Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Preview: Amsterdam Comic Con

op 29 augustus 2017 door

Dit weekend is het alweer zover: de nieuwe editie van de Amsterdam Comic Con! Twee dagen lang cosplayen, neuzen bij de merchandise, bekende gasten ontmoeten, workshops volgen en panels bezoeken. Voor ieder wat wils op de con en het wordt gegarandeerd weer een evenement dat je niet snel meer zal vergeten.  Demi en Marjolein van de Fantasy/sci-fi Club van 10 zullen op de zaterdag het evenement bezoeken. In dit artikel lees je waar we het meeste naar uitkijken en vooral ook wat de fantasy/sci-fi fan eruit kan halen. 

Wat is de Amsterdam Comic Con?

Na maar liefst 30.000 bezoekers vorig jaar keert Comic Con Amsterdam, één van de grootste Comic Cons in Europa, terug op zaterdag 2 en zondag 3 september. Alle liefhebbers van comics, films, games, cosplay, sci-fi, fantasy, televisieseries en anime kunnen terecht in de RAI Amsterdam om hun film- en televisiehelden te ontmoeten, de nieuwste merchandise te scoren of een bijzondere cosplaywedstrijd bij te wonen. 

In de Shopping Area staan tientallen kraampjes met allerlei soorten merchandise. Er zijn t-shirts, beeldjes, (strip)boeken, speelgoed, sieraden, Funko! Pops en nog veel meer spullen, allemaal in het teken van geeky thema's. Je zult er ongetwijfeld wel iets leuks vinden en gewoon browsen is ook heel tof.

Mocht je een grote comic bookfan zijn, dan zal de Artists Alley je zeker bevallen. In dit gebied zitten veel bekende nationale en internationale artists van jouw favoriete comic books, manga en andere stripverhalen. Je kan hen hier aan het werk zien aan tekeningen, en je kan ook bij sommige van hen een exclusieve tekening krijgen (tegen betaling uiteraard)! Je kan ook gerust een praatje met hen maken over jouw favoriete comic books.

Er komen ook veel bekende acteurs naar de Comic Con. Een paar grote namen uit de fantasywereld zijn o.a. Carice van Houten (Game of Thrones), Colin Baker (Sixth Doctor van Doctor Who), en Billy Boyd & John Rhys-Davies (respectievelijk Pippin en Gimli uit Lord of the Rings! Tegen betaling kan je met de acteurs op de foto of een handtekening krijgen. Ook geven ze panels en Q&A's die je gratis kan bezoeken. Hier kan je hen horen vertellen over hun werk en zelf ook vragen stellen. Buiten deze panels en fotoshoots om kan je hen zien zitten in een speciale ruimte. Aapjes kijken dus!

Naast acteurs komen er ook bekende auteurs naar de Con komen. Vaak zijn dit fantasyschrijvers. Roderick Leeuwenhart zal bijvoorbeeld aanwezig zijn - schrijver van de populaire Pindakaas & Sushi reeks en oprichter van uitgeverij Leeuwenhart. Zelf is Roderick ook een echte geek: hij heeft zelfs meegedaan aan de Verhalenwevers van onze Club van 10. 

De Comic Con is natuurlijk ook één van de beste gelegenheden om te cosplayen! Dit houdt in dat je verkleed gaat als je favoriete personage uit film, tv, anime, literatuur etc. Vaak hebben de cosplayers zelf hun kostuum gemaakt. Er is een cosplaywedstrijd waarin de cosplayers hun kostuums kunnen showen en misschien wel een prijs winnen. Natuurlijk is het niet verplicht om verkleed te gaan, want als gewone geek ben je al bijzonder genoeg! Iedereen is welkom en er hangt altijd een ontspannen en gezellige sfeer.

Demi's to-do list

Genoeg geld op de OV-chipkaart? Check. Planning gemaakt? Check. Gekeken welke treinen ik precies moet nemen en waar? Eh, nog niet. Hoe dan ook, ik weet zeker dat wanneer het eenmaal zaterdag is alles vlekkeloos zal verlopen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Dit zal mijn eerste Con in Amsterdam worden. Ik zal een zwart t-shirt aandoen met de Stark wolf erop en de wijze woorden: 'Winter Is Coming'. Helaas dus niet in cosplay, maar wie weet doe ik dat wel in de toekomst. 

Bij een Comic Con is misschien wel het lastigste dat je eigenlijk alles wel wilt zien en meemaken, maar dat kan natuurlijk niet. En dus moeten er knopen doorgehakt worden en keiharde keuzes worden gemaakt. Hieronder zie je een lijstje met dingen die ik écht niet wil missen:

11.00-11.20 Michael Madsen (Main Stage). (Als Quentin Tarantinofanaat kan ik dit niet missen. Zal zijn stem nu nóg schorrer zijn?)

11.30-11.50 Ellie Kendrick (Main Stage). (Meera uit Game of Thrones, mijn favoriete tv/boekenserie! Ik ben benieuwd naar haar ervaringen op de set.) 

12.30-13.25 De staat van science-fiction (Workshop room). (Ik twijfel nog of ik dit ga doen, aangezien er overlap is met de panel hieronder. Bij een workshop kan je niet opeens weglopen natuurlijk.)

13.00-13.20 Carice van Houten (Main Stage). (Melissandre uit Game of Thrones, maar natuurlijk ook veel andere gave dingen. Pluspunt: als Nederlandse zal ze voor iedereen goed te volgen zijn.)

15.40-16.00 John Rhys-Davies & Billy Boyd (Main Stage). (Tja, Gimli en Pippin uit Lord of the Rings. Op één podium. Hier kijk ik het meeste naar uit. Zal Billy zijn lied zingen uit de derde film?!)

15.30-16.30 De oorsprong van fantastische verhalen (Comic Stage). (Een beetje overlap met de vorige activiteit. Zodra de LotR panel is afgelopen snel ik naar de Comic Stage om de tweede helft te kunnen volgen.)

Poeh, ik zal me dus niet vervelen! Ik heb nog getwijfeld of ik op de foto zou willen met iemand, maar gezien de kosten houd ik het geld liever in mijn portemonnee voor de shopping area. Ik ben vooral benieuwd naar het boekenaanbod, maar wellicht zie ik wel iets anders dat ik móét hebben. In een tweede artikel zullen Marjolein en ik naast onze ervaringen ook delen wat we hebben gekocht natuurlijk!

Marjoleins to-do list

Ik heb zoveel zin, maar ben ook een beetje zenuwachtig. Ik vond Comic Con Rotterdam een beetje tegenvallen dus ik pak het dit keer anders aan. Als je mij tegenkomt: zeg dus alsjeblieft hallo! Helaas heb ik nog niet echt Cosplay-kostuums dus waarschijnlijk kom ik niet verkleed. 

Er zijn een paar activiteiten die mij tof lijken: 
Force Academy Hier kun je een lightsaber-workshop volgen. Hoe gaaf is dat? Als je denkt dat dat niet nodig is; Ik heb wel eens mensen gezien die gewoon het lasergedeelte aanraken. Het is gratis en elk uur dus hier moet ik zeker naar toe. May the force be with you.
Museum Escape 
Een daadwerkelijke escaperoom. Hoe gaaf is dat?! Ook deze is gratis. Op de website zeggen ze het volgende over deze escaperoom: "Loop binnen in het mobiele kantoor van Professor Rövers en los het mysterie op rond Crossroads, een nieuwe tentoonstelling in het Allard Pierson Museum. Op Comic Con kan je een voorproefje krijgen van de ervaring! Kruip in de huid van een archeoloog en ontrafel binnen de tijd het mysterie."
Screenwriting 101 Een workshop over het schrijven van een film/serie. 
En dan is er in de game room ook nog karaoke. Superleuk al weet ik niet of ik de andere bezoekers blij maak met mijn gezang.

Ik vond de panels en QA's in Rotterdam het allerleukste. Hier verheug ik me dus het meeste op. Het programma laat hier voor mij wat te wensen over. Veel dingen die ik wil doen zijn tegelijkertijd. Ik heb een time-turner nodig, want hierbij mijn tijdsplanning:
10.30 tot 11.25 - Zelf je boek uitgeven met Roderick Leeuwenhart, Sophia Drent en Patrick Berkhof. (Workshop room)
11.30 tot 12.25 - Doctor Who Weerwolvenspel met Dutch TARDIS. (Workshop room)
12.30 tot 13.25 - De staat van sciencefiction met Johan Klein Haneveld, Roderick Leeuwenhart, Theo Barkel en Hannes Wielant. (Workshop room)
13.30 tot 14.00 - Star trek Discovery met The Flying Dutch. (Workshop room)
14.30 tot 15.30 - Cosplay Contest. (Main stage)
15.00 tot 16.00 - Screenwriting 101 workshop met Kees van Hattum. (Workshop room)
15.30 tot 16.30 - De oorsprong van fantastische verhalen. (Comic stage)
15.40 tot 16.00 - John Rhys-Davies en Billy Boyd ofwel Gimli en Pippin van Lord of the Rings.(Main stage)
16.40 tot 17.00 - Doctor Who Panel. (Main stage)

Mij kennende ga ik ook veel te veel geld uitgeven. 

Kom jij ook naar de Amsterdam Comic Con? Kaarten zijn nog steeds online te koop. Zo ja, waar kijk jij het meeste naar uit? En zo nee, ben je toch nieuwsgierig geworden naar de con of is het nog steeds niks voor jou? Of kun je niet en wil je dat wij een vraag voor je stellen tijdens een van de QA's? Laat het ons hieronder weten.Reacties op: Preview: Amsterdam Comic Con

Meer informatie