Scifi/Fantasy en de challenge: bestaande historische figuren

op 11 november 2018 door

Vandaag is het feest van Sint Maarten. Dit feest kennen we nu vooral van de lampionnentochten, de vreugdevuren, uitgeholde bieten en de liedjes in ruil voor wat snoep of fruit. St. Maarten oftewel Martinus van Tours is echter ook een bestaand historisch figuur. In de 4e eeuw was hij een populaire heilige, maar hij is vooral bekend door zijn barmhartige daad als Romeins militair. Op een koude dag kwam hij als soldaat aan bij de stadspoort van Amiens en daar deelde hij zijn rode soldatenmantel met een arme naakte bedelaar.

Het einde van het jaar is in zicht, aan de challenge komt straks een eind en dus is het hoog tijd nog een categorie te benoemen waar de SFF boekenwereld niet vol mee is: mensen die echt bestaan hebben. Vandaag vieren wij Sint Maarten met onze eigen lijst echt bestaande historische figuren uit de fantasy of aanverwante genres.

22-11-63 Stephen King Jake probeert de aanslag op John F. Kennedy te voorkomen door terug in de tijd te gaan. King deed heel veel onderzoek, zodat de historische figuren die terugkomen redelijk nauwkeurig zijn uitgeschreven. Lee Harvey Oswald en zijn vrouw Marina, George de Morenschildt, James P. Hosty, J. Edgar Hoover en natuurlijk John F. Kennedy komen langs.

Abraham Lincoln, vampire hunter - Seth Grahame-Smith Bekend van oa. mashup Pride and prejudice and zombies, vertelt in dit boek over het leven van Abraham Lincoln. Via geheime dagboeken vanaf zijn jeugd tot aan de aanslag leer je over zijn heimelijke missie om de wereld van vampirisme te bevrijden.

Alias GraceMargaret Atwood Hoewel het een fictief boek is, is het verhaal geïnspireerd door echte gebeurtenissen. In 1843 werden Thomas Kinnear en zijn huishoudster Nancy Montgomery vermoord in West Canada. Twee leden van het huishouden, Grace Marks en James McDermott werden beschuldigd van deze brute moord. Als gevolg hiervan werd McDermott opgehangen en Marks levenslang opgesloten.

Alice in WonderlandLewis Caroll Het is eigenlijk een jeugdboek, maar er zit genoeg fantasie in dat we het ook bij de fantasy scharen, zeker met alle hernieuwde versies die er bestaand. De Alice uit dit verhaal is gebaseerd op de echte Alice Pleasance Liddell.  Liddell ontmoette dominee Dodgson (de echte naam van Lewis Caroll), die wiskundedocent was in Oxford, voor het eerst op 25 april 1856. Dodgson was een verwoed amateurfotograaf. Op 3 juni van datzelfde jaar nam hij voor het eerst foto's van Alice en haar zusjes Edith en Lorina. Ondanks het grote leeftijdsverschil ontstond er vriendschap tussen hen. Op 4 juli 1862 nam Dodgson Alice en haar twee zusjes mee op weg naar een picknick aan boord van een roeiboot. Terwijl ze roeiden, vertelde Dodgson de meisjes een fantastisch en bijzonder humoristisch verhaal, waarin niet geheel toevallig ene Alice de hoofdrol vervulde. Na afloop vroeg Alice hem herhaaldelijk het verhaal op te schrijven. Dat deed Dodgson ten slotte. Daarna drukte hij het verhaal op een handpers en maakte er illustraties bij.

Daar is hij weerTimur Vermes Hitler is terug in deze tijd en hij wordt een hype.

De reiziger (Outlander)Diana Gabaldon Alhoewel JAMFF verzonnen is, komen er heel wat celebrities uit de geschiedenis langs zoals Bonnie Prince Charles (Stuart),  koning Lodewijk XV, Simon Fraser, Farquard Campbell en zelfs Moeder Hildegard en William Tyron.

Dodger - Terry Pratchett Deze Dodger is gebaseerd op de fictieve Artfull Dodger van Charles Dickens. Dodger is weliswaar fictief, maar Charles Dickens zelf komt ook langs in het boek. Eveneens bestaande personen zijn oa. Sir Robert Peel, Benjamin Disraeli en Henry Mayhew.

DroodDan Simmons Dit verhaal gaat over Wilkie Collins die Charles Dickens' laatste vijf levensjaren en zijn groeiende geobsedeerdheid beschreef in die tijd met een man - aangenomen dat het een man was - met de naam Drood. Zowel Wilkie Collins en Charles Dickens zijn bekende schrijvers en historische figuren te noemen.

DuivelmaekerBianca Mastenbroek  Faye raakt verstrikt in het leven van de schilder Jheronimus Bosch in dit interessante fantasy jeugdboek.

Maus Art Spiegelman De Holocaust als graphic novel verteld door de ogen van overlevende/muis Vladek Spiegelman.

Moby-DickHerman Melville  Moby Dick zelf is hier het historische figuur. Dit karakter is gebaseerd op de beruchte ongrijpbare witte potvis Mocha Dick die in de jaren tussen 1810 en 1840 herhaaldelijk de wateren onveilig maakte.

The fifth heart - Dan Simmons Eveneens een historisch verhaal van Simmons, dit keer over Sherlock Holmes en Henry James die de moord willen oplossen van de bekende socialite Clover Adams, vrouw van de eveneens bekende schrijver Henry Adams. Het verhaal is fictief, maar de figuren (op Sherlock Holmes na) zijn bekend. Clover Adams schijnt de vrouw te zijn waar Daisy Miller en The Portrait of a lady van jawel Henry James op te zijn gebaseerd.

Mocht je deze categorie al afgevinkt hebben, dan kun je heel waarschijnlijk ook nog de categorie Historische roman, een boek dat zich afspeelt in een oorlog, een what if-boek of een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden afstrepen. Vink vink!Reacties op: Scifi/Fantasy en de challenge: bestaande historische figuren

Meer informatie

Gerelateerd