Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederlandse en Vlaamse fantasy van jong tot oud

op 17 november 2018 door

In de Nedermaand willen we iedereen graag kennis laten maken met werk van eigen bodem. Toch kan het vrij lastig zijn om een eerste boek uit te kiezen. Met hulp van dit artikel geven we je enkele suggesties voor jong en oud, beginnend en gevorderd fantasylezer om eens een boek van eigen bodem op te pakken. 

Voor jong

Maar stiekem ook leuk voor oud.

Zij die hoort van Patty van Delft behaalde in 2014 de derde plaats bij de Hebban Fantasy Awards. Zij die hoort is het debuut van Patty van Delft over de zestien jarige Jill die zichzelf leert kennen in een wereld vol draken, verdriet en vriendschap. 

De erfenis van Richard Grenville van Natalie Koch is voor de liefhebbers van Harry Potter een welkome aanvulling. Alexa gaat studeren in Londen aan een kleine universiteit. Deze universiteit blijkt een geheime tweede universiteit te hebben waar magie bestudeerd wordt. Magie is springlevend in Londen, maar voor hoe lang?

De stem van de Zee van Mara Li is een dytopische variant van het klassieke Koning Arthur verhaal. Vanuit de ogen van Arthurs zus, Nimue, zien we hoe Europa een giftige wereld is geworden. Samen gaan Nimue en Arthur op zoek naar hun verdwenen moeder in een wereld waar een groot gevaar op de loer ligt.

Het boek van voorheen van Jen Minkman is ook een dystopisch verhaal. Engeland is verwoest door ziekte en oorlog en een groep niet besmette kinderen is weggevoerd naar een eiland. De nazaten van deze kinderen leven een gescheiden leven. Het eiland is gescheiden door een grote muur. Leia woont aan de ene kant van de muur in een landhuis waar alle kinderen op hun tiende heen verhuizen. Wanneer zij vlucht voor hun leider ontmoet ze Walt van de andere kant van de muur. Haar wereld komt vanaf dat moment op zijn kop te staan.

De vrouwe van Myrdin van Cathinca van Sprundel gaat over Airys. Zeven jaar geleden werd haar thuisland Dyfed opgenomen in de Oude Wereld en haar vader verdween. Nu ze achttien is kan ze met hulp van koningin Aranod haar land terugclaimen. Alleen de hulp van Aranod is niet wat ze verwachtte en maakt haar de leider van het magische eiland Myrdin. Hier moet Airys haar angsten overwinnen om haar erfrecht terug te winnen.

Schimmenschuw van Johanna Lime is het verhaal van Kamilia, een waarzegster in het koninkrijk Laskoro. Wanneer ze haar eigen toekomst probeert te voorspellen nemen de Avatars, de iconen van magie, haar mee naar een ver verleden waar ze haar magisch vermogen leert kennen op een gevaarlijke zoektocht naar zeven punten van een speciale ster. 

Duivelmaeker van Bianca Mastenbroek draait om duivels. Veel duivels. Faye ziet overal duivels en dat worden er steeds meer. Waarom begrijpt ze niet. Pas als ze hulp zoekt ziet ze dat de duivels te maken hebben met Jheronimus Bosch en zijn strijd tegen het kwaad. Deze strijd moet Faye voortzetten. Lukt het haar om deze tot een goed einde te brengen?

Schaduwschepen van Tais Teng is het eerst deel van de Gran Terre Saga. Voorbij de horizon liggen de magische landen van Gran Terre. Een wereld met kathedralen die tot de hemel rijken, een wereld waar de goden over de toendra schrijden. Alleen schaduwschepen van de Hanze kunnen tussen de werelden reizen. Als Marek verliefd wordt op een van de dochters van de Hanze dreigt hij alles kwijt te raken, zijn vrienden, familie en zelfs zijn hele wereld.

De Griezelbus 1 van Paul van Loon kent iedereen natuurlijk al. De Griezelbus is voor velen een eerste kennismaking met fantasy en horror en daarom een vernoeming waard. Met de kinderboekenweek neemt een leraar zijn klas mee naar de Griezelbus waar een bekende schrijver ze voor zal lezen uit recent werk. Tijdens de tocht blijkt dat iemand een akelig geheim met zich meedraagt en de Griezelbus komt tot leven. 

Torenhoog en mijlen breed van Tonke Dragt gaat over planeetonderzoeker Edu. Hij verlangt naar Venus, een planeet waar nog wouden en bossen zijn. Op Venus woont iedereen onder een koepel omdat de natuur gevaarlijk zou zijn. Edu verzet zich tegen dat idee en gaat op onderzoek uit. 

en oud

Maar soms ook wel als je nog jong bent.

Sperling van W.J. Maryson. Sperling is het eerste Aartszwaard waar Jyll en zijn acht metgezellen naar op zoek gaat. Dit is onderdeel van een queeste die moet voorkomen dat de wereld waarop ze leven verloren gaat. Tijdens deze tocht ontdekt Jyll dat hij de Meestermagiër is en dat hij bezit over magische krachten die hem in zijn tocht kunnen helpen.

Profeet van de Duivel van Adrian Stone neemt ons mee naar de wereld waar Marak, op dat moment nog kind, het niet makkelijk heeft. Een verschrikkelijke godsdienstoorlog bepaalt het dagelijks leven. Marak blijkt een talent te hebben om magie te kanaliseren. Tegen wil en dank in krijgt Marak hierdoor een sleutelrol in de oorlog toebedeeld.

Acmala van Johan Klein Haneveld is een boek in de wold van Dizary. Farenal kan het aanbod van zakenman Somnius niet weerstaan en trekt de wouden van Gesmèr in op zoek naar de bron van de reuzenmot, de duivels van de nacht. Op deze tocht komt Farenal, samen met zijn groep van avonturiers, het gevaarlijkste wezen tegen wat ze maar tegen zouden kunnen komen: zichzelf.

Vrouwe van Arak van Adinda Volkers is een verhaal over een eenhoorn genaamd Harthoorn. Mehory ontmoet Harthoorn en hun wereld staat op zijn kop. Mehory herkent haar zielsverwant in Harthoorn en weet al snel zeker dat ze niet meer zonder hem kan. Harthoorn is echter beloofd als rijdier in het leger wat tegen Galoith strijdt. In hun strijd om samen te blijven loopt alles uit de hand, niet alleen dreigen Eenhoorns uit te sterven maar ook Mehory wordt weggeroepen voor het uitvoeren van een geheime opdracht.

ID-Crisis van Pepper Kay is een sciencefictionboek waarin interstellair privédetective Kit Guardner hoopte een makkelijke klus te hebben. Kurush, het zoontje van het hoofd van de Galactic Council, is vermist. Op de planeet Anterra, waar Kurush woont, lijkt haar werk echter flink tegengewerkt te worden. Al snel wordt Kit verdacht van criminele activiteiten en wordt ze zonder proces afgevoerd naar P1, de zwaarste strafkolonie van het universum. Daar belandt ze in een web van intriges en zwendel en moet ze vechten voor haar leven.

Wintercode van Pen Stewart gaat over de Orde van Wintermagiërs die het machtsevenwicht tussen mensen van het Paternaat en de oorspronkelijike rassen van Laersinweld bewaakt. Chloë staat op het punt toegelaten te worden tot de Orde wanneer het noodlot toestaat. Chloë is het doel van een klopjacht en slaat op de vlucht samen met haar voormalige geliefde, een halfling van Laersinweld. Chloë ontdekt dat niets is wat het lijkt en moet moeilijke keuzes maken die de wereld kunnen redden of vernietigen.

Overstekers - Een kracht ontwaakt van Petra DoomVijf jaar geleden kwam Mirabel van Aeterna naar de aarde om een nieuw leven te beginnen. Zij is één van de vele overstekers. Samen met Terya, een vormveranderaar, runt ze een biologisch fruitbedrijf. Daarnaast bemiddelt ze bij conflicten tussen Overstekers onderling en Overstekers en mensen. Haar kalme leven wordt in de war geschopt als er bezoek uit Aeterna op de stoep staat met een bemiddelingsverzoek in een moordzaak.

Gebonden in Duister van Kim ten Tusscher gaat over Lilith die al vanaf haar vroegste herinneringen een instrument is in de handen van een profeet die de mensheid vrede en geluk wil brengen door de wereld weer tot eenheid te smeden. Hierbij schuwt de profeet geen enkel middel en is genocide en oorlog geen uitzondering. Lilith beseft dat het opvolgen van bevelen geen excuus meer is voor deelname aan de strijd. Ze besluit te vluchten en komt uiteindelijk tegenover de profeet te staan in een afschuwelijke strijd.

Schaduwkoningin van Garvin Pouw speelt zich af in de Valta, een enorm sprookjeswoud waar een duistere macht rondwaart. Nîve en Nakisa proberen wanhopig het beste van hun bedreigde bestaan te maken. Uiteindelijk komt het noodlot bij hen aan in het dorp en krijgt Nîve het zwaard van de vijand, Fellkra, in handen. Er ontstaat een verhaal rondom dat zwaard en drie nimfen die het in handen willen krijgen op de weg naar Licht-Val, de laatste plek waar hulp gezocht kan worden voor het redden van de Valta.

Bloedwetten: Vonnis van Sophia Drenth vertelt het verhaal van de Ath'vacii, een volk dat leeft op bloed. Ze zijn een plaag in de Neerlanden. Roan Storm is volksvertegenwoordiger van de Neerlanden en heeft maar één doel in het leven, het uitroeien van de Ath'vacii. Door het doden van één van de Ath'vacii wordt hij veroordeeld voor de rest van zijn leven. Niet met de dood maar met een verandering tot Ath'vacii. Een innerlijke strijd ontwikkelt zich, geeft hij toe aan de bloedlust of houdt hij koste wat kost zijn menselijkheid in stand?

De Zwarte Kroon van Toon Duis is het eerste deel in een fantasyverhaal vol strijd en magie, waarin Tono, de jongste zoon van Aralon, de geschiedenis van hun burcht probeert te achterhalen. Samen met zijn broer Khen ontmoet hij dwergen die hen meer vertellen over de geschiedenis van hun woonplaats. Wanneer hij verder op onderzoek uit gaat doet hij een vondst waaruit een reeks bizarre en ongewone ontwikkelingen vrijkomen die het leven in hun land bedreigt.

Leerling Tovenaar, vader & zoon van Thomas Olde Heuvelt vertelt het verhaal van Travis Lauper. Ooit sloeg de nabijheid van de dood een gat in zijn leven. Een vreemdeling hielp hem dat een plek te geven en maakte van hem surfkampioen. Twintig jaar later dreigt wederom het einde voor Travis. Hij beseft zich op dat moment dat hij de eerste keer een pact met de spreekwoordelijke duivel heeft gesloten. Op zijn sterfbed gaat hij op zoek naar zijn oude leermeester en raakt verwikkeld in een magische strijd, met de dood en met wezens die niet van deze wereld zijn. 

De Scrypturist van Paul Evanby gaat over schrijven. Revantijn is de stad van de beste Schrijvers en Mauric Dystergroeve is één van de beste in Revantijn. Als de Schrapers Loge aan een nieuw boek begint waart er iets rond in Maurics werelden en hij weet niet wat. Hij kan zijn eigen verbeelding niet meer vertrouwen en niets zal meer hetzelfde zijn.

Wat vinden jullie een must-read boek voor op onze lijst van Nederlandse en Vlaamse fantasy en sciencefiction van jong tot oud?Reacties op: Nederlandse en Vlaamse fantasy van jong tot oud

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Patty van Delft

Patty van Delft

Patty van Delft is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas ges...

Natalie Koch

Natalie Koch

Natalie Koch (1966) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en we...

Mara Li

Mara Li

Mara Li is al van jongs af aan bezig met het schrijven en bedenken van verhalen....

Jen Minkman

Jen Minkman

Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn, en verhuisde op 19-jarige leeft...

Johanna Lime

Johanna Lime

Johanna Lime is sinds 1 november 2011 het pseudoniem van Marjo Heijkoop en Dinie...