Op de bres!

op 23 mei 2019 door

Mei is de maand van de actualiteit in de Reading Challenge en laat er nu niks actuelers zijn dat het dagelijks nieuws waar we mee geconfronteerd worden.  Brexit, politiek, Trump, abortussen en zoals nu de aardbevingen in Groningen vormen een bekend beeld. Ook in de boeken komt dit terug en daarom geven we vandaag leestips die met hele recente actualiteiten te maken hebben. Dystopisch of juist niet, vorm je eigen mening of bevestig je angst…

Veel leesplezier!

Het Noorden slaat terug!

Actualiteit: Boren in Groningen. Groningers voelen zich in de steek gelaten door de regering wat betreft de schade aan hun huizen na aardbevingen. Maar het boren naar gas gaat gewoon door. Want wat voor de meerderheid goed is, daar mag best een klein verlies tegenover staan. Of toch niet?

In Quarantaine van Erik Betten komt er door de gasboringen een bacterie tevoorschijn wat de mensen doet veranderen in een soort zombies. De noordelijke provincies worden afgesloten en aan hun lot overgelaten. Klinkt dat ergens bekend? Hoe het afloopt, daar moet je het boek voor lezen…

Genetische defecten opgelost

Actualiteit: Het voorkomen van ziektes/aandoeningen/genetische problemen door genetische manipulatie.

Wat nou als je een aandoening hebt zoals autisme in het boek Speed of Dark van Elizabeth Moon? Ben je dan een defect voor de maatschappij? En wat als je je “defect” kan weghalen. Ben je dan nog steeds jezelf?

Wat nou als verkeerde keuzes zijn gemaakt door een handvol (eigenwijze) wetenschappers tijdens het klonen en bij genetisch modificeren van dieren? Dan zou je eens De engelenmaker van Stefan Brijs of Oryx & Crake kunnen lezen van Margaret Atwood.

Reizen naar Mars

Actualiteit: De wetenschap en ruimtevaart onderzoekt mogelijkheden van leven op en reizen naar Mars.

Kim Stanley Robinson bekijkt op een geheel fantasierijke manier hoe een samenleving op Mars eruit ziet in Mars, de Rode planeet.  

Bertina Mulder schreef het boek met de eerste bemande Marsreis van Space-X in het vooruitzicht. De bedoeling is dat er in 2024 een eerste groep astronauten naar de rode planeet gestuurd worden. Met de Rode Magneet schrijft Mulder een boek wat antwoord probeert te geven op vragen die gesteld worden rondom de Marsmissies. Mogen wij ons wel een andere planeet toe-eigenen? Wat betekent het op ethisch gebied? Wat betekenen het verblijf en de reis voor Marskolonisten?

Politiek, minderhedenproblematiek en extremisme

Actualiteit: Discriminatie, extremisme, vreemdelingenpolitiek

Concept M is weliswaar fictie, maar speelt heel erg in op het hedendaags politiek klimaat en vreemdelingenbeleid. Er is namelijk een kleurprobleem, in dit geval een kleurloos probleem. Hoe ga je om met die Kleurloze mensen in de maatschappij? Er ontstaat verdeeldheid in de politiek, er komen corruptieschandalen, er ontstaan extremistische jongeren met bomneigingen. Lees hierin wat je wil, maar een kritisch puntje naar de Nederlandse maatschappij zit er zeker in.

To baby or not to baby

Actualiteit: Abortus wordt in meerdere staten van Amerika een verboden daad.

In de toekomst van When she woke zijn de meeste vrouwen steriel door een massa infectie. Als Hannah een illegale abortus doet, wordt ze gearresteerd en rood geverfd, het teken van een moordenaar. De eerste maand van haar straf wordt live uitgezonden en tevens moet ze rondlopen met een pop om haar dode foetus weer te geven.  Ze probeert te ontsnappen naar Canada. Klinkt redelijk angstaanjagend dichtbij?  Voor fans van The Scarlet Letter van Nathaniel Hawtorne.

In Bumped van Megan McCafferty vormen tieners het centrum van het universum. Alsof dat niet al heel normaal is, vormen ze nu ook echt de enige mensen die kinderen kunnen krijgen. Door een virus is iedereen boven de 18 steriel. Abortussen en elke vorm van anticonceptie worden verboden. Volwassen vrouwen betalen tieners om zwanger te worden en ze worden verteld dat hun enige doel in het leven is om voortplanten.  

Welke actuele problemen zouden jullie graag verwerkt zien in een boek?Reacties op: Op de bres!

Meer informatie

Gerelateerd