Week van het Beeldverhaal: laatste bladzijde

op 05 juli 2017 door

De Week van het Beeldverhaal is weer ten einde gekomen, maar het lezen van Beeldverhalen zullen we nog lang doen. Als afsluiter hebben wij de leden van de Hebban Club van Scifi/Fantasy nog een paar favoriete beeldverhalen die we graag met jullie willen delen. Wellicht een leuke tip voor in de zomervakantie of als tussendoortje?

De favoriet van Cindy: Elfquest

78669be9b560093a9a6925e1ae7534bf.jpg

Voor alle fans van elfen is er de Amerikaanse reeks Elfquest. Met prachtige tekeningen en een doorlopende verhaallijn over hoe een groep Elfen, genaamd de Wolfrijders, onder leiding van Snijer, op zoek gaat (de quest) naar soortgenoten en hun oorsprong nadat hun bos in brand is gestoken door de mens. In de verhalen komen we andere Elfenstammen tegen zoals het Zonnevolk, Elfen die in de woestijn wonen, de Vliegers, zij wonen in de Blauwe Berg en vliegen op grote haviken en de Teruggangers die in de sneeuw wonen en op herten rijden. De oorsprong van de Elfen ligt bij de ‘Allerhoogsten’, zij zijn met hun paleis neergestort op de wereld met twee manen waar nu alle andere Elfen wonen. Uiteraard komen ze ook de nodige vijanden tegen waaronder de trollen en niet te vergeten de mens, maar ook onderling hebben de diverse stammen zo hun beslommeringen. De verhalen in Elfquest bevatten alles wat het fantasyhart begeert, namelijk meer dan genoeg magie, liefde en prachtige gevechten. Ben je nu nieuwsgierig geworden en wil je meer over Elfquest weten en/of zien, kijk dan vooral op Elfquest.com en begin eens in Elfquestboek verborgen jaren bundel 01 eerste bundeling.

De favoriet van Saskia: De arabier van de toekomst

322d63f7b3fc13c76123d7e9f07ac5ed.jpgMijn favoriet is De Arabier van de Toekomst van Riad Sattouf over een klein jongetje genaamd Riad. Hij is een blonde peuter en heeft een Franse moeder en een Arabische vader. Zijn vader neemt zijn gezin mee naar Libië en Syrië. Daar ondervindt het jongetje aan den lijve de verschillen tussen de Franse en de Arabische cultuur. Het is soms ronduit pijnlijk om zijn ervaringen mee te beleven.De serie bestaat inmiddels uit drie delen. Het zijn stripverhalen met laagjes en volwassen en inleefbare emoties. En dat stel ik zeer op prijs. Ze geven een beeld van de politieke en culturele verhoudingen in het Midden-Oosten in de jaren tachtig en beschrijven de worsteling van een gezin dat zich probeert te handhaven in de Arabische maatschappij en cultuur. De cultuurverschillen zijn goed invoelbaar en ook de tijdsgeest is goed herkenbaar.

De favorieten van Yvette 1: De Wonderlingen (The Marvels)

8c84d6d445b8cf6b270d5168b58be838.jpg

f2d386fa02f70c925c3c04904a7efd18.jpg

Strips las ik eigenlijk altijd wel, maar graphic novels ben ik pas afgelopen jaar gaan lezen, dankzij de Hebban Challenge. Er ging een geheel nieuwe wereld voor me open. Graphics zijn erg serieuze boeken, er is niks kinderlijks aan en ze hebben hun charme door de prachtige tekeningen. Mijn fantasie kan er soms niet tegenop (en ik heb veel fantasie). Vorig jaar las ik De wonderlingen van Brian Selznick, eigenlijk een semi-grafisch boek, maar wel een dat heel veel indruk maakte. Alleen de cover is al prachtig. Het verhaal speelt zich af in de jaren 90 met voor mij erg herkenbare plaatjes en situaties. Het boek bestaat uit driekwart craquelé stijl beelden zonder tekst, daarna een stuk tekst en het eindigt wederom in beelden met de clue van het boek. Doordat het boek voornamelijk uit plaatjes bestaat, bekijk je dit boek meer als een film en kun je gemakkelijk en snel door de 650 bladzijden komen. Het is officieel een jeugdboek, maar het behandelt hele volwassen thema's. En ja die plaatjes, ik vind het knap hoe het is gedaan, dat maakt het echt een wonderlijk boek! Ook Brian Selznicks boek De uitvinding van Hugo Cabret en Het wonderkabinet bevatten veel beelden en zijn de moeite waard om te lezen.

De favorieten van Yvette 2: Snowpiercer (Le Transperceneige)

645ce50a2091400be9ed3b75ad746266.jpgWie de film Snowpiercer heeft gezien, zal weinig herkennen in het echte verhaal van Snowpiercer, dat gebaseerd is op het oorspronkelijke Franse verhaal Le Transperceneige. Voor wie de film niet heeft gezien: Snowpiercer is een post-apocalyptisch sciencefictionverhaal met als setting de sneeuwtrein. De toekomst is namelijk ijskoud en de laatste mensen op aarde reizen aan boord van de Snowpiercer. De overlevenden zijn opgedeeld volgens een sociale hiërarchie, van het luxueuze voorgedeelte tot aan de armsten in de laatste coupés van de trein. Binnen deze hiërarchie speelt zich een lovestory af tussen Proloff (een ontsnapte laatste coupé-er) en Adeline, een middenklasse activiste die strijd voor meer integratie. Klinkt als een bekend verhaal of niet, ware het niet dat het geen cliché liefdesverhaal is: het zijn barre omstandigheden waarin ze moeten overleven en er is weinig sentiment meer onder de passagiers. Overleven en het verschil in klassen staan centraal. Dit alles wordt ondersteund door de mooie doch ietwat sombere zwart-wittekeningen. Het is een klassiek verhaal dat eigenlijk van alle tijden is.

De favoriet van Vanessa: Aria

cbcc64c991f1ab9cc37d701d267fd704.jpgAria: De naam van de heldin van deze strip. De reeks omvat meer dan 30 albums die ik met veel plezier lees. Aria is een stoere amazone, die opkomt voor onrecht en onderdrukking. Ze komt regelmatig in de problemen omdat ze iemand of iets te hulp schiet. De Middeleeuwse wereld waarin zij leeft is een wereld met fantastische kenmerken. Vreemde wezens en planten en sommige verhalen hebben een magisch tintje. Aria verblijft niet lang op een plek, maar reist vaak op haar paard in haar eentje rond. Hoewel ze niet bang is om geweld te gebruiken probeert ze een probleem vaak eerst geweldloos op te lossen.

Hopelijk hebben jullie net als wij genoten van deze week vol graphic novels, comics, stripboeken en alles daar tussen in. Mochten jullie voor de toekomst nog tips hebben, laat het ons maar weten!Reacties op: Week van het Beeldverhaal: laatste bladzijde

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michel Weyland

Michel Weyland

Michel Weyland is geestelijk vader van de stripreeks Aria: een reeks over een jo...

Riad Sattouf

Riad Sattouf

Riad Sattouf (1978), zoon van een Syrische vader en een Franse moeder, werd...

Brian Selznick

Brian Selznick

Brian Selznick is een gevierd auteur en illustrator. Hij studeerde aan de Rhode ...

Gesponsorde boeken