deze (groot) moeders nog wat extra's voor hun kiezen gehad zoals dominante echtgenoten, magische figuren of tronen veroveren.

Molly Wemel uit Harry Potter

Moeder van zeven roodharige kinderen en een van de meest standvastige beschermers als het om haar kindjes gaat, ook semi-eigen kinderen. Ze houdt niet van onzin, maar houdt wel van de warmte en kracht van een gezin. Haar beste momenten zijn als ze haar lieve dochter Ginny beschermt en Bellatrix van Detta uit de wegruimt. Zo’n kick-ass moeder willen we allemaal wel.

Bekend om: het opvoeden van 7 kinderen, speciale wezen onder haar vleugels nemen, wraak nemen om haar gedode zoon en breien. 

Mara uit Dochter van het Keizerrijk

Mara van de Acoma groeit op in Tsuranuanni op de planeet Kelawan aan de andere kant van Feist’s scheuring.
Als jong meisje besloot ze, om tegen de heersende gewoonte in niet te trouwen met een zoon van een ander “Huis”. Ze werd liever non.
Helaas zorgt het “spel van de raad”, waar de grote huizen samen strijden om wie de meeste macht heeft, ervoor dat de dingen anders lopen.
Wanneer een rivaliserend huis alle andere familieleden in een dodelijke val heeft laten lopen en er geen mannelijke erfgenamen meer zijn wordt Mara ineens Vrouwe van Acoma en  moet ze om haar leven en die van haar huis te beschermen deelnemen aan het spel. Gedoemd om te falen zet ze haar eigen leven en geluk op de 2e plaats, als moeder vecht ze voor haar kinderen, een gevecht die ze vaak wint, maar soms ook verliest. Mara weet de mazen in de wetten van het spel uitstekend te gebruiken. Langzamerhand sleept ze stap voor stap haar huis van de afgrond weg en stijgt ze in het Spel van de Raad steeds hoger, Hoe hoog? Dat lees je in de Kronieken van het Keizerrijk van Raymond E. Feist.

Bekend om: het vinden van mazen in de wetten, breken met tradities en een vriendin zijn van de Cho-ja.

Daenerys Targaryen uit Het lied van ijs en vuur

Het is de Mother of Dragons…Draken! Geen gemakkelijk klusje en zeker niet als vrouwelijk leider.

Als een van de laatste troonopvolgers in Huis Targaryen, verbleef ze in de verre oostlanden van de Dothraki en werd ze geforceerd in een huwelijk met Kal Drogo. Van timide meisje groeit ze op als stoere vrouw, zeker nadat Kal Drogo dood gaat. Op zijn begrafenis laat ze haar ware vaardigheden zien als ze dwars door het vuur stapt met drie drakeneieren die ze als huwelijksgeschenk kreeg. De moeder der draken is geboren..Niemand komt aan haar kindjes, want anders neemt ze wraak. Nu nog de troon terugveroveren.

Bekend om: het overleven van een Dothraki wraak en vuur, het temmen van 3 draken, slavenlegers leiden, aanbidders afweren en het eten van een rauw hart.

Grootmoeder uit De Heksen

Geen Moederdag zonder ook de grootmoeders erbij te betrekken. En welke grootmoeder is cooler en/of meer Badass dan de oma uit De Heksen van Roald Dahl. Zeer bestand tegen verschillende heksen die haar kleinzoon wat willen aandoen en met haar 86 jaar de oudste in het rijtje moeders. Leuk feitje: omi is gebaseerd op Roald Dahl’s eigen moeder. Wiens moeder of grootmoeder ze ook is, moedig is ze zeker!

Bekend om: sigaar roken tegen doktersadvies in, verhalen vertellen, griezelige tegenstanders verslaan.

Marla Wolfsblad uit Jennifer Fallon’s Hythrun Kronieken

Een slimme, krachtige vrouw die niet alleen voor haar eigen kinderen zorgt maar ook voor haar stiefkinderen. Ze begon haar leven als naïef zusje van de Hoge Prins, maar klom omhoog naar een sterk tactische en politiek-bewuste vrouw en troonopvolgster. Als kind was ze niet meer waard dan een wandelende baarmoeder om voor nageslacht te zorgen, maar door meer ervaring en bijgestaan door haar nar/adviseur en tevens dwerg en slaaf Elezaar kan ze de wereld aan.

Bekend om: vechten voor het recht op de troon, beschermen van haar zoon, mannetje staan in een politieke wereld.

 Als je ook een Moeder wilt eren, zet dan je suggestie hieronder. Een fijne Moederdag vandaag!Reacties op: O mother, where art thou?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Raymond E. Feist

Raymond E. Feist

De Amerikaan Raymond E. Feist (1945) studeerde communicatiewetenschappen aan de ...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Gesponsorde boeken