Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Scifi/Fantasy en de challenge: Aziatische boeken

op 17 september 2018 door

Azië is een continent wat voor veel mensen de verbeelding prikkelt. Sommigen maken er hun leven van om zo veel mogelijk landen te zien in het verre oosten. Anderen hebben aan één land genoeg en keren daar steeds terug. En een laatste groep droomt van Azië maar heeft geen mogelijkheden er ooit heen te gaan om het met eigen ogen te zien. Voor alledrie de groepen verzorgen we hier een uitstap naar het fantastische Azië vanuit je eigen luie leesstoel.

Aziatische sciencefiction- en fantasyboeken

Aziatische sciencefiction- en fantasyboeken, het is zoveel meer dan alleen de Manga waar Janneke eerder een artikel over schreef. Ook gewone boeken zijn er veelvuldig geschreven. En niet alleen het Verre Oosten, maar ook het Midden-Oosten is Aziatisch terrein. Aziatische boeken vatten we in dit artikel op meerdere manieren op. We hebben een lijst samengesteld met sciencefiction en fantasyboeken die geschreven zijn door Aziatische schrijvers en boeken die een Aziatische setting hebben. Veel door Aziatische schrijvers geschreven fantasy en sciencefiction is nauwelijks vertaald naar het Nederlands. Vandaar dat het merendeel van deze lijst Engelstalige boeken bevat. Nog niet alle boeken hieronder staan op Hebban maar zullen naar aanleiding van dit artikel toegevoegd worden.

 • 1Q84, de complete trilogie van Haruki Murakami is misschien wel Murakami's meesterwerk. Het is het verhaal van Aomame en Tengo wiens paden elkaar meermaals kruisen door parallele werelden, verleden, heden en toekomst.
 • China Mountain Zhang van Maureen F. McHugh werd in 1992 voor het eerst uitgebracht. Het boek gaat over een jonge, homosexuele Chinees/Puertoricaanse man die opgroeit in een futuristisch China, in een toekomst waar de Verenigde Staten een Communistische revolutie heeft gekend.
 • Cinder van Marissa Meyer speelt zich af in het Azië van de toekomst. Cinder is een hervertelling van het sprookje Cinderella waarin cyborgs, ruimteschepen, hovercrafts en robots niet vreemd zijn.
 • De Beer en de Nachtegaal van Katherine Arden heeft een plekje op deze lijst omdat Rusland voor een groot deel Aziatisch grondgebied is. In dit boek is het meisje Vasja de enige die de duistere, magische dreiging uit het bos voelt aankomen.
 • De Muta van Jan D. Westerman is een verhaal over mutanten, kortweg de Muta genoemd. Door genetische manipulatie is er in het jaar 3715 een niet meer te beteugelen monster in de samenleving terecht gekomen.
 • De stilte van de Nachtegalen van Lian Hearn is een historisch fantasyverhaal en het eerste boek over de Otori. De jonge Takeo heeft bijzondere gaven. Deze moet hij gebruiken bij keuzes die alles te maken hebben met intriges in zijn clan.
 • Duin van Frank Herbert doet misschien niet direct aan Azië denken, maar wanneer je dit sciencefiction epos leest merk je dat Frank Herbert zijn inspiratie uit het Midden-Oosten heeft gehaald.
 • Empress of all Seasons van Emiko Jean gaat over Mari die haar hele leven getraind heeft om keizerin te worden. Niets is wat het lijkt, want Mari is geen normale vrouw maar een Yokai met de kracht om een angstaanjagend monster te veranderen.
 • Howls Moving Castle van Diana Wynne Jones is een verhaal over onfortuinlijkheid. Sophie wordt betoverd door een kwaadwillende heks waardoor ze eruit ziet als een oude vrouw. Haar enige hoop is de tovenaar Howl in zijn bewegende kasteel.
 • Kojiki van Keith Yatsuhashi is het testament van een vader aan zijn dochter. Keiko gaat met haar vaders nalatenis op reis naar Japan op zoek naar haar rechtmatige plek tussen de goden.
 • Laat me nooit alleen van Kazuo Ishiguro is een dystopische toekomstvertelling. Wat als je in een wereld woont waarin je toekomst bestaat uit het doneren van meerdere organen tot de dood erop volgt? 
 • Moribito, Guardian of the Spirit van Nahoko Uehashi is het verhaal van huurling Balsa wiens leven voorgoed verandert als ze een jongetje uit een gevaarlijke rivier redt. Samen gaan ze op reis om een bijzonder ei naar de oceaan te brengen.
 • My Neighbour Totoro van Hayao Miyazaki is misschien wel de meest succesvolle film van studio Ghibli. Het boek en de film vertellen over Satsuki en Mei die met hulp van hun bijzondere buurman leren omgaan met de ziekte van hun moeder.
 • Reigers Vlucht van Sophie Lucas is het verhaal van de jonge prinses Mei Lin die alles moet opgeven wat ze liefheeft. Om haar land te redden moet ze zich verbinden met haar grootste vijand.
 • Stormdancer van Jay Kristoff wordt door Patrick Rothfuss omschreven als Japanse Steampunk. Stormdancer gaat over Yukiko en een legendarisch wezen, een griffioen, die ondanks dat ze dat liever niet willen, samen de strijd aan gaan tegen het Lotus Gilde.
 • The Beast Player van Nahoko Uehashi gaat over de Toda, een volk waterslangen waar de familie van Erin zorg voor draagt. Maar wat gebeurt er met haar familie als er een aantal van deze serpenten sterven?
 • The Black Tides of Heaven van JY Yang is een Silk Punk verhaal en werd al eerder aangeraden door Debbie. The Black Tides of Heaven vertelt het verhaal over een tweeling: Mokoya en Akeha die elk een unieke gave hebben. Mokoya ontvangt profetieën, ze ziet wat er zou kunnen gebeuren en Akeha heeft de gave om te zien wat er had kunnen gebeuren. Een rebellie ontstaat die dreigt de zussen uit elkaar te drijven.
 • The Emperor's Soul van Brandon Sanderson gaat over Shai die de gave bezit om alles te kunnen kopieëren met hulp van magie. Ze wordt ter dood veroordeeld nadat ze de staf van de keizer heeft gestolen. Ze kan zichzelf nog op één manier van de dood redden: ze moet de keizer van een nieuwe ziel voorzien.
 • The Grace of Kings van Ken Liu is het debuut van de succesvolle vertaler van onder andere the Three Body Problem. The Grace of Kings is een episch fantasyverhaal over de heropkomst van een keizerrijk.
 • The Healers War van Elizabeth Ann Scarborough vertelt het verhaal van Lt. Kitty McCulley, een jonge verpleegster in Vietnam. Een bijzonder amulet helpt haar patiënten te begrijpen door hun aura te tonen. 
 • The Poppy War van RF Kuang is een militaire fantasy. Rin, een arm meisje met een donkere huid, wordt tot haar grote verbazing op de meest prestigieuze miltiaire school van het land toegelaten. Blootgesteld aan vooroordelen leert ze met haar gaves omgaan en ontdekt ze dat de goden, waarvan iedereen dacht dat ze niet meer bestonden, er daadwerkelijk nog zijn.
 • The Three Body Problem van Cixin Liu is een van de meest populaire sciencefictionboeken in China. Een sciencefiction boek waar wetenschap de boventoon voert waarin de Chinese geschiedenis als opmaat dient in een first contact situatie.
 • United States of Japan van Peter Tieryas Liu volgt op The Man in the High Castle van Philip K. Dick. De Axis heeft WWII gewonnen en Japan regeert nu over het westen van de Verenigde Staten. Hun macht wordt gesteund door techniek. Een videogame die een alternatieve realiteit toont laat echter alles op zijn grondvesten schudden.
 • Wolf Children van Mamoru Hosoda is een Japanse graphic novel. Het vertelt het verhaal van een alleenstaande menselijke moeder die haar twee weerwolfkinderen moet opvoeden nadat hun vader sterft.
 • Zenumagiër van William Gibson is een echte cyberpunk-klassieker uit 1984. Het vertelt een Matrix-achtig verhaal waarin de hoofdpersoon, Case, via zijn brein toegang heeft tot het hart van het computernetwerk van de wereld.

Met de bovenstaande boeken wensen we je veel reis- en leesplezier. Maar pas op voor tsundoku: ze allemaal kopen en vervolgens in de kast laten staan. Ze lezen is veel leuker!

fed504510a3b6dbc3526bec28073e553.pngHebben jullie nog boeken voor deze categorie die we echt niet mogen missen? Of heb je deze categorie misschien al af kunnen vinken?Reacties op: Scifi/Fantasy en de challenge: Aziatische boeken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Haruki Murakami is een Japanse schrijver en vertaler. Hij onderscheidt zich van ...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Katherine Arden

Katherine Arden

Katherine Arden studeerde in Moskou en specialiseerde zich later in Franse en Ru...

Jan D. Westerman

Jan D. Westerman

Jan D. Westerman (1933) is inmiddels een bekende naam geworden bij de liefhebber...

Lian Hearn

Lian Hearn

Lian Hearn is het pseudoniem van de Britse schrijfster Gillian Rubinstein (...

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-...